Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Φωνή διαμαρτυρίας, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υδραυλικών Λάρισας, Κώστα Σαγώνα

Φωνή διαμαρτυρίας, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υδραυλικών Λάρισας, Κώστα Σαγώνα

sagonas

«Οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στις παλιές κατοικίες γίνονται από μηχανολόγους με μη αδειοδοτημένα συνεργεία»

Αγκάθι για το Δ.Σ. του Συνδέσμου της Λάρισας και τους αδειούχους υδραυλικούς οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στις υφιστάμενες οικοδομές.
Οι εγκαταστάσεις αυτές στο σύνολό τους γίνονται, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Σαγώνας, από μηχανολόγους με μη αδειοδοτημένα συνεργεία, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να ρίχουν κατακόρυφα το κόστος έναντι των επαγγελματιών, καθιστώντας αυτόματα τους τελευταίους ασύμφορους για τους πελάτες.
Και όλα αυτά με την ανοχή της ΕΠΑ Θεσσαλίας, η οποία παραλαμβάνει τις Υπεύθυνες Δηλώσεις των μηχανολόγων που υπογράφουν και ως εγκαταστάτες.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική» ανέφερε με έμφαση και απογοήτευση ο συν. Σαγώνας. «Ο νόμος μπορεί να δίνει το δικαίωμα στους μηχανολόγους να εκτελούν και εργασίες, να είναι δηλαδή και εγκαταστάτες, πουθενά όμως δεν λέει ότι μπορούν να απασχολούν ανειδίκευτο προσωπικό και να υπογράφουν γι’ αυτό.
Πριν λίγες ημέρες, μαζί με το συν. Παπαρίζο εντοπίσαμε δύο μη αδειούχους να εκτελούν εργασίες φυσικού αερίου σε οικοδομή.
Με τα πολλά ήρθε και ο μηχανολόγος, στο συνεργείο του οποίου εργάζονταν τα δύο άτομα και ξεκάθαρα μας είπε ότι αυτός θα υπογράψει για την εκτέλεση των εργασιών. Μιλάμε δηλαδή για κάλυψη της παρανομίας.
Από την άλλη η ΕΠΑ σηκώνει τα χέρια ψηλά, λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και η ζωή συνεχίζεται… Γιατί να μιλήσουμε μετά;».
Ο νόμος για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, κατά τον πρόεδρο του Συνδέσμου, «μπάζει» από παντού.
«Τα πράγματα πρέπει να ξεκαθαριστούν και άμεσα. Είναι απαραίτητο να μπει μία τάξη, μία σειρά. Ακόμα και στην περίπτωση που τη δουλειά την παίρνει ένας μηχανολόγος, πρέπει να είναι υποχρεωμένος να απασχολεί αδειούχους υδραυλικούς. Να φαίνονται τα ονόματά τους στην Υπεύθυνη Δήλωση, να υπάρχει θεώρηση από το σωματείο για να μπορεί να την παραλάβει η ΕΠΑ. Απλά και ξεκάθαρα.
Με τους μηχανολόγους και τα 10-15 γραφεία που παίρνουν τις δουλειές, δεν έχουμε κακές σχέσεις και ούτε θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική τους».
Στα πλαίσια αυτά, και στην κατεύθυνση της καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο επαγγελμάτων, το Δ.Σ. του Συνδέσμου απέστειλε επιστολή στους μηχανολόγους της Λάρισας, ζητώντας τους να συνεργάζονται μόνο με αδειούχους υδραυλικούς στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, γνωστοποιώντας τους μάλιστα και τα ονόματα των υδραυλικών με την αντίστοιχη άδεια.
Σημειώνουμε ότι το Δ.Σ., και για σειρά θεμάτων, απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία (δημοσιεύεται σε άλλες στήλες) στην ΕΠΑ Θεσσαλίας, ζητώντας «ομαλότερη συνεργασία».
Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Λάρισας, αποτυπώνεται στα νούμερα που μας έκανε γνωστά ο πρόεδρος.
Στο Σύνδεσμο έχουν κατατεθεί 1.000 Υπεύθυνες Δηλώσεις εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, σε σύνολο 36.000 συνδέσεων που έχουν γίνει. Και βέβαια, ούτε η ΕΠΑ ούτε οι μηχανολόγοι μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχουν αδειοδοτημένοι υδραυλικοί φυσικού αερίου. 95 συνάδελφοι κατέχουν αντίστοιχη άδεια, δουλειές όμως στα υφιστάμενα (παλιά) κτίρια, δεν παίρνουν.
«Για τις νέες οικοδομές ο νόμος είναι σαφής. Η πολεοδομία δεν δίνει ρεύμα, αν δεν δει την Υπεύθυνη Δήλωση του αδειούχου υδραυλικού που εκτέλεσε την εγκατάσταση φυσικού αερίου, θεωρημένη από το Σωματείο. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ο νόμος κάνει διάκριση στις εγκαταστάσεις σε παλιές και νέες;» αναρωτήθηκε ο συν. Σαγώνας.

Ενάρξεις επαγγέλματος

Ίδια όμως απορία είχε και για το γεγονός ότι μπορεί ένας υδραυλικός με άδεια βοηθού να κάνει έναρξη επαγγέλματος. «Το είδα με τα μάτια μου στην εφορία. Και το ερώτημα είναι πως αυτός ο βοηθός, που δεν έχει και δικαίωμα υπογραφής, θα κάνει επέκταση της άδειάς του; Την απάντηση βέβαια την ξέρουμε, υπογράφοντας γι’ αυτόν άλλοι, όμως το θέμα είναι πού βαδίζουμε. Δεν μπορεί να συνεχίζεται ή να διαιωνίζεται μία τέτοια κατάσταση παραλογισμού ή παρανομίας.
Κανονικά ενάρξεις επαγγέλματος θα έπρεπε να γίνονται για τους έχοντες άδεια Τεχνίτη Α’ και πάνω».
Ο συνάδελφος Σαγώνας μας μίλησε ακόμα για την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στις προσφορές, όπως και για το γεγονός ότι κάθε χρόνο, δουλειές της τάξης των 300.000 – 400.000 ευρώ περίπου πηγαίνουν σε δημόσιους υπαλλήλους, βοηθούς και άλλους παράνομους υδραυλικούς που δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν.
«Το στοίχημά μας θα είναι να σταματήσουμε τις παράνομες υπογραφές, μήπως και καταφέρουμε να βάλουμε μια τάξη στο χώρο, πέραν των άλλων θεμάτων που μας απασχολούν», κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.