Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ…

ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ…

«Ρωτήστε τη νομική σας υπηρεσία», η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης προς τη διεύθυνση Βιομηχανίας Αχαΐας, για το θέμα των βοηθών
Ειλικρινά δεν ξέρουμε ποια είναι η είδηση. Το ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν κατανοεί το Π.Δ. 38/91, το ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί να το ερμηνεύσει, το ότι δεν μπορεί να δώσει σαφείς οδηγίες στις διευθύνσεις βιομηχανίας, το ότι οι τελευταίες, λόγω έλλειψης επικοινωνίας και κοινής γλώσσας με το υπουργείο αντιλαμβάνονται τα θέματα κατά το δοκούν κι αρχίζουν να νομοθετούν; Τι;
Μεγάλη η εισαγωγή, απαραίτητη όμως.
Η διεύθυνση Βιομηχανίας Αχαΐας, για πάνω από 12 μήνες, είχε «παγώσει» τις εξετάσεις των βοηθών επιτηδευματιών του Συνδέσμου Πατρών, που προσκόμιζαν ως δικαιολογητικά προϋπηρεσίας υπεύθυνες δηλώσεις.
Τις είχε «παγώσει»» (αυθαίρετα κατά το Σύνδεσμο Πατρών, της απέστειλε και εξώδικη δήλωση), περιμένοντας οδηγίες από το υπουργείο, με σχετικό της ερώτημα.
Κι αφού πέρασαν 7 ολόκληροι μήνες (!), το υπουργείο Ανάπτυξης απάντησε ότι «το θέμα ρυθμίζεται από το Π.Δ. 38/91, όπως αυτό τροποποιήθηκε, και επί οποιουδήποτε σχετικού ερωτήματος προκύπτει επί της ερμηνείας του Π.Δ., παρακαλούμε να απευθύνεστε στη νομική υπηρεσία της νομαρχίας σας».
Μνημειώδης η απάντηση και σαφώς υποκρύπτουσα αγκάθια, αφού η οποιαδήποτε νομική ερμηνεία ενέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί ως μη σωστή από το Σύνδεσμο κι έτσι ν’ αρχίσει δικαστική αντιπαράθεση.
Και ποια διεύθυνση βιομηχανίας θέλει να τρέχει στα δικαστήρια;
Έτσι λοιπόν, η διεύθυνση βιομηχανίας Αχαΐας, αφού δεν βρήκε φυσικό της σύμμαχο το υπουργείο Ανάπτυξης, ανέκρουσε πρύμνα, όπως πληροφορηθήκαμε, επί του ζητήματος. Αποδέχθηκε το φάκελο – δικαιολογητικά των δύο βοηθών – μελών του Συνδέσμου και όρισε ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι η διεύθυνση βιομηχανίας Αχαΐας αποφάσισε -όπως σχετικά μας είχε ενημερώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πατρών Θεόδωρος Κουτσαντώνης- να μη δέχεται τις επεκτάσεις των αδειών των επιτηδευματιών βοηθών μέσα από τις υπεύθυνες δηλώσεις. Ήθελε προϋπηρεσία με ένσημα.
Το σκεπτικό της, απ’ όσο μπορούμε να αντιληφθούμε, βασίστηκε στο γεγονός ότι οι βοηθοί δεν μπορούν να υπογράφουν για έργα, άρα δεν μπορούν να εκδίδουν υπεύθυνες δηλώσεις.
Μέχρι εδώ σωστά.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι εν λόγω βοηθοί, οι οποίοι είχαν κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, μια και από την πλευρά των ΔΟΥ δεν τίθεται ζήτημα άδειας για την έναρξη, δεν υπέγραφαν αυτοί τις υπεύθυνες δηλώσεις, αλλά τεχνίτες ή εγκαταστάτες, με τους οποίους συνεργάζονταν. Εμφανίζονταν, δηλαδή, ως βοηθοί στα έργα που αναλάμβαναν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τις δουλειές τις έκλειναν οι βοηθοί και συνεργάζονταν με τεχνίτες για την εκτέλεσή τους (εννοείται με όλα τα νόμιμα παραστατικά στοιχεία). Οι τελευταίοι εξέδιδαν υπεύθυνες δηλώσεις με συνεργείο τούς εν λόγω βοηθούς. Με τον τρόπο αυτό οι βοηθοί κατάφερναν να αποκτήσουν προϋπηρεσία. Κάτι το οποίο δεν αντίκειται σε καμία νομοθεσία, και άρα καμία διεύθυνση βιομηχανίας δεν μπορεί να μην το δέχεται και να νομοθετεί με βάση τη δική της αντίληψη. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η θέση του υπουργείου όφειλε να είναι ξεκάθαρη..
Το υπουργείο δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως Πυθία. Να μιλά με χρησμούς, ήξεις – αφίξεις, ή να μη λέει τίποτα. Που το τίποτα σημαίνει διαιώνιση των προβλημάτων και των κακώς κειμένων.
Κι επειδή το όλο θέμα με τους βοηθούς έχει πάρει μεγάλη διάσταση, επαναλαμβάνουμε την άποψή μας.
Εάν ο κλάδος κρίνει ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν τον εξυπηρετεί ή δεν είναι σωστό, τότε συγκροτημένα πρέπει να καταθέσει πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Ανάπτυξης) για την αλλαγή του.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή (της αλλαγής του καθεστώτος) δεν μπορεί να ισχύει το τι επιθυμούμε και το τι θέλουμε. Ισχύει, ό,τι προβλέπει η νομοθεσία.
«Καθημερινή γυμναστική»
Και σαν να μην έφτανε το θέμα με τους βοηθούς, η διεύθυνση βιομηχανίας Αχαΐας, όπως μας ενημέρωσε ο συν. Θεόδωρος Κουτσαντώνης, άλλαξε ξαφνικά το καθεστώς με τις άδειες που δίνει στους μισθωτούς υδραυλικούς.
Πλέον, στους υδραυλικούς που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά εργάζονται ως μισθωτοί, δίνει άδειες συντηρητών, βάζοντάς τους μάλιστα να υπογράψουν σχετική αίτηση ότι ζητάνε αυτοί την άδεια.
(Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στη διεύθυνση βιομηχανίας Αγρινίου. Σχετικό ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες).
«Μπορεί, ως επαγγελματίες υδραυλικούς να μας βολεύει, κατά κάποιο τρόπο, αυτό το καθεστώς, αφού ο μισθωτός υδραυλικός με άδεια συντηρητή δεν μπορεί να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, όμως δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε το Π.Δ. όπως μας συμφέρει κάθε φορά. Δεν μπορούμε να πατάμε σε 15 βάρκες. Το θέμα δεν είναι τι μας βολεύει, αλλά το τι ορίζει η νομοθεσία. Και το ερώτημα είναι, πού αναφέρει το Π.Δ. ότι οι μισθωτοί υδραυλικοί, παίρνουν άδεια συντηρητή; Άδεια συντηρητή παίρνουν όσοι προσληφθούν σε δημόσιο φορέα.
Οπότε προς τι αυτό, και η καθημερινή γυμναστική που μας βάζει να κάνουμε, με διάφορα θέματα, η διεύθυνση βιομηχανίας;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πατρών.
Αναμένεται η απάντηση, μετά από 7 μήνες…