Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Η εφαρμογή της διάταξης για μειωμένο ΦΠΑ (9%) στους εγκαταστάτες – συντηρητές καυστήρων

Η εφαρμογή της διάταξης για μειωμένο ΦΠΑ (9%) στους εγκαταστάτες – συντηρητές καυστήρων


Χαρακτηριστικά παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στη σχετική σύσκεψη του Ήφαιστου στις 18 Ιουνίου

Ειδική σύσκεψη, για την παρουσίαση και ανάλυση της διάταξης του νόμου 3522/2006 που αφορά το μειωμένο ΦΠΑ (9%) για επισκευές και συντηρήσεις στα παλαιά κτίρια, διοργάνωσε στα γραφεία του ο Ήφαιστος στις 18 Ιουνίου.

Στη σύσκεψη αυτή οι πολλοί συνάδελφοι που παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον φοροτεχνικό Χρήστο Μπακογιάννη, με λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της διάταξης στο επάγγελμα του εγκαταστάτη – συντηρητή καυστήρων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Χρήστος Μπακογιάννης απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που του τέθηκαν γι’ αυτό το θέμα, και παράλληλα παρουσίασε τα παρακάτω χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1. Συντηρητής καυστήρων επισκευάζει τον καυστήρα σε ιδιώτη, το κόστος των υλικών είναι 20,00 ευρώ, η συνολική αμοιβή του (εργασία και υλικά) είναι 100,00 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση εκδίδει απόδειξη παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ) που υπάγεται σε ΦΠΑ 9%.
2. Συντηρητής καυστήρων επισκευάζει τον καυστήρα θέρμανσης μετά από καταστροφή σε μονοκατοικία που χρησιμοποιείται ως κατοικία, το κόστος των υλικών είναι 250,00 ευρώ, η συνολική αμοιβή του (εργασία και υλικά) είναι 1.000,00 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση εκδίδει ΑΠΥ που υπάγεται σε ΦΠΑ 9%. Στην πιο πάνω περίπτωση αν η αξία των υλικών ήταν πάνω από το 1/3 της συνολικής αμοιβής του (1.00,00 : 3 = 333,33) δηλαδή 350,00 ευρώ, τότε εκδίδει ΑΛΠ που διαχωρίζει την αξία των υλικών με ΦΠΑ 19% και ΑΠΥ για την παροχή των υπηρεσιών του με ΦΠΑ 9%.
3. Συντηρητής καυστήρων επισκευάζει τις σωληνώσεις θέρμανσης μετά από καταστροφή σε διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως ιατρείο (επαγγελματική στέγη), στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα μειωμένου συντελεστή, γιατί ο νόμος αναφέρει μόνο ιδιωτικές κατοικίες.
4. Συντηρητής καυστήρων συντηρεί τον καυστήρα θέρμανσης στα πλαίσια τακτικής συντήρησης σε πολυκατοικία στην οποία υπάρχουν καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα. Στην προκειμένη περίπτωση εκδίδει ΑΠΥ που υπάγεται σε ΦΠΑ 9%.