Έστησε τους πάντες στην προγραμματισμένη σύσκεψη στο Βόλο, και ούτε ένα συγγνώμη
Δείγμα της υπόληψης που έχει στους υδραυλικούς
Κατά τ’ άλλα, εφαρμόζει τη νομοθεσία κατά το δοκούν
Κι αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση για συμμετοχή της στη σύσκεψη του Συνδέσμου Βόλου για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, τελικώς δεν ήρθε. Και ούτε ειδοποίησε.
Την περίμεναν μισή ώρα, την πήραν και τηλέφωνο, εις μάτην όμως.
«Τι να έρθουμε να κάνουμε; Ό,τι ήταν να πούμε, το έχουμε πει στο υπουργείο Ανάπτυξης», φέρεται να είπε ο εμπορικός διευθυντής της κ. Λεωνίδας Μπακούρας στον αντιπρόεδρο της ΟΒΥΕ και πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Βασίλη Ιωαννίδη, που του τηλεφώνησε για να μάθει γιατί αργεί.
Ο λόγος για την ΕΠΑ Θεσσαλίας, που με τη στάση της σνόμπαρε, όπως κάνει χρόνια τώρα, το Σύνδεσμο Βόλου και τους επαγγελματίες υδραυλικούς.
«Δεν δείχνει να μας έχει ανάγκη η εταιρία αερίου», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βόλου Αντώνης Καπανιάρης.
«Αρχικά μας είχαν υποσχεθεί συνεργασία, έβρισκαν πάτημα όμως ότι ήμασταν μόνο 16 εγκαταστάτες. Μετά όταν γίναμε πολλοί, μας είπαν ότι είμαστε ακριβοί.
Το «μυστικό» όμως σε όλα αυτά ήταν ότι στην ΕΠΑ είχαν διεισδύσει εταιρίες που έκαναν φθηνότερες τις εγκαταστάσεις, λόγω του ότι είχαν ανειδίκευτο και ανασφάλιστο προσωπικό. Την ΕΠΑ Θεσσαλίας, όμως δεν την ένοιαζε αυτό, δεν την απασχολούσε καθόλου το θέμα.
Η πρακτική αυτή συνεχίζεται και σήμερα, αφού μαγαζιά μηχανολόγων που απασχολούν «παιδάκια» που τους κοστίζουν 6 ευρώ την ημέρα, κάνουν εγκαταστάσεις. Και το απόγευμα… μαζεύουν τα ασυμάζευτα.
Η ρετσινιά όμως, αν γίνει κάτι στραβό μένει σ’ εμάς τους επαγγελματίες υδραυλικούς, γιατί ο κόσμος ξέρει ότι τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου τις κάνουν οι υδραυλικοί.
Εμείς βεβαίως, δουλειές στο αέριο δεν κάνουμε. Το ποσοστό συμμετοχής μας στις εγκαταστάσεις είναι πολύ μικρό.
Να σας πω μόνο, ότι το 35% του συνόλου του αερίου το έχει πάρει μια εταιρία, με την ανοχή της ΕΠΑ, για λογαριασμό της οποίας έκανε και τις επιμετρήσεις στις καταναλώσεις.
Η συνεργασία μας με την ΕΠΑ δεν είναι καλή. Στις παλιές οικοδομές δεν δέχεται τις υπεύθυνες δηλώσεις, ενώ στις νέες, άλλοτε ναι και άλλοτε όχι.
Οι ελεγκτές της τη μία μας λένε αυτό, την άλλη άλλα. Αποφασίζουν κατά το δοκούν. Τελευταία, μάλιστα, άλλαξαν και το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης. Τους στείλαμε και εξώδικη δήλωση για να πάρουμε ως απάντηση ότι οι μηχανολόγοι αυτοδίκαια μπορούν να σφραγίζουν υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ.
Γενικώς τα πράγματα δεν είναι καλά. Εμείς ζητάμε την εφαρμογή της νομοθεσίας και η ΕΠΑ περί άλλων τυρβάζει», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βόλου, ευχαριστώντας παράλληλα το νομάρχη Μαγνησίας που δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως και το επιμελητήριο του νομού.
Η σύσκεψη που έγινε στις 13 Ιουλίου, με την παρουσία των μελών της ΟΒΥΕ, του αντινομάρχη Μαγνησίας Θωμά Ντίτορα και του γενικού γραμματέα του επιμελητηρίου και προέδρου της τοπικής Ομοσπονδίας Στάθη Πλαστάρα, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υδραυλικοί του Βόλου με την ΕΠΑ Θεσσαλίας.
Και, βεβαίως, αν αυτό αποτελεί παρηγοριά για τους εκεί συναδέλφους, τα ίδια προβλήματα βιώνουν και οι συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Λάρισας, στην περιοχή των οποίων δραστηριοποιείται η ίδια ΕΠΑ.
«Και στη Θεσσαλονίκη συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια, με καρμπόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βασίλης Ιωαννίδης.
«Στην αρχή μας έλεγαν ότι ήμασταν λίγοι, και τώρα που είμαστε πολλοί, οι εγκαταστάσεις γίνονται από άσχετους ανθρώπους. Όποιος κάνει αίτηση στην ΕΠΑ για αέριο, την επομένη βομβαρδίζεται από τηλέφωνα εταιριών.
Τολμώ να πω ότι γίνονται εγκληματικές εγκαταστάσεις και πρέπει να απευθυνθούμε στα αρμόδια όργανα, στον υπουργό Ανάπτυξης, τη ΔΕΠΑ, την Ένωση Επιμελητηρίων και τη ΓΣΕΒΕΕ, για να ξεκαθαρίσει το θέμα».
«Αν η ΕΠΑ αυθαιρετεί στο θέμα των υπεύθυνων δηλώσεων, τότε αύριο το πρωί να την πάμε στον εισαγγελέα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών Θανάσης Στρουμπούλης, και πρόσθεσε:
«Η σύμβαση των εταιριών παροχής αερίου με το ελληνικό δημόσιο δεν τους δίνει το δικαίωμα να νομοθετούν. Καμία ΕΠΑ δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, και αν κάνει, αυτό συμβαίνει γιατί εμείς δεν έχουμε λάβει τα αναγκαία μέτρα. Κανείς ελεγκτής δεν μπορεί να λέει δεν μου αρέσει η εγκατάσταση, αν η μελέτη είναι εγκεκριμένη. Εάν είναι λάθος η μελέτη, αυτό είναι άλλο θέμα. Τέλος, το ποιοι κάνουν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι ξεκάθαρο.
Κι εμείς στην Αθήνα τα είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν εδώ. Τα πράγματα όμως, πλέον, μπήκαν σε μία σειρά. Ήδη εκδώσαμε με την ΕΠΑ Αττικής έναν κώδικα πρακτικής, βασισμένο στη νομοθεσία, που αποτελεί ουσιαστικά οδηγό για τις εγκαταστάσεις.
Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί προς την ΕΠΑ Θεσσαλίας, θεωρώ ότι πρέπει να της σταλεί μία επιιστολή, βασισμένη στη νομοθεσία, δίνοντάς της περιθώριο 15 ημερών για την εφαρμογή αυτής. Από ‘κει και πέρα, στον εισαγγελέα».
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης, είπε ότι την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση την έχει το υπουργείο, οι νομαρχίες και η τοπική αυτοδιοίκηση.
«Οι εταιρίες αερίου αυθαιρετούν με την ανοχή όλων αυτών των φορέων. Είμαστε σε οριακό σημείο και πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μας. Δεν πρέπει να χαϊδεύουμε κανένα νομάρχη και κανένα δήμαρχο αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δουλεύουν ανασφάλιστοι και ανειδίκευτοι στις εγκαταστάσεις και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός νομάρχη.
Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε καταγγελίες στην Ευρωβουλή, μια και ο υπουργός Ανάπτυξης έχει κλείσει τ’ αυτιά του. Οι νομαρχίες απλά ανέχονται αυτή την κατάσταση».
Από την πλευρά του ο αντινομάρχης Μαγνησίας χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα του Συνδέσμου, υπογραμμίζοντας ότι «με δική μας πρωτοβουλία θα έρθουμε σε επαφή με την ΕΠΑ Θεσσαλίας για να προωθήσουμε την υλοποίησή τους.
Στο Βόλο γενικώς υπάρχει πρόβλημα με τη ρύπανση, θέλουμε να δουλεύουν σωστά οι καυστήρες και στη λογική αυτή, του να εργάζονται οι αδειοδοτημένοι τεχνίτες για να κάνουν σωστή εργασία, θα προωθήσουμε και το αίτημά σας.
Πέραν τούτου, επειδή ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ μίλησε για ευθύνες της νομαρχίας, πείτε μας, γραπτώς, πού δεν ασκεί τις αρμοδιότητές της η νομαρχία, για να απαντήσουμε τεκμηριωμένα».
Τέλος ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου και πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών, τόνισε ότι, από την εικόνα που έχει, ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για τους υδραυλικούς που μπορούν να κάνουν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. «Εμείς, ως επιμελητήριο μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό, με καταχωρήσεις στα τοπικά μέσα, και επιπλέον δημιουργώντας ένα γραφείο με υπάλληλο που θα τον πληρώνουμε εμείς, για να μπορεί να ενημερώνεται ο κόσμος.
Πρέπει να βγείτε επιθετικά, με μεθόδευση και στόχο. Και το κυρίαρχο για μένα, είναι να έχετε μία φωνή σαν κλάδος. Όχι τέσσερις διαφορετικές θέσεις».
Επί του τελευταίου ζητήματος ο συν. Διονύσης Σβορώνος, που παρευρέθηκε στη σύσκεψη, επισήμανε στον εκπρόσωπο του επιμελητηρίου, ότι δεν υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές φωνές επί του θέματος, αλλά μία. Όσο για τις συσκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν γίνει ουκ ολίγες.
Τέλος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαγνησίας Γιάννης Ραχωβίτσας, μίλησε για τα κακώς κείμενα (τεχνικά, γραφειοκρατικά) της εταιρίας αερίου, επισημαίνοντας ότι η λύση που πρέπει να δοθεί πρέπει να είναι συνολική, καθώς η εταιρία ακολουθεί την ίδια πρακτική και στις άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται.
ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Η ΑΔΙΑΦΟΡΗ
