Επιστολή της ΟΒΥΕ προς το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων

Eπιστολή απέστειλε, στις 8 Ιουλίου 2020, η ΟΒΥΕ, με αποδέκτες την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως, την Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Σ. Ζαχαράκη, την οποία κοινοποίησε και στο γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & δια βίου μάθησης, κ. Γ. Βούτσινο.
Θέμα επιστολής ήταν «Συνέχιση της λειτουργίας των Μεταλυκειακών προγραμμάτων μαθητείας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων & διαμαρτυρία για ενδεχόμενο αποκλεισμό της ειδικότητας του θερμουδραυλικού από τη μαθητεία».
Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται:
«Προς
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως
Υφυπουργό παιδείας & θρησκεμάτων κ. Σ. Ζαχαράκη
Κοιν. Γενικό γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κατάρτισης & δια βίου μάθησης κ. Γ. Βουτσινό.
Θέμα: “Συνέχιση της λειτουργίας των μεταλυκειακών προγραμμάτων μαθητείας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων & διαμαρτυρία για ενδεχόμενο αποκλεισμό της ειδικότητας του θερμοϋδραυλικού από τη μαθητεία”.
Αξιότιμες κυρίες,
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, που έχουν περιέλθει σε γνώση μας από τη διοίκηση του Συνδέσμου υδραυλικών για το Ν. Τρικάλων, αλλά και από τη διοίκηση του Συνδέσμου υδραυλικών για το Ν. Δωδεκανήσου, για το Μεταλυκειακό εκπαιδευτικό έτος περιόδου 2020-2021 δε θα λειτουργήσει η Σχολή Μαθητείας για το επάγγελμα του υδραυλικού, η οποία λειτουργούσε για όσα παιδιά ήθελαν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή, προκειμένου να εκπαιδευτούν -μετά το Λύκειο- στο επάγγελμα του υδραυλικού, ιδιαιτέρα στο πρακτικό αντικείμενο, στους πραγματικούς χώρους εργασίας.
Παρακαλούμε πολύ, εάν και εφόσον οι πληροφορίες μας, τις οποίες και διασταυρώσαμε κατόπιν επικοινωνίας με τη διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων, είναι σωστές, σας καλούμε να επανεξετάσετε την προοπτική της λειτουργίας της μαθητείας στην πόλη των Τρικάλων και στην πόλη της Ρόδου, αλλά και γενικότερα στη χώρα, καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά που επιθυμούν να εκπαιδευτούν περαιτέρω στα τεχνικά επαγγέλματα μέσω μεταλυκειακών προγραμμάτων.
Επιπροσθέτως, αν ευσταθεί η ενημέρωσή μας για τον αποκλεισμό – διακοπή των σχολών μαθητείας μόνο για το επάγγελμα του υδραυλικού, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρη διάκριση και αποκλεισμό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τον Κλάδο μας.
Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η διακοπή της μαθητείας των ΕΠΑΛ θα αποκλείσει πολλά παιδιά από την αγορά εργασίας καθώς τους αφαιρείται το δικαίωμα να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από πραγματική άσκηση του επαγγέλματος, γεγονός που σίγουρα δε θα ωφελήσει, αλλά και παράλληλα θα τους στερήσει τη δυνατότητα να μάθουν ένα τεχνικό επάγγελμα, δίπλα και σε έμπειρους τεχνικούς.
Παρακαλούμε πολύ ενημερώστε μας σχετικά αν συμπεριλαμβάνεται το επάγγελμα του υδραυλικού και συγκεκριμένα η ειδικότητα του τεχνικού θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων στις σχολές μαθητείας του Υπουργείου Παιδείας.
Με εκτίμηση, για το ΔΣ
Ο πρόεδρος, Δημήτρης Βαργίαμης
Ο γεν. γραμματέας, Μιχαήλ Π. Κατσαρός»

Από το γραφείο τύπου της ΟΒΥΕ