Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Εξετάσεις στη νομαρχία ή κατάρτιση και πιστοποίηση σε διαπιστευμένο φορέα;

Εξετάσεις στη νομαρχία ή κατάρτιση και πιστοποίηση σε διαπιστευμένο φορέα;

ypan .jpg

ypan .jpgΔιαλέγεις και παίρνεις, με βάση το προσχέδιο νόμου του ΥΠΑΝ για την «πιστοποίηση προσόντων για την άσκηση επαγγέλματος»
Σε πρώτο ενικό πρόσωπο, μια και γνωριζόμαστε χρόνια, μας είπε:
«Έχεις υπόψη σου τα προγράμματα σπουδών των ΙΕΚ; Είναι προγράμματα της δεκαετίας του 1980. Αγνοούν, για παράδειγμα, το πρότυπο 384 για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, ένας ηλεκτρολόγος να δίνει βεβαίωση ότι η εγκατάσταση έχει εκτελεστεί με βάση το πρότυπο 384 όταν δεν είναι καταρτισμένος πάνω σ’ αυτό;», μας τόνισε το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μας εξηγήσει τους λόγους προώθησης του σχεδίου νόμου για την «πιστοποίηση επαγγελματικών και τεχνικών ικανοτήτων», που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης δύο ημέρες πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.
«Ξέρεις», συνέχισε, «πόσο στοιχίζει (σ.σ. εννοεί το φακελάκι) η άδεια χειριστή κλαρκ; Όσο και το κλαρκ. 10.000 ευρώ, λένε στην αγορά. Γι’ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι καταφεύγουν στην Ολλανδία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο για να αποκτήσουν τη σχετική άδεια».
«Ξέρεις ότι οι υδραυλικοί και οι άλλοι τεχνικοί εξετάζονται στις νομαρχίες από θεολόγους, αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες; Τι μηχανολογικές γνώσεις μπορεί να έχουν οι εν λόγω υπάλληλοι; Κρίνεις ότι είναι δυνατό να συνεχίσουμε με αυτό το σύστημα; Έφτασε ο καιρός να ταράξουμε τα νερά. Να εκσυγχρονίσουμε το υφιστάμενο σύστημα αδειοδότησης των επαγγελματιών, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Οι πρώην υπουργοί, Δ. Σιούφας και Χ. Φώλιας δεν τόλμησαν, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ιδιαίτερες αντιρρήσεις επί του νέου πλαισίου νόμου. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης αποδείχθηκε δημιουργικά «γενναίος» και είπε προχωρήστε το. Η προώθησή του όμως, λόγω των εθνικών εκλογών, θα εξαρτηθεί πλέον από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης (σ.σ. η κα Λούκα Κατσέλη είναι η νέα υπουργός)».

Για το θέμα της πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, σας είχαμε προϊδεάσει σχετικά στο περασμένο τεύχος του περιοδικού. Ο διάλογος όμως που σας μεταφέρουμε σήμερα, με το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι αποκαλυπτικός της φιλοσοφίας των μέτρων που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για τα πιστοποιημένα προσόντα που πρέπει να έχουν όσοι εκτελούν έργα ή προσφέρουν υπηρεσίες και οι οποίες σχετίζονται με την υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Εκσυγχρονισμός και διαφάνεια», μας τόνισε το στέλεχος του υπουργείου, στην ανεπίσημη κουβέντα μας στις 4 Σεπτεμβρίου.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά, κυρίως, τα μη αδειοδοτημένα επαγγέλματα. Δίνει όμως εναλλακτικά τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα με βάση το νόμο 6422/1934, να αντικαθιστούν το σύστημα εξετάσεων από τη νομαρχία, με κατάρτιση και πιστοποίηση σε διαπιστευμένους από το ΕΣΥΔ φορείς. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, οι άδειες θα εκδίδονται από τις νομαρχίες.
Ας παρακολουθήσουμε τα όσα σχετικά μας ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου για τα αδειοδοτημένα επαγγέλματα, όπως είναι οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι κ.ά.
«Το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το καθεστώς χορήγησης των αδειών άσκησης επαγγέλματος στους υδραυλικούς, μια και μιλάμε γι’ αυτούς. Οι άδειες θα εξακολουθούν να χορηγούνται από τις νομαρχίες, βάσει των ήδη εν ισχύ διατάξεων και διαδικασιών. Προαιρετικά, όμως, δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να κάνουν επεκτάσεις στις άδειές τους με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Δηλαδή, με την παρακολούθηση σεμιναρίου κατάρτισης σε έναν φορέα και εν συνεχεία εξετάσεις, σε άλλον ανεξάρτητο φορέα, για τη χορήγηση της άδειας. Η ύλη των σεμιναρίων κατάρτισης και οι ώρες παρακολούθησής τους θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα σεμινάρια θα είναι μικρής διάρκειας, 50 έως 100 ώρες το πολύ. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, εφόσον περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις, θα χορηγείται από τις κατά τόπου νομαρχίες.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το νομοσχέδιο δεν καταργεί τις σχολές (ΕΠΑ.Σ, ΕΠΑ.Λ, ΙΕΚ), απ’ όπου αποφοιτούν οι υδραυλικοί. Αναφερόμαστε στα επόμενα στάδια και στις επεκτάσεις των αδειών τους, για τις οποίες απαιτείται συγκεκριμένη προϋπηρεσία και εξετάσεις στη νομαρχία. Πλην του βοηθού, οι υπόλοιπες άδειες αποκτούνται με εξετάσεις. Με το σύστημα αυτό, ένα μέρος της προϋπηρεσίας θα μπορεί να αντικαθίσταται με την παρακολούθηση σεμιναρίου και εξετάσεων, στους διαπιστευμένους φορείς. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις και με γνώμονα τη μη διαταραχή του υπάρχοντος συστήματος.
Σε ό,τι αφορά στις εξετάσεις, πρέπει να αναδείξουμε την εξής παράμετρο. Οι εξετάσεις, όπως και η κατάρτιση, θα γίνονται μόνο από διαπιστευμένους φορείς. Στα πλαίσια αυτά, εξετάσεις πιστοποίησης μπορεί να διενεργεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ή ακόμη και οι Ομοσπονδίες του κάθε κλάδου, εφόσον διαπιστευτούν, κατά τα γερμανικά, βελγικά και γαλλικά πρότυπα. Τις άδειες εκεί, τις δίνουν οι τοπικές συντεχνίες και το κράτος τις επισημοποιεί. Κάτι ανάλογο που ισχύει για το ΤΕΕ και τα μέλη του.
Είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το σύστημα αδειοδότησης. Οι νομαρχίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής. Οι υπάλληλοι δεν επαρκούν, ούτε ποσοτικά ούτε γνωστικά. Τα προγράμματα σπουδών βρίσκονται πολύ πίσω και κανείς όταν μιλάει για σωστούς επαγγελματίες και υπηρεσίες πρέπει όλα αυτά να τα έχει κατά νου του». 
Σημειώνουμε ότι, τα «επαγγελματικά περιγράμματα» που εκπονούν, για σειρά επαγγελμάτων, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ και οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης), είναι πολύ πιθανόν να «συνδεθούν» ως προγράμματα σπουδών και κατάρτισης από τους πιστοποιημένους φορείς.
Με βάση το νομοσχέδιο, αλλά και τις πληροφορίες μας, 200 τουλάχιστον επαγγέλματα θα οδηγηθούν στην πιστοποίηση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από ένα δισ. ευρώ, κοινοτικό χρήμα και εθνικοί πόροι, θα καταλήξουν στα ταμεία ιδιωτικών εταιριών και φορέων που θα αναλάβουν την κατάρτιση και πιστοποίηση των  επαγγελματιών.
Δημοσιεύουμε σε άλλες σελίδες το προσχέδιο του νόμου. Επισημαίνουμε ότι οι διατάξεις που αφορούν στους υδραυλικούς και τα λοιπά αδειοδοτημένα επαγγέλματα βρίσκονται στο άρθρο 6.4, παράγραφος 1 και 2.