Αρχική » Περιεχόμενα » ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ » GAZPRO: Άφθονη ενέργεια από το έδαφος με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

GAZPRO: Άφθονη ενέργεια από το έδαφος με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

tsakonas.jpg

tsakonas.jpgΣυστήματα εξοικονόμησης ενέργειας με απεξάρτηση από το πετρέλαιο και για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση – ψύξη και ζεστό νερό χρήσης διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρία GAZPRO.
Μέσω των συνεργατών της η εταιρία έχει να επιδείξει εφαρμογές γεωθερμικού κλιματισμού που ήδη λειτουργούν με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πρόκειται για συστήματα που εκμεταλλεύονται την ενέργεια των υπογείων υδάτων με γεωτρήσεις άντλησης και επαναφοράς τους, αλλά και συστήματα με οριζόντιους εναλλάκτες σωληνώσεων τοποθετημένων σε βάθος περίπου  1 – 1,5 m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Τα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων είναι πολλά και σημαντικά όπως:
• Απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα με όλα τα επακόλουθα. (Δεν χρησιμοποιούμε πλέον δεξαμενές πετρελαίου ούτε κατασκευάζουμε καμινάδες).
• Η γεωθερμική αντλία από μόνη της έχει σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης. Δεν υφίσταται φλόγα ή καπνός παρά μόνο ασφαλής ηλεκτρισμός και η ενέργεια της γης. Έτσι το σύστημα καθίσταται ασφαλές και με μεγάλη διάρκεια ζωής.
• Παρέχεται θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης από ένα και μόνο σύστημα. Έχουμε μία εφαρμογή απλή και ευέλικτη χωρίς να χρησιμοποιούμε άλλους πολύπλοκους και δαπανηρούς μηχανισμούς.
• Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι το όφελος που προέρχεται από την οικονομία αυτών των συστημάτων που εμφανίζουν βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από όλα τα άλλα ακόμα και σε ακραίες εξωτερικές συνθήκες. Συνδυάζοντας την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο έδαφος με την ασφαλή ηλεκτρική ενέργεια, τα συστήματα γεωθερμίας μπορούν να επιτύχουν οικονομία στο κόστος λειτουργίας από 55% έως 65% συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα συμβατικά (π.χ. λέβητα πετρελαίου, υγραερίου, ρεύματος). Σε περίπτωση που δεν επαρκεί η γεωθερμική ενέργεια, μπορούν να συνδυαστούν με λέβητα συμπυκνωμάτων αερίου. Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχώς θα μεγαλώνει, ενώ η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού θα βρίσκεται περίπου στα όρια του πληθωρισμού, τότε μιλάμε μακροχρόνια για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας που είναι και η «καρδιά» του συστήματος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από συσκευές που λειτουργούν όπως τα κοινά ψυγεία. Κάθε ψυκτική συσκευή (air condition, ψυγείο, καταψύκτες κ.λπ.) αντλεί θερρμότητα από ένα χώρο που πρέπει να παραμείνει σε  χαμηλή θερμοκρασία και την απελευθερώνει σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η μόνη διαφορά εντοπίζεται στην αντιστρέψιμη λειτουργία των αντλιών θερμότητας, δηλαδή στην ικανότητά τους να παρέχουν τόσο ψύξη όσο και θέρμανση στο χώρο. Οι αντλίες αυτές προσφέρουν ταυτόχρονη παραγωγή ψυχρού και θερμού νερού με μέσο ετήσιο βαθμός απόδοσης  COP = 4,0 -4,5 (που στον ελλαδικό χώρο μπορεί να φτάσει και 6,0) σε σχέση με τα συμβατικά αερόψυκτα μηχανήματα που παρουσιάζουν COP = 2,2 – 2,5.
Ο στόχος της GAZPRO είναι να ικανοποιεί τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης με καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στην ποιότητα των προϊόντων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και στο σεβασμό προς το περιβάλλον.
Όραμά της είναι να συμβάλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης προς όφελος όλων.