Γενική συνέλευση του «Ήφαιστου» με την παρουσία πολλών μελών

Η τροποποίηση του Π.Δ. άνοιξε το δρόμο για την θεώρηση των ληγμένων αδειών

Με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων, μεταξύ αυτών και πολλών νέων, πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαϊου 2019, στην αίθουσα του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων, η ετήσια τακτική γενική Συνέλευση του σωματείου «Ο Ήφαιστος» (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκαταστατών Συντηρητών Καυστήρων Υγρών και Αερίων Καυστήρων).
Πρόεδρος της συνέλευσης εξελέγη ο συν. Ανδρέας Τσιαρικτσής, γραμματέας ο συν. Νεκτάριος Κωσταρίδης και ψηφολέκτης ο συν. Κυριάκος Καστρίτης.
Οι εργασίες της συνέλευσης διεξήχθησαν σε ήπιο και εποικοδομητικό κλίμα.
Ο πρόεδρος του Ήφαιστου στην συνέχεια πήρε τον λόγο για να παρουσιάσει τον απολογισμό της Διοίκησης για το 2018.

Διακρίνονται από αριστερά Νίκος Χαϊδός (γραμματέας Ήφαιστου) Γιώργος Καλύβας (Πρόεδρος Ήφαιστου) Αντρέας Τσιαρικτσής (πρόεδρος γεν. συνέλευσης), Νεκτάριος Κωσταρίδης (γραμματέας γεν.συνέλευσης), Κυριάκος Καστρίτης (ψηφολέκτης) και Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ταμίας ‘Ηφαιστου)

Γιώργος Καλύβας
«Καλησπέρα και από μένα. Δύο φλέγοντα θέματα που όλους μας απασχολούν, είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Δεν θα σταθώ σε αυτά, γιατί λίγο πολύ όλοι μας ξέρουμε τι γίνεται και πού βρισκόμαστε με αυτά. Θα σας πω για τα άλλα σοβαρά προβλήματα του Κλάδου και τι καταφέραμε το 2018.
• Άδειες
Καταρχάς θα σας πω για τις άδειες. Όσοι συνάδελφοι έχουν ληγμένες άδειες, ανεξαιρέτως χρόνου που έχουν λήξει, μπορούν πλέον να τις θεωρήσουν. Όλοι ξέρετε πόσο έτρεξε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο – και, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, καταφέραμε αυτό που παιδευόμαστε δυο χρόνια να πετύχουμε, την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Αυτή την στιγμή τρέχει πάλι το θέμα των αντιστοιχίσεων, το οποίο είχε λήξει πριν δύο χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντιστοιχίσουν τις άδειές τους πολύ σύντομα. Όποιος έχει άδεια 362 ή 511 θα μπορεί να την αντιστοιχίσει και να πάρει την άδεια του «εγκαταστάτη εγκαταστάσεων καύσης».
Υπάρχει ένα πρόβλημα με το πρόστιμο των 400 ευρώ. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε με τίποτα, γιατί αν δεν έπαιρνε και το κράτος κάτι, δεν θα μας έφτιαχναν την τροποποίηση στο Π.Δ. Δεν το κοντράραμε, γιατί θεωρήσαμε ότι όταν οι συνάδελφοι έχουν 5 και 10 χρόνια να θεωρήσουν τις άδειές τους, τα 400 ευρώ είναι λογικό ποσό, από την στιγμή που θέλουν να δουλέψουν.
• Φύλλο ελέγχου
Υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα με τα φύλλα έλεγχου, το λέμε και το ξαναλέμε στο Σωματείο. Επιστρέφουν φύλλα ελέγχου από την ΕΠΑ-ΕΔΑ, τα οποία δεν έχουν όλα τα πεδία συμπληρωμένα. Εκεί που λέει π.χ. για την ισχύ, πρέπει να γράφουμε την ισχύ που λέει το ταμπελάκι του λέβητα. Η συμφωνία που κάναμε με την ΕΠΑ, είναι ότι για να εγκρίνεται και να μην έχετε κανένα πρόβλημα, στο πιστοποιητικό μας θα γράφουμε πάντα την ισχύ που αναφέρεται στο ταμπελάκι του λέβητα. Επίσης υπήρχαν πολλά προβλήματα με τους μηχανολόγους. Για να μην έχουμε πρόβλημα, εμείς αποφασίσαμε να μην ξαναδεχτούν πιστοποιητικό ασφράγιστο από το Σωματείο ή την Περιφέρεια. Το φύλλο ελέγχου είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την δουλειά μας και για αυτό πρέπει να το συμπληρώνουμε σωστά. Με αυτό κατοχυρώνουμε τον πελάτη μας, με αυτό φαινόμαστε προς στα έξω, με αυτό θεωρούμαστε επαγγελματίες σωστοί στην δουλειά μας. Και ειδικότερα τώρα που δεν έχουμε πρόβλημα, όλοι οι συνάδελφοι θα είναι νόμιμοι. Θα πρέπει να κόβουμε παραστατικά, όσο μπορούμε να είμαστε νόμιμοι.. Να πάμε σαν Διοίκηση στην επαρχία, να συναντήσουμε συναδέλφους που έχουν πρόβλημα γιατί δεν είναι πιστοποιημένοι και να τους βοηθήσουμε. Απαγορεύεται ο μηχανολόγος να κόβει ένα Α4 και να το κάνει πιστοποιητικό. Αν δεν έχει πάει στην εφορία να πάρει τον ΚΑΔ για τους καυστήρες και δεν έχει σφραγιστεί και από την περιφέρεια, η ΕΔΑ το γυρνάει πίσω.
• Ασφάλεια αστικής ευθύνης
Η ασφάλεια αστικής ευθύνης είναι πλέον υποχρεωτική από τον νόμο. Η νομοθεσία λέει ότι όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν αστική επαγγελματική ευθύνη. Όσοι συνάδελφοι δεν έχουν ακόμη ασφαλιστεί, ας φροντίσουν να ασφαλιστούν. Αν δεν έχετε ασφαλιστή, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο Σωματείο, να σας προτείνουμε εμείς κάποιον.
• ΠΟΕΤΕΚ
Μετά από αγώνες πανελλαδικά, η ομοσπονδία μας η ΠΟΕΤΕΚ πήρε σάρκα και οστά. Πέρσι έγιναν εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης αιρετής Διοίκησης. Ιδρυτικά μέλη είναι όλα τα σωματεία της Ελλάδας – εκτός από την Καβάλα που θα ενταχθεί στης 8 Ιουνίου στην Λάρισα, όπου θα μαζευτούμε όλα τα σωματεία. Έχουμε συντάξει μια επιστολή σαν Ομοσπονδία, η οποία τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο θα σταλεί σε όλες τις περιφέρειες και σε όλους τους δήμους. Στην επιστολή αυτή, αναφέρεται ότι για τις όποιες εργασίες τους σχετικές με το επάγγελμά μας, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο αδειούχους τεχνικούς, σύμφωνα με την νομοθεσία.
Και κάτι τελευταίο: Στις 8 Ιουνίου, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Σωματείου μας θα ανέβουμε στην Λάρισα για την πρώτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας μας».

Ακολούθησε η ανάγνωση του ταμειακού απολογισμού και του προϋπολογισμού του 2019. Στη συνέχεια πήραν το λόγο συνάδελφοι, οι οποίοι μεταξύ άλλων ανέφεραν:

Γιώργος Δαβράδος
«Συνάδελφοι πήρα το λόγο για να σας κάνω μια ενημέρωση σχετικά με την ΕΣΚΕΛ. Η ΕΣΚΕΛ δέχεται αιτήσεις φυσικού αερίου. Μπορείτε και τηλεφωνικά να δώσετε την αίτησή σας και, όταν προχωρήσει με τα γραφειοκρατικά και ότι άλλα χαρτιά χρειάζονται, θα σας ενημερώσει.
Μπορεί και να σας υποστηρίξει για επιδοτήσεις και ό,τι άλλο χρειαστείτε. Με αυτήν την κίνηση προσπαθούμε να βοηθήσουμε την ΕΣΚΕΛ.
Όσο για τα φύλλα καύσης, όταν πρόκειται για επίτοιχο λέβητα και έχει ταμπελάκι, βάζετε τα στοιχεία, την ισχύ που λέει το ταμπελακι του λέβητα. Αν δεν γράφει ό,τι λέει η μελέτη, την ευθύνη έχει ο εγκαταστάτης. Για ό,τι θέλετε, πάρτε στο κατάστημα να μιλήσετε με τους συναδέλφους».

Γιώργος Δέλγας
«Πρέπει να είσαστε παρά πολύ τυπικοί συνάδελφοι και ιδιαίτερα όταν σας ζητάνε ασφάλεια αστικής επαγγελματικής ευθύνης. Πάνω από όλα, να προστατέψετε την περιουσία σας. Όσον αφορά τον οικονομικό απολογισμό του Σωματείου μας, έχω να σας κάνω μια πρόταση που την έχω κάνει και στο παρελθόν. Σας προτείνω να αγοράσουμε ένα ακίνητο. Το ξαναθέτω για σας τους νέους, φροντίστε να φτιάξετε το δικό σας σπίτι.
Την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, ήταν υποχρεωμένοι να την κάνουν. Ποιος είναι αυτός που ελέγχει την εξουσία; Ο κυρίαρχος λαός – ποιος είναι ο κυρίαρχος λαός; η ψήφος σας συνάδελφοι .Το φύλλο ελέγχου συνάδελφοι είναι η ταυτότητά μας, με αυτό περπάτησα όλα αυτά τα χρόνια. Να είστε πάρα πολύ σχολαστικοί για να προστατέψετε την περιουσία σας.
Επιτέλους ο Κλάδος μας απέκτησε ανώτατο όργανο, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την Ομοσπονδία μας. Στα σεμινάρια, από όπου και αν έρχονται, να μην ντρέπεστε να ρωτάτε για το δικό σας καλό. Να μαθαίνετε, να εκπαιδεύεστε. Για να έχετε ένα μεροκάματο, δεν έχει σημασία πού είναι η δουλειά, να πηγαίνετε παντού. Υποστηρίξτε όπως μπορείτε την Ομοσπονδία μας».

Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ταμίας «Ηφαίστου»)
«Θα ήθελα και εγώ να πω δυο κουβέντες για την Ομοσπονδία. Πλέον ο Κλάδος μας έχει την Ομοσπονδία του μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων. Να ενωθεί όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά και να ενωθούμε μεταξύ μας. Αλλά πραγματικά αυτό φαίνεται και από την τροποποίηση του Π.Δ.
Πιστεύω ήταν ένα ζήτημα που έκαιγε τον Κλάδο χρόνια και δεν τον άφηνε να πάει μπροστά. Είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα του Κλάδου μας αυτό, πιστεύω τώρα να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Μέχρι τώρα, τρωγόμαστε μεταξύ μας – τώρα όλοι είμαστε ενωμένοι από όλη την Ελλάδα και έχουμε πιο δυνατή φωνή».

Νίκος Χαϊδός (γενικός γραμματέας «Ηφαίστου»)
«Καλησπέρα σας και από εμένα, το ότι σήμερα οι συνάδελφοι που έχουν ληγμένες άδειες μπορούν να τις θεωρήσουν, αλλά και το ότι έχουμε την Ομοσπονδία μας, αυτό οφείλεται σε δυο ανθρώπους και συναδέλφους που έτρεξαν πολύ. Ο ένας είναι ο Γιώργος Καλύβας και ο άλλος ο Δημήτρης Μπόμπος (πρόεδρος της ΠΟΕΤΕΚ). Αυτοί οι δυο άνθρωποι τρέξανε πολύ το τελευταίο διάστημα, η αλήθεια είναι αυτή.
Το Σωματείο μας πρέπει να γίνει πιο ισχυρό. Πρέπει να είμαστε ισχυροί για να μην φεύγουν τα μέλη μας.
Η ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. (Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας) κάλεσε την Ομοσπονδία μας να παραβρεθεί στην γενική τους συνέλευση γιατί νιώθουν πως μας έχουν ανάγκη. Τα σεμινάρια που προγραμματίζουμε για τον Μάιο και Ιούνιο είναι για τον επίτοιχο λέβητα.
Μας αρέσει δεν μας αρέσει, πρέπει να τα παρακολουθήσουμε όλα. Πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις τεχνολογίες και συσκευές που έχουν σχέση με το επάγγελμά μας. Είναι το μέλλον μας, θα σου ζητήσει αύριο κάποιος να του εγκαταστήσεις έναν επίτοιχο και δεν θα ξέρεις. Τι θα πεις, δεν έχω κάνει το σεμινάριο; Αυτό το χαρτί που σας δίνουν οι εταιρείες, σας εξασφαλίζει το ότι μπορείτε να τους εγκαταστήσετε… Δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε λίγοι όταν μας καλούν… Αυτοί οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες και θέλουν να είμαστε κοντά τους. Να τα κυνηγάτε τα σεμινάρια, τα χαρτιά που μας δίνουν είναι η πιστοποίησή μας. Θεωρήστε τις άδειές σας τώρα που έχετε την δυνατότητα».

Θεόδωρος Φλουσκούνης
«Καλά όλα αυτά με τις άδειες, λύθηκε το θέμα επιτέλους μετά από πολλά χρόνια. Δεν ήταν μόνο η Ομοσπονδία για την οποία έτρεξε ο Γιώργος ο Καλύβας, τρέχει πολλά χρόνια, για διάφορα θέματα που μας αφορούν. Το πρόβλημα των θεωρήσεων δεν το είχαμε εμείς μόνο. Έτρεχαν οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι κ.λπ. Σε ένα βαθμό όμως έκαναν και ενιαίες κινητοποιήσεις για να λύσουν κάποιο θέμα. Σε μια είχαμε συμμετάσχει και εμείς. Από δω και πέρα όμως ποια θα είναι η διαδικασία, με τι θα ασχολείται το Σωματείο;… Καλό θα ήταν το Σωματείο μας, σε συνεργασία και με άλλα σωματεία, να διεκδικήσουμε αφορολόγητο όριο. Αυτό θέλει αγώνα από όλους μας και όχι μόνο από την διοίκηση του Σωματείου… Αυτά τα πράγματα κερδίζονται με τη παρουσία μας και την φωνή μας. Το Σωματείο πρέπει να ανοίξει την ιστοσελίδα του. Να βγάζει ανακοινώσεις ότι συμμετέχει σε κινητοποιήσεις και με άλλα σωματεία, να ενημερώνει τον κόσμο. Όταν είμαστε πολλοί θα μας ακούσουν, όταν έχουμε δύναμη, πάλι θα μας ακούσουν, όπως έγινε και με τις άδειες. Να συσπειρωθεί το Σωματείο, για να λύνονται τα θέματά μας.
Στην συνέχεια έγιναν ερωτήσεις και τέλος, με μυστική ψηφοφορία, εγκρίθηκαν ο ταμειακός απολογισμός και ο προϋπολογισμός του 2019».