Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ…

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ…

Συνεταιρισμό ιδρύουν οι συνάδελφοι του νησιού
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ΠΟΣΕΥΔ, στις 23 Μαΐου

Η Νάξος, το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, με τις απέραντες παραλίες της, τα αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία και τους φιλόξενους κατοίκους της, αποκτά συνεταιρισμό.
Ο κύβος ερρίφθη στην πρόσφατη σύσκεψη (23/5) που διοργάνωσε το Δ.Σ. του Συνδέσμου, με τους συναδέλφους και τη διοίκηση της ΠΟΣΕΥΔ.
Είχαν προηγηθεί, βέβαια, συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης και των 54 μελών του Συνδέσμου, και “απτές αποδείξεις” από τα ανάλογα εγχειρήματα των συναδέλφων ανά την Ελλάδα. Και οπωσδήποτε της Τήνου, της Μυκόνου, της Πάρου και της Σαντορίνης.
«Για το καλό του νησιού μας, των κατοίκων του και βέβαια των συναδέλφων, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε κι εμείς συνεταιρισμό», μας είπε ο πάντα δραστήριος πρόεδρος του Συνδέσμου Νάξου, Κώστας Κορρές.
«Η ιδέα της ίδρυσής του έχει αφομοιωθεί πλέον απ’ όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν ακόμα και τα διπλάσια χρήματα απ’ όσα χρειάζονται για το στήσιμό του. Η θέρμη είναι μεγάλη και βλέπω ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορούμε να μιλάμε για τη λειτουργία του Συνεταιρισμού στη Νάξο», συμπλήρωσε ο συν. Κορρές, προσθέτοντας ότι μετά το καλοκαίρι θα διενεργηθεί καταστατική γενική συνέλευση.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποτελεί αυτή τη στιγμή τη διοικούσα επιτροπή του υπό ίδρυση συνεταιρισμού, και όπως μας είπε ο συν. Κορρές, «οι συνάδελφοι, έχοντας εμπεδώσει πλήρως την απόφαση για την ίδρυση του συνεταιρισμού, καθημερινά μας πιέζουν για να τρέξουμε τις διαδικασίες. Η πίεση που δεχόμαστε είναι ευχάριστη και υποδηλώνει το πόσο καλά μπορούμε να πάμε.
Οι συνάδελφοι συνειδητοποίησαν ότι οι υδραυλικοί έχουν δικαίωμα, από την άποψη της σωστής εργασίας και των προδιαγραφών, και στα υλικά, και ότι η δουλειά τους δεν πρέπει και δεν είναι σωστό να περιορίζεται μόνο στο μεροκάματο.
Η σύσκεψη με τη διοίκηση της ΠΟΣΕΥΔ μας βοήθησε πολύ σε όλα αυτά τα ζητήματα, και την ευχαριστούμε.
Ξέρουμε ότι θα είναι δίπλα μας σε ό,τι τη χρειαστούμε για το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα».
«Η προσπάθειά μας -συνέχισε ο συν. Κορρές- έγινε γνωστή στον εμπορικό κόσμο του νησιού και ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις. Τις περιμέναμε αλλά δεν μας πτοούν.
Ο Συνεταιρισμός είναι για το καλό του νησιού και των καταναλωτών, αφού η λειτουργία του θα συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό, στη μείωση των τιμών και στην προσφορά ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Θα δυσαρεστήσουμε τα μονοπώλια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Είναι καιρός ο κόσμος του νησιού να γευτεί τα πλεονεκτήματα του συνεταιρισμού και να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους υδραυλικούς στο θέμα των υλικών. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα τις ανάγκες ενός σπιτιού σε θέματα ύδρευσης και θέρμανσης, από έναν υδραυλικό».
Ο συν. Κορρές είναι πρόεδρος στο Σύνδεσμο Νάξου από τη στιγμή της ίδρυσής του, το 1990 κι έτσι ήταν μία καλή ευκαιρία, πέρα από τα συνεταιριστικά, να μιλήσουμε λίγο και για τα συνδικαλιστικά δρώμενα στο νησί.
Ο Σύνδεσμος απαριθμεί 54 μέλη και μάλιστα νέα σε ηλικία.

naxos 2.jpg
Ο συνάδελφος Κώστας Κορρές (στο κέντρο, με το πολύχρωμο πουκάμισο) κατά την πρόσφατη συμμετοχή του στην εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ στην Αθήνα

«Εγώ είμαι 50 χρονών και από τους μεγαλύτερους. Ο Σύνδεσμός μας έχει πολλά νέα παιδιά και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Έχουμε γύρω στους 10 βοηθούς και με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω την άποψή μου γύρω από τα όσα διαβάζω στον «Υ» για το θέμα που θέτουν διάφοροι συνάδελφοι για τους βοηθούς.
Οι βοηθοί είναι το αυριανό μέλλον της δουλειάς μας και πρέπει να γράφονται στα σωματεία. Δεν είναι δυνατόν να απέχουν από τα κοινά. Δεν είναι δυνατόν να τους αφήσουμε απ’ έξω. Εάν το κάνουμε αυτό, τότε δεν θα ζυμωθούν με το επάγγελμα, δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν πυγμή και θάρρος ως υδραυλικοί.
Οι βοηθοί είναι το μέλλον του επαγγέλματός μας και πρέπει να τους στηρίξουμε», τόνισε ο συν. Κορρές.
Συνεχίζοντας μας είπε ότι όλα τα μέλη του Συνδέσμου είναι σωστοί επαγγελματίες και ότι ακολουθούν πιστά τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και του Δ.Σ.
«Οι συνάδελφοι κάνουν σωστές κοστολογήσεις στα έργα, δεν παρατηρούνται δηλαδή τεράστιες αποκλίσεις, ενώ κανείς δεν μπαίνει σε δουλειά άλλου. Υπάρχει μία ομοιογένεια των μελών και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό.
Από την άλλη, τους παράνομους υδραυλικούς τους έχουμε περιορίσει. Οι παράνομοι είναι στα χωριά τους και οφείλω να δηλώσω ότι τους ανεχόμαστε. Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να κυνηγάμε δύο ανθρώπους που ζουν μες στον άγονο τόπο και στις πολλές απαιτήσεις της ζωής. Οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν, κι αν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν, θα τον βοηθήσουμε κιόλας.
Το κλίμα, γενικώς, είναι πολύ καλό. Ο νόμος εφαρμόζεται, οι πολεοδομίες ζητούν την υπεύθυνη δήλωση, ενώ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους μηχανικούς και τους κατασκευαστές.
Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων Νάξου και Δρυμαλίας, ενώ ο κόσμος δείχνει κατανόηση σε όλο το έργο που παρέχουμε ως επαγγελματίες και συνδικαλιστικό φορέας».
Η Νάξος έχει 20.000 περίπου κατοίκους, και στον τομέα των υδραυλικών και των ελεύθερων επαγγελματιών «κρατιέται», όπως μας είπε ο πρόεδρος, από τους «πάνω χωριανούς».
«Τα πάνω χωριά της Νάξου, από πολύ παλιά, είχαν τον πρώτο λόγο στο επαγγελματικό, βιομηχανικό και μορφωτικό επίπεδο του τόπου», πρόσθεσε ο συν. Κορρές, τον οποίο οι συνάδελφοι εκτιμούν για τη δράση του.
Ο Σύνδεσμος Νάξου είναι «ζωντανός» σύνδεσμος, με αρκετές δραστηριότητες. Διοργανώνει σεμινάρια για τους συναδέλφους, τα τελευταία με το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ για την κοστολόγηση των εργασιών και με το ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ για το φυσικό αέριο, αλλά και εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Μεταξύ των αιτημάτων του, είναι και η θεσμοθέτηση της απογευματινής φοίτησης στις τεχνικές σχολές του νησιού, ούτως ώστε, τα παιδιά που ενδιαφέρονται για το επάγγελμα να παρακολουθούν τα μαθήματα το απόγευμα και το πρωί να μπορούν να εργάζονται για να μην επιβαρύνουν, οικονομικά, τους γονείς τους.
Και επιπρόσθετα, «γιατί η εμπειρία εργασίας κοντά σε υδραυλικούς είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος», επισημαίνει ο συνάδελφος Κορρές.
Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους δημάρχους, τον έπαρχο, τους μηχανικούς και γενικά τους άμεσα εμπλεκόμενους με το επάγγελμα, για την κατανόηση και τη συνεργασία που δείχνουν.
Ευχαρίστησε δε, από τα βάθη της καρδιάς του όλους τους συναδέλφους και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., που είναι πάντα δίπλα του, «κολώνες», για το καλό του σωματείου.

«Είμαστε δίπλα τους»

Ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα της σύσκεψης και τη διάθεση των συναδέλφων να ιδρύσουν συνεταιρισμό στο νησί τους, έφυγε η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΕΥΔ από τη Νάξο.
obye-mpotetsagias xr.jpgΗ σύσκεψη με τον τοπικό Σύνδεσμο πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου, και από πλευράς ΠΟΣΕΥΔ παρευρέθησαν οι: Πέτρος Μποτετζάγιας (πρόεδρος), Στέλιος Τουφεκλής (αντιπρόεδρος), Κώστας Αθανασόπουλος (γεν. γραμματέας), Σπύρος Τσίτσας και Κώστας Μαντζιώρος (μέλη) καθώς και ο μηχανολόγος της Ομοσπονδίας Φώτης Σούκας.
Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ, στη σύσκεψη, η οποία διοργανώθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Δ.Σ. του Συνδέσμου, έγινε μία πάρα πολύ καλή δουλειά. «Ενημερώσαμε τους συναδέλφους για το τι εστί συνεταιρισμός, το πώς στήνεται, και το ρόλο της Ομοσπονδίας.
Δεχθήκαμε αρκετές ερωτήσεις από τους συναδέλφους, ερωτήσεις που φανερώνουν τη διάθεσή τους να προχωρήσουν στην ίδρυση του συνεταιρισμού.
Μιλήσαμε για τα οργανωτικά και τα οικονομικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του μαγαζιού και τους καταθέσαμε τις σκέψεις μας για το πώς μπορούν να ξεκινήσουν το εγχείρημά τους.
Η Νάξος έχει πολύ πρόσφορο έδαφος για συνεταιρισμό, έχει καλή ανοικοδόμηση και θεωρούμε ότι το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία.
Παράλληλα ενημερώσαμε τους συναδέλφους ότι πρέπει να έχουν άποψη και για τα υλικά που τοποθετούν στις εργασίες τους, αφού η υπεύθυνη δήλωση που καταθέτουν στο τέλος των εργασιών τους, τους δεσμεύει.
Εμείς ως ΠΟΣΕΥΔ, θα είμαστε δίπλα τους, ανά πάσα στιγμή, τόσο στο στήσιμο όσο και στην οργάνωση του μαγαζιού, όταν οι συνάδελφοι πάρουν την οριστική τους απόφαση. Θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι μας χρειαστούν, όπως είμαστε δίπλα σε όλους τους συναδέλφους και τους συνδέσμους που αποφασίζουν να ιδρύσουν συνεταιρισμό στην πόλη τους.
Στα πλαίσια αυτά μπορώ να σας αναφέρω για τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που έχουν κατατεθεί από τους συναδέλφους της Ηγουμενίτσας, του Αιγίου και της Πάτρας.
Για τη διοίκηση της ΠΟΣΕΥΔ, το μήνυμα, «σε κάθε πόλη σύνδεσμος και συνεταιρισμός», δεν είναι σλόγκαν, αλλά επιδίωξη.
Στη λογική αυτή επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια για να κάνουμε τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιριστές ακόμα ελκυστικότερους στο κοινό, και για να πείσουμε τους συναδέλφους που δεν είναι μέλη στους συνεταιρισμούς να εγγραφούν.
Οι συνεταιρισμοί μας προοδεύουν, αναπτύσσονται ικανοποιητικά και είναι ανταγωνιστικοί σε όλα τα είδη. Όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από κανέναν».

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου
Πρόεδρος: Κώστας Κορρές
Αντιπρόεδρος:
Λευτέρης Ανεβλαβής
Γεν. γραμματέας:
Απόστολος Αλωνιάτης
Ταμίας: Κώστας Καρποντίνης
Μέλος: Στέλιος Κουτσοκέρης