Αρχική » Συνεταιριστικά Νέα Υδραυλικών » Συνεταιρισμοί » Η γενική συνέλευση του ΣΕΥΔΑΠ στις 7 Μαΐου 2018

Η γενική συνέλευση του ΣΕΥΔΑΠ στις 7 Μαΐου 2018

«Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε το μαγαζί μας για να καταλάβει και πάλι τη θέση που του ανήκει»

«Θέληση και ανάγκη όλων μας είναι η στήριξη αυτού του συνεταιρισμού. Πιστεύω ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, τα μνημόνια λαμβάνουν τέλος. Εφόσον αντέξαμε σε τόσες δυσκολίες είναι ευκαιρία να στηρίξουμε το μαγαζί μας να συνεχίσει τη λειτουργία του για το συμφέρον όλων μας. Κοιτάμε το μέλλον προχωράμε μπροστά».
Με την παραπάνω φράση, έκλεισε την εισήγηση της Διοίκησης ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εργολάβων Υδραυλικών Αθηνών Πειραιώς (ΣΕΥΔΑΠ), Νικήτας Αθανασόπουλος, στην τακτική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου, στην αίθουσα συνεδριάσεων στην Κειριαδών. Ήταν παρόντα 52 μέλη ενώ υπήρχαν και αρκετοί παρατηρητές. Πρόεδρος της γ.σ. εξελέγη ο Περικλής Κοτσιώλης και γραμματέας ο Λάζαρος Κεσίδης.
Οι εργασίες της συνέλευσης διεξήχθησαν σε ήπιο κλίμα, δεν υπήρχαν έντονες αντιπαραθέσεις. Υπήρχε περισυλλογή και αποφασιστικότητα ο ΣΕΥΔΑΠ να προχωρήσει μπροστά, ξεπερνώντας όλες τις αδυναμίες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

H εισήγηση της Διοίκησης του ΣΕΥΔΑΠ

Νικήτας  Αθανασόπουλος
«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π., σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση, όπου σύμφωνα με το Νόμο και το καταστατικό, θα γίνει παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων (απολογισμού, ισολογισμού, προϋπολογισμού).
Ο φάκελος που σας έχει διανεμηθεί περιέχει τον ισολογισμό της χρήσης της 31ης Δεκεμβρίου 2017 και τα στοιχεία που αφορούν την κεφαλαιακή δομή του Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ίδρυσή του το 1976 έως την 31 Δεκεμβρίου 2017.
Στη συνέχεια θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση από την οικονομική διευθύντρια.
Ο συνεταιρισμός έχει τα τελευταία 42 χρόνια μια δυναμική παρουσία στον κλάδο των πωλήσεων, τόσο στα υδραυλικά και την θέρμανση, όσο και στα είδη υγιεινής.
Στα 3 καταστήματα που διαθέτει ο Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π. (κεντρικό, Παλλήνης, Γλυφάδας), παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό. Τα καταστήματα είναι πλήρως εξοπλισμένα και διαθέτουν μεγάλη γκάμα πιστοποιημένων προϊόντων για τον επαγγελματία υδραυλικό και τον ιδιώτη πελάτη μας.
Η τεράστια γκάμα των προϊόντων μας, είναι σε συνεχή ανανέωση με υλικά τελευταίας τεχνολογίας και οικονομικότερες λύσεις λόγω των απαιτήσεων που επιβάλλουν οι καιροί. Η προσπάθειά μας εντοπίζεται στο να συνδυάσουμε την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής.
Η φιλοσοφία του Συνεταιρισμού παραμένει ίδια από την έναρξή λειτουργίας του μέχρι και σήμερα: ποιότητα υλικών, ανταγωνιστικές τιμές, τεχνογνωσία, εξυπηρέτηση του πελάτη – υδραυλικού, καθώς και ο έλεγχος των τιμών της αγοράς.
Ο Κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών έχει θέση ατμομηχανής στην οικονομία της χώρας. Τα τελευταία 10 χρόνια, η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, είναι η βασικότερη αιτία συνεχούς μείωσης του Κλάδου μας. Επηρεάζει σε υψηλό βαθμό το ΑΕΠ, διότι, παρέχοντας θέσεις εργασίας σε σημαντικό ποσοστό του ενεργού πληθυσμού, ενεργοποιεί μεγάλο αριθμό εμπορικών επιχειρήσεων καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών.
Το πλάνο έχει αλλάξει αρκετά στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε αρκετούς υπηκόους τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ), προκειμένου να αποκτήσουν βίζα σύμφωνα με τον νόμο, να επενδύουν σε ακίνητα ύψους άνω των 250.000 ευρώ, τα οποία ανακαινίζουν και τα χρησιμοποιούν για τουριστική εκμετάλλευση μέσω της υπηρεσίας βραχυχρόνιας μίσθωσης («Airbnb»).
Το 2017, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση 8,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Ένα σημαντικό μέρος των οικοδομικών αδειών στο σύνολο της χώρας δεν αφορά νέες οικοδομές, ούτε επεκτάσεις ή ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων, αλλά σε περιφράξεις οικοπέδων (λόγω της διαδικασίας ανάρτησης δασικών χαρτών), οι οποίες συμπεριλαμβάνονται από την ΕΛΣΤΑΤ στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.
Συνάδελφοι,
Το 2017 το ποσοστό μείωσης των πωλήσεων για τον Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π ανακόπηκε και ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Οι πωλήσεις έφτασαν το 2017 τα 6.716.000 ευρώ έναντι των 7.252.000 ευρώ το 2016.
Η μείωση του τζίρου είναι της τάξης των 7,40% έναντι 13,31% το 2016.
Συνάδελφοι,
Συνεχίζοντας, θα αναφερθώ στα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.
Αρχικά στην αλλαγή της Διοίκησης στο Συνεταιρισμό μετά τις εκλογές στις 10 Μαϊου 2017.
– Μία από τις πρώτες ενέργειες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν η προσπάθεια εκκαθάρισης του Μητρώου των συνεταίρων το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, με συνεταίρους που είτε είναι ανενεργοί, είτε έχουν αλλάξει επάγγελμα, ή για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετέχουν ενεργά.
– Συνεχίζεται η διαδικασία ανασυγκρότησης του προσωπικού με άτομα εξειδικευμένα και καταρτισμένα στις ειδικότητές τους.
– Αποχώρησε τον Φεβρουάριο ο Ιωάννης Ασπιώτης, γενικός διευθυντής του Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π για προσωπικούς λόγους.
– Ολοκληρώθηκε το μηχανολογικό κέντρο του κεντρικού καταστήματος με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση, τόσο των συναδέλφων όσο και των ιδιωτών που δεν έχουν άμεση επαφή με το αντικείμενο.
– Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση των ειδών υγιεινής μέσα από την πρόσληψη υπεύθυνου στο χώρο.
– Συνεχίστηκε το πρόγραμμα της χρήσης των καρτών Bonus.
Συνάδελφοι,
Η ρευστότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Συνεταιρισμού.
1. Η επάρκεια του κεφαλαίου μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώνουμε το κόστος των αγορών πετυχαίνοντας καλύτερες συμφωνίες με τους προμηθευτές.
2. Διατηρεί τα αποθεματικά του Συνεταιρισμού σε ικανοποιητικό επίπεδο, έτσι ώστε να διασφαλίζονται και να ικανοποιούνται οι ανάγκες μας.
3. Τη δυνατότητα να παρέχουμε – ιδιαίτερα στα νέα μέλη μας – όσο το δυνατόν περισσότερο ευέλικτη και ευνοϊκή πιστωτική πολιτική, παρ’ όλη την αντίξοη οικονομική συγκυρία.
Ωστόσο, οι ζημιές που παρουσιάζει ο Συνεταιρισμός, για 7η συνεχή χρονιά και βέβαια η δυσχερής θέση που βρίσκεται το μαγαζί μας λόγω της μείωσης των ίδιων κεφαλαίων, αποτελούν βασικά προβλήματα για την επιβίωσή του.


Συνεταιριστικό κεφάλαιο – συνεταιριστική μερίδα – αύξηση κεφαλαίου
Συνάδελφοι,
Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης κεφαλαίων από τον Συνεταιρισμό, καθώς και της συνεχιζόμενης πτώσης του τζίρου με αποτέλεσμα την διόγκωση των ζημιών και την επικίνδυνη πλέον για τη λειτουργία του Συνεταιρισμού μείωση των ιδίων κεφαλαίων, έπρεπε να στραφούμε στις τράπεζες.
Η επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων έχει μέγιστη σημασία για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, σε σύνολο 380 περίπου συνεταίρων, βλέπω μόνο 52.
Προτείνουμε, με απόφαση της σημερινής Γενικής Συνέλευσης, την μη εκκαθάριση αιτήσεων των συναδέλφων που έχουν αποχωρήσει και τη μη εκροή κεφαλαίου από τον λογαριασμό «Συνέταιροι – Μέτοχοι».
Και συγκεκριμένα, να παρατείνουμε πέραν της 1.1.2019 την εκκαθάριση που αφορά αυτούς που έκαναν τις αιτήσεις τους μέχρι το τέλος του 2017.
Για την διασφάλιση των κεφαλαίων του Συνεταιρισμού, είναι προφανές ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 37 του καταστατικού για την κατανομή των ζημιών. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη περιορίζεται για κάθε συνεταίρο μέχρι του ποσού της υποχρεωτικής μερίδας.
Με κάθε τρόπο πρέπει να θωρακισθεί η κεφαλαιακή επάρκεια του Συνεταιρισμού και να διασφαλιστεί η συνέχιση και η λειτουργία του.
Θέληση και ανάγκη όλων μας είναι η στήριξη αυτού του Συνεταιρισμού. Πιστεύω ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, τα μνημόνια λαμβάνουν τέλος. Εφόσον αντέξαμε σε τόσες δυσκολίες, είναι ευκαιρία να στηρίξουμε το μαγαζί μας να συνεχίσει τη λειτουργία του για το συμφέρον όλων μας. Κοιτάμε το μέλλον προχωράμε μπροστά».

Οι εργασίες της γ.σ. συνεχίστηκαν με την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του Συνεταιρισμού από την οικονομική διευθύντρια κα Φραντζέσκα Τριδήμα:

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο Συνεταιρισμός, μεταξύ άλλων οφείλονται, στην αυξημένη φορολογία, στην αστάθεια του φορολογικού συστήματος, στον αυξημένο συντελεστή του ΦΠΑ. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, πολλές φορές αθέμιτος. Τα τελευταία 7 χρόνια ο Συνεταιρισμός καταγράφει ζημιές. Ο Συνεταιρισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης εξακολούθησε τις προσπάθειες μείωσης των εξόδων του. Μείωσε τα αποθέματά του κατά 18,62%, γίνεται πραγματική μάχη από όλους μας για την εξυπηρέτηση της ρευστότητας που είναι πολύ σημαντική τις μέρες μας, αφού οι τράπεζες εξακολουθούν να μην χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις…
Πέτυχε μειώσεις στα ενοίκια, καλύτερες εκπτώσεις από τους προμηθευτές, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στο 23,92% από 24,32 το 2016. Η μείωση του μικτού κέρδους οφείλεται, κατά κύριο λόγω, στην εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής από την1η Απριλίου 2017, που προέβλεπε μεγαλύτερες εκπτώσεις για τα μέλη του Συνεταιρισμού. Κατά δεύτερο λόγο, στην αύξηση της τιμής του χαλκού, που είχε σαν αποτέλεσμα την παράλληλη αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων. Σημειώνουμε, ότι και για το 2018 οι προμηθευτές αναθεωρούν τους τιμοκαταλόγους τους προς τα πάνω λόγω της αύξησης των πρώτων υλών σε ποσοστό 5,7% στο σύνολο.
Στη συνέχεια η κα Τριδήμα παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό.

Απαντήσεις του προέδρου σε ερωτήματα που τέθηκαν
– Το άρθρο 37 του καταστατικού μας, που αφορά την κατανομή ζημιών, ορίζει τα εξής: Αν στο τέλος οποιασδήποτε χρήσεως προκύψει ζημιά και εάν η γ.σ. δεν αποφασίσει – με πλειοψηφία 3/4 των παρόντων μελών με απαρτία των μισών εγγεγραμμένων- να την καλύψει με επιβάρυνση των μελών, τότε καλύπτεται από το τακτικό αποθεματικό κεφάλαιο. Σε περίπτωση που δεν επαρκεί και αυτό, χρησιμοποιούνται συνεταιριστικές μερίδες.
– Οι τρόποι για να γίνει η κατανομή των ζημιών του μαγαζιού μας, είναι πολλοί. Εμείς διαλέγουμε, εδώ και 7 χρόνια, να μειώνουμε την μερίδα μας. Δηλαδή με τα κεφάλαια που έχουμε εμείς οι ίδιοι, καλύπτουμε τις ζημιές. Αυτό κάνουμε.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα πριν από αυτό, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετείχαν στην γενική μας συνέλευση τα μισά από τα εγγεγραμμένα μέλη, δηλαδή 190 περίπου, εκ των οποίων τα 3/4 θα αποφάσιζαν να πληρώσουμε από την τσέπη μας την ζημιά στο τέλος του χρόνου. Παράδειγμα, η ζημιά μας φέτος είναι 270,000 περίπου. Η μερίδα μας είναι Χ ποσό. Διαιρούμε το 270,000 με αυτό το ποσό και βρίσκουμε τι ποσό αντιστοιχεί να πληρώσει ο κάθε συνάδελφος. Το ονομαστικο κόστος της συνεταιριστικής μερίδας σήμερα ανέρχεται στα 1.400 ευρώ.
– Γίνεται μια συρρίκνωση και προσπαθούμε συγχρόνως να κρατήσουμε το μαγαζί σε ένα καλό επίπεδο. Η ρευστότητα είναι εκείνη, που αν την είχαμε, θα μας εξασφάλιζε το να πάει μπροστά το μαγαζί. Όμως, εδώ που έχουμε φτάσει το μόνο ρεαλιστικό πλάνο που εγώ επιλέγω, και εδώ παρακαλώ αν κάποιος έχει μια άλλη άποψη να την πει τώρα, είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε εμπορεύματα που θα βοηθήσουν στο να ανεβάσουμε τον τζίρο μας.
– Δεν νοείται τα χρέη των μελών να έχουν φτάσει στα 650.000 ευρώ. Και αυτό είναι δικό μας πρόβλημα, δεν αφορά τρίτους. Αν θέλουμε αυτό το μαγαζί να εξακολουθήσει να υπάρχει, ξέρουμε όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε. Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του στον εαυτό του στο ερώτημα: Πρέπει να υπάρχει το μαγαζί; Βεβαίως. Είμαστε άξιοι να το κρατήσουμε; Πρέπει να γίνουμε άξιοι…
– Έχουμε κάνει τριάντα συναντήσεις με προμηθευτές, διαπραγματευθήκαμε σκληρά για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Σας διαβεβαιώνω ότι καθημερινά δίνουμε μεγάλο αγώνα. Εμείς είμαστε που στήσαμε αυτό το μαγαζί άμεσα ή έμμεσα, με τις αγορές μας, με τους πελάτες μας. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε τι μας φταίει για το ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Εμείς πάνω απ’ όλα φταίμε.

Ομιλίες μελών

Γιώργος Παπαγιάννης
«Με τα νούμερα που ακούσαμε, ήρθε η ώρα να κοιταχτούμε στα μάτια. Συνέβαινε και παλιότερα, συμβαίνει δυστυχώς και σήμερα, κάποιοι άνθρωποι αγαπάν τον Συνεταιρισμό για τους δικούς τους λόγους, είτε γιατί υπάρχει και κάποιο παιδί που έρχεται πίσω. Ωστόσο, εγώ βλέπω ότι καθημερινά υπάρχουν προβλήματα οικονομικής φύσης. Θέλω να κάνω μια ερώτηση στην Διοίκηση. Υπάρχουν ανοίγματα συνεταίρων; Το ρωτώ γιατί δυστυχώς όταν ήμουν στην Διοίκηση, τις καλές εποχές, υπήρχαν, ενώ υπήρχαν και άλλοι που ήταν πολύ συνεπείς. Στην ουσία, αυτό που συνέβαινε ήταν οι απόλυτα συνεπείς στις πληρωμές τους, να χρηματοδοτούν τους ασυνεπείς. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το λύσουμε.
Εγώ πάντως πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας γι’ αυτό έγραψα και τον γιό μου».

Γιάννης Σκεπαρνιάς
«Είμαι παλιό μέλος, έρχομαι στις συνελεύσεις όποτε μπορώ και τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνω ότι ανοίξαμε τα φτερά μας περισσότερο από ότι έπρεπε και όπως εγώ θα έκανα στο σπίτι μου, θα προτιμούσα να μειώσω κάποια έξοδα. Πιστεύω η συρρίκνωση αυτή καλό θα μας κάνει, φτάνει να μπορούμε να βρίσκουμε τα προϊόντα που χρειαζόμαστε στα ράφια. Το να κρατάμε τρία μαγαζιά θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο. Περισσότερο προσωπικό, περισσότερα ενοίκια. Ας το δούμε.
Τα ενημερωτικά χαρτιά που μας δίνετε την ημέρα της συνέλευσης, καλό θα ήταν να τα έχουμε μερικές μέρες πριν για να τα μελετήσουμε και να έρθουμε καλύτερα προετοιμασμένοι στην γ.σ. Όταν έχεις να κάνεις με τόσα νούμερα δεν μπορείς να τα συγκρατήσεις στο μυαλό σου αν δεν είσαι προετοιμασμένος. Τελειώνοντας θέλω να πω ότι είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και θα πάμε καλά».

Γιώργος Καραμάνος
«Να πω κι εγώ δυο τρία πραγματάκια, δύο σκέψεις, κάποιους προβληματισμούς. Είμαι μέλος στον συνεταιρισμό μας από το 96 ή το 97, δεν θυμάμαι ακριβώς. Όσο τα πράγματα στον τόπο μας πήγαιναν καλά, πηγαίναμε κι εμείς καλά.
Πουλάμε προϊόντα άλλων που τα αγοράζουμε ακριβά και από την άλλη κάνουμε καλές εκπτώσεις στα μέλη μας. Τα τελευταία 7 χρόνια, όπως ακούσαμε, ο Συνεταιρισμός μας, παρ’ όλο που οι τζίροι μας είναι μεγάλοι, παρουσιάζει ζημιές. Η Διοίκηση και το προσωπικό μας πρέπει να αναζητήσουν την αιτία. Δεν είναι λογικό να κάνουμε 6 και 7 εκατομμύρια τζίρο τον χρόνο και παρ όλα αυτά να μπαίνουμε μέσα. Όλες οι επιχειρήσεις γύρω μας, λίγο ως πολύ, έχουν ορθοποδήσει. Εμείς γιατί δεν έχουμε;
Προσωπικά πιστεύω ότι λειτουργούμε ως δημόσιοι υπάλληλοι. Πρώτα απ’ όλα φταίμε εμείς. Αν δεν λάβουμε κάποια μέτρα άμεσα, δεν ξέρω ποιό θα είναι το μέλλον μας».

Χρήστος Θεοδωρίδης
«Σήμερα, παρ’ όλο που τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι τόσο ευχάριστα, εγώ είμαι ευχαριστημένος και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αυτό έχει να κάνει με την τοποθέτηση, την καθαρότητα και την ειλικρίνεια της ομιλίας του προέδρου μας. Πολύ καιρό είχα να πάρω τόσο ξεκάθαρες απαντήσεις από τους εκάστοτε προέδρους. Αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα.
Τα τελευταία χρόνια, έφυγαν από τον Συνεταιρισμό μας στελέχη που ήταν πάρα πολύ καλά. Αυτό εμένα με έχει πολύ προβληματίσει και αναρωτιέμαι το γιατί. Και σε τελευταία ανάλυση, μας έχουν μείνει μόνο 5-6 πεπειραμένα στελέχη. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά όμως είμαι αισιόδοξος. Θα πάμε καλά. Από εμάς εξαρτάται. Και στέκομαι σε αυτό που είπε ο πρόεδρος. “Εμείς είμαστε η δύναμη”. Είμαι από τα ενεργά μέλη του Συνεταιρισμού μας, βρίσκομαι σχεδόν καθημερινά εδώ στο μαγαζί μας. Χρωστάω ένα χιλιάρικο και σας διαβεβαιώνω ότι δεν αισθάνομαι τόσο καλά. Το χιλιάρικο το δικό μου και πολλά άλλα χιλιάρικα που χρωστάν άλλοι συνάδελφοι, αν τα εξοφλήσουμε θα καλύψουν ένα μεγάλο κενό και θα πάρει το μαγαζί μια μεγάλη ώθηση».

Νίκος Τριχιάς
«Όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Τον πρόεδρο τον αγαπώ πάρα πολύ, δεν έχουμε διαφωνήσει ποτέ. Θέλω όμως να κάνω δύο επισημάνσεις. Είπε ότι τα ράφια μας είναι άδεια και αυτό είναι καθαρά θέμα ρευστότητας.
Συμφωνώ απόλυτα, αλλά έχω και την εξής απορία: Είναι όντως θέμα ρευστότητας αλλά και βιωσιμότητας για τον Συνεταιρισμό μας αν τα ράφια είναι γεμάτα ή άδεια, και κατ’ επέκταση και για μας τους υδραυλικούς. Αν εγώ, που θέλω να στηρίξω τον Συνεταιρισμό μας, ξεκινάω από τα Κάτω Πατήσια έρχομαι εδώ, στέκομαι υπομονετικά στην ουρά, και όταν φτάσει η σειρά μου, μαθαίνω ότι δεν υπάρχει αυτό που έχω έρθει να αγοράσω, εκείνη την στιγμή το θέμα της βιωσιμότητας που ανέφερα προηγουμένως, γίνεται, και για μένα και για τον Συνεταιρισμό, σοβαρό πρόβλημα. Θα μου πει κάποιος “καλά τα λες, πρότεινε όμως και ποια είναι η λύση κατά την γνώμη σου”. Δεν ήρθαμε εδώ για να δώσουμε λύσεις, δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι για όλα. Δεν το λέω με κακή διάθεση, απλώς το επισημαίνω. Ένα άλλο πράγμα που ήθελα να αναφέρω είναι το εξής: O Συνεταιρισμός έτσι όπως τον γνώρισα από τον πατέρα μου, ήταν ένα πολύ δυνατό κατάστημα σε πολλούς τομείς, σε εξυπηρέτηση, σε ποιότητα υλικών και βάζω τελευταία την τιμή…
Να προσέξουμε ιδιαίτερα τις τιμές των βασικών προϊόντων της δουλειάς μας. Πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, για να είναι και οι δικές μας προσφορές προς τους πελάτες μας ανταγωνιστικές…»

Περικλής Μπεσίνης
«Λυπάμαι και στενοχωριέμαι που κανένα μέλος της Διοίκησης δεν πήρε τον λόγο να πει κάτι. Δεν έχει ξανασυμβεί, όσα χρόνια παρακολουθώ τις γ.σ. Από τους 380 εγγεγραμμένους συναδέλφους στον Συνεταιρισμό μόνο οι 138 έχουν εξοφλήσει την μερίδα τους.
Έχω παρακολουθήσει τελευταία μερικά συμβούλια της Διοίκησης και έχω παρατηρήσει ότι ο πρόεδρος βρίσκεται μόνος του. Ο ΣΕΥΔΑΠ αντιμετωπίζει σήμερα κάποιες δυσκολίες, θα έπρεπε και τα 8 μέλη της Διοίκησης να βρίσκονται τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα εδώ. Τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν πρέπει να βοηθήσουν όλοι;
Άκουσα ότι τα χρέη των συνεταίρων είναι σήμερα 650.000 ευρώ. Θα δικαιολογούνταν αν ο τζίρος του συνεταιρισμού έφτανε τα 25 εκατομμύρια. Θα παρακαλούσα όλους τους συναδέλφους που χρωστάν, και εντός του συμβουλίου και εκτός, όσο γίνεται πιο άμεσα, να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Γιατί στεκόμαστε στην τιμή ενός προϊόντος που το βρήκαμε κάπου αλλού 2-3 ευρώ φθηνότερο. Αν θέλουμε να κάνουμε σωστή σύγκριση τιμών, ας φέρουμε κάποιες ολοκληρωμένες προσφορές όπου προδιαγράφονται πολλά προϊόντα, κι ας τις συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα δικά μας προϊόντα.
Τελειώνοντας θέλω να σας πω ότι ο πρόεδρος πρέπει να έχει την αμέριστη βοήθεια όλων σας, και του προσωπικού για να προχωρήσει το μαγαζί».