Αρχική » Περιεχόμενα » Ελεύθερο Βήμα » Για την ενημέρωση των εμπλεκόμενων με το Π.Δ. 38/91

Για την ενημέρωση των εμπλεκόμενων με το Π.Δ. 38/91

Προσπαθώντας να βάλω σε μια τάξη το αρχείο μου για να το χρησιμοποιήσω για το βιβλίο που έχω αρχίσει να γράφω για τον κλάδο, βρίσκω διάφορα κείμενα που έχω γράψει κατά καιρούς, για διάφορα θέματα, τα περισσότερα από τα οποία βέβαια φέρουν το όνομα της Ομοσπονδίας.
Από την πληθώρα αυτών των κειμένων ξεχώρισα για το σημερινό φύλλο, τρία τα οποία αναφέρονται στην ποιότητα των εγκαταστάσεων την εκτέλεση εργασιών από «αλεξιπτωτιστές» και τη χορήγηση πιστοποιητικών προϋπηρεσίας από δημάρχους κ.λπ.
Το πρώτο κείμενο γράφηκε για να παραδίδεται στους συναδέλφους που καταθέτουν Υπεύθυνες Δηλώσεις στους συνδέσμους. Τους υπενθυμίζει ότι με την Υ.Δ. που κατέθεσαν υπέγραψαν ότι έκαναν καλή δουλεία και τους προτρέπει όχι μόνο να υπογράφουν κάτι τέτοιο αλλά να το πράττουν κιόλας.
Το δεύτερο είναι ένα πολύ σημαντικό κείμενο που θα μπορούσε να αποδειχτεί και πολύ αποτελεσματικό αν το χρησιμοποιούσαμε. Αξίζει να πούμε δύο λόγια παραπάνω για αυτό το κείμενο. Μετά την υπογραφή του Π.Δ. 38/91 ο κλάδος είχε δύο βασικά καθήκοντα.
• Να ενημερώσει τους συναδέλφους, σε όλη τη χώρα, για το περιεχόμενο του Π.Δ. και τις υποχρεώσεις και δικαιώματα που απέρρεαν απ’ αυτό.
• Να πληροφορήσει το κοινό για τη χορήγηση των αδειών και να το προτρέψει να αναθέτει τις δουλειές του σε αδειούχους κ.λπ.
Για το πρώτο χρέος η ΟΒΥΕ έκανε κάποιες περιφερειακές συσκέψεις αλλά, κυρίως, έκανε πολλές επισκέψεις στους  συνδέσμους, επί 2-3 χρόνια όπου και ανέλυε το Π.Δ. στις γενικές συνελεύσεις των συνδέσμων. Η ενημέρωση του κόσμου, όπως είναι φανερό, ήταν πιο δύσκολη υπόθεση και μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από τα Μ.Μ.Ε. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε δίνοντας διάφορες συνεντεύξεις σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.
 Το κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα προέκυψε από μία συζήτηση που είχα με ένα συνάδελφο και φίλο εδώ στο Λαγονήσι ο οποίος παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε να «σταυρώσει δουλειά» γιατί τις έπαιρναν οι Αλβανοί χωρίς άδειες και τέτοια.
Τον ρώτησα αν θα έδεινε  στον πελάτη του ένα γράμμα μαζί με την προσφορά.
• Αν θα την έδινα λεει…Άντε ρε πρόεδρε κάνε κάτι μπας και πάρουμε και καμία δουλειά …
Κάθισα λοιπόν και έγραψα ένα γράμμα «προς τον ιδιοκτήτη της οικοδομής», όχι σαν ένας συνάδελφος που δίνει μια προσφορά αλλά σαν σύνδεσμος της κάθε πόλης. Το έστειλα στην ΟΒΥΕ για να το στείλει στους συνδέσμους οι οποίοι με τη σειρά τους έπρεπε να το μοιράσουν στους συναδέλφους για να το δίνουν στους ιδιοκτήτες, μαζί με την προσφορά τους. Δεν ξέρω τι έγινε τελικά αλλά σας καλώ να σκεφτείτε τι θα μπορούσε να έχει γίνει αν χιλιάδες τέτοια γράμματα έφταναν στους ιδιοκτήτες των οικοδομών και τους ενημέρωναν για τις άδειες και όλα όσα λέει το γράμμα. Θα είχαμε ενημερώσει τον κόσμο υπεύθυνα και λεπτομερώς χωρίς κανένα κόστος.
Το τρίτο έγγραφο μπορεί να απευθυνθεί στους δημάρχους, στα νοσοκομεία κ.λπ. με το περιεχόμενο που έχει.
Τα ανέσυρα και τα δημοσιεύω αυτά τα κείμενα, ελαφρώς βελτιωμένα για να δουν οι συνάδελφοι και οι σύνδεσμοι, κυρίως, πώς μπορούν να τα εκμεταλλευτούν, αν το επιθυμούν βέβαια.
Για λόγους δεοντολογικούς, πριν τα δημοσιεύσω θα τα στείλω στην ΟΒΥΕ γιατί δεν θέλω, ούτε είναι σωστό, να τα δει στον «Υδραυλικό». Εννοείται βέβαια ότι αν έχει κάποια παρατήρηση θα τη συζητήσουμε.

Η επιστολή προς τους συναδέλφους
Σύνδεσμος Υδραυλικών……
(πλήρη στοιχεία)
Αγαπητέ συνάδελφε,
Ο σαραντάχρονος αγώνας για τη θέσπιση όλων των κανόνων που θα συμβάλλουν:
• Στο νοικοκύρεμα του Κλάδου με τη χορήγηση των αδειών κ.λπ.
• Στη βελτίωση της ποιότητας των εγκαταστάσεων, σχεδόν τελείωσε.
Μένει τώρα όλα αυτά που θεσπίστηκαν να εφαρμοστούν και στην πράξη.
Το κύριο μερίδιο της ευθύνης για την εφαρμογή αυτή πέφτει σε μας τους ίδιους.
Ο Σύνδεσμός μας για να σε ενημερώσει αλλά και να σε προφυλάξει από ευθύνες που μπορεί να προκύψουν αργότερα, υπογραμμίζει, ότι με την Υπεύθυνη Δήλωση που μόλις υπέγραψες και σου θεωρήσαμε δηλώνεις ότι:
1. Εκτέλεσες ο ίδιος τις εγκαταστάσεις (με προσωπική εργασία ή καθοδήγηση των συνεργείων στα οποία πρέπει να δουλεύουν μόνο αδειούχοι υδραυλικοί).
2. Τις εγκαταστάσεις εκτέλεσες σύμφωνα με τη μελέτη (αν υπάρχει) και τις Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.
3. Στις εγκαταστάσεις τοποθέτησες υλικά με προδιαγραφές.
4. Μετά το πέρας των εργασιών έκανες όλες τις δοκιμές.
5. Οι εγκαταστάσεις μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, με την υπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης αναλαμβάνεις και συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι στον πελάτη σου. Φρόντισε, λοιπόν, η δουλειά να γίνεται όπως αναφέρεται παραπάνω.
Θέλουμε να σου υπενθυμίσουμε ακόμα ότι ως προϋπηρεσία για την απόκτηση ή επέκταση της άδειας μετράνε μόνο τα ημερομίσθιά σου που είναι καταχωρημένα στις Υπεύθυνες Δηλώσεις. Φρόντισε, λοιπόν, να εκδίδεις τις Υπεύθυνες Δηλώσεις για τις νέες εργασίες και για τις επισκευές.
Τέλος μην ξεχνάς ότι σύμφωνα με ρητές διατάξεις του Π.Δ. 55/2000 στο επάγγελμα μπορούν να εισέλθουν παιδιά – εμπειροτέχνες που ήταν ασφαλισμένα ως υδραυλικοί την 1/3/2000. Μην απασχολείς λοιπόν παιδιά χωρίς την παραπάνω προϋπόθεση. Δεν θα πάρουν ποτέ άδεια.
Τέλος γνωρίζεις ότι με την κατάθεση της Υπεύθυνης Δήλωσης το έργο είναι ασφαλισμένο για ζημιά από δική σου υπαιτιότητα για 5 χρόνια. Φρόντισε αυτό να το γνωστοποιείς στον πελάτη σου. Ίσως σε βοηθήσει να πάρεις τη δουλειά.
Συναδελφικά
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου
Η επιστολή προς τις νομαρχίες τους δήμους και κοινότητες, τις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ -ΟΤΕ κ.λπ.
Σύνδεσμος Υδραυλικών….
(πλήρη στοιχεία)
– ΘΕΜΑΤΑ: Εκτέλεση ιδιωτικών έργων από δημόσιους υπαλλήλους ή υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ.
– Βεβαιώσεις προϋπηρεσίας από τους παραπάνω φορείς.
Αγαπητοί φίλοι
1. Η εκτέλεση υδραυλικών εν γένει εργασιών από υπαλλήλους του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. έχει φέρει σε δύσκολη κατάσταση τους συναδέλφους μας ελεύθερους επαγγελματίες με την αναδουλειά που υπάρχει. Γιατί είναι φανερό ότι ένας υπάλληλος που έχει εξασφαλίσει ήδη το, μικρό έστω πολλές φορές, μεροκάματό του και δεν έχει τα πρόσθετα έξοδα που έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να δώσει μια πιο μικρή τιμή και να πάρει τη δουλειά, όπως και το κάνει. 
2. θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Σύνδεσμός μας και ο Κλάδος μας γενικότερα βλέπει με ευαισθησία και κατανόηση το πρόβλημα αυτό και δεν θα επέμενε τόσο αν υπήρχε δουλειά για όλους. Δυστυχώς όμως οι δουλειές είναι λίγες και είμαστε εμείς τώρα που ζητάμε να έχουν την ανάλογη ευαισθησία και κατανόηση οι υπάλληλοι συνάδελφοί μας.
3. Πέρα όμως από τα παραπάνω και για όσους δεν τους αγγίζουν αυτά, ζητάμε να εφαρμόζονται οι Νόμοι του Κράτους και ειδικότερα το άρθρο 77 του υπαλληλικού κώδικα που κατ’ αρχήν απαγορεύει την άσκηση έργου από υπαλλήλους «επ’ αμοιβή».
4. Οι εξαιρέσεις  της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου, που πρέπει να τις βλέπουμε σαν εξαιρέσεις, και όχι σαν κανόνα, προϋποθέτουν ότι ένας υπάλληλος μπορεί να εργαστεί σε ιδιωτικό έργο αν:
Α. Το αναγγείλει στην προϊσταμένη του αρχή.
Β. Υπάρξει απόφαση:
– Του αρμόδιου υπουργού, αν είναι δημόσιος υπάλληλος.
– Του Δ.Σ. του αρμόδιου φορέα αν είναι υπάλληλος Ν.Π.Δ.Δ. Εννοείται βέβαια ότι το «επ’ αμοιβή» μπήκε στον κώδικα για να μην φτάσουμε στα άκρα και όχι για να υποστηρίζουν κάποιοι συνάδελφοί μας ή «συνάδελφοί μας» ότι δήθεν δουλεύουν ….χωρίς λεφτά, που κανένας βέβαια δεν τους πιστεύει.
Σας παρακαλούμε επίσης όταν αναθέτετε διάφορες υδραυλικές εργασίες να τις αναθέτετε σε αδειούχους υδραυλικούς γιατί σύμφωνα με ρητή διάταξη του Π.Δ. 38/91 (άρθρο 7 παρ. 7.1) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «κατά την εκτέλεση και συντήρηση των εγκαταστάσεων επιτρέπεται να εργάζονται μόνο πρόσωπα που κατέχουν την κατάλληλη άδεια».
Διευκρινίζουμε ακόμα ότι όταν προσλαμβάνετε υδραυλικούς θα πρέπει να ελέγχετε, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, αν αυτοί έχουν την κατάλληλη άδεια συντηρητή. Η άδεια συντηρητή χορηγείται από το υπουργείο Ανάπτυξης (Δ/νσεις Βιομηχανίας Νομαρχιών) με την κατάθεση της άδειας υδραυλικού που διαθέτουν (άρθρο 6 παρ. 6.1. του Π.Δ.38/91 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει).
Τέλος επισημαίνουμε ότι οι δημόσιοι φορείς και τα Ν.Π.Δ.Δ. θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη χορήγηση πιστοποιητικών προϋπηρεσίας υδραυλικού.
Η χορήγηση πιστοποιητικού προϋπηρεσίας προϋποθέτει ότι ο Οργανισμός διαθέτει ή διαχειρίζεται «κτίρια και οικόπεδα» για την επισκευή και συντήρηση των οποίων υποτίθεται ότι απασχολεί ένα τουλάχιστον μόνιμο συνεργείο από αδειούχο υδραυλικό κοντά στον οποίο, πάλι υποτίθεται, ότι εργάζεται και αποκτά προϋπηρεσία το άτομο για το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικό προϋπηρεσίας.
Όχι έχουμε δύο γραφεία ή δύο διαμερίσματα νοικιασμένα και χορηγούμε αφειδώς πιστοποιητικά προϋπηρεσίας.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 38/91 ως υδραυλικές εγκαταστάσεις θεωρούνται οι εγκαταστάσεις σε «κτίρια και οικόπεδα». Δεν χορηγείται δηλαδή προϋπηρεσία σε όποιον εργάζεται σε …δίκτυα ποτίσματος ενός Δήμου.
Το έγγραφο αυτό δεν το στέλνουμε για να σας υποδείξουμε τους νόμους που ισχύουν και τους οποίους εσείς τους ξέρετε καλύτερα. Το στέλνουμε για να ζητήσουμε την κατανόηση και συμπαράστασή σας στην εφαρμογή τους.
Η επιστολή προς τον ιδιοκτήτη της οικοδομής
Προτάσεις για μία σωστή υδραυλική εγκατάσταση
Αγαπητέ φίλε – φίλη,
Πιστεύουμε ότι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει πια ότι πρέπει να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στη ποιότητα κατασκευής των εν γένει υδραυλικών εγκαταστάσεων αν δεν θέλουν το σπίτι τους να έχει συνεχή προβλήματα.
Ο Κλάδος μας αγωνίστηκε πολλά χρόνια για να θεσμοθετηθούν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες για μία σωστή υδραυλική εγκατάσταση πράγμα που τελικά έγινε με τα Π.Δ. 38/91, 48/95 και 55/2000.
Ο Σύνδεσμός μας, σήμερα που κτίζετε το σπίτι σας, σας προτρέπει:
• Να αναθέσετε την κατασκευή των εγκαταστάσεών σας σε υδραυλικό κάτοχο της κατάλληλης άδειας που χορηγείται από το υπουργείο Ανάπτυξης. (Έχετε υποχρέωση και από το νόμο).
• Να απαιτήσετε την τοποθέτηση υλικών με προδιαγραφές που είναι υποχρεωτικό από το Π.Δ. 38/91 αλλά και το συμφέρον σας επιτάσσει.
• Να απαιτήσετε από τον αδειούχο υδραυλικό σας, μετά το πέρας της εκτέλεσης των εγκαταστάσεων, τη χορήγηση της ειδικής Υπεύθυνης Δήλωσης, για έντεχνη κατασκευή των εγκαταστάσεων, που είναι υποχρεωμένος να σας παραδώσει.
Προσοχή: χωρίς αυτήν την υπεύθυνη δήλωση, που πρέπει να είναι θεωρημένη και από το Σωματείο μας, δεν θα μπορέσετε να πάρετε φως, νερό κ.λπ. σύμφωνα με το Π.Δ. 38/91 (άρθρο 4.2.3.).
Σημειώνουμε ότι όσοι δεν έχουν άδεια δεν μπορούν να υπογράψουν τέτοια Υπεύθυνη Δήλωση.
Τέλος σας πληροφορούμε ότι με την κατάθεση στο Σύνδεσμό μας της Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου υδραυλικού το έργο ασφαλίζεται αυτόματα για 5 χρόνια για ζημίες που τυχόν θα προκύψουν από ευθύνη του.
Ο Σύνδεσμός μας είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
Φιλικά