Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Φώτης Τσαπαδάς: Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον για την πορεία του Κλάδου, απαραίτητα στοιχεία για να υπάρξει συνέχεια και εξέλιξη

Φώτης Τσαπαδάς: Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον για την πορεία του Κλάδου, απαραίτητα στοιχεία για να υπάρξει συνέχεια και εξέλιξη

 

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών ν. Θεσσαλονίκης, Φώτης Τσαπαδάς, μιλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Συνδέσμου και του Κλάδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Υ», με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΥΘ

Πότε ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος της Θεσσαλονίκης και ποιοι συνάδελφοί σας ήταν οι ιδρυτές του, που έκαναν πράξη το όραμά τους να ιδρύσουν έναν Σύνδεσμο Υδραυλικών στην Θεσσαλονίκη;
Στις 14 Ιουνίου 1923 μια ομάδα συναδέλφων ίδρυσαν της «Συντεχνία Υδραυλικοσιδηρουργών Θεσσαλονίκης». Οι συνάδελφοι αυτοί ήταν:
1. Δ. Γρίβας
2. Δ. Παπαγιαννόπουλος
3. Α. Πέτης
4. Ν. Νούκας
5. Ζ. Δραγούμης
6. Δ. Σκαμβελάκης
7. Σ. Σακελλαρίδης
8. Ν. Μαστρονικόλας
9. Γ. Κοκκώνης
10. Δ. Τρύφωνας
11. Ι. Σούρβαλης
12. Ν. Καρράς
Κύριο μέλημά τους την εποχή εκείνη, ήταν να δημιουργήσουν μια συντεχνία η οποία θα είχε την δυνατότητα να διεκδικήσει, να επιτύχει και να προσφέρει στα μέλη της καλύτερες τιμές στην προμήθεια πρώτων υλών. Χωρίς να το γνωρίζουν, με την ίδρυση της Συντεχνίας συνέβαλαν και οι ίδιοι στην μετέπειτα δημιουργία δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων σωματείων, γράφοντας τις δικές τους σελίδες στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Το 1932, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσέφερε ο νόμος 602/1915 περί συνεταιρισμών, ιδρύουν τον «Συνεταιρισμό Υδραυλικών Θεσσαλονίκης», που αποτέλεσε και τον πρώτο συνεταιρισμό υδραυλικών της χώρας.
Πώς νιώθετε που το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή του κι εσείς βρίσκεστε ως πρόεδρος στο τιμόνι;
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην πορεία του Συνδέσμου. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση που το πρωτοβάθμιο σωματείο μας κατάφερε να έχει αδιάληπτη παρουσία στον χώρο, κατορθώνοντας να σταθεί όρθιο στις δύσκολες ιστορικές και πολιτικές στιγμές της χώρας. Επιπλέον, ξεπέρασε και τις «παιδικές ασθένειες» κάθε συλλογικού οργάνου, την εσωστρέφεια, τις ατελέσφορες συγκρούσεις, τις κακές συγκυρίες. Η τιμή να εκπροσωπώ τον Σύνδεσμο ως πρόεδρος, είναι ούτως ή άλλως μεγάλη. Την δεδομένη χρονική στιγμή, σίγουρα μεγαλύτερη. Μεγάλη όμως είναι και η ευθύνη, να προχωρήσουμε τον Κλάδο, το επάγγελμα και τον ίδιο τον Σύνδεσμο, ένα βήμα παραπέρα. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός, διότι περιβάλλομαι από ένα πολύ άξιο διοικητικό συμβούλιο, με το οποίο δίνουμε όλοι μαζί τον καλύτερο εαυτό μας για τους συναδέλφους.
Τι πιστεύετε ότι σας βοήθησε να φτάσετε τόσο ψηλά, να υπάρχετε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς διακοπή;
Η συνέχεια βασίζεται στην συμμετοχή και στο πρωταρχικό ενδιαφέρον για την πορεία του Κλάδου. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρχει διάρκεια και εξέλιξη μέσα στον χρόνο. Είναι αυτό που συνήθως ζητούμε από τα νέα μας μέλη όταν εγγράφονται στον Σύνδεσμο. Να συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα. Μέσα από το ενδιαφέρον, την συμμετοχή στις διαδικασίες, την έκφραση των θέσεων, τις ζυμώσεις, ακόμη και τις γόνιμες συγκρούσεις, προκύπτει αποτέλεσμα. Φυσικά αυτό απαιτεί δαπάνη χρόνου, κάτι που από μόνο του αποτελεί μια συνειδητή επιλογή. Στην διάρκεια των χρόνων ο Σύνδεσμος πέρασε από συμπληγάδες. Δεν ήταν μια πορεία εύκολη. Η αγάπη και το ενδιαφέρον όμως των συναδέλφων για τον Κλάδο αποτέλεσαν την βάση για αυτή την μακροχρόνια πορεία μας.
Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποιες από τις στιγμές του Συνδέσμου που κατά την γνώμη σας ήταν σημαντικές για την πορεία και την εξέλιξή του;
Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Συνδέσμου, αποτελεί το πανελλήνιο συνέδριο των υδραυλικών που διεξήχθη στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου 1962 στην Θεσσαλονίκη. Και αυτό διότι για την πραγματοποίησή του πρωτοστάτησε και ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο αυτό οδήγησε στην ίδρυση της κλαδικής μας ομοσπονδίας (ΟΒΥΕ). Αρκετά χρόνια νωρίτερα βέβαια, το 1938, ο Σύνδεσμος ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή και η δράση μέσα από τέτοιους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, εγγυάται την αποτελεσματικότερη προαγωγή και προάσπιση των επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών κ.ά. αιτημάτων μας. Για τον λόγο αυτό, διαχρονικά, μέλη μας συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα των παραπάνω ομοσπονδιών.
Με την τεχνολογία στο επάγγελμα του υδραυλικού να τρέχει, σε τι βοήθησε ο Σύνδεσμος τα μέλη του για να εξελιχθούν;
Αποτελεί προτεραιότητα του Συνδέσμου, τα μέλη του να είναι επαγγελματίες σωστά ενημερωμένοι για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, όσο και εξειδικευμένοι. Για τον λόγο αυτό σε κάθε ευκαιρία διοργανώνουμε σεμινάρια αλλά και εκπαιδευτικές αποστολές, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπου όλοι έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με νέες τεχνικές εργασιών και να γνωρίσουμε νέα προϊόντα που συμβαδίζουν με την εποχή. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο κομμάτι αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση του ίδιου του Συνδέσμου, ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες του στα μέλη, μέσω της υποβολής ψηφιακής Υπεύθυνης Δήλωσης Καλής Εκτέλεσης Εργασιών (Υ.Δ.Κ.Ε.), που βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα μειώσει στο ελάχιστο, τον χρόνο που θα δαπανήσει ο συνάδελφος για την υποβολή και θεώρησή της. Κινούμαστε σε αυτά τα επίπεδα κυρίως, με βάση και τις δυνατότητές μας πάντα.
Έχετε επαφές με παλιούς προέδρους του Συνδέσμου σας, τους συμβουλεύεστε;
Αν θέλεις να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτό που κάνεις οφείλεις να συνδέεις το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Οπότε, ναι. Υπάρχει μια επαφή με παλαιότερους προέδρους στο βαθμό που αυτό εξυπηρετεί την πρόοδο του Συνδέσμου.
Πόσα ενεργά μέλη έχει ο Σύνδεσμός σας σήμερα και τι ενέργειες κάνετε για να διατηρήσετε τα μέλη σας ενεργά; «Νέο αίμα» μπαίνει στον Σύνδεσμο;
Αυτή την στιγμή ο Σύνδεσμος αριθμεί περί τα 400 ενεργά μέλη. Η προσπάθεια διατήρησης ενεργών μελών κινείται πάνω σε 3 βασικούς άξονες.
Ο πρώτος αφορά την συνεχή ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τον Κλάδο (νομοθετικά, αδειοδότησης, νέων τεχνολογιών, προϊόντων κ.ά.).
Ο δεύτερος αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών για την στήριξη των συναδέλφων σε επίπεδο επαγγελματικής εξέλιξης και αναβάθμισης, πάντα σε συνεργασία και με τις ομοσπονδίες.
Ο τρίτος άξονας αφορά την οργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων που ενδυναμώνουν τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη. Ενδεικτικά αναφέρω την εθελοντική αιμοδοσία που διενεργείται δύο φορές τον χρόνο για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διαθέτει ο Σύνδεσμος, την βράβευση των αριστούχων μαθητών της Γ’ Λυκείου, παιδιών των συναδέλφων, σε ετήσια βάση. Ο εμπλουτισμός του Συνδέσμου με νέους συναδέλφους, είναι ζητούμενο. Όπως ανέφερα και παραπάνω, αποτελεί εγγύηση της συνέχειάς του. Νέο αίμα σημαίνει νέες ιδέες, εξέλιξη.
Το επίπεδο νέων εγγραφών στον Σύνδεσμο τα τελευταία χρόνια κινείται ανοδικά και αυτό γεμίζει με χαρά όλους μας. Είναι καίριας σημασίας η σύνδεσή μας με την μεγάλη δεξαμενή των πιθανών μελών μας, που είναι οι απόφοιτοι των σχολών. Από εκεί θα προκύψουν οι μελλοντικοί επαγγελματίες του Κλάδου. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να δημιουργηθούν από την Πολιτεία και εκείνες οι συνθήκες που να ευνοούν την ενασχόληση με το ελεύθερο επάγγελμα. Να υπάρχουν κίνητρα και σαφές νομοθετικό πλαίσιο.
Η Ομοσπονδία του Κλάδου, η ΟΒΥΕ, έκλεισε φέτος τα 60 της χρόνια. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να παραμείνει ζωντανή αντίστοιχα με τα δικά σας χρόνια;
Η ΟΒΥΕ έχει ήδη διανύσει μια επιτυχημένη πορεία 60 χρόνων, με μεγάλη προσφορά στον Κλάδο και τους συναδέλφους. Υπάρχουν άνθρωποι στις θέσεις-κλειδιά με αγάπη, ενδιαφέρον και βαθιά γνώση για τον Κλάδο και τις ανάγκες του. Επιπλέον είναι βασικό να υπάρχει πάντα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και με την κοινωνία. Είναι πρακτικές που αποδεδειγμένα τις κατέχει. Ευχόμαστε και στην Ομοσπονδία λοιπόν να τα εκατοστίσει και να συνεχίσει και εκείνη να επιτελεί το έργο της σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που πάντα θα θέτει εμπόδια, αλλά θα προσφέρει και ευκαιρίες.