Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Επισημάνσεις ομιλητών στη γ.σ. της ΟΒΥΕ

Επισημάνσεις ομιλητών στη γ.σ. της ΟΒΥΕ

Ολοκληρώνουμε το ρεπορτάζ από τη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαΐου 2007 στην Αθήνα, με τις κυριότερες επισημάνσεις των τελευταίων ομιλητών.

Γιώργος Κωνσταντέλλος (Αθήνα): Η δουλειά μας χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Συνεχώς συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα «χτυπημένες» προσφορές και άρα φθηνή εργασία. Όπως τείνουν τα πράγματα, θα φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να πληρώσουμε το ΤΕΒΕ.
…Οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την ενοποίηση του ασφαλιστικού μας Ταμείου, δεν τηρήθηκαν.
…Πριν χρόνια είχα προτείνει στην ΟΒΥΕ τη δημιουργία περιφερειαρχών, περιφερειακών συσκέψεων ανά διαμερίσματα, κάτι που έγινε με επιτυχία, παρά τις όποιες αδυναμίες. Η πρόταση που κάνω τώρα, είναι, παράλληλα με την έκδοση καταλόγου πιστοποιημένων υλικών από την ΟΒΥΕ, η Ομοσπονδία να προχωρήσει -κατά τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα- στη δημιουργία φορέα έγκρισης των προϊόντων της δουλειάς μας.
Σε ό,τι αφορά στην ασφάλιση των έργων, όπως έγινε γνωστό από τον τύπο, ζητήθηκε η μερική δήμευση περιουσίας της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και η ολική δήμευση της Commercial Value, όπου είναι ασφαλισμένα τα έργα των συναδέλφων του Συνδέσμου της Αθήνας…

Γιώργος Φρανσουάς (Λέσβος): Θεωρώ ότι δώσαμε πολύ μεγάλο βάρος στην ασφάλεια των έργων. Ο συν. Σβορώνος με κάλυψε πλήρως στο θέμα. Η ασφάλιση ουσιαστικά είναι μία ρεκλάμα, ένας τρόπος για να μειώσουμε την «πίτα» των παράνομων υδραυλικών, των εταιριών και των μηχανολόγων. Οπότε, όσα πιο λίγα χρήματα δώσουμε στην ασφαλιστική εταιρία σαν σύνδεσμοι, τόσο το καλύτερο. Και το λέω αυτό, γιατί οι παροχές όλων των ασφαλιστικών εταιριών είναι οι ίδιες, απ’ ότι διαβάζω. Πέραν τούτου, όταν φτάσει η στιγμή της αποζημίωσης, όλες οι εταιρίες επικαλούνται τα «ψιλά γράμματα» του συμβολαίου.
…Υπερθεματίζω της πρότασης που ακούστηκε για θεσμοθέτηση των περιφερειακών από την πλευρά της Ομοσπονδίας. Συμφωνώ επίσης και με την πρόταση για δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας στην ΟΒΥΕ για περιπτώσεις ολικής αναπηρίας ή θανάτου συναδέλφων.
…Στις τεχνικές σχολές τα πράγματα είναι χάλια. Πρέπει να παρέμβουμε στο υπουργείο Παιδείας και να απαιτήσουμε, εκτός των άλλων, στα εργαστήρια να διδάσκουν αδειούχοι συνάδελφοι.
Να βρούμε τρόπο «τιμωρίας» των υπογραφάκηδων συναδέλφων, πέρα από τη διαγραφή τους από το Σύνδεσμο. Εμείς ως Σύνδεσμος Μυτιλήνης κάναμε μήνυση σε τέτοιο συνάδελφο.

Κώστας Κεϊβανίδης (Θεσσαλονίκη): Τα καταστατικά των συνδέσμων και της ΟΒΥΕ, μιλούν για διεκδικητικό συνδικαλισμό. Δυστυχώς, όμως, η διεκδίκηση πάει χαμένη. Ασχολούμαστε με άλλα θέματα ωσάν να χρησιμοποιούμε την τεχνική των κομμάτων, που παρασύρουν τον κόσμο σε άλλες σκέψεις και προβλήματα, για να ξεχνάνε – αποφεύγουν τη διεκδίκηση.
Σήμερα, εδώ που φτάσαμε, δεν απομένει τίποτε άλλο από το να ασχοληθούμε με το θέμα της διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να δημιουργηθεί, στην ΟΒΥΕ, μια σχετική επιτροπή κινητοποιήσεων.
…Μίλησε κάποιος συνάδελφος για προτάσεις που πρέπει να κάνουμε. Εμείς από το 1980 έχουμε κάνει προτάσεις για την επαγγελματική στέγη, για το φορολογικό, για τη συνταξιοδότηση, για τη δανειοδότηση, για την κοινωνική προστασία των ΕΒΕ. Πού είναι όλα αυτά; Πού είναι η βοήθεια από την πολιτεία; Δυστυχώς, είμαστε συνοδοιπόροι αυτών που μας «κατακρεουργούν» καθημερινά.
…Ακούστηκαν πολλά, εχθές και σήμερα, για πλειοψηφίες και άλλα σχετικά. Αυτή η λέξη εμένα δεν μου αρέσει. Μ’ αρέσει η συνεργασία. Πρέπει να σοβαρευτούμε σαν συνδικαλιστές και συνεταιριστές. Να δούμε όλα τα θέματα στη βάση της συνεργασίας. Οι ακρότητες δεν ωφελούν το κίνημα. Ευθύνες έχουμε όλοι και πρέπει να τα βρούμε.

Παναγιώτης Ασλανίδης (Πειραιάς): Ο Σύνδεσμος Αθηνών, στην πρεμούρα του να κάνει την ασφάλιση των έργων νωρίτερα από την ΟΒΥΕ, πέφτει από τη μία «λούμπα» στην άλλη. Σας εύχομαι καλή δύναμη…
Σαν ΟΒΥΕ θα πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα με τους παράνομους υδραυλικούς. Να το μελετήσουμε με το νομικό μας σύμβουλο και να δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες στους συνδέσμους.
Για το ασφαλιστικό ειπώθηκαν πολλά, όπως και το ότι το Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ, το οποίο στηρίζει η ΟΒΥΕ, είναι πουλημένο. Συνάδελφοι, η ΑΔΕΚΥ έχει δείξει ότι σέβεται τις αποφάσεις των υπερκείμενων οργάνων. Υπερκείμενα όργανα που έχουν προκύψει από δημοκρατικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά στην κριτική που διατυπώθηκε για την αναστολή της κινητοποίησης, έχω να πω ότι αυτό που ζητήσαμε μας το έδωσαν. Οπότε για ποια κινητοποίηση να μιλήσουμε; Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, στη συνέλευση, τόνισε ότι το ασφαλιστικό είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για τη Συνομοσπονδία και δεν το ξεχνάει. Το παρακολουθεί το θέμα, όπως κι εμείς.

Ιωάννης Βάρδας (Λασίθι): Δυστυχώς, οι παράνομοι υδραυλικοί θ’ αρχίσουν να αυξάνονται νόμιμα, αφού ο νόμος άλλαξε και δίνει το δικαίωμα σε όσους δηλώσουν έδρα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων να μην ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό…
Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, απαιτούσαμε από την κυβέρνηση να μας δώσει κάτι χειροπιαστό για τη μη μείωση των συντάξεων. Μας το έδωσε. Λογικό, λοιπόν, ήταν να αναστείλουμε την κινητοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ξεχάσαμε το θέμα. Το παρακολουθούμε.
Για την ασφάλιση των έργων τα ποσά είναι πολύ λίγα, αν αναλογιστούμε το τι είναι να πληρώσει η ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση ζημιάς.
Σε ότι αφορά τις κοστολογήσεις των εργασιών μας, νομίζω ότι η ΟΒΥΕ θα πρέπει να ετοιμάσει συμβουλευτικό τιμοκατάλογο προς τους πολίτες, με ανώτατες τιμές.
Η επίθεση των μελών της ΔΕΚΥ προς τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ, υποσκάπτει τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, στα πλαίσια του «ότι δεν μπορούν να ελέγξουν, προτιμούν να το καταστρέψουν».

Ηλίας Γλυνάκης (Κάλυμνος): Υπάρχουν πολλά προβλήματα και ο μόνος τρόπος για να τα αντιμετωπίσουμε είναι να υπάρξει μία σχετική συναίνεση, γιατί ο στόχος είναι κοινός, έτσι κι αλλιώς.
Με κάποιο τρόπο βλέπουμε ότι έχουν εισχωρήσει κάποιες κομματικές παρατάξεις (θεμιτές ως ένα σημείο) στον κλάδο, που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Το συμπέρασμα και το αποτέλεσμα αυτού, με βάση την εμπειρία μας από το παρελθόν, θα είναι αρνητικό.
…Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει σύνδεση των τεχνικών σχολών με την παραγωγική διαδικασία, έτσι ώστε οι αποφοιτήσαντες (με θεμοσθετημένο τρόπο) να βγαίνουν στην παραγωγή.
…Για τις μικρές κοινωνίες, τα αποτελέσματα του ασφαλιστικού για τους επαγγελματίες, θα είναι ιδιαίτερα άσχημα.
Κρίνουμε σκόπιμο να ιδρυθεί στην ΟΒΥΕ Ταμείο Αλληλεγγύης για τις οικογένειες των συναδέλφων που πεθαίνουν ή παθαίνουν σοβαρό ατύχημα – αναπηρίες κ.λπ.
…Να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στο θέμα των υπογραφών των Υπεύθυνων Δηλώσεων από τους μηχανικούς.

Σταύρος Γαλιάκης (Ρέθυμνο): Λάθος η άποψη που ακούστηκε, να δούμε τι ρυθμίσεις θα κάνουν στο ασφαλιστικό, για να καθορίσουμε κι εμείς τους αγώνες μας. Κι αυτό γιατί, ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι έχουν περάσει και διάφορες ρυθμίσεις που εμείς δεν τις προσέχουμε. Αναφέρω για παράδειγμα την προαιρετική ασφάλιση στο ΤΕΒΕ, όπου οι συνάδελφοι -που υπάγονται σε αυτή τη ρύθμιση, εάν δεν πληρώνουν για ένα δίμηνο τις εισφορές τους, χάνουν όλη την ασφαλιστική χρονιά. Ποιος θ’ αγωνιστεί γι’ αυτούς τους συναδέλφους;
Καλό είναι λοιπόν να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να αγωνιζόμαστε σαν υδραυλικοί και όχι σαν κόμμα.

Δημήτρης Βαριάμης (Θεσσαλονίκη): Η σημερινή πραγματικότητα προσδιορίζεται από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, το άνοιγμα των συνόρων, τόσο για τα αγαθά όσο και για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, και πολλές άλλες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις που έχουν διαμορφώσει έναν κοινωνικό ιστό που έχει κατακερματιστεί. Σε αυτή λοιπόν την πραγματικότητα, κυριαρχεί η ατομική στάση, ο ωχαδερφισμός, ο άκρατος καταναλωτισμός και ο οικονομικός πόλεμος, όχι μόνο μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά ακόμα και μεταξύ των συναδέλφων του ίδιου κλάδου.
…Ο κλάδος μας δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από την υπόλοιπη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν μετανάστες, λαθραίοι και μη, εργάζονται σε μεγάλα ποσοστά σε διάφορους συναδέλφους. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούμε, έρχονται χωρίς ταυτότητα και διαβατήριο, χωρίς πιστοποίηση, με αποτέλεσμα να εμπεριέχουν πολλούς κινδύνους. Τόσο για μας, όσο και για τους πελάτες μας. Η λαθροεργασία, οι κακές κατασκευές, η ανασφάλιστη εργασία, η χαμηλή ποιότητα εκπαίδευσης των εκκολαπτόμενων συναδέλφων, αλλά και εν ενεργεία, είναι μερικά από τα προβλήματα που βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας.
Η επίλυση των προβλημάτων θα έρθει μέσα από την αναβάθμιση του κλάδου. Για τη στρατηγική επίτευξης του παραπάνω στόχου, χρειάζεται να καθορίσουμε μεσοπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους, με πόλους αναφοράς, κλάδος, κοινωνία, κράτος…

Θανάσης Κοντονάσιος (Αιτωλοακαρνανία): Καλές οι αντιπαραθέσεις και οι διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν όμως και οι πλειοψηφίες με τις οποίες λειτουργούν τα διοικητικά συμβούλια.
Η παρουσία της ΟΒΥΕ στα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι περιορισμένη. Πώς θα πείσουμε και θα ενημερώσουμε τους καταναλωτές για την Υπεύθυνη Δήλωση; Πρέπει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να προβάλουμε τον κλάδο.
Επίσης η ΟΒΥΕ πρέπει να κάνει παρεμβάσεις και στα διάφορα υπουργεία. Για παράδειγμα στο υπουργείο Οικονομικών, για να θέσει το πρόβλημα με τις ενάρξεις επαγγέλματος χωρίς άδεια.
…Οι περιφερειακές συσκέψεις πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν από την ΟΒΥΕ. Ωφελούν…
Πέρα από την ασφάλιση των έργων, θα ήταν καλό να δούμε και το ζήτημα ασφάλισης ζωής και ατυχημάτων των συναδέλφων.

Βασίλης Κόκκινος (Θεσσαλονίκη): Η ΟΒΥΕ θέλει από εσάς τις προτάσεις σας. Και αν δεν υλοποιηθούν, έχετε το δικαίωμα, στην επόμενη γενική συνέλευση, να την κρίνετε αυστηρά.
Θέλω να πω ότι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος έμεινε μόνος του. Και οτιδήποτε έκανε, το έκανε μόνος του.
…Έγιναν πολλά πράγματα για τα οποία η ΟΒΥΕ αναγκάστηκε να φύγει από τα προηγούμενα γραφεία. Εγώ ευχαριστώ τον ΣΕΥΔΑΠ για την οικονομική στήριξη της Ομοσπονδίας. Θα πρότεινα μάλιστα αυτό να αναγραφεί και σε ειδική ταμπέλα.
…Θα ήθελα από σήμερα, όλοι μαζί, ενωμένοι, να δεσμευθούμε απέναντί σας ότι θα λειτουργήσουμε σωστά, και θα υλοποιήσουμε όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν. Αν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι, ο χρόνος έρχεται και στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να πάμε σπίτι μας εμείς για να έρθουν κάποιοι άλλοι…

Επιφάνιος Αλεφραγκής (Πειραιάς): Κατά το νόμο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μέλη των συνδέσμων μας ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμά μας. Η ΟΒΥΕ θα πρέπει να παρέμβει στο υπουργείο Οικονομικών και να ζητήσει οι εφορίες να μην κάνουν ενάρξεις επιτηδεύματος χωρίς την προσκόμιση άδειας υδραυλικού.
…Δεν θα πω αν καλώς ή κακώς μεταφέρθηκε η ΟΒΥΕ στα νέα γραφεία, εκφράζω απλώς την απορία μου αν διερευνήθηκε να μεταφερθεί (η Ομοσπονδία) στον 4ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του ΣΕΥΔΑΠ, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ανεκμετάλλευτος. Με τα χρήματα που θα εξοικονομούσαμε από τα ενοίκια, θα μπορούσαμε να προβάλουμε, για παράδειγμα, τον κλάδο στα ΜΜΕ. Και το λέω το τελευταίο, γιατί μέχρι στιγμής είναι ανύπαρκτη η προβολή μας στο κοινό. Πρέπει να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό για την Υπεύθυνη Δήλωση και τις άδειες. Μόνο έτσι έχουμε πιθανότητες να περιορίσουμε την απασχόληση των αλλοδαπών και γενικώς των παράνομων υδραυλικών.
Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, πρέπει να δούμε και τον κλάδο της υγείας και όχι μόνο τον κλάδο των συντάξεων. Το ΤΕΒΕ μας καλύπτει, σε περιπτώσεις ατυχήματος, μόνο για διάστημα 4 μηνών. Μετά τι γίνεται;

Το κλείσιμο τη συνέλευση έγινε από τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ Αριστοτέλη Παπακονδύλη, ο οποίος αναφέρθηκε στα περισσότερα θέματα που έθιξαν στις ομιλίες τους οι συνάδελφοι.