Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Επισημάνσεις των συναδέλφων στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ

Επισημάνσεις των συναδέλφων στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ

Επανερχόμαστε σήμερα στο ρεπορτάζ από τη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαΐου 2007 στην Αθήνα, με τις κυριότερες επισημάνσεις των ομιλητών. Θα ολοκληρώσουμε τις αναφορές των συναδέλφων στο επόμενο τεύχος του «Υ».

Μαρίνος Παραβολιάσης (Ηράκλειο): Ο πρώτος υδραυλικός με ISO 9002 είναι γεγονός. Πρόκειται για το συν. Μιχάλη Σπανάκη από το Ηράκλειο Κρήτης. Σε ό,τι αφορά στα συνεταιριστικά και την ίδρυση νέων συνεταιρισμών που ανέφερε και ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ, επαναλαμβάνω την πρότασή μου για καταγραφή της εμπειρίας μας, για έναν μπούσουλα δηλαδή που θα τον δώσουμε στους υπό ίδρυση συνεταιρισμούς για να αποφεύγουν τα λάθη. Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει συνέδριο των δύο ομοσπονδιών του κλάδου, να συζητήσουμε όλα τα θέματα που προκύπτουν, όπως και τα περί συγχωνεύσεων συνεταιρισμών, για το οποίο εγώ δεν λέω όχι, αλλά κάτω από προϋποθέσεις. …
Η διαταραχή που υπάρχει ανάμεσα στο Σύνδεσμο της Αθήνας και την ΟΒΥΕ είναι προσωρινή. Θα περάσει. Και το λέω αυτό γιατί η Αθήνα έχει δυνατά στελέχη που απλά ακόμα δεν έχουν σηκωθεί από την καρέκλα τους, δεν έχουν αποφασίσει δηλαδή να συμμετέχουν στα όργανα. Πρέπει να «σηκωθούν»…
…Υπερθεματίζω της πρότασης που ακούστηκε για σεμινάρια κοστολόγησης -και όχι μόνο, στους νέους συναδέλφους.

Θανάσης Στρουμπούλης (Αθήνα): Μόνο κρίμα μπορεί να πει κανείς για την κατάσταση που επικρατεί. Η εισήγηση λέει πολλά, αλλά δεν λέει την ουσία, δεν λέει την αλήθεια. Και φυσικά δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί της. Η ΓΣΕΒΕΕ υποτιμά τη νοημοσύνη μας στο θέμα της δράσης της για το ασφαλιστικό και την ακύρωση της κινητοποίησης. Στην ίδια λογική κινείται και η εισήγηση της ΟΒΥΕ. Σε αυτή την τακτική της ανυπαρξίας και της υποχώρησης, ο Σύνδεσμος της Αθήνας είναι αγκάθι για ορισμένους. Είναι αγκάθι, γιατί δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Γι’ αυτό το λόγο, ορισμένοι περιμένουν με το «δίκανο» να δουν τι θα κάνουμε ή τι θα πούμε για να μας «πυροβολήσουν». Πάντα υπήρχαν διαφορές μεταξύ των παρατάξεων στην ΟΒΥΕ, το θέμα όμως είναι ότι μετά την αποχώρηση του Σπύρου Αναγνωστόπουλου, πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων ο σεβασμός στις διαδικασίες και τη διαφορετική άποψη. Ηλίας Χούντας (Κόρινθος): Ο συν. Στρουμπούλης έχει ξεχάσει τι σημαίνει συλλογικότητα. Έχει ξεχάσει ότι τις προτάσεις που έχει, πρέπει να τις φέρνει προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΟΒΥΕ που είναι μέλος. Έτσι πρέπει να λειτουργεί.

…Πρέπει ενωμένοι να εργαστούμε για την προάσπιση του κλάδου, των συναδέλφων. Με αγάπη, ομόνοια και υποστήριξη. Οι σύνδεσμοι πρέπει να μελετούν τα έγγραφα και τα δελτία τύπου της ΟΒΥΕ. Η Ομοσπονδία ήταν, είναι και θα είναι ο φορέας επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου. Όμως τα μέλη της διοίκησης που εκλέγονται, πρέπει να είναι συνειδητοποιημένα στο ρόλο τους, να προτείνουν, να βοηθούν τη διοίκηση, να πρωτοπορούν και να ξεχνούν κόμματα, χρώματα και παρατάξεις. Και όχι να γίνονται κριτικοί στον πρόεδρο και να μηδενίζουν τα πάντα. Η ευθύνη είναι συλλογική και όλων μας.

Μιχάλης Ιωαννίδης (Θεσσαλονίκη): Η εισήγηση επεσήμανε τα προβλήματα και ανέφερε το τι θα πρέπει να κάνουμε. Τελικά, είναι αδυναμία δική μας να μπορούμε να ξεπερνούμε τα δικά μας -χρόνια τώρα- προβλήματα; Θα τολμήσω να πω, ότι όταν ερχόμαστε εδώ και λειτουργούμε κάτω από κομματική ομηρία, δυστυχώς αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένουμε. Όταν ακούμε από στελέχη του κλάδου, ότι το ΚΚΕ θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις του και ότι εγώ δεν συμμετέχω στις κινητοποιήσεις αυτές ή τις άλλες, τότε …67 χρόνια θα περάσουν και θα εξακολουθούμε να έχουμε τα ίδια -ίσως και χειρότερα- προβλήματα.
 …Με την ανακύκλωση της συζήτησης των ίδιων θεμάτων, έχουμε αφήσει εκτός θέματα ουσίας για τους συναδέλφους, όπως ανεργία, πτώση οικοδομικής δραστηριότητας, υπογραφές μηχανολόγων στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου κ.ά.

Γιάννης Σταύρακας (Αθήνα): Το ανέκδοτο που ακούσαμε σήμερα εδώ από τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕΕ, είναι ότι ο αγώνας για το ασφαλιστικό συνεχίζεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Διαβάζω στην εισήγηση της ΟΒΥΕ «ασφαλιστικό, φορολογικό, οι κυβερνήσεις μας κοροϊδεύουν. Τα υπουργεία δεν δίνουν σημασία, η παθητικότητα, η αδιαφορία -λέει- δεν ταιριάζει στους υδραυλικούς». Κι εμείς δεν κατεβαίνουμε στους δρόμους, αντί να βγει δυνατά η ΟΒΥΕ και να πει αύριο όλοι στους δρόμους…
Τα σεμινάρια φυσικού αερίου έγιναν μετά από ζητιανιά 5 ετών. Αυτή είναι η λογική; Άλλο απαίτηση και άλλο επαίτης. Η μείωση του ΦΠΑ ήρθε μετά από απαίτηση του Συνδέσμου Αθηνών, και άλλων συνδέσμων και όχι γιατί το ζήτησε η ΟΒΥΕ. Εγώ την ΟΒΥΕ τη θέλω «τσαμπουκά», να με κατεβάζει στο δρόμο. Αυτή την ΟΒΥΕ θέλω. Τις μικροδουλειές, ας τις κάνουν οι σύνδεσμοι. Αυτός είναι ο ρόλος της ΟΒΥΕ.

Νίκος Βασιλείου (Άρτα): Παράλειψη της εισήγηση της ΟΒΥΕ η μη αναφορά στο σοβαρό θέμα της παιδείας. Μία κοινωνική αναταραχή που έγινε στη χώρα μας με φοβερές προεκτάσεις για το μέλλον των παιδιών μας, φαίνεται ότι δεν μας αγγίζει. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να συμπεριληφθεί το θέμα στην εισήγηση, καθώς γίνονται σοβαρές ανακατατάξεις στην παιδεία, για τις οποίες πρέπει να έχουμε λόγο. Επίσης πρέπει να γίνει αναφορά και στο θέμα του νερού, λόγω και του ότι είναι αντικείμενο της εργασίας μας. Το νερό σε λίγα χρόνια θα είναι είδος εν ανεπαρκεία. Εκατομμύρια κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, πολυεθνικές εταιρίες λυμαίνονται το χώρο αυτό, εξαγοράζουν πηγές και αύριο θα μας το πουλάνε. Κι εμείς που το μεταφέρουμε με την εργασία μας, δεν έχουμε άποψη. Κακώς. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το μέλλον προδιαγράφεται οδυνηρό. Χρειάζεται διεκδικητικό πλαίσιο από την πλευρά μας, και σαν ομοσπονδία και σαν σύνδεσμοι, για το οποίο θα πρέπει να «παλέψουμε».

Βασίλης Ιωάννου (Καστοριά): Η ασφάλιση των έργων είναι θετικό βήμα, το περιμέναμε χρόνια, το οποίο όμως παρέκλινε από την πορεία του. Δεν ξέρω με ποιανού την ευθύνη. Δεν μπορεί όμως να παίρνονται ομόφωνες αποφάσεις και να μην τηρούνται. Ή ασπαζόμαστε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας ή όχι. Δεν λέω ότι «καλά και σώνει» η απόφαση της πλειοψηφίας είναι σωστή. Κάνω έκκληση να κατέβουν οι τόνοι, να βρεθεί μια χρυσή τομή, να γεφυρωθούν τα πράγματα και να κατευθυνθούμε όλοι μαζί προς μία πλευρά. Είναι λυπηρό να μην μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για το τι θα κάνουμε. Πέρα από την ασφάλιση των έργων, ας φροντίσουμε να ασφαλίσουμε και τους συναδέλφους για περιπτώσεις ατυχημάτων ή θανάτων.
…Το Π.Δ. 38/91 πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα γιατί εμπεριέχει πολλές ασάφειες και δημιουργεί χίλια δύο προβλήματα, επί το πλείστον με τους μηχανολόγους. …Τα περιφερειακά θα πρέπει να θεσμοθετηθούν, γιατί κάνουν πολύ καλή δουλειά. Να εκλέγουν δικά τους συμβούλια και αυτοδίκαια, ο πρόεδρος του κάθε περιφερειακού να είναι μέλος του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ. Έστω και αν χρειάζεται να αυξηθούν τα μέλη της διοίκησης.

Ιωάννης Ζώης (Αμαλιάδα): Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπαίνουν τόσες «τρικλοποδιές» στο θέμα της ασφάλισης των έργων. Παιδευόμαστε γι’ αυτό το θέμα τόσα χρόνια, και τώρα που βρέθηκε ασφαλιστική εταιρία, εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε εμπόδια. Δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.
…Ντράπηκα γι’ αυτά που είπε ο συν. Στρουμπούλης στο δημοσιογράφο Ευαγγελάτο, στην εκπομπή «Αποδείξεις». Τα όσα παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη εκπομπή, δεν αφορούν τους επαγγελματίες, αδειούχους υδραυλικούς. Δυστυχώς ο συν. Στρουμπούλης παγιδεύτηκε.
 …Θα ήθελα τέλος να πω, ότι ο νομός Ηλείας δεν έχει συνεταιρισμό, κάτι που με λυπεί. Έχω βάλει σκοπό τη δημιουργία του. Στα πλαίσια αυτά κάνω πρόταση στο συν. Αθανασόπουλο για μία κοινή γενική συνέλευση των δύο συνδέσμων του νομού, για την απόφαση ίδρυσης συνεταιρισμού.

Κώστας Τσιγαρίδας (Σαντορίνη): Στεναχωριέμαι για τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους. Καυγάς πάντως μ’ ένα άτομο δεν γίνεται. Θέλει δύο. Ευθύνες μπορεί να έχει κι ο ένας, ευθύνες και ο άλλος. Πρέπει να τα βρουν οι συνάδελφοι μεταξύ τους, πρέπει να είμαστε αγαπημένοι. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Η ΟΒΥΕ δεν είναι μαγαζί κανενός. Ανήκει σε όλους τους συναδέλφους.
…Στο ασφαλιστικό την ΟΒΥΕ τη θέλω μπροστά. Δεν είναι δυνατόν να λέει, μας είπε ο υπουργός. Μια ζωή οι υπουργοί λένε θα, και τίποτε δεν γίνεται. Κανείς δεν πιστεύει ότι πήραν πίσω το Π.Δ. για την ενοποίηση των ταμείων στον ΟΑΕΕ. Ψέματα λένε.. Θέλω τέλος να παρακαλέσω την Ομοσπονδία και για μία περιφερειακή σύσκεψη στις Κυκλάδες.

Σαράντος Πλευρίτης (Σπάρτη): Νιώθω πικρία για τις αντιπαραθέσεις, και το γεγονός ότι αναλώνουμε το χρόνο μας σε αυτά τα θέματα και όχι στα κλαδικά. Μετά την απαράδεκτη, μίνι γενική συνέλευση της Θεσσαλονίκης, πίκρα πήραμε και σήμερα. Η κατάσταση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο της Ομοσπονδίας.
…Αυτό το διάστημα τρέχουν επενδυτικά προγράμματα από το ΤΕΜΠΕ όπου μπορούν να ενταχθούν οι συνάδελφοι. …Παρακολουθήσαμε τα σεμινάρια για το φυσικό αέριο, αλλά ακόμα δεν μας έχει γνωστοποιηθεί πού θα δώσουμε εξετάσεις για την απόκτηση της σχετικής άδειας. Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό -και σαν τοπική Ομοσπονδία Σπάρτης, στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Γιάννης Μπιλιλής (Κάλυμνος): Ευχαριστώ, κατ’ αρχήν, όλους τους συνδέσμους που ανταποκρίθηκαν στο πρόβλημα συναδέλφου από την Κάλυμνο.
…Η κατάσταση στο νησί μας είναι δύσκολη. Συγκοινωνιακά, οικονομικά και πάει λέγοντας. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η στέγαση του Συνδέσμου σε γραφεία και η απόκτηση σχετικού εξοπλισμού. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κοστολόγηση των έργων από μεγάλη μερίδα συναδέλφων, οι οποίοι είναι έρμαια των μηχανολόγων και των εργολάβων που έχουν στα χέρια τους τον κύριο όγκο της δουλειάς. Με τον τρόπο αυτό, το ΜΗΚΙΕ έχει μπει από την πίσω πόρτα.
…Το ασφαλιστικό είναι μία ζωντανή απειλή για όλους μας και δεν πρέπει να μας απασχολεί το ποιος θα είναι μπροστά. Το ζητούμενο είναι να δώσουμε τη μάχη, τον αγώνα μας, εννοείται ενωμένοι. Με συσκέψεις δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Νομίζω ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.
…Τέλος εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο δημοτικό φόρο Δωδεκανήσου, που ισχύει από το 1994. Πρόκειται για αντισυνταγματικό νόμο.

 Διονύσης Σβορώνος (Αθήνα): Η αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί είναι ανούσια και χωρίς προοπτική. Γεννάται δε από το γεγονός της μη σωστής ενημέρωσης, με ευθύνη όλων μας και της μη εξάντλησης, από άποψη συζήτησης και ανάλυσης, όλων των θεμάτων. Η δουλειά της Ομοσπονδίας -κι εδώ έγκειται η σοβαρή διαφωνία της παράταξής μας- είναι να ακούει τα πάντα, να τα μελετάει και να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις στους συναδέλφους για να παρθούν αποφάσεις. Δυστυχώς, χωρίς να βγάζω εκτός τον εαυτό μου, λειτουργούμε ακόμα με τη νοοτροπία ότι συμφωνούμε ή διαφωνούμε με μία πρόταση ή μία άποψη, ανάλογα με ποιος την είπε και όχι τι είπε. Θα πρέπει να αποβάλλουμε αυτή τη νοοτροπία, θα πρέπει ν’ ανοίξουμε φακέλους για κάθε θέμα, να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να βγάζουμε θέσεις και συμπεράσματα. Αν δεν καταλήξουμε σε θέσεις, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί…

Βασίλης Ιωαννίδης (Θεσσαλονίκη): Η αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση είναι το χειρότερο για τον κλάδο. Ν’ αφήσουμε πίσω λάθη και κακές νοοτροπίες. Πρέπει ν’ αγωνιστούμε ενωμένοι για το καλό του κλάδου. Τα προβλήματα γίνονται όλο και περισσότερα. Το 60% των εργασιών μας γίνεται από παράνομους. Έμποροι πουλάνε προϊόντα και μαζί εγκαταστάσεις από μη αδειούχους.
…Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι κι εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτόχειρες. Δηλαδή, συμβάλλουμε στην καταστρατήγηση του Π.Δ. 38/91 με την απασχόληση -στα συνεργεία μας- μη αδειούχων, ανασφάλιστων και πάει λέγοντας. Επίσης, υπογράφοντας για άλλους. Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιοι εργάζονται στις δουλειές μας.
…Το ασφαλιστικό μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από κόμματα και παρατάξεις.

Αντώνης Γιώργας (Ξάνθη): Δεν λέω όχι στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των συναδέλφων που φεύγουν από τη ζωή. Νομίζω όμως ότι θα ήταν καλύτερο τα αιτήματα αυτά να στέλνονται στους συνδέσμους από την Ομοσπονδία και όχι μεμονωμένα από τον κάθε σύνδεσμο. Σε ό,τι αφορά στην ασφάλιση των έργων, θα ήθελα μία απάντηση για το πόσες Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να καταθέσουμε για μία οικοδομή που έχει, για παράδειγμα, 15 διαμερίσματα. Επίσης, τι γίνεται με τους κοινόχρηστους χώρους…
…Για την καλύτερη ενημέρωση των συνδέσμων και των αντιπροσώπων στην ΟΒΥΕ θα ήταν καλό, πριν τις γενικές συνελεύσεις να στέλνονται αντίγραφα του διοικητικού απολογισμού στους συνδέσμους.

Γιώργος Λάσπας (Δωδεκάνησα): Το έχουμε πει εδώ και χρόνια, ότι πρέπει ν’ αυξηθεί η προϋπηρεσία για την απόκτηση άδειας τεχνίτη από τους βοηθούς που βγαίνουν από τις σχολές. Τα δύο χρόνια είναι πολύ λίγα. Βλέπω κομματικό παιχνίδι μέσα στη διοίκηση της ΟΒΥΕ. Εμάς αυτά δεν μας αγγίζουν. Εμείς θέλουμε Ομοσπονδία ενωμένη για να βασιζόμαστε πάνω της. Σε ό,τι αφορά στην ασφάλιση των έργων, είχαμε αποφασίσει μία επιτροπή από την ΟΒΥΕ να εξετάσει όλες τις παραμέτρους και να μας πει ποια είναι η καλύτερη πρόταση για τους συνδέσμους. Τελικά την περιμένουμε ακόμα…
 …Στη Ρόδο οι ξενοδόχοι, που παίρνουν επιδοτήσεις για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους, ζητούν από τους συναδέλφους -για να πάρουν τη δουλειά- να τους κόβουν υπερτιμολογημένα τιμολόγια… Επίσης, ο στρατός δίνει «μαϊμούδες» βεβαιώσεις για υδραυλικούς, όπως και οι ξενοδόχοι για υπαλλήλους τους. Να ζητήσουμε τέλος από τον ΟΑΕΕ, οι γιατροί του ΤΕΒΕ να δέχονται τα απογεύματα τους ασφαλισμένους.

Κώστας Αθανασόπουλος (Ηλεία): Εκφράζω την ευχή να ηρεμήσουν τα πνεύματα για να προχωρήσει το Δ.Σ. αγκαλιασμένο και ενωμένο, όπως ήταν. Να αφήσουμε στην άκρη τα προσωπικά μας, η αντιπαράθεσή μας να είναι δημιουργική και όχι καταστροφική. Να μη δώσουμε στους νέους συναδέλφους την γκρίνια μας. Σε ό,τι αφορά στην ίδρυση συνεταιρισμού στο νομό Ηλείας, εγώ είμαι πάντα μπροστά και δεν κάνω πίσω. Ελπίζω να πάμε ενωμένοι με το Σύνδεσμο Αμαλιάδας και να μην διασπαστούμε όπως την προηγούμενη φορά.

Νίκος Γρίβας (Αθήνα): Στο συνδικαλισμό υπάρχουν αρχές και δεδομένα, που δεν αλλάζουν στον αιώνα τον άπαντα. Στα πλαίσια αυτά, στην ετήσια απολογιστική συνέλευση της ΟΒΥΕ δεν απολογούνται οι σύνδεσμοι στην Ομοσπονδία για το έργο και τη δράση τους, αλλά το αντίθετο. Η ΟΒΥΕ απολογείται στους συνδέσμους και κάνει εκτίμηση της δουλειάς της.
…Κάθε σύνδεσμος έχει την αυτοτέλειά του, την αυτοδιοίκησή του και δρα στην πόλη του για το καλό των μελών του, κατά πώς το βλέπει ο ίδιος. Βέβαια, με μια κοινή πολιτική σε όλη την Ελλάδα, λαμβανομένου όμως υπόψιν των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής. Στην προκειμένη περίπτωση δεν απολογείται η Αθήνα για το γεγονός ότι έχει γίνει πρωτοπόρα σε κάποια πράγματα, ενώ η ΟΒΥΕ έμεινε πίσω. Εμείς περιμέναμε σε πολλά θέματα την ΟΒΥΕ, είδαμε όμως ότι για διάφορους λόγους κωλυσιεργούσε και πήραμε πρωτοβουλίες.
…Τα προβλήματα δεν είναι προσωπικά. Ξεκινάνε από τις παρατάξεις…

Θανάσης Ζήσης (Αθήνα): Ζούμε μία ανασφάλεια στο επάγγελμά μας αυτή τη στιγμή, η οποία συνοδεύεται από μία υποβάθμιση. Έχουμε καταντήσει χειρότεροι και από τους «λασπάδες». Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες πόλεις, στην Αθήνα όμως οι προσφορές είναι εξευτελιστικές. Στην Αθήνα γίνεται «πόλεμος» για να βρούμε δουλειά. Πρέπει ενωμένοι να αντισταθούμε στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας, να απαιτήσουμε την αξιοπρεπή πληρωμή της εργασίας μας. Θα ήθελα τέλος να συγχρονιστώ με την κοινωνία και να κάνω μία καταγγελία.
«Καταγγέλλω τον κακό το λύκο και την κοκκινοσκουφίτσα ότι είναι το ίδιο άτομο. Καταγγέλλω τις μαϊμούδες που τρώνε τους δικούς μας καρπούς. Καταγγέλλω τον κοντορεβυθούλη, ότι αντί για στραγάλια άφηνε βόμβες. Καταγγέλλω τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργάτες ότι τρώνε το φαγητό των μεγαλοκαρχαριών. Καταγγέλλω τα παιδιά μας γιατί γεννήθηκαν και θέλουν να ζήσουν σ’ ένα καλύτερο κόσμο. Καταγγέλλω τους ασφαλισμένους ότι θέλουν να ‘χουν ιατρική περίθαλψη και σύνταξη από πάνω. Ντροπή τους. Καταγγέλλω αυτούς που καταγγέλλουν τους καταγγέλλοντες που είναι αυτοκαταγγελλούμενοι. Κούνια που σας κούναγε. Στο χωριό μου λένε, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Αν νομίζετε ότι όλοι εμείς τρώμε κουτόχορτο, είσαστε γελασμένο. Το δίκιο και η αλήθεια είναι μόνο ένα. Και το πλήρωμα του χρόνου, του σχετικού χρόνου, η νομοτέλεια θα φέρει την ισορροπία. Στο τέλος καταγγέλλω όλες τις κουφάλες των δέντρων, των κάμπων, των βουνών και τις τρύπες των πόλεων ότι δεν είναι αρκετές για να κρυφτούν οι ιθύνοντες».

Μανώλης Παγωνάκης (Αθήνα): Δυστυχώς έχουμε καταντήσει τη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ πανηγυράκι. Πέραν του συναδέλφου από την Καστοριά, δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση προς το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για να μπορέσει κι αυτό να εργαστεί πάνω σε κάτι που του προτείνουμε εμείς. Από την άλλη, θα ήθελα να προτείνω στην ΟΒΥΕ να πάρει ως πρότυπο το Σύνδεσμο της Αθήνας και ν’ αρχίσει να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Γιατί ο Σύνδεσμος της Αθήνας παράγει έργο.
..Οφείλω να πω ότι δεν είμαι ευχαριστημένος από το επίπεδο της γενικής συνέλευσης. Θα πρέπει όλοι να ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας, να χαμηλώσουμε τους τόνους, να συνεργαστούμε μεταξύ μας για το καλό των συναδέλφων. Γιατί έχω την εντύπωση ότι, ό,τι προβλήματα έχω εγώ στην Αθήνα έχει και ο συνάδελφος στα Δωδεκάνησα, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού. Για τα ίδια πράγματα παλεύουμε, για τα ίδια πράγματα πρέπει να παλεύουμε…

Μανώλης Ταμπακάκης (Ηράκλειο): Άλλα περίμενα από τη γενική συνέλευση και άλλα είδα. Περίμενα να δω κατεύθυνση στην επίλυση των προβλημάτων των συνδέσμων και είδα τα κόμματα να κάνουν επίδειξη. Είναι λυπηρό αυτό. Τα προβλήματά μας δεν θα μας τα λύσουν τα κόμματα. Στην ασφάλιση των έργων, δεν έχουμε θίξει καθόλου το θέμα της ποιότητας των υλικών. Και το αναφέρω αυτό, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ποιότητα.

Γιάννης Μηλιώνης (Αθήνα): Από την εισήγηση ακούστηκε ότι τους υδραυλικούς τους θεωρούν πλούσιους. Αν ήμασταν πλούσιοι, δεν θα δουλεύαμε 12-13 ώρες την ημέρα. Για όλα αυτά, όμως, εμείς οι ίδιοι δίνουμε δικαιώματα. Και τα έχουμε δώσει μέσα από τους αστέρες της τηλεόρασης, όπως τον κύριο Ευαγγελάτο, που βεβαίως ακούστηκαν οι άδειες, αλλά εκείνο που έμεινε στον πολίτη είναι ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, όλοι είμαστε απατεώνες. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό που έδειξε ο δημοσιογράφος με όλους εμάς που το επάγγελμά μας το έχουμε για βιοπορισμό και όχι πάρεργο… Και δυστυχώς, αυτές οι απόψεις βρίσκουν και υποστήριξη από το συνδικαλιστικό κίνημα και από στελέχη του.
 …Το φυσικό αέριο είναι ένα μεγάλο θέμα δουλειάς, που όμως φεύγει από τα χέρια μας. Η ΕΠΑ Αττικής έχει δρομολογήσει διαδικασίες, θέλει να μπει, μέσω εταιριών, και στις εσωτερικές εγκαταστάσεις, τις οποίες θα επιδοτεί. Και το αντάλλαγμα γι’ αυτές τις εταιρίες είναι προμήθεια, από την κατανάλωση του αερίου, δια βίου. .
..Σε σχέση με το ασφαλιστικό, θα πρότεινα να χρηματοδοτήσουν οι σύνδεσμοι, μέσω της ΟΒΥΕ, μία επιτροπή ειδικών, όπου μετά από τις δικές μας κατευθύνσεις θα εξάγει συμπεράσματα για τον κλάδο των υδραυλικών. Τα συμπεράσματα αυτά να τα στηρίξουμε μετά όλοι, πέρα από κόμματα, παρατάξεις ή προσωπικές προβολές.

Κώστας Λάππας (Αθήνα): Κατ’ αρχήν δεν θεωρώ σωστό το ότι ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ δεν απάντησε, εχθές, σε πολλές ερωτήσεις, με το σκεπτικό, όπως είπε, ότι τις θεωρεί παγίδες. Γνώριζε πολύ καλά και για τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, όπως και για τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Γνώριζε επίσης ότι η ΓΣΕΒΕΕ ήξερε για τις επιπτώσεις του Π.Δ. 258/2005, το οποίο κρατούσε εν κρυπτώ για μεγάλο διάστημα…
Όλα αυτά τα αντιλαϊκά και αντιασφαλιστικά μέτρα έχουν επώνυμο. Προέρχονται από συγκεκριμένα κόμματα και πλειοψηφίες συνδικαλιστικών στελεχών, τα οποία, αν μη τι άλλο, πρέπει να τα καταδικάσουμε.
…Θεωρώ μεγάλο λάθος της ΟΒΥΕ ότι στήριξε την έκδοση του Οδηγού για πιστοποιημένα υλικά σε χορηγίες εταιριών του χώρου. Αν ζητάς χρήματα από τις εταιρίες για την έκδοση του «Οδηγού» και ταυτόχρονα τις διαφημίζεις πώς μπορείς μετά να πας να διαμαρτυρηθείς για τα προβλήματα με τα προϊόντα τους ή το service τους;

Διονύσης Κοκκαλιάρης (Αθήνα): Πρέπει να εξαλειφθούν οι αντιπαραθέσεις. Η Ομοσπονδία και οι σύνδεσμοι μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο αν καθήσουν και ασχοληθούν με τα συνδικαλιστικά προβλήματα.
…Κάθε χρόνο ασχολούμαστε με τα ίδια ζητήματα χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Ως παράδειγμα αναφέρω ότι δεν μπορείς να πας, πλέον, σε γιατρό του ΤΕΒΕ, εάν δεν κλείσεις πρώτα ραντεβού. Θεωρώ ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να πιέσουμε και προς την κατεύθυνση επίλυσης τέτοιων ζητημάτων.
…Η ασφάλιση των έργων έχει κουράσει. Κάθε χρόνο κάνουμε την ίδια συζήτηση. Θα πρέπει κάποια στιγμή, να υλοποιηθεί η απόφαση που πήρε πλειοψηφικά το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ. Στις δημοκρατίες και στα όργανα, υπάρχουν οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες. Όταν αποφασίζεται κάτι πλειοψηφικά, θα πρέπει να υλοποιείται.
…Επαναλαμβάνω την πρότασή μου για συνένωση συνεταιρισμών γειτονικών νομών. Η πρόταση αυτή, με την κατάλληλη επεξεργασία από τις δύο Ομοσπονδίες, μπορεί να βοηθήσει εκεί που υπάρχουν διαπιστωμένες αδυναμίες, να δημιουργήσει συνεταιρισμούς εκεί που δεν υπάρχουν κ.λπ.

Πέτρος Πούλης (Αθήνα): Με λυπεί η αποχώρηση της ΟΒΥΕ από τα κοινά γραφεία με το Σύνδεσμο Αθηνών, πιστέψτε με όμως δεν γινόταν αλλιώς. Ήταν αναγκαίο κακό, γιατί δυστυχώς, ο Σύνδεσμος δημιούργησε πολλά ζητήματα, που δεν έπρεπε. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και 3-4 χρόνια και δεν ξέρω για ποιο λόγο και τι θέλουν να κάνουν οι συνάδελφοι Δηκεβίτες. Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχαν αντιπαραθέσεις και διαφορετικές απόψεις, όμως τώρα γίνονται πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με το συνδικαλισμό. .
..Για το ασφαλιστικό ακούστηκαν πολλά. Εάν θέλουμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, να πάμε όλοι οι ΕΒΕ στη ΓΣΕΒΕΕ, που είναι το τριτοβάθμιο όργανο, και να πιέσουμε για μία πανελλαδική συγκέντρωση. Τα προβλήματα λύνονται όταν αγωνιζόμαστε ενωμένοι, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις.
…Οι σύνδεσμοι είναι αυτοτελείς. Πλην όμως σε ορισμένες αποφάσεις που παίρνονται πρέπει να έρχονται πιο κοντά.

Παναγιώτης Παρίσης (Αρκαδία): Να μη χρησιμοποιούμε το βήμα της γενικής συνέλευσης αν δεν έχουμε να κάνουμε κάποιες προτάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος μας. Αναλωνόμαστε στα ίδια και τα ίδια. Τρεις συνελεύσεις γύρω από το θέμα της ασφάλισης των έργων.
…Σαν Σύνδεσμος Αρκαδίας έχουμε αποφασίσει το ποσό της Υπεύθυνης Δήλωσης οι συνάδελφοι να το καταθέτουν στην τράπεζα. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και με την ετήσια συνδρομή τους στο Σύνδεσμο, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στο οικονομικό σκέλος.
 …Με το Π.Δ. και τις άδειες επικρατεί μία θολούρα. Οι μηχανολόγοι εκδίδουν Υπεύθυνες Δηλώσεις χωρίς να αναφέρουν τα άτομα που εργάστηκαν στο έργο. Να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσει αυτό.
 …Η ενημέρωση των συναδέλφων είναι ελλιπής γύρω από τα επιδοτούμενα προγράμματα που βγαίνουν. Βεβαίως και τα κριτήρια που τίθενται δεν πληρούνται από την πλειοψηφία των συναδέλφων. Να πιέσει η Ομοσπονδία για πραγματικά προγράμματα για όλους εμάς τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους.
…Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, επιβάλλεται η ύπαρξη κοινής πολιτικής από την Ομοσπονδία μας. Να πάμε στη ΓΣΕΒΕΕ με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις ως κλάδος και όχι διασπασμένα. Η ασφάλιση των έργων είναι η μεγαλύτερη απάτη. Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν αποζημιώνουν εύκολα, δείτε τις περιπτώσεις των ασφαλειών ζωής. .
..Στα συνεταιριστικά, το υδρώ μπήκε στη ζωή μας και σωστά. Θεωρώ όμως ότι στην τηλεοπτική διαφήμιση πρέπει να γίνει και αναφορά στους αδειούχους υδραυλικούς.
 …Ζητώ από την ΟΒΥΕ, στις ενημερώσεις που κάνει στους συνδέσμους, να στέλνει και τη δεύτερη άποψη, τη διαφωνία.

Ανδρέας Σίσκος (Θεσσαλονίκη): Μετά από αυτά που είδα και άκουσα, αναρωτιέμαι αν αξίζει να ερχόμαστε εδώ, για να συζητούμε προβλήματα που είναι άσχετα με το επάγγελμα. Μίλησε κανένας, σήμερα εδώ, για τους νόμους που υπάρχουν για τα υδραυλικά; Για το φυσικό αέριο, που το συζητάμε εδώ και 4 χρόνια, και για το οποίο άλλα ισχύουν στη Θεσσαλονίκη, άλλα στη Λάρισα και άλλα στο Βόλο και στην Αθήνα. Συζητάμε για τους οικονομικούς μετανάστες που θα έρθουν να κατακλύσουν όλη την Ελλάδα; Συζητήσαμε για το πώς θα οχυρωθούμε επαγγελματικά, έναντι όλων αυτών; Δυστυχώς όχι. Πρέπει να διασφαλίσουμε το επάγγελμά μας. Τίποτε από αυτά όμως, δεν ακούγεται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Στη Θεσσαλονίκη όλοι δουλεύουν φυσικό αέριο, εκτός από τους υδραυλικούς. Άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, κάνουν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Φαντάζεστε τι θα συμβεί όταν θ’ αρχίσουν να γίνονται οι πιστοποιήσεις των εγκαταστάσεων; Σε αυτό το θέμα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν έχει κάνει τίποτα. Θα ήθελα ακόμη να πω, ότι η Υπεύθυνη Δήλωση του Π.Δ. 38/91 για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, δεν εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους αποφοίτους ΙΕΚ φυσικού αερίου, οι οποίοι δεν γνωρίζουν επαρκώς το αντικείμενο…

Θεόδωρος Χατζηαντωνάκης (Αλεξανδρούπολη): Η διοίκηση της ΟΒΥΕ αργεί να υλοποιεί τις αποφάσεις που παίρνει. Η ασφάλιση των έργων αποφασίστηκε πλειοψηφικά, στην ολομέλεια της Αλεξανδρούπολης. Το θέμα ξανασυζητήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι ερχόμαστε σήμερα πάλι, και επαναλαμβάνουμε το σενάριο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το Δ.Σ. ή το προεδρείο της ΟΒΥΕ δεν προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης. Σαν Σύνδεσμος Αλεξανδρούπολης, καθυστερώ την ασφάλιση 107 έργων συναδέλφων, αφού δεν ξέρω τον τρόπο ασφάλισης, πού κατατίθενται τα χρήματα κ.λπ. Δυστυχώς δεν έχουμε την ενημέρωση που πρέπει.
…Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω την ΠΟΣΕΥΔ για τη συμπαράστασή της στην ίδρυση συνεταιρισμού στην Αλεξανδρούπολη. Το ερέθισμα βέβαια γι’ αυτό, μας το έδωσε ο Συνεταιρισμός Ξάνθης, αφού εμείς είχαμε μείνει αδρανείς. Ευχαριστώ και το συνεταιρισμό Ορεστιάδας για την ενημέρωση. Υπέρ της ίδρυσης τάχθηκαν 22 συνάδελφοι, 10 ψήφισαν λευκό, ενώ 6 ψήφισαν υπέρ της συνένωσης με την Ξάνθη. Έχουμε καταθέσει το καταστατικό στο νομικό σύμβουλο και ψάχνουμε για οικόπεδο. Προχωράμε γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολο βήμα. Θα ήθελα και τη στήριξη της ΟΒΥΕ.

Κώστας Λιμογιάννης (Χανιά): Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον «Πολωνό υδραυλικό» που λέγαμε κάποτε, καθώς σε δύο χρόνια από τώρα θ’ ανοίξουν οι πόρτες της Ελλάδας σε οικονομικούς μετανάστες από Βουλγαρία και Ρουμανία. …Ο δημοσιογράφος Ευαγγελάτος δημιουργεί εντυπώσεις και πλήττει τους πάντες για την τηλεθέαση. Έχω την αίσθηση ότι πρέπει, στο μέλλον, να αποφεύγουμε αυτά τα τηλεδικεία κατά κάποιο τρόπο, και να προσπαθούμε να εμφανιζόμαστε σε ποιοτικές εκπομπές στην τηλεόραση. Η ΟΒΥΕ να βρει τρόπους γι’ αυτό. Να καλλιεργήσει ένα θετικό κλίμα για τους υδραυλικούς στα ΜΜΕ. Η ασφάλιση των έργων δίνει πρεστίζ στον κλάδο, στους επαγγελματίες.
 …Για τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν, νομίζω ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό έχουν παίξει τα κόμματα που εισχώρησαν στον κλάδο μας. Είμαι αντίθετος σε κάτι τέτοιο.
…Στο θέμα του ΤΕΒΕ, έχω να πω ότι ο Κόντος το μόνο που ξέρει να κάνει είναι ν’ αυξάνει τις εισφορές.
 …Στα Χανιά υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή της νομοθεσίας στις εγκαταστάσεις υγραερίου. Ο εισαγγελέας του νομού ζήτησε καταθέσεις από διάφορους φορείς. Σε ό,τι αφορά στα σεμινάρια κοστολόγησης, που τα έχω παρακολουθήσει, έχω να πω ότι από τότε που τα τήρησα δεν πήρα καμία δουλειά.

Συνέχεια στο επόμενο τεύχος