Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Η πολιτεία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της απέναντι στον ΟΑΕΕ

Η πολιτεία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της απέναντι στον ΟΑΕΕ

kontos.jpg

kontos.jpgΤονίζει ο απερχόμενος διοικητής Κωνστ. Κόντος
Στη θέση του ανέλαβε ο Κωνστ. Παπαθανασίου

Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στη  θέση του κ. Κωνσταντίνου Κόντου.
Η τοποθέτηση του νέου διοικητή έγινε την 1η Αυγούστου, κατ’ εφαρμογή του νόμου 3655/2008, με τον οποίον (ως γνωστόν) καταργήθηκε ο θεσμός της αιρετής διοίκησης του Ταμείου.
Στην αποχαιρετιστήριά του επιστολή προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, ο επί 22 και πλέον χρόνια διοικητής του Ταμείου κ. Κωνσταντίνος Κόντος αναφέρει:
«Με την επιστολή μου αυτή νοιώθω την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να απευθυνθώ σε όλους σας και με συναισθηματική φόρτιση να σας αποχαιρετήσω ως Διοικητής του ΟΑΕΕ, από τον οποίο απέρχομαι την 1η Αυγούστου, κατ’ εφαρμογή του νόμου 3655/2008. Ο νόμος αυτός ως γνωστόν, καταργεί τον επί 30 χρόνια εφαρμοζόμενο θεσμό της αιρετής διοίκησης (νόμοι 655/77 και 3676//99) που αποτελούσε κατάκτηση για τους ασφαλισμένους, και καθιερώνει πλέον τη διορισμένη διοίκησης (Διοικητής και μέλη Δ.Σ.) και στο δικό μας Ταμείο. Βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν σχολιάζω την εξέλιξη αυτή, διότι η πολιτεία σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την ευθύνη χάραξης της γενικότερης ασφαλιστικής πολιτικής της χώρας και μέσα στα πλαίσια αυτά ενήργησε.
Η θέση μου, όπως άλλωστε επανειλημμένα την εξέφρασα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι ότι ο θεσμός της αιρετής διοίκησης θα έπρεπε να διατηρηθεί, διότι αφενός μεν συνετέλεσε ώστε ο ΟΑΕΕ να παρέχει αναβαθμισμένες, ποιοτικότερες και περισσότερες υπηρεσίες και αφετέρου οι ασφαλισμένοι με την ψήφο τους ανελάμβαναν οι ίδιοι την ευθύνη της καλής πορείας του Ταμείου με την επιλογή των προσώπων εκείνων που έκριναν καταλληλότερα να επιμεληθούν τα του «οίκου τους» και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.
Με βάση την ανωτέρω θέση μου και προκειμένου να μην έλθω σε ευθεία αντιπαράθεση με την τοποθέτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών, απεφάσισα να μην θέσω υποψηφιότητα για το διορισμό μου ως Διοικητής. Όπως είναι γνωστό επί πολλά χρόνια με τιμήσατε με την ψήφο σας και με ποσοστό εκλογής γύρω στο 87% μου αναθέσατε τη διοίκηση του Ταμείου.
Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον, ότι ο θεσμός της αιρετής διοίκησης οδήγηση σε μια επιτυχή λειτουργία ενός νοικοκυρεμένου Ταμείου χωρίς προβλήματα, ούτε οικονομικά ούτε λειτουργικά, μέχρι το 2006. Η ενοποίηση όμως με συγγενείς, πλην όμως ανομοιογενείς φορείς καθόσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του νέου Οργανισμού, με τη μεταφορά οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων, προκάλεσε αναταράξεις στον ΟΑΕΕ, ως καθολικό διάδοχο των ενοποιηθέντων Ταμείων. Τούτο γιατί η πολιτεία δεν τήρησε ούτε στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις και υποσχέσεις της για τη στήριξη του νέου ασφαλιστικού φορέα. Στο σημείο αυτό επιθυμώ να τονίσω ότι η διοίκηση διαχειρίστηκε τα οικονομικά του Οργανισμού με απόλυτη διαφάνεια και προνοητικότητα, και προς επίρρωση υπενθυμίζω ότι ο ΟΑΕΕ δεν επένδυσε σε δομημένα ομόλογα και γενικότερα απέφυγε κάθε ριψοκίνδυνη επενδυτική τακτική. Οι ρευστοποιήσεις  στις οποίες υποχρεωθήκαμε να προβούμε ορισμένες φορές για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστάσεων, αφορούσαν σε ομόλογα του δημοσίου τα οποία είχαν δοθεί στον Οργανισμό από το κράτος ως κρατική συνεισφορά.
Απερχόμενος λοιπόν από τη θέση του Διοικητή του Ταμείου το οποίο υπηρέτησα επί 22 και πλέον χρόνια με τη δική σας αρωγή και στήριξη, θέλω να σας εκφράσω μέσα από την καρδιά μου τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε και την αναγνώριση εκ μέρους σας των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλα όλα αυτά τα χρόνια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου. Σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να ενδιαφέρομαι για τα προβλήματα του Ταμείου, με τη δική σας πάντοτε συμπαράσταση, βοηθώντας τη νέα Διοίκηση στο έργο της εφόσον βέβαια μου ζητηθεί. Η πολύχρονη εμπειρία μου στα ασφαλιστικά θέματα θα είναι πάντοτε στη διάθεση του ΟΑΕΕ.
Εύχομαι σε όλους σας επαγγελματική προκοπή και στον ΟΑΕΕ να επιτύχει με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του γιατί αποτελεί την ελπίδα των ασφαλισμένων για την εξασφάλιση καλύτερων παροχών υγείας και τη χορήγηση πιο ανθρώπινων συντάξεων. Σας ευχαριστώ όλους για την εποικοδομητική συνεργασία μας.