Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Επίσημη έναρξη λειτουργίας μονάδας τριπαραγωγής από το ΕΜΠ και την ΕΠΑ Αττικής

Επίσημη έναρξη λειτουργίας μονάδας τριπαραγωγής από το ΕΜΠ και την ΕΠΑ Αττικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης με φυσικό αέριο που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος EU-DEEP (EUropean Distributed EnErgy Partnership), στο χώρο που διέθεσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπό τον συντονισμό της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε.
Η ΕΠΑ Αττικής Α.Ε. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ συντόνισαν την υλοποίηση της εγκατάστασης και τη λειτουργία της μονάδας που καλύπτει μέρος των αντίστοιχων ενεργειακών αναγκών του συγκροτήματος κτιρίων της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ).
Τελικός στόχος του έργου είναι η προώθηση της διεσπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα σημεία κατανάλωσης είτε με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού – θερμότητας με φυσικό αέριο είτε με τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το έργο χαρακτηρίζεται από καινοτομίες που προωθούν την «έξυπνη» ενεργειακή διαχείριση του κτιρίου. Συγκεκριμένα, έχει εγκατασταθεί σύστημα για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του με αυτόματη τροφοδότηση των κρίσιμων φορτίων μέσω μπαταριών τελευταίας τεχνολογίας και της μονάδας συμπαραγωγής. Επίσης, έχει εγκατασταθεί λογισμικό οικονομικής βελτιστοποίησης, το οποίο χειρίζεται την ενεργειακή ζήτηση του κτιρίου και τη λειτουργία του σταθμού μέσω ανάλυσης δεδομένων που αφορούν τις καιρικές συνθήκες και τις ενσωματωμένες οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους. Επιπλέον, με στόχο το βέλτιστο κόστος κάλυψης ενεργειακών αναγκών των κτιρίων, υπάρχει ευελιξία στη λειτουργία επιλεγμένων ηλεκτρικών φορτίων, ώστε το λογισμικό να μπορεί να τα διακόπτει αυτόματα, βάσει οικονομικών παραμέτρων, όπως για παράδειγμα η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας.
Την εγκατάσταση και συντήρηση του εξοπλισμού στο ΕΜΠ έχει αναλάβει μέσω διαγωνισμού η ΤΕΚΜΑ ΑΕ, ενώ η ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ έχει αναλάβει την επίβλεψη του έργου. Τον βασικό εξοπλισμό προσφέρουν η αγγλική BOWMAN POWER, η γαλλική SAFT, η εταιρία SIEMENS Αυστρίας και η ελληνική εταιρία τηλεπικοινωνιών ΑΝΚΟ.
Η εν λόγω προσπάθεια αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την διάδοση νέων τεχνολογιών στον χώρο της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, οι οποίες αποφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο για την επιχείρηση ή την βιομηχανία που τις υιοθετούν όσο και για την κοινωνία και το περιβάλλον. Κατ ’αρχάς στον περιβαλλοντικό τομέα, η χρήση του φυσικού αερίου αποτελεί την βέλτιστη λύση καθώς συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων. Ακόμα, η εγκατάσταση προσφέρει την δυνατότητα πλήρους ή μερικής εφεδρείας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το οικονομικό όφελος που τελικά αποφέρει.
Περισσότερες πληροφορίες για το EU-DEEP στην ιστοσελίδα: www.eu-deep.com.