Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Επιστολή της ΟΒΥΕ προς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών

Επιστολή της ΟΒΥΕ προς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών

Θέμα: Μείζων και επείγουσα ανάγκη η αντιμετώπιση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο των αδειοδοτημένων στεγασμένων τεχνικών επαγγελμάτων της οικοδομής

Κυρίες και κύριοι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς

Εισαγωγή:

Η αντιμετώπιση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι ένα μείζον θέμα, το οποίο δεν εντοπίζεται σήμερα, αλλά υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Η πραγματική διάσταση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στα στατιστικά στοιχεία, όπως δεν αποτυπώνεται και η μερικώς/ψευδώς δηλωμένη εργασία η οποία τείνει να γίνει ο κανόνας, οδηγώντας σε εκτεταμένη εισφοροαποφυγή. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση αυθαιρεσίας, έχει στοιχεία «κανονικότητας». Η διόγκωση της αδήλωτης επιχειρηματικής/επαγγελματικής δραστηριότητας δημιουργεί στο κράτος και ειδικότερα στα ασφαλιστικά ταμεία σημαντική απώλεια εσόδων, με συνέπεια ο φαύλος κύκλος της φοροαποφυγής και της εισφοροαποφυγής να διευρύνεται. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, είναι η αύξηση της ανεργίας η οποία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη όσον αφορά στους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς αδυνατούν να «ανταγωνιστούν» όσους κατ’ εξακολούθηση δραστηριοποιούνται παράνομα.

Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τόσο η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και η αδήλωτη εργασία διογκώθηκαν λόγω και των εκτεταμένων συνεχών μνημονιακών απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο προστατευτικό πλαίσιο της νομοθεσίας, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Τεχνικά επαγγέλματα:

Σήμερα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, πληθώρα κλάδων επαγγελματιών πλήττονται από την αθρόα εισροή παράνομων, ιδιαίτερα στην αγορά των αδειοδοτημένων τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί κ.λπ.). Ειδικότερα, το φαινόμενο των ανειδίκευτων και παράνομων τεχνιτών στο χώρο της οικοδομής γενικότερα, αλλά και στην αγορά των υδραυλικών εγκαταστάσεων, τείνει πλέον να γίνει θεσμός.

Λήψη μέτρων:

Κρίσιμη λοιπόν, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά και γενικότερα της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού φορέα στους χώρους της οικοδομής και ειδικότερα στα αδειοδοτημένα τεχνικά επαγγέλματα για τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι παράνομο να ασκούνται χωρίς άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αιτήματα – προτάσεις:

1. Ενίσχυση και αναβάθμιση του ΣΕΠΕ πανελλαδικά.

Δημιουργία αντίστοιχου ανεξάρτητου φορέα για τον έλεγχο όσων απασχολούνται στο χώρο της οικοδομής και στην αγορά των ΜμΕ γενικότερα.

2. Διασύνδεση Πληροφοριακών Συστημάτων όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων, που περιέχουν στοιχεία ικανά να επικουρήσουν τον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά (π.χ. υπουργείο Εργασίας – ΣΕΠΕ/ΙΚΑ, υπουργείο Οικονομικών – εφορίες, υπουργείο Ανάπτυξης – ΓΕΜΗ κ.λπ.).

Ειδικότερα:

α. Έκδοση οδηγίας από το υπουργείο Οικονομικών προς τις αρμόδιες ΔΟΥ όλης της χώρας για έναρξη ελέγχων, διασταύρωση στοιχείων και επίδειξη άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος στις αρμόδιες υπηρεσίες για όσους επιθυμούν να απασχολούνται στον τομέα των αδειοδοτημένων τεχνικών επαγγελμάτων.

β. Συνεργασία ασφαλιστικών φορέων και ΔΟΥ και διασταύρωση στοιχείων όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή προέβησαν σε διακοπή δραστηριότητας τεχνικού επαγγέλματος.

3. Συνεργασία της πολιτείας με τους κοινωνικούς εταίρους και με το διεθνές γραφείο εργασίας ILO.

4. Εφαρμογή του ν. 3982/11 για άμεσους ελέγχους από τα αρμόδια τμήματα των περιφερειών πανελλαδικά και επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους της οικοδομής. Επί της προτάσεως αυτής, επισυνάπτεται απόφαση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για κυρώσεις και πρόστιμο μετά από έλεγχο που έγινε κατόπιν καταγγελίας.

5. Συμμετοχή – συνδρομή κατά τη διάρκεια ελέγχων και εκπροσώπων της αντίστοιχης δευτεροβάθμιας κλαδικής ομοσπονδίας.

6. Συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στις αδειοδοτήσεις τεχνικών επαγγελμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και δημιουργία γενικού μητρώου τεχνικών επαγγελμάτων.

Επιπροσθέτως προτείνεται:

– Να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για τους καταναλωτές όσον αφορά στη συλλογή αποδείξεων από τεχνικές εργασίες. Κίνητρα που θα λειτουργήσουν αμφίδρομα και στη σωστή κατεύθυνση για την κοινωνία, τους επαγγελματίες της αγοράς των τεχνικών επαγγελμάτων, και το κράτος.

– Να εκσυγχρονιστούν οι τελωνειακοί σταθμοί, να εναρμονιστούν με τη σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να γίνονται εκτενείς έλεγχοι με στόχο να προληφθεί κάθε «απόπειρα» από επιτήδειους για εισαγωγή στη χώρα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης μηχανημάτων και υλικών επιβλαβών και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

– Να ζητείται επαγγελματικός ΑΦΜ για την αγορά υλικών οικοδομής και άλλων τεχνικών εργασιών.

Ολοκληρώνοντας, και σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, ζητείται η ευαισθητοποίησή σας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της νομίμου άσκησης του επαγγέλματος του υδραυλικού, που, τα τελευταία χρόνια συνθλίβεται από την επαχθή φορολόγηση, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και από τη συνεχή διόγκωση της παράνομης – αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τέλος, με την παρούσα επιστολή, το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ ζητά συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς – υφυπουργούς ή γενικούς γραμματείς των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να σας παρουσιάσει ενδελεχώς τις προτάσεις του κλάδου για την παράνομη αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με τιμή για το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ

Ο πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος, Δημήτρης Βαργιάμης

Ο γενικός γραμματέας, Μιχάλης Κατσαρός

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Ειδήσεις