Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Η ΟΒΥΕ ενημερώνει τους συνδέσμους

Η ΟΒΥΕ ενημερώνει τους συνδέσμους

Με επιστολές της η ΟΒΥΕ ενημερώνει τα μέλη της διοίκησης και τους συνδέσμους για τις αποφάσεις του προεδρείου στις 17/1/2008, τη συμμετοχή της στην έκθεση Climatherm, ενώ δίνει και επεξηγήσεις – οδηγίες για δύο αποφάσεις του Δ.Σ. στη συνεδρίαση του Αγρινίου, την 1/12/2007. Συγκεκριμένα:
Αποφάσεις προεδρείου
«Σε προεδρείο που πραγματοποιήθηκε στις 17/1/2008 ημέρα Πέμπτη, κατόπιν διαλόγου αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:
1. Να σταλεί απαντητική επιστολή στο ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με το προτεινόμενο από αυτούς εγχειρίδιο κοστολόγησης εργασιών. Η επιστολή να αναφέρει ότι η ΟΒΥΕ προτείνει την εκλαΐκευση και την συρρίκνωση του εγχειριδίου, έτσι ώστε να είναι εύχρηστο.
2. Καλούνται οι σύνδεσμοι Αθηνών, Μεγάρων, Πειραιά, Κορίνθου σε σύσκεψη στις 23/1/2008 και ώρα 5.30 μ.μ. στα γραφεία της ΟΒΥΕ. Αντικείμενο συζήτησης: Η οργάνωση του περιπτέρου του κλάδου στη διεθνή έκθεση Climatherm 2008.
3. Να σταλεί απαντητική επιστολή στο Σύνδεσμο Χανίων σχετικά με ερώτημά τους για την υπεύθυνη δήλωση.
4. Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια και στέλνουμε επιστολή με αγωνιστικό περιεχόμενο.
5. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για το ασφαλιστικό και πανέτοιμοι για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις άμεσα, αν κριθεί απαραίτητο.
6. Να σταλεί επιστολή στους συνδέσμους των πυρόπληκτων νομών όπου θα τους ζητείται να μας υποδείξουν κάποιες οικογένειες συναδέλφων που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μετά τις φωτιές.
7. Να σταλεί επιστολή – διαμαρτυρία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ανομία που επικρατεί και τα κρούσματα μαζικών κλοπών.
8. Αποφασίστηκε να καθοριστεί σύντομα διευρυμένο προεδρείο με θέμα συζήτησης “Ερμηνευτική εγκύκλιος για το Π.Δ. 38/91”».
Συμμετοχή στην Climatherm
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας μαζί με τους συνδέσμους Αθηνών, Μεγάρων, Κορίνθου και Πειραιά θα συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση Climatherm 2008, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 13/2 έως και τις 17/2/2008 στον πρώην ανατολικό αερολιμένα, στο Ελληνικό.
Ο αριθμός περιπτέρου είναι 14 στον τομέα Α και στο διάδρομο Δ. Θα είναι χαρά μας όσοι μπορείτε να παρευρεθείτε.
Σημείωση: Όσοι έχετε σκοπό να έρθετε ενημερώστε μας έγκαιρα για να σας αποστείλουμε προσκλήσεις».
Ενάρξεις επαγγέλματος και βοηθοί
«Θέμα: Επεξήγηση – οδηγία για την υπ’ αρ. (3) απόφαση, που πάρθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ την 1/12/2007 και η οποία αναφέρει: “Επισημαίνεται ότι οι βοηθοί για να γίνουν τεχνίτες θα πρέπει να έχουν προϋπηρεσία η οποία θα αποδεικνύεται από ένσημα του ΙΚΑ σε αδειούχο υδραυλικό. Δεν θα πρέπει επίσης τα επιμελητήρια να χορηγούν βεβαίωση εγγραφής και να εγγράφουν στο μητρώο τους βοηθούς υδραυλικούς ή μη αδειούχους υδραυλικούς. Αυτή η πρακτική δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού στους αδειούχους υδραυλικούς και κακή ποιότητα εργασιών”.
Επεξήγηση:
Συνάδελφοι,
Σας εφιστούμε την προσοχή και σας επισημαίνουμε πως θα πρέπει να προχωρήσετε σε συγκεκριμένες ενέργειες, δηλαδή είτε εγγράφως, είτε με την παρουσία σας, να απαιτήσετε από τα βιοτεχνικά επιμελητήρια των πόλεών σας, να εγγράφουν στο μητρώο τους μόνο αδειούχους υδραυλικούς.
Το αρνητικό φαινόμενο της μη ασφάλισης των βοηθών συνεχίζεται. Αφού κάνοντας έναρξη στην εφορία γίνονται ελεύθεροι επαγγελματίες, χάνοντας το πλεονέκτημα επέκτασης της άδειάς τους, διότι μη έχοντας ένσημα του ΙΚΑ εγκλωβίζονται και δημιουργούνται προβλήματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η προϋπηρεσία του βοηθού υδραυλικού (ελεύθερου επαγγελματία) αποδεικνύεται από τις υπεύθυνες δηλώσεις που είναι κατατεθειμένες στο κατά τόπους σωματείο, αφού όμως πρώτα διασταυρωθεί με τα ένσημα που έχει κολλήσει στον τεχνίτη υδραυλικό, υπάλληλό του».
Έργα μη αδειούχων και σύνδεσμοι
«Θέμα: Επεξήγηση – οδηγία για την υπ’ αρ. (2) απόφαση, που πάρθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ την 1/12/2007 και η οποία αναφέρει: “Να σταλεί επιστολή στα μέλη της ΟΒΥΕ (συνδέσμους) όπου θα επισημαίνεται ότι αν ένα κτίριο έχει κατασκευαστεί από μη αδειούχο, την ευθύνη για την μη αποδοχή της υπεύθυνης δήλωσης δεν τη φέρει ο σύνδεσμος διότι δεν μπορεί να νομιμοποιείτε μια παράνομη υπεύθυνη δήλωση”.
Επεξήγηση:
Συνάδελφοι,
Για τη σύνδεση ενός κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας απαιτείται η έκδοση υπεύθυνης δήλωσης από αδειούχο υδραυλικό (Π.Δ. 38/91). Είναι χιλιοειπωμένο και πασίγνωστο, όμως θα πρέπει να επισημαίνετε στους συναδέλφους, στους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα στους καταναλωτές, πως με την έκδοση της υπεύθυνης δήλωσης επικυρώνεται η χρησιμοποίηση υλικών με προδιαγραφές και η ασφάλιση του έργου για 5 χρόνια.
Προσοχή: Όταν και εάν ζητηθεί από το σύνδεσμο να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για κτίριο που έχει εργαστεί μη αδειούχος υδραυλικός, ώστε να συνδεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, ο σύνδεσμος δεν φέρει καμία ευθύνη και δεν υποχρεούται να νομιμοποιεί παρατυπίες».
Οι επιστολές υπογράφονται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ΟΒΥΕ, Αριστοτέλη Παπακονδύλη και Διονύση Σβορώνο αντίστοιχα.