Η εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία με ή χωρίς την χρήση ΑΠΕ

Ημερίδα της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.) στις 28 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της έκθεσης “XENIA”

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε, στις 28 Νοεμβρίου, η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.) με θέμα: «Η εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία με ή χωρίς την χρήση ΑΠΕ». Η ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης “XENIA” που έγινε στο Metropolitan Expo στις 25 – 28/11/2011.
xenia-1Όπως επισημάνθηκε, το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας στις ξενοδοχειακές μονάδες, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στον κλιματισμό και την παραγωγή θερμού νερού, έχει καταστήσει σήμερα απαραίτητες τις επενδύσεις στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές, όχι μόνο καταδεικνύουν την οικολογική συνείδηση των διαχειριστών των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά παράλληλα συμβάλουν στην εξοικονόμηση κέρδους, το οποίο μπορεί να διοχετευτεί στη βελτίωση των προσφερόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην αρχή της εκδήλωσης ο Ιωάννης Ανυφαντάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Υδρομετάλ, Ι. Ανυφαντάκης Α.Ε.Β.Ε.» και αντιπρόεδρος της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. μεταξύ άλλων επισήμανε:
«Στην Ένωση συμμετέχουν επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες απ’ αυτές μέσω συμβατικής έρευνας και ανάπτυξης έχουν εισάγει καινοτομίες και βελτιώσεις στους τομείς θέρμανσης και ενέργειας. Η πρόοδος αυτή σε συνδυασμό με τη διάσταση που παίρνει καθημερινά η εξοικονόμηση ενέργειας, δημιούργησε την ανάγκη για ενιαία εκπροσώπηση και παρουσία των επιχειρήσεων αυτών ώστε να μπορέσουν συλλογικά να προωθήσουν όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των καταναλωτών…
Η παραγωγή, η χρήση και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι θέματα που απασχολούν καθημερινά την ανθρώπινη κοινωνία και υπάρχει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε διεθνές επίπεδο. Εδικά στον τομέα του τουρισμού θεωρώ ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί μονόδρομο, διότι εκτός από την μείωση του κόστους λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής μονάδας, τέτοιες ενέργειες δίνουν προστιθέμενη αξία στη συνείδηση των πελατών»…
Στην εισαγωγική ομιλία που έγινε από τον συντονιστή της ημερίδας Σωτήρη Κατσιμίχα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας “Thermogas Α.Ε.” και γραμματέα της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε» μεταξύ άλλων επισημάνθηκε:
«Τα ξενοδοχεία είναι τα πλέον ενεργοβόρα κτίρια σε σύγκριση με άλλα κτίρια επαγγελματικής χρήσης. Αυτό συμβαίνει γιατί στα ξενοδοχεία έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις άνεσης, αυξημένη κατανάλωση ζεστού νερού χρήσης και σπατάλη στην κατανάλωση ενέργειας, αφού ο πελάτης δεν πληρώνει για αυτή την σπατάλη…
Ένα τυπικό ξενοδοχείο, είτε εδώ στην Ελλάδα, είτε σε άλλη χώρα, καταναλώνει τη μισή περίπου ενέργεια για θέρμανση και για ψύξη. Σημαντικό μέρος στην κατανάλωση ενέργειας έχει και  το ζεστό νερό χρήσης. Για τον φωτισμό καταναλώνουμε το 7% της ενέργειας…
Για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στη θέρμανση και τη ψύξη μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα: Είτε να βελτιώσουμε τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, είτε να βελτιώσουμε τη θέρμανση. Υπάρχει σχετική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του WWF η οποία αποδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης είναι οι πλέον αποδοτικές και φυσικά οι πιο γρήγορα αποσβέσιμες. Επιπλέον οι παρεμβάσεις στη μόνωση σε ένα υφιστάμενο ξενοδοχείο δεν είναι εύκολες, ενώ οι παρεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης πολλές φορές αφορούν μόνο το λεβητοστάσιο, είναι πολύ εύκολες και δεν χρειάζεται να σταματήσει τη λειτουργία της καμιά πτέρυγα του ξενοδοχείου»…
Μετά την εισαγωγική ομιλία ακολούθησαν οι παρουσιάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία από τις ομάδες εργασίας της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε».
Συγκεκριμένα έγιναν οι παρακάτω παρουσιάσεις:
• «Συστήματα ηλιοθερμίας στα ξενοδοχεία».
Εισηγητής ο Γεώργιος Ανδριανός, γενικός διευθυντής της επιχείρησης «Ανδριανός» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε».
• «Συστήματα γεωθερμίας στα ξενοδοχεία». Εισηγητής ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Ergon Α.Ε.» και μέλος της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε».
• «Εκσυγχρονισμός λεβητοστασίων και εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία». Εισηγητής ο Βασίλειος Φούρλας, γενικός διευθυντής της εταιρίας «FN – Smart Systems Α.Ε.» και μέλος της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε».
• «Αυτοματισμοί και εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα θέρμανσης – κλιματισμού – ζεστών νερών χρήσης για ξενοδοχεία». Εισηγητής ο Γεώργιος Κοτταράς, διευθυντής τμήματος κτιριακού αυτοματισμού της εταιρίας «Siemens Α.Ε.» και μέλος της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε».
• «Ανάκτηση θερμότητας και εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία». Εισηγητής ο Μανώλης Λαβούτας, γενικός διευθυντής της εταιρίας «Αφοί Λαβούτα Ο.Ε.» και μέλος της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε».
Σύντομο χαιρετισμό στην αρχή της ημερίδας απηύθυναν οι Τάσος Κούμανης, πρόεδρος της «Xenia, Εκθέσεις – Συνέδρια Α.Ε.» και Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, πρόεδρος της επιτροπής περιβαλλοντικής πολιτικής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.