Επισημαίνει
ο συν. Ανδρέας Σταμπολίδης,
μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού
Στα οικονομικά προβλήματα του ΟΑΕΕ και στους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, αναφέρεται με επιστολή του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού και γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σταμπολίδης. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Είναι γεγονός ότι στον ΟΑΕΕ υπάρχει οικονομικό πρόβλημα ρευστότητα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη και στην πληρωμή των συντάξεων. Το πρόβλημα όμως αυτό δεν δημιουργήθηκε βέβαια στην 11μηνη πορεία του ΟΑΕΕ, ως αυτοδύναμου φορέα, αλλά έχει την αιτία του στο γεγονός ότι τα ενοποιηθέντα ταμεία ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ και κυρίως τα δύο τελευταία ταμεία, με βάση τα στοιχεία 31/12/2006, ενώ μετέφεραν σχεδόν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, αντίθετα μετέφεραν μεγάλες υποχρεώσεις που κατέστησαν τον ΟΑΕΕ εξ υπαρχής προβληματικό. Θα αναφερθώ σε ορισμένα στοιχεία:
1. Βάσει του νόμου 2676/99 τα κατώτατα όρια των συντάξεων του ΤΣΑ εξισώθηκαν, στις αρχές του 2002, πλήρως με τα κατώτερα όρια του ΤΕΒΕ. Τα κονδύλια που κάλυπταν τη διαφορά της εξίσωσης προέρχονταν από τον ΛΑΦΚΑ, που όμως καταργήθηκε. Μετά την κατάργηση αυτή, ανέλαβε πλέον την υποχρέωση πληρωμής της διαφοράς αυτής ο ΟΑΕΕ.
2. Ο ΟΑΕΕ επιβαρύνθηκε και με την υποχρέωση του ΤΣΑ προς το ΙΚΑ για περίθαλψη ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που στο τέλος του 2006 ανήρχετο στο ποσό των 208 εκ. ευρώ, πριν την ενοποίηση εκαλύπτετο από τον ΛΑΦΚΑ.
3. Καθόσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν τα οικονομικά του ΟΑΕΕ είναι:
α) Η δυσμενής ασφαλιστική σχέση που μετέφερε στον ΟΑΕΕ το ΤΣΑ (Ασφαλισμένοι 74.000, συνταξιούχοι 52.800, ήτοι 1:1,40).
β) Ομοίως το ΤΑΕ, ενώ στους κοινωνικούς προϋπολογισμούς εμφάνιζε ασφαλιστική σχέση σχεδόν 1:7,2, από την επεξεργασία στοιχείων, μετά την εκκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων και συνταξιούχων, προέκυψε ότι η σχέση αυτή δεν ξεπερνάει το 1:4.
γ) Ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών συνταξιοδοτικών αποφάσεων του ΤΣΑ που μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο ΟΑΕΕ με ποσά που θα εκταμιευθούν για την καταβολή αναδρομικών συντάξεων.
δ) Η εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των επαγγελματοβιοτεχνών που ασκούν επάγγελμα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, που από τις εκτιμήσεις θα μας απέφερε αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων κατά 110.000 περίπου και των εσόδων του ΟΑΕΕ σε ετήσια βάση σε 160 εκ. ευρώ.
Η ρύθμιση όμως που επιδιώχθηκε με το νόμο 3050/02 για την υποχρεωτική υπαγωγή, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, δυστυχώς φαλκιδεύτηκε από νεότερους νόμους και έτσι βρισκόμαστε σήμερα το Ταμείο να αποστερείται σημαντικού οικονομικού πόρου.
ε) Η μεγάλη έκταση που έχει προσλάβει η εισφοροδιαφυγή, που κατά τους υπολογισμούς μας ξεπερνάει το 30% των εσόδων από εισφορές.
Από τη διοίκηση του Ταμείου, έχουν προταθεί, καθόσον αφορά το οικονομικό πρόβλημα, οι κατωτέρω λύσεις:
α) Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των ενοποιηθέντων Ταμείων κατά την 31/12/2006.
β) Οριστική λύση της επέκτασης της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και για τους επαγγελματοβιοτέχνες των περιοχών κάτω των 2.000 κατοίκων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
γ) Εφαρμογή και για τον ΟΑΕΕ του μέτρου που ισχύει για το ΙΚΑ (ν. 3029/02) χρηματοδότησης ποσοστού επί του ΑΠΕ, που θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 0,60% του ΑΕΠ.
δ) Η στελέχωση του ΟΑΕΕ με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό (διοικητικό, υγειονομικό κ.λπ.) για τη συγκρότηση των επιτροπών ελέγχου και απονομής των πάσης φύσεως δαπανών του Οργανισμού. Δεν υπάρχουν δικηγόροι, ελεγκτές γιατροί, ελεγκτές φαρμακοποιοί για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ταμείου.
Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι, εάν με την ευκαιρία και της συζήτησης του ασφαλιστικού, παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα κατατείνουν σε επίλυση του οικονομικού προβλήματος του ΟΑΕΕ, τότε το μέλλον του οργανισμού αυτού, που αποτελεί τον πιλότο για άλλες ενοποιήσεις, προδιαγράφεται ευνοϊκό για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους».