Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Επιστολή της ΟΒΥΕ στο υπουργείο Υγείας

Επιστολή της ΟΒΥΕ στο υπουργείο Υγείας

Προτάθηκε η θέσπιση ελέγχου των εγκαταστάσεων των τουριστικών μονάδων ανά εξάμηνο. Θετική η ανταπόκριση του υπουργείου

Όπως αναφέρεται σε κοινοποίηση ενημέρωσης από το γραφείο τύπου της ΟΒΥΕ, στο πλαίσιο συνεχών δράσεων του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, την πρόληψη για την αποφυγή σοβαρών νόσων ιδιαίτερα σε τουριστικά καταλύματα, η ΟΒΥΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2022, απέστειλε σχετική επιστολή, με αποδέκτες γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ. Σημειώνεται δε ότι η ΟΒΥΕ κοινοποίησε την επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού και στην πρόεδρο του ΕΟΤ.
Στην επιστολή αναφερόταν:
«Αξιότιμη κυρία Γενική,
Αξιότιμοι κ.κ. Γενικοί και Πρόεδρε του ΕΟΔΥ,
Πρόσφατα – και κατόπιν πληροφόρησης μελών μας- περιήλθαν εις γνώση μας αναφορές για «κρούσματα» ΛΕΓΕΩΝΕΛΛΑΣ σε τουριστικές περιοχές της χώρας.
Υπό το πρίσμα αυτό, και στην κατεύθυνση προστασίας της Δημόσιας υγείας, σας γνωστοποιούμε τα θέματα αυτά, αλλά και ταυτόχρονα, επιτρέψτε μας να σας προτείνουμε τον τρόπο που μπορεί να υπάρξει πρόληψη ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.
Προτείνεται η θέσπιση ελέγχου των εγκαταστάσεων όλων των τουριστικών μονάδων ανά εξάμηνο.
Ειδικότερα, ζητείται να υπάρξει θέσπιση και δημιουργία διάταξης, που θα υποχρεώνει όλες τις τουριστικές μονάδες (δωμάτια ενοικιαζόμενά, στούντιο, air bnb, ξενοδοχεία), πριν την έναρξη, αλλά και στο τέλος της τουριστικής περιόδου να προχωρούν σε πρακτικό και ποιοτικό έλεγχο των εγκαταστάσεών τους, και να υποχρεούνται να καταθέτουν Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης (ΥΔΚΕ ν. 4712/2020) στις αρμόδιες αρχές – ελέγχου των εγκαταστάσεων, την οποία πρέπει να παραλαμβάνουν από αδειούχο τεχνικό (σύμφωνα με το αρ. 34 παρ. 1 του ν. 4712/2020) ή από πρόσωπο, που έχει το έννομο δικαίωμα έκδοσης και υπογραφής ΥΔΚΕ.
Λόγω της λειτουργίας των εγκαταστάσεων που παρέχουν ζεστό νερό χρήσης σε θερμοκρασίες από 25 – 40°C, ιδανικές για να επιβιώνουν βακτήρια, είναι ανάγκη να υπάρχει τακτική συντήρηση και γενικό έλεγχος τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και έκδοση ΥΔΚΕ από αδειούχο τεχνικό, ώστε να προλαμβάνεται η μετάδοση βακτηρίων, όπως της λεγεωνέλλας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διάλογο και συνάντηση προς ενημέρωση σας με στόχο την προστασία της Δημόσιας υγείας και υγιεινής.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.,
Ο πρόεδρος, Δημ. Βαργιάμης,
Ο γεν. γραμματέας, Παν. Παπαργύρης
ΚΟΙΝ/ΣΗ :
Υπουργού Τουρισμού κ. Β. Κικίλια
Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη».
Ως εκ τούτων, στην Ομοσπονδία έφθασε σχετική απάντηση – διαβίβαση εγγράφου του υπ. Υγείας σχετικά με την επιστολή της Ομοσπονδίας. Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο που έλαβε η ΟΒΥΕ στις 15 Δεκεμβρίου 2022, από τη Γενική διεύθυνση Υγείας – προς το υπ. Τουρισμού (δ/νση νομοθετικού και Συντονισμού), επισημαίνεται – μεταξύ άλλων- ότι «με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας […], η ελάχιστη συχνότητα δειγματοληψίας και αναλύσεων θα είναι μία ανά εξάμηνο». Επίσης, στην επιστολή της Γενικής διεύθυνσης Υγείας επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με εγκύκλιο υπεύθυνοι των κτιρίων είναι οι κατά το νόμο υπεύθυνοι λειτουργίας της εγκατάστασης….».
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο σχετικό έγγραφό της η Γενική διεύθυνση Υγείας, αρχικά αναφέρεται στην ΥΔΚΕ και την κατάθεσή της στις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα και με την επιστολή της Ομοσπονδίας.