Αρχική » Χωρίς κατηγορία » Ευθύμιος Τοσιούδης: Το σημαντικότερό μας πρόβλημα είναι η παράνομη εργασία

Ευθύμιος Τοσιούδης: Το σημαντικότερό μας πρόβλημα είναι η παράνομη εργασία

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή για τους συναδέλφους
που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας,
μας περιγράφει, απαντώντας μας σε μερικές ερωτήσεις,
ο γραμματέας του Συνδέσμου Αδειούχων Εγκαταστατών – Συντηρητών Καυστήρων Υγρών και Αερίων Καυσίμων Θεσσαλίας «Η Θέρμανση», Ευθύμιος Τοσιούδης.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους σας; Tι θα τους συμβουλεύατε ότι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα;
Διαχρονικά, το σημαντικότερό μας πρόβλημα είναι η παράνομη εργασία, η οποία έχει γιγαντωθεί στα χρόνια του μνημονίου.
Επιπλέον, η αύξηση των πάγιων λογαριασμών – εξόδων των επιχειρήσεων, στο οποίο δυστυχώς δεν μας έχει βοηθήσει καθόλου το κράτος. Είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτά προσθέστε την αύξηση κόστους των υλικών και των πρώτων υλών, τη δυσκολία στην εύρεση εργατικού προσωπικού, εξειδικευμένου ή μη.
Ακόμα, ο όγκος των συναλλαγών ενός επαγγελματία και κατ’ επέκταση και αδειούχου συντηρητή, έχει αυξηθεί κατακόρυφα με τα νέα τραπεζικά συστήματα – ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές).
Σε ποιό σημείο βρίσκεται η επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων και του Συνδέσμου εν μέσω πανδημίας;
Η επικοινωνία με τα μέλη του συνδέσμου έχει πλέον δυσκολέψει πάρα πολύ. Μεμονωμένα γίνονται επαφές, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε φυσιολογικά, είναι να υπάρχει μαζική συνεύρεση των μελών – κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται με τα μέτρα που ίσχυαν έως τώρα που μιλάμε.
Ελπίζουμε το 2022 να μας φέρει πιο κοντά στο «παρελθόν»!
Όσον αφορά την εκπαίδευση, οι νέοι που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα έχουν αυτή τη δυνατότητα; Υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις τοπικές Σχολές;
Τμήματα για το επάγγελμά μας, πλέον υπάρχουν μόνον σε κάποια ΙΕΚ και κάποιες σχολές του ΟΑΕΔ.
Δυστυχώς είναι ένα επάγγελμα που δεν είναι «διάσημο» και λόγω έλλειψης ενδιαφερομένων, πολλές χρονιές δεν δημιουργούνται τμήματα. Πολλοί νέοι συνάδελφοι του επαγγέλματος, όπως και εγώ, προερχόμαστε από σχολές των ΤΕΙ οι οποίες, όπως γνωρίζετε, καταργήθηκαν, δημιουργώντας ένα ντόμινο στην αγορά εργασίας.
Πόσο ακολουθούν οι συνάδελφοι τις οδηγίες σχετικά με την έκδοση Φύλλων Ελέγχου στις εγκαταστάσεις που πραγματοποιούν;
Στον Σύνδεσμό μας ανήκουν μόνο αδειούχοι εγκαταστάτες καύσης και πιστεύουμε, συμφώνα με τα στοιχεία που έχουμε, αφού προμηθεύουμε τα φύλλα καύσης στους συναδέλφους, ότι ακολουθούν όλες τις οδηγίες σχετικά με την έκδοσή τους.
Φυσικά ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να γνωρίζει τι πράττει το κάθε μέλος. Αυτό που παρατηρείται και μας βρίσκει αντίθετους, είναι το ότι πολλοί συνάδελφοι ανωτέρων σχολών, για λόγους δικούς τους, σφραγίζουν μόνοι τους τα φύλλα καύσης στην τοπική Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενεργείας.
Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την κίνηση και το δυναμικό του Σωματείου σας;
Ουσιαστικά θα έλεγα ότι η πανδημία έχει «παγώσει» την κίνηση στον Σύνδεσμό μας.
Είχαμε βεβαία κάποιες εγγραφές νέων μελών, αλλά όχι στο επίπεδο που χρειάζεται ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και να κάνουμε νέα γραφεία και υπηρεσίες, όπως σκοπεύουμε.