Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Γενική συνέλευση ΟΒΥΕ, 26 και 27 Μαΐου 2007

Γενική συνέλευση ΟΒΥΕ, 26 και 27 Μαΐου 2007


«Να παραμερίσουμε τα πάντα, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αρμονικά»

Επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αριστοτέλης Παπακονδύλης αναπτύσσοντας στο σώμα το διοικητικό απολογισμό

«Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι προσκεκλημένοι, κύριοι βουλευτές, Καλώς ήρθατε στην ετήσια γενική συνέλευση του κλάδου μας (των υδραυλικών). Στην ετήσια γενική μας συνέλευση συζητάμε προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας, την κοινωνία και γεγονότα που διαδραματίζονται σε όλο τον κόσμο. Έχω την πεποίθηση πως μέσα από τον διάλογο, και την εμπειρία που οι περισσότεροι διαθέτουμε, θα αναπτυχθούν ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν, να ενεργοποιηθούμε και να επισημάνουμε όλα τα προβλήματα που μας αφορούν άμεσα και μπορούν να επιλυθούν. Η γενική συνέλευση αποτελεί το ανώτερο όργανο του κλάδου μας. Για το λόγο αυτό τα ψηφίσματα, οι προτάσεις και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις γενικές συνελεύσεις είναι δεσμευτικές και πρέπει να εφαρμόζονται από όλους μας. Οι αντιπρόσωποι του κλάδου είμαστε υπεύθυνοι να ενημερώνουμε τα μέλη μας, και εκείνα με τη σειρά τους να λαμβάνουν σοβαρά τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, αποφάσεις όλων μας.
Συνάδελφοι, ο κλάδος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με διαχρονικά προβλήματα και κάθε χρόνο προστίθενται νέα. Η χώρα μας διανύει μια δύσκολη περίοδο. Το ίδιο ισχύει και παγκοσμίως. Δεν επιτρέπεται να αδρανούμε, αλλά να βρισκόμαστε σε ανησυχία και εγρήγορση. Το κράτος αναλώνεται στο να μαζέψει χρήματα για τα ελλείμματα, παραβλέποντας σκόπιμα την εφαρμογή της νομοθεσίας και καταπατώντας θεμελιώδη δικαιώματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων. Η αλλαγή της νοοτροπίας αυτής είναι επιβεβλημένη να ξεκινήσει από τη βάση. Να μη μένουμε αδρανείς σε κανένα τομέα, γιατί η μη συμμετοχή μας στα κοινά έχει αρνητικά αποτελέσματα. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε αισθητή στην κοινωνία την προσφορά των υδραυλικών. Συνάδελφοι, οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι χρήσιμες, απαραίτητες και πολυσήμαντες, τόσο για το κοινωνικό σύνολο όσο και για την οικονομία της χώρας.
Το επάγγελμά μας είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και αναγκαία, που προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία, συνεπώς και την κοινωνία. Αντιμετωπίζει μεγάλη ωστόσο οικονομική κρίση, όπως όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ΕΒΕ και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, με τους απανωτούς φορολογικούς ελέγχους ή περαιώσεις, οι αυξήσεις στα ενοίκια, στο ρεύμα, στο ΤΕΒΕ και τα άλλα έξοδα λειτουργίας μας σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εργασιών μας, δεν μας αφήνουν να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να καλύψουμε τις κοινωνικές και οικογενειακές μας ανάγκες.
Το υπουργείο Οικονομικών κατατάσσει τους υδραυλικούς στους φοροφυγάδες, έχουμε ακούσει να λένε και να γράφουν ότι οι υδραυλικοί είναι πάμπλουτοι και διαθέτουν βίλες. Ο κλάδος μας, συνάδελφοι, περνάει μια κρίση, απόρροια των ασκούμενων πολιτικών των κυβερνήσεων. Χωρίς υπερβολή, ζούμε σε εποχές ολομέτωπης επίθεσης κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες ανήκει και η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου μας.
• Δεχόμαστε εξοντωτική φορολογική επίθεση.
• Αλλάζουν το ασφαλιστικό σύστημα για να αφανίσουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
• Οι πολυεθνικές και οι μεγάλες εταιρίες επιχειρούν να μας βγάλουν στο περιθώριο και να εκμεταλλευτούν, όπως τους συμφέρει, το δυναμικό του κλάδου μας. Προσλαμβάνουν προσωπικό και το έχουν ανασφάλιστο, δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
Χρησιμοποιούνται υλικά αμφισβητούμενης ποιότητας και ασφάλειας χωρίς προδιαγραφές. Οι συνάδελφοι, μη δίνοντας την απαραίτητη προσοχή, δεν μελετούν τις προσφορές τους, αναλαμβάνουν έργα, «χτυπάνε» τις τιμές και στη συνέχεια βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Από την άλλη τα αρμόδια υπουργεία, παρ’ όλο που τους ενημερώσαμε, δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία. Και ενώ φαίνεται πως υπάρχει δουλειά, εν τούτοις όμως, τεχνίτες αδειούχοι και επαγγελματίες βρίσκονται εκτός δουλειάς. Δεν χρησιμοποιούνται οι μαθητευόμενοι των τεχνικών σχολών διότι πρέπει να τους ασφαλίζουν και γι’ αυτό προτιμούν ανασφάλιστους αλλοδαπούς. Με αποτέλεσμα, όλο και λιγότεροι νέοι να ακολουθούν την τέχνη του υδραυλικού σε συνδυασμό, με τις πολλές ώρες δουλειάς, τη μη ασφάλιση και το χαμηλό μεροκάματο.
Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να προσλαμβάνονται μαθητευόμενοι. Έχουμε το χαμηλότερο μεροκάματο στην Ευρώπη: Τεχνίτης στην Ευρώπη αμείβεται με 3.000 ευρώ το μήνα και οι βοηθοί με 1.500 ευρώ. Εμείς έχουμε κατώτερο ημερομίσθιο και από τους βοηθούς. Η περιβόητη σύγκλιση που συνεχώς μας έλεγαν δεν έρχεται, οι αυξήσεις στα προϊόντα πάσης φύσεως είναι πολύ μεγάλες. Το κόστος της οικοδομής είναι μεγάλο. Τα καταναλωτικά δάνεια έχουν ανέβει σε υψηλά ποσοστά και οι πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό μεταφέρεται και στον κλάδο μας. Επιχειρήσεις που μετακόμισαν και μετακομίζουν στα γειτονικά κράτη με τη στήριξη των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται χιλιάδες άνεργοι στη χώρα μας.
Οι ακάλυπτες επιταγές και οι συναλλαγματικές, λόγω οικονομικών προβλημάτων έχουν ενταθεί, με αποτέλεσμα να παίρνουμε στα χέρια μας πολλές φορές αξιόγραφα χωρίς αντίκρισμα. Σε όλα τα ζητήματα το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να απαντήσει και να απαιτήσει. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από τα σωματεία, ομοσπονδίες, ΓΣΕΒΕΕ. Με προτάσεις και κάθε μορφή πίεσης για τα προβλήματα. Πρέπει να εξετάσουμε υπεύθυνα την πολιτική μας ως συνδικαλιστικό κίνημα και να ανταποκριθούμε στα προβλήματα του κλάδου και στον μικρομεσαίο χώρο που βρισκόμαστε. Ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα συνδικαλιστικά κινήματα, ιδιαίτερα στην υλοποίηση του δικαιώματος για εργασία, τα ωράρια εργασίας που με αίμα έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι καταστρατηγούνται, και έτσι εξαναγκάζονται και εργάζονται πέρα από το νόμιμο ωράριο χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να ασφαλίζονται.
Όλες οι βαθμίδες του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να συνεργαστούν άψογα, έτσι ώστε οι προτάσεις να είναι εποικοδομητικές για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στην πίεση που δέχονται οι μικροεπιχειρήσεις. Το γενικό συμβούλιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να δουλέψει προς τη θετική πλευρά. Οι κατανομές των κοινοτικών προγραμμάτων να φθάνουν στις επιχειρήσεις, μέχρι και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διότι η μεγάλη γραφειοκρατία και το γρηγορόσημο καθιστούν ανέφικτες τις υλοποιήσεις προγραμμάτων. Η βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένη, η απορρόφηση της ανεργίας γίνεται από μικρές επιχειρήσεις. Είναι καιρός να γίνουν αλλαγές και σε πολλούς οργανισμούς. ΕΟΜΜΕΧ – ΟΑΕΔ – Ινστιτούτο Ερευνών για τη βοήθεια των μικρών επιχειρήσεων. Να παίξουν επιτέλους τον ρόλο τους. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία τους. Πρέπει να είναι ευέλικτοι οι οργανισμοί, να έχουν την αποτελεσματικότητα, να παρεμβαίνουν και να εκμεταλλεύονται τους πόρους που υπάρχουν διαθέσιμοι. Συνάδελφοι, Ο κλάδος μας έκανες σοβαρές και κοπιαστικές προσπάθειες για να μπει μια τάξη στο χώρο και να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα για τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματός μας.
Το Π.Δ. 38/91 και οι τροποποιήσεις του αναφέρουν πώς γίνεται η χορήγηση άδειας στους υδραυλικούς. Πώς γίνονται οι υδραυλικές εργασίες, ποιοι δικαιούνται να απασχολούνται σ’ αυτές για να τηρούνται οι προδιαγραφές και έτσι να προστατεύεται ο καταναλωτής. Και εν κατακλείδι, για να κερδίσει ο κλάδος την εμπιστοσύνη του πελάτη με την καλή δουλειά και συνέπεια. Παραβιάζονται ωστόσο τα Προεδρικά Διατάγματα από δήμους – νοσοκομεία – δημόσιες υπηρεσίες – τεχνικές εταιρίες. Απασχολούνται παράνομοι, μη αδειούχοι, δεν χρησιμοποιούνται υλικά με προδιαγραφές, δεν εκδίδεται η Υπεύθυνη Δήλωση καλής εκτέλεσης του έργου. Νομαρχίες και πολεοδομίες κάνουν στραβά μάτια και δεν ζητούν την Υπεύθυνη Δήλωση του υδραυλικού. Πρέπει να παρέμβουμε δραστικά για την εφαρμογή του Π.Δ. και τη διασφάλιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Έχουμε χρέος και υποχρέωση να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην παραβιάζονται τα Π.Δ. Πρέπει να πιέσουμε προς όλες τις υπηρεσίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Η Ομοσπονδία μας και οι σύνδεσμοι να συνεργαστούν με τους νομικούς συμβούλους, να απευθυνθούν στα υπουργεία, στις νομαρχίες και στους δήμους, έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.
Να καταγγείλουμε:
– Τις παράνομες υπογραφές.
– Τις παράνομες δουλειές.
– Τις παράνομες διεκπεραιώσεις που καλύπτονται πίσω από κάποιο πτυχίο, καταπατώντας τεχνικούς και φορολογικούς νόμους.
– Τους παράνομους μηχανικούς που χωρίς να έχουν εργασθεί στη δουλειά υπογράφουν για λογαριασμό άλλων Υπεύθυνες Δηλώσεις παρανομώντας φορολογικά αφού δεν έχουν καθόλου φορολογικά στοιχεία. Έχει μεγάλη ευθύνη το ΤΕΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η παθητικότητα, η απάθεια και η αδιαφορία είναι κάτι που δεν ταιριάζει στον κλάδο των υδραυλικών. Η πενηντάχρονη και πλέον πορεία μας, είναι απόδειξη αυτού.
Συνάδελφοι, σας θέλουμε δίπλα μας. «Παρών» στα όποια προσκλητήριά μας. Θέλουμε να πλαισιώνετε και να στηρίζετε τις διοικήσεις των συνδέσμων μας, θέλουμε τις προτάσεις και την κριτική σας. Εμείς, ως διοίκηση, και μέσα από τους τομεάρχες αγωνιστήκαμε γι’ αυτό. Οι τακτικές συναντήσεις που είχατε με μέλη του Δ.Σ. εντάσσονται στην προσπάθεια αυτή. Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές συσκέψεις, η ΟΒΥΕ δεν είναι αντίθετη με την οργάνωσή τους. Από τις συσκέψεις αυτές θεωρούμε ότι βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται, είναι η καλύτερη οργάνωσή του. Όλες οι ενέργειες και οι δράσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σας είναι γνωστές. Η αποστολή, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μετά από κάθε γεγονός, εγγράφων και επιστολών προς τους συνδέσμους, λειτούργησε προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι δεν μείνατε ανενημέρωτοι για τίποτα.

Τεχνικός ασφαλείας

Η Ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, απέστειλε συγκεκριμένη οδηγία σε όλους τους συνδέσμους επισυνάπτοντας και αίτηση για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τεχνικό ασφαλείας. Για τη συμμετοχή τους οι συνάδελφοι πρέπει να υπογράψουν αίτηση και να προσκομίσουν στους συνδέσμους τους ορισμένα δικαιολογητικά – τα οποία είναι γνωστά. Η αναφορά μας στο θέμα του τεχνικού ασφαλείας θα γίνεται συνεχώς για δύο λόγους: Αφενός μεν για να επιστήσουμε την προσοχή στους συναδέλφους, που ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις δεν έχουν δείξει ακόμη ενδιαφέρον παρακολούθησης των σεμιναρίων, λέγοντάς τους ότι η ύπαρξη τεχνικού ασφαλείας είναι υποχρεωτική εκ του νόμου σε όλες τις επιχειρήσεις. Αφετέρου δε, για να δηλώσουμε ότι «δεν χωράει καμία έκπτωση μέτρων ασφάλειας στη δουλειά μας». Πρέπει και οφείλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους υπαλλήλους μας στις διάφορες εργασίες που εκτελούμε.

Εκθέσεις

Συνάδελφοι, έχουμε συζητήσει και έχουμε αποφασίσει να συμμετέχουμε σε όλες τις εκθέσεις που διοργανώνονται και που έχουν σχέση με τον κλάδο μας. Τη χρονιά που μας πέρασε δεχθήκαμε από πολλούς φορείς συγχαρητήρια για τις παρουσίες μας σε εκθέσεις. Μάλιστα πρωτοπορήσαμε συμμετέχοντας στην 1η Διεθνή Έκθεση «Ενέργεια 2006» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συγκεκριμένα παρουσιάσαμε εισήγηση σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι μηχανολόγοι και οι χημικοί μηχανικοί, όπου καταθέταμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για την καλύτερη χρήση και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Επίσης μέλη μας συμμετείχαν στα πρώτα σεμινάρια γεωθερμίας που διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα, από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Ασφάλιση έργων

Συνάδελφοι, η Ομοσπονδία μας για την ασφάλιση του έργου έχει έρθει σε επαφές με τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες, ζητώντας κάλυψη αστικής ευθύνης. Μετά από πολλές συζητήσεις, συναντήσεις και έρευνες, καταφέραμε να βρούμε μια ασφαλιστική εταιρία που μπορεί να μας ασφαλίσει. Να σημειώσουμε συνάδελφοι ότι σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει πρόγραμμα – πλάνο, για μια τέτοια ασφάλιση. Μετά από πολλές αναλύσεις του θέματος, ο όμιλος Interamerican μας έκανε μια πρόταση που ήταν πάρα πολύ θετική. Την πρόταση της Interamerican τη μελετήσαμε πάρα πολύ. Ο νομικός μας σύμβουλος έθεσε διευκρινιστικές ερωτήσεις στην εταιρία και κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση της σύμβασης, και έτσι καταλήξαμε σε ένα ασφαλιστήριο που θα μας κάλυπτε.
Το ασφαλιστήριο θα καλύπτει τον ιδιοκτήτη του έργου και τρίτους από τυχόν ζημιές που θα προκληθούν σε κάποια από τα έργα μας. Η πρόταση της Interamerican αφορούσε την κάλυψη των υδραυλικών σε όλη την Ελλάδα, με 5 ευρώ για κάθε έργο. Δηλαδή για κάθε Υπεύθυνη Δήλωση που θα κατατίθεται στο Σύνδεσμο θα καταβάλεται ποσό 5 ευρώ, και το έργο θα είναι ασφαλισμένο για 5 έτη. Σε Δ.Σ. που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, αποφασίσαμε κατά πλειοψηφία, να προχωρήσουμε σε τελική συμφωνία με την Interamerican. Βλέποντας συνάδελφοι την αναταραχή που είχε δημιουργηθεί σε κάποιες άλλες εταιρίες, βλέποντας άλλες να κλείνουν και να επαληθεύονται δυστυχώς οι υποψίες μας, καταλήξαμε, όπως σας προανέφερα, στην Interamerican, που όπως λέγεται είναι ένας πολύ καλός όμιλος, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν θα βάλει σε κίνδυνο τον κλάδο μας. Πολλοί σύνδεσμοι έχουν δηλώσει συμμετοχή είτε γραπτά είτε προφορικά, εμείς σας ενημερώνουμε ότι σήμερα μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας το συμβόλαιο και να μας αποστέλλετε τις Υπεύθυνες Δηλώσεις των συναδέλφων, έτσι ώστε τα έργα τους να είναι ασφαλισμένα. Μπορείτε να στέλνετε και παλαιότερες Υπεύθυνες Δηλώσεις, διότι το συμβόλαιο θα έχει και αναδρομική ισχύ. Όντως καθυστερήσαμε παραπάνω σε αυτό το θέμα, αυτό συνέβη διότι υπήρχαν έντονες διαφωνίες από κάποιους, και έπρεπε να ερευνήσουμε και την τελευταία πτυχή του θέματος, έτσι ώστε να είναι ο κλάδος κατοχυρωμένος και να μην προκύψουν προβλήματα, όπως με άλλες εταιρίες που κλείνουν.

Επιμόρφωση του κλάδου

Συνάδελφοι, ο κλάδος μας πρωτοστάτησε στην ενημέρωση και στην εκπαίδευσή του. Διοργανώσαμε με επιτυχία σεμινάρια. Ποτέ δεν σταματήσαμε να θέλουμε να εκπαιδευόμαστε. Το Δ.Σ. αυτό έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα, πολύ γρήγορα. Έχουν γίνει 130 προγράμματα σεμιναρίων για αέρια καύσιμα και ακόμη συνεχίζουν. Ο κλάδος μας βγάζει συνεχώς νέους αδειούχους στα αέρια καύσιμα. Σε λίγες μέρες ξεκινάνε σεμινάρια κοστολόγησης εργασιών. Όταν τα παρακολουθήσετε θα καταλάβετε ότι τέτοιο πρόγραμμα σεμιναρίων δεν έχει ξαναγίνει. Αυτό το λένε οι επιστήμονες του ΚΕΚ οι οποίοι έχουν εμπειρία σεμιναρίων από όλη την Ευρώπη. Το επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται με το θέμα και γενικότερα επειδή τα έξοδα είναι πάρα πολλά, δεν μπορέσαμε να είναι εντελώς δωρεάν. Θα στοιχίσει 25 ευρώ για τον κάθε συνάδελφο, πιστέψτε με όμως το αποτέλεσμα θα είναι αξιόλογο. Ήδη το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ έχει παρακολουθήσει ένα πιλοτικό σεμινάριο, όμως επειδή χρειάστηκε να γίνουν κάποιες διορθώσεις, τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιούνη. Επίσης ετοιμάζεται ειδικό εγχειρίδιο από επιστήμονες, γνώστες της αγοράς, το οποίο όταν θα ολοκληρωθεί θα διανεμηθεί σε όλους. Συνάδελφοι, από το 2005 που έχουν ξεκινήσει τα σεμινάρια αερίων καυσίμων έχουμε επισκεφθεί το ΕΛΚΕΔΕ πάνω από 30 φορές. Συνεχώς τους πιέζαμε και τους προτρέπαμε για τη σωστότερη εκπαίδευση των συναδέλφων, συνεχώς τους επισημαίναμε με έγγραφα ότι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις απομακρυσμένες περιοχές.

Φορολογικό

Οι φορολογικοί νόμοι κι οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, δεν κατάφεραν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή που πραγματοποιείται από τους μεγάλους, που τα κέρδη τους, όπως σημείωσαν οι οικονομικές εφημερίδες, είναι πάνω από 100% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι φορολογικοί νόμοι εφαρμόζονται με αυστηρότητα στους μικρομεσαίους που είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας και η «απορρόφηση» της ανεργίας, όπως λένε. Οι φορολογικοί έλεγχοι στους μικρομεσαίους είναι εξαντλητικοί, παράδειγμα προς αποφυγή εγώ ο ίδιος. Ελέγχομαι από τον 9ο του 2006 και ακόμη δεν έχω τελειώσει, όλα είναι νόμιμα, όμως όταν δεν δέχεσαι κάποια πράγματα και είσαι ακέραιος, τότε δυστυχώς συνάδελφοι σε εξοντώνουν επαγγελματικά και ψυχολογικά. Αντικειμενικά κριτήρια – περαιώσεις και ο συνεχώς αυξανόμενος ανταγωνισμός οδηγεί τις επιχειρήσεις σε δύσκολη θέση. Μας εκβιάζουν να κάνουμε περαιώσεις γιατί αλλιώς θα μας κάνουν έλεγχο.
Είναι απαράδεκτο συνάδελφοι και ενδεικτικό της αναξιοπιστίας των κυβερνήσεων, το γεγονός να ζητάνε μόνιμα πρόσθετους φόρους, ενώ μόνιμα διακηρύττουν για ειλικρινείς δηλώσεις και ότι δεν πρόκειται να έχουμε πρόσθετους φόρους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια νέα μέτρα φορολόγησης τα οποία και σας αποστείλαμε σε σχετικό έγγραφο με οδηγίες. Ακόμη όμως, δεν έχει βγει διευκρινιστική εγκύκλιος για τα νέα μέτρα (ΦΠΑ 9%). Με τέτοιους χειρισμούς δεν υπάρχει ανάπτυξη στους μικρούς. Σε προγράμματα επιδοτήσεων οι μικροί δεν μπαίνουν, δεν απορροφούν ανέργους, αντιθέτως απολύουν και κάποιους υπαλλήλους που έχουν. Η πάταξη του παραεμπορίου θα πρέπει να συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς. Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αφορά μόνο μια κατηγορία επιχειρήσεων (τις Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.) και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία των ατομικών επιχειρήσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Οι σημερινές συνθήκες διαβίωσης υπαγορεύουν την αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας σε ποσοστό 90% απαρτίζονται από αυτοαπασχολούμενους και πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν υπαλλήλους τα παιδιά τους, δηλαδή οικογενειακή επιχείρηση.
Πρέπει να μελετηθεί και σχεδιαστεί ειδικό ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Και μάλιστα στους νομούς που η ανεργία είναι μεγάλη και ο χειμώνας διαρκεί πολλούς μήνες και είναι αρκετά δύσκολος, προκειμένου να κρατηθεί ο πληθυσμός και οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές, να απορρέουν δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης. Η φορολογία να απλοποιηθεί. Το ΙΚΑ να δέχεται τις ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων για τις ημέρες που δούλεψαν, διότι ειδικά στην επαρχία το χειμώνα ένας εργαζόμενος δουλεύει το πολύ 10 ημέρες. Το κόστος κατανόησης της φορολογικής νομοθεσίας στις μικρές επιχειρήσεις είναι μεγάλο. Πρέπει να μελετηθούν μέτρα, κίνητρα για τους αυτοαπασχολούμενους για να μπορούν να προσλάβουν έναν εργαζόμενο (απόφοιτοι σχολής).

Ασφαλιστικό

Ένα από τα κυριότερα και σοβαρότερα προβλήματα που ανησυχεί τον ελληνικό λαό, είναι το ασφαλιστικό. Το οποίο το είχαμε επισημάνει εδώ και ο χρόνια. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, ο συνάδελφος Διονύσης Σβορώνος συνεχώς μας το επεσήμαινε. Οι εξελίξεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης ήταν πολύ γρήγορες, ενέργειες απαράδεκτες, ενέργειες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Αντιδράσαμε ίσως στο παρά πέντε, αλλά είχαμε αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις μας και τις εισφορές μας. Αντιδράσαμε μαζικά, η Ομοσπονδία μας εξέδωσε πολλά δελτία Τύπου όπου επεσήμαινε το πρόβλημα, εξέδωσε καλέσματα παρότρυνσης προς όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις. Το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ είναι υπέρ όλων των κινητοποιήσεων, άλλωστε αυτό το δηλώσαμε και εγγράφως αλλά και με την παρουσία μας. Όμως διαφωνεί με αυτούς που διαχωρίζουν τους αγώνες, διότι συνάδελφοι σε τέτοια θέματα πρέπει να υπάρχει ομοψυχία και όχι κομματικές σκοπιμότητες. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί η διμερής χρηματοδότηση για όλους τους ασφαλιζόμενους.
Να υπάρξει αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών. Επίσης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινωνικής και πολιτικής διαπραγμάτευσης η επιστροφή των απωλειών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από τη μακροχρόνια άτοκη δέσμευση και καταλήστευση των αποθεματικών από το κράτος. Η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) είναι ελλειμματική. Η κατάσταση μετά την ενοποίηση θα συνεχιστεί. Κατά συνέπεια η έλλειψη ρευστότητας που θα παρουσιάσει ο ΟΑΕΕ στο διάστημα αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα. Σύμφωνα με τον ταμειακό προγραμματισμό του ΟΑΕΕ, θα απαιτηθούν επιπλέον 55 εκατ. για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Η πολιτεία πρέπει να καλύψει αυτό το ποσό. Μέσα από την επιχορήγηση που ήδη νομοθετικά εφαρμόζεται στο ΙΚΑ. Η επαναφορά των συνταξιούχων στο ΤΕΒΕ, ιατροφαρμακευτικά, είναι επιβεβλημένη. Οι συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται στο ΙΚΑ.

Υγεία – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Συνάδελφοι, το υπέρτατο αγαθό, η υγεία, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Νοσοκομεία δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό και μάλιστα πολύ μειωμένο παρόλο που η Νέα Δημοκρατία έλεγε προεκλογικά ότι θα επανδρώσει όλα τα νοσοκομεία με το απαραίτητο προσωπικό. Αντιθέτως βλέπουμε ότι οι εντατικές δίνονται σε ιδιώτες λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού. Η περίθαλψη στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι απαράδεκτη, κάθε χρόνο και χειρότερα. Το φακελάκι και το ράντζο θριαμβεύουν. Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι πολύ μεγάλη. Όσοι έχουν χρήματα πάνε στα ιδιωτικά νοσοκομεία και όσοι δεν έχουν τι κάνουν; Οι απαράδεκτοι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την προοδευτική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την πολιτεία δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, εκκολάπτουν την παραοικονομία. Καλούμε και απαιτούμε από όλα τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση να αναλογιστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν ώστε ο καθένας από τη θέση του να συμβάλει στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο λαός μας αξίζει ποιοτικότερο σύστημα υγείας.

Συνεταιριστικά

 Ένας από τους βασικούς στόχους του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου μας είναι και η «ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας των μελών με την οργάνωσή τους σε κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς». Αυτό αναφέρεται στο άρθρο 2 του καταστατικού της ΟΒΥΕ και των συνδέσμων. Που σημαίνει, ότι υποχρέωση κάθε συνδέσμου (και της ΟΒΥΕ, βέβαια, για όλη τη χώρα) είναι να στήσει, να ιδρύσει, έναν συνεταιρισμό στην πόλη του και, βέβαια, να τον βοηθήσει, με όλα τα μέσα να σταθεί στα πόδια του και να αναπτυχθεί. Οι συνεταιρισμοί υδραυλικών, πρότυπο στους αστικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας, διαδραματίζουν πλέον ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά.
Με την παρουσία τους συμβάλουν αποφασιστικά στη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού, και στέκονται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια κερδοσκοπίας. Προσφέροντας χαμηλές τιμές, εξυπηρέτηση και προϊόντα με προδιαγραφές, δημιουργούν ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον αγορών για υδραυλικούς, μηχανικούς, τεχνικές εταιρίες και καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά τα του οίκου μας, οι συνεταιρισμοί μας βοηθούν τους επαγγελματίες υδραυλικούς να ασκήσουν το επάγγελμα. Τους εξασφαλίζουν υγιείς όρους ανταγωνισμού με τη σταθερή τιμολογιακή πολιτική τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος των αγορών τους.
Ιδιαίτερα σήμερα, που η τάση των κυβερνήσεων είναι ο εξοβελισμός των μικρών επαγγελματιών από το χώρο των έργων και η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων, οι συνεταιρισμοί είναι ένα όπλο στα χέρια του κάθε συναδέλφου, γιατί δεν θα τον αντιμετωπίσει «αθέμιτα», όπως συμβαίνει πολλές φορές στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό στους συναδέλφους ότι οι συνεταιρισμοί ιδρύθηκαν για τη δική τους εξυπηρέτησης, είναι δικά τους μαγαζιά, έστω και αν δεν είναι μέλη τους, και ότι το συμφέρον τους είναι να γραφούν και να ψωνίζουν από αυτούς. Οι συνεταιρισμοί αποτελούν την άμυνά τους. Στα πλαίσια αυτά, ΟΒΥΕ, ΠΟΣΕΥΔ, σύνδεσμοι και συνεταιρισμοί πρέπει να αναλάβουμε εκστρατεία για το «συνεταιρίζεσθαι» των συναδέλφων. Όπως επίσης, για την ίδρυση νέων συνεταιρισμών και τη βελτίωση των σχέσεων, όπου δεν είναι καλές. Η πρόταση της ΟΒΥΕ είναι ότι όλοι οι συνάδελφοί μας πρέπει να γίνουν συνεταιριστές. Συνάδελφοι, πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για τους συνεταιρισμούς. Πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν οι υδραυλικοί, πως η αποκοπή των δύο φορέων αποβαίνει εις βάρος του κινήματος.

Μητρώο υλικών με προδιαγραφές

Συνάδελφοι, ως κλάδος έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ και τονίζουμε συνεχώς ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται υλικά με προδιαγραφές και να είναι ασφαλισμένα, έτσι ώστε να προστατεύεται ο καταναλωτής και να είναι ασφαλείς οι υδραυλικές εγκαταστάσεις. Βλέπουμε όμως να γίνονται ανεξέλεγκτες εισαγωγές κακής ποιότητας υλικών, χωρίς προδιαγραφές και ανασφάλιστα. H ΟΒΥΕ, από τον Απρίλιο του 2006 έχει ξεκινήσει προσπάθεια συλλέγοντας πιστοποιητικά από τις εταιρίες όλης της χώρας. Προχωρήσαμε σε έκδοση βιβλίου πιστοποιημένων υλικών το οποίο προς στιγμή διανέμεται δωρεάν, κάποιοι σύνδεσμοι ίσως να μην το έχουν πάρει ακόμη. Αυτό οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τελευταία, λόγω του ότι έπρεπε να ασχοληθούμε με θέματα μεγαλύτερης προτεραιότητας. Σύντομα όμως θα το πάρετε όλοι, εξάλλου στα μέσα Ιούνη θα εκδοθεί 2η έκδοση με περισσότερα υλικά. Συνάδελφοι, αν τα υλικά δεν έχουν τις νόμιμες προδιαγραφές, τότε, δεν προστατεύεται ο καταναλωτής. Παραπλανητικές διαφημίσεις και οδηγίες μόνο στα κινέζικα και στα αγγλικά έχουν αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση. Για όλους μας ένα πλήρες Μητρώο Πιστοποιημένων Υλικών είναι κάτι πολύ σημαντικό, η ΟΒΥΕ δεν αδρανεί και θα συνεχίσει να κάνει σημαντικά πράγματα για τον κλάδο, ευελπιστούμε ότι θα είναι μια σημαντική βοήθεια.
Αγαπητοί συνάδελφοι, Θεωρώντας αυτονόητη τη συμμετοχή σας στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του κλάδου, σας αναφέρουμε μερικές ενέργειες που πρέπει να έχετε υπόψη σας.
• Συνεχίζουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση για εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας.
• Πιέζουμε για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό, για τη χρηματοδότηση των ταμείων, για να μην αλλάξει τίποτα εις βάρος ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων μας.
 • Πιέζουμε για δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα στοχεύει στην ανάπτυξη των ΜΜΕ και όχι στη διάλυση αυτών.
• Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή του Π.Δ. 38/91.
 • Απαιτούμε από την πολιτεία, το καταναλωτικό κοινό, και φυσικά από τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν στις εγκαταστάσεις υλικά με προδιαγραφές.
 • Συνεχίζουμε την προσπάθεια προβολής του έργου που επιτελούν οι συνεταιρισμοί και το ρόλο που διαδραματίζουν στην ελληνική κοινωνία.
• Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας για τα οφέλη από την ένταξή τους στους συνεταιρισμούς και τους παροτρύνουμε να γίνουν μέλη τους.
• Παρακολουθούμε αδιάκοπα το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗΚΙΕ).
• Πιέζουμε τα αρμόδια υπουργεία για χρηματοδότηση σεμιναρίων.
• Πιέζουμε την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 • Συνέχιση της δράσης των τομεαρχών μας, για την καλύτερη διοργάνωση και δραστηριοποίηση των συνδέσμων.
• Συνεργαζόμαστε με τον ΟΕΕΚ και τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, για την ύλη των σπουδαστών θερμοϋδραυλικών.
 • Πιέζουμε τον ΟΑΕΕ για επαναφορά των συνταξιούχων του, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΤΕΒΕ. Επίσης, και για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλιζόμενους στην περιφέρεια.
• Προσπάθεια για κοινή δράση με τους ηλεκτρολόγους και γενικά με τα οικοδομικά επαγγέλματα, με στόχο την εφαρμογή των διαταγμάτων, την εφαρμογή των νόμων, και τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, ειδικά στο ασφαλιστικό.
• Συνέχιση των επαφών με τους συλλόγους των μηχανολόγων. Προσπάθεια για συμφωνία στα καυτά θέματα (απασχόληση αδειούχων, υλικά με προδιαγραφές, υπογραφές μηχανικών).
 • Πίεση προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. (Εφαρμογή Π.Δ., απασχόληση δημόσιων υπαλλήλων στα ιδιωτικά έργα).
• Προσπάθεια ώστε όλοι οι σύνδεσμοι να ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό της περιοχής τους για το Π.Δ. μέσα από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
• Προσπάθεια να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό για τα υλικά που έχουν προδιαγραφές και είναι ασφαλισμένα.
• Έκδοση πιστοποιητικού από την ΟΒΥΕ των υλικών που χρησιμοποιούμε.
Συνάδελφοι το μήνα αυτό η ΟΒΥΕ είχε πολλή δουλειά, αν κάποια πράγματα παραμελήθηκαν αυτό έγινε άθελά μας, διότι είχαμε μετακόμιση και νέα σύσταση γραφείων. Μεταφερθήκαμε και παρακαλώ σημειώστε τη νέα διεύθυνση που οι περισσότεροι έχετε ενημερωθεί, «Σάμου 7 και Μαιζώνος, Τ.Κ. 104 38 Αθήνα». Η δουλειά του ενός ατόμου που έχουμε για προσωπικό ήταν μεγάλη. Θέλω να σταθώ όμως στην αλλαγή των γραφείων και να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Συνεταιρισμού Αθηνών (ΣΕΥΔΑΠ), για την στήριξή τους στην ΟΒΥΕ. Το ενοίκιο των γραφείων θα το πληρώνει ο ΣΕΥΔΑΠ. Η στήριξη αυτή του συνεταιρισμού προς τον συνδικαλιστικό φορέα είναι ανεκτίμητη. Τέλος, κλείνοντας, ζητώ από όλους να αφήσουμε στην άκρη τις αντιπαραθέσεις και την οξύτητα, όλοι κάναμε λάθη, άλλωστε τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, όμως σε εμάς τα λάθη δεν επιτρέπονται, εμείς πρέπει να υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους μας.
Λένε κάποιοι ότι η διοίκηση δεν κάνει δουλειά. Σας λέω λοιπόν, ότι από τις 13 Ιουνίου του 2005 έως σήμερα, έχουμε στείλει 176 επιστολές με διαφορετικά θέματα και ζητήματα προς συνδικαλιστικές οργανώσεις, 70 σε υπουργεία και άλλες τόσες σε υπηρεσίες και πολιτειακούς φορείς. Έχουμε συναντηθεί πάνω από 30 φορές με το ΕΛΚΕΔΕ. Άλλες τόσες με το υπουργείο Ανάπτυξης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, 3 φορές επισκεφθήκαμε το υπουργείο Παιδείας, 2 φορές το υπουργείο Εμπορίου, έχουμε συναντηθεί πάνω από 10 φορές με το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, με φορείς, με επιστήμονες, συναντήσεις και δημιουργία επιτροπής με το ΤΕΕ, συμμετέχουμε σε όλα. Προσπαθούμε, και για το Π.Δ. είμαστε συνεχώς σε επαφή με τον κ. Ζηκογιάννη του υπουργείου Ανάπτυξης και το μελετάμε, όμως μια τροποποίηση είναι κάτι σοβαρό. Εκδώσαμε με δικά μας έξοδα πλήρες βιβλίο μητρώου υλικών με προδιαγραφές. Είχε γίνει και παλιότερα μια προσπάθεια, όμως αυτή που ξεκινήσαμε από τον Απρίλιο του 2006 και συνεχίζεται έγινε και βιβλίο και σύντομα θα βγει και νέα έκδοση, πιο πλούσια την οποία θα πάρετε όλοι, διότι ο αριθμός των αντιτύπων δεν μπορεί να καλύψει άμεσα τους πάντες. Οι εταιρίες όλες μας επαινούν και μάλιστα λένε «συνδικαλιστική οργάνωση κάνει τόσο σοβαρή δουλειά;». Ναι, και θα συνεχίσει να ενημερώνει, να επιμορφώνει.
Συνάδελφοι, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να σταθεί στο ύψος των σημερινών περιστάσεων. Αντιπαραθέσεις στείρες, χωρίς εποικοδομητικές προτάσεις και με κομματικές καθοδηγήσεις δεν βοηθάνε τα συνδικαλιστικά κινήματα και δεν προσφέρουν και τις απαιτούμενες υπηρεσίες στην κοινωνία. Δεν βοηθάνε στη συμμετοχή των μελών στα όργανα και στα κοινά, δεν βοηθάνε στη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στα καλέσματα οργάνων. Η πλειοψηφία του κόσμου μένει απαθής, αμέτοχη στα συνδικαλιστικά καλέσματα και σε ό,τι διαδραματίζεται γύρω μας. Παρακολουθούν τις εξελίξεις από τα κανάλια και τα παράθυρα που για χάρη της υψηλής θεαματικότητας παραπληροφορούν το πλήθος συνειδητά. Τα σοβαρά προβλήματα παραμερίζονται και δίνεται έμφαση σε μη ουσιώδη προβλήματα. Καλώ λοιπόν όλους να ενωθούμε σαν μια γροθιά για το καλό του κλάδου, να παραμερίσουμε τα πάντα, διότι πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αρμονικά».