Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » Ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους προέδρους της ΕΒΗΕΚ και της ESTIF

Ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους προέδρους της ΕΒΗΕΚ και της ESTIF

Τα μέλη της ΕΒΗΕΚ που παρευρέθηκαν στην γ.σ. Διακρίνονται από τα αριστερά: Αριστόδημος Στεφάνου (Γραμματέας ΕΒΗΕΚ), Μάριος Νικολάου (Πρόεδρος ΕΒΗΕΚ), Παναγιώτης Καστανιάς (Λειτουργός Υπηρεσίας Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων), Γιάγκος Κανάρης (Αντιπρόεδρος ΕΒΗΕΚ), Ανδρέας Ιωαννίδης (Μέλος ΕΒΗΕΚ).

Στο πλαίσιο της Γ.Σ. της ΕΒΗΕ

Επανερχόμαστε στην συνέλευση της ΕΒΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Holiday Inn, στην Παιανία. Παραθέτουμε στη συνέχεια τις πολύ ενδιαφέρουσες oμιλίες, που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της αντίστοιχης ένωσης επιχειρήσεων ηλιοθερμικών συστημάτων της Κύπρου, της ΕΒΗΕΚ, κ. Μάριο Νικολάου, αλλά και από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ESTIF και επίτιμο πρόεδρο της ΕΒΗΕ, κ. Κώστα Τραβασάρο. Τέλος, δημοσιεύουμε και τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθηνε στους παρευρισκόμενους, ο κ. Ευάγγελος Ανδριόπουλος, υπεύθυνος πωλήσεων της «Αλουμίνιο Παπαδάκης ΑΕΒΕ», νέου συνεργαζόμενου μέλους της Ένωσης, παρουσιάζοντας την εταιρεία.

«Τα μέλη της Ένωσης Βιομηχάνων Ηλιακής ενέργειας Κύπρου επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη»

Mάριος Νικολάου, πρόεδρος ΕΒΗΕΚ

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, για την κουβέντα που κάναμε και για την κουβέντα που θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Αγαπητέ πρόεδρε και μέλη της ΕΒΗΕ, είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στην Ένωσή σας. Είναι τιμή για εμάς να χαιρετίζουμε την γενική συνέλευση μιας αδελφικής οργάνωσης. Η ΕΒΗΕΚ ιδρύθηκε το 1977, είναι μία από τις παλαιότερες ενώσεις βιομηχάνων που ιδρύθηκαν στην Κύπρο και αποτελεί τον μοναδικό οργανισμό που εκπροσωπεί την βιομηχανία ηλιακών θερμικών συστημάτων. Η Κύπρος, λόγω του οράματος που είχαν οι άνθρωποι του Κλάδου αλλά και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, υπήρξε πάντα πρωτοπόρος στην παραγωγή θερμικών ηλιακών συστημάτων για ΖΝΧ. Η Βιομηχανία άρχισε τη δραστηριότητά της την δεκαετία του ’60 και σήμερα η Ένωσή μας αποτελείται από 23 τακτικά μέλη και 13 συνεργαζόμενα, τα οποία διευθύνουν εταιρείες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων. Με περισσότερο από το 92% των νοικοκυριών και πάνω από το 52% των επιχειρήσεων, να χρησιμοποιούν ηλιακά θερμικά συστήματα, η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται για την υψηλότερη χρήση ηλιακών θερμικών συστημάτων, με γύρω στο 1 τ.μ. εγκατεστημένου συστήματος ανά κάτοικο. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 700.000 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού, αλλά και θέρμανσης – ψύξης, συνεισφέρει τα μέγιστα στους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αύξηση κατά 13% του μεριδίου των ΑΠΕ μέχρι το 2020, αλλά και στους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα, τα ηλιακά θερμικά συστήματα συμβάλλουν το περισσότερο στο συνολικό μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό κυπριακό ισοζύγιο κατά 46% περίπου.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να παραθέσω κάποια συνοπτικά στοιχεία που τηρεί η ΕΒΗΕΚ, και αφορούν τον Κλάδο της κυπριακής βιομηχανίας παραγωγής ηλιακών θερμικών συστημάτων. Δημιουργήσαμε και έχουμε πάνω από 200 «πράσινες» θέσεις εργασίας, μεγάλη συνεισφορά στο μερίδιο των ΑΠΕ και στην μείωση των εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου. Είναι επίσης γεγονός ότι η συνολική παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από το σύνολο των ηλιακών θερμικών συστημάτων στην Κύπρο, υπολογίζεται στα 620 περίπου Μega Watt το χρόνο, πράγμα που μεταφράζεται σε 48.000.000 ευρώ περίπου εξοικονόμησης από εισαγωγές πετρελαιοειδών για λόγους θέρμανσης.

Τα μέλη της ΕΒΗΕΚ που παρευρέθηκαν στην γ.σ. Διακρίνονται από τα αριστερά: Αριστόδημος Στεφάνου (Γραμματέας ΕΒΗΕΚ), Μάριος Νικολάου (Πρόεδρος ΕΒΗΕΚ), Παναγιώτης Καστανιάς (Λειτουργός Υπηρεσίας Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων), Γιάγκος Κανάρης (Αντιπρόεδρος ΕΒΗΕΚ), Ανδρέας Ιωαννίδης (Μέλος ΕΒΗΕΚ).

Το τεχνικό προσωπικό της ΕΒΗΕΚ, και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, παρακολουθεί εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, αποκτώντας τη σχετική πιστοποίηση προσόντων, που έχουν σαν αποτέλεσμα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τον καταναλωτή. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα σημερινά ηλιακά συστήματα που παράγονται από την κυπριακή βιομηχανία, πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και πρότυπα, με αποτέλεσμα την υψηλή ενεργειακή απόδοση. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι τα μέλη της ΕΒΗΕΚ, επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, προκειμένου να παρέχονται βελτιώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ένταξη νέων τεχνολογιών στις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές διαδικασίες.
Φίλοι της ΕΒΗΕ, ο στόχος του Δ.Σ. μας, είναι να έρθει πιο κοντά και να αναπτύξει συνεργασίες που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και την πρόοδο του Κλάδου μας. Ευελπιστούμε πως η σημερινή ημέρα, θα αποτελέσει την αρχή μιας τέτοιας, ουσιαστικής και απρόσκοπτης συνεργασίας, μιας και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Κλάδος, είναι πολλές.
Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα, εκ μέρους του δ.σ. της ΕΒΗΕΚ, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο δ.σ. της ΕΒΗΕ για την πρόσκληση στη γενική σας συνέλευση και να ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία».
Στη συνέχεια ο κ. Νικολάου απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις επιδοτήσεις για απόκτηση ηλιακών θερμικών συστημάτων που δόθηκαν στην Κύπρο, αναφέροντας:
«Οι επιδοτήσεις των ηλιακών εκ μέρους του Κράτους, άρχισαν όταν, για τους στόχους του 2020, το Κράτος δημιούργησε ένα ταμείο, το ταμείο ΑΠΕ, το οποίο χρέωνε ένα μικρό ποσοστό πάνω σε κάθε λογαριασμό ρεύματος, με σκοπό αυτά τα λεφτά να τα εκμεταλλευτούν, ως μορφή επιδοτήσεως προς τους καταναλωτές, ώστε να αναπτυχθεί και να πετύχει το Κράτος τους στόχους του έως το 2020. Μέχρι και το 2007, στην Κύπρο επιδοτούνταν κάθε ηλιακό που τοποθετούνταν, είτε σε παλιές είτε σε καινούργιες κατοικίες. Από το 2008 άλλαξε η νομοθεσία και το ηλιακό θερμοσίφωνο έγινε υποχρεωτικό για κάθε νέα κατοικία. Επομένως, από το 2008 και μετά, επιδοτούνται μόνο οι αντικαταστάσεις παλιών ηλιακών θερμικών, τα οποία είναι εγκατεστημένα πριν από το 2008. Οι επιδοτήσεις συνεχίζονται (Ακόμα λειτουργεί ) αλλά έχουμε και κάποια προβλήματα, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν πως, επειδή το ηλιακό είναι μέσα στην κουλτούρα του Κύπριου, δεν χρειάζεται επιδότηση – θεωρώντας ότι, ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια της κρίσης, σε ένα νοικοκυριό του οποίου το ηλιακό είχε καταστραφεί εντελώς, δεν χρειαζόταν να το αντικαταστήσει, με αποτέλεσμα, λόγω της ηλικίας και της μη αποδοτικότητας να χρησιμοποιούν συνέχεια την αντίσταση, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Εμάς ο στόχος μας ήταν ακριβώς να ενημερώσουμε τους λειτουργούς του Κράτους, να κατανοήσουν ότι επιδοτώντας το ηλιακό, τα οφέλη από το άνοιγμα της αγοράς είναι πολλαπλά και για την οικονομία του Κράτους, πέραν της θετικής συμβολής στο ενεργειακό ισοζύγιο».

«Στόχος της ESTIF να πετύχει η Ευρώπη παγκόσμια ηγεσία στις ΑΠΕ»

Κώστας Τραβασάρος,
πρόεδρος ESTIF

«Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Solar Heat Europe / ESTIF, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε.
Η Solar Heat Europe εκπροσωπεί ουσιαστικά την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακών συστημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάνει συνεργασίες με φορείς που έχουν σχέσεις μαζί της, όπως περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, άλλες ενώσεις για ΑΠΕ, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κοινές θέσεις και να αυξάνονται οι πιθανότητες τα αιτήματα να εισακούονται και να περνάν στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αρχίζω με το θέμα των πωλήσεων που είναι κάτι που μας απασχολεί όλους. Από το 2008 και μετά, παρατηρείται μία συνεχής μείωση στις πωλήσεις, και ειδικά στο διάστημα 2016 – 2017 σημειώνεται επιπλέον και επιτάχυνση, με πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον. Η εικόνα αυτή οφείλεται στα θέματα που αντιμετωπίζει η Κεντρική Ευρώπη στην αγορά των ηλιακών συστημάτων.
Συγκριτικά με άλλες χώρες όμως, τόσο για το 2017 όσο και το 2018, η Ελλάδα κατέχει ακόμα θετικό πρόσημο ενώ και το 2019 ελπίζουμε ότι θα υπάρχει άνοδος. Ανάλογη ανάπτυξη παρουσιάζει και η Γαλλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ η Γερμανία, το Βέλγιο και η Σουηδία, είναι αρνητικές. Οι χώρες όπου τα νούμερα είναι αρνητικά, έχουν έντονη αγωνία, ακόμα και σε σχέση με εμάς, που έχουμε έντονο το αίσθημα του ανταγωνισμού και περιμένουν από την Solar Heat Europe μήπως μπορέσει να συνδράμει. Θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε το θετικό κλίμα και να επηρεάζουμε όσο περισσότερο γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως αντικατοπτρίζεται στο πακέτο «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», παρέχει πολλές ευκαιρίες για τον τομέα των Θερμικών Ηλιακών. Η Ένωσή μας Solar Heat Europe, συνέβαλε ενεργά στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων σχετικά με τη θέρμανση και ψύξη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η επικοινωνία και ο συντονισμός με τα μέλη μας, σε κάθε χώρα, είναι καθοριστική για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πλαισίου, καθώς το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα πρέπει να συνεισφέρει σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους καταναλωτές να συμμετέχουν ενεργά στις αλλαγές της Ενέργειας. Η Ελλάδα έχει φτιάξει ένα τέτοιο σχέδιο, αν και δεν έχει ακόμα υποβληθεί επίσημα, και το ίδιο έχουν κάνει κι άλλες χώρες. Πρέπει να αναλυθούν αυτά τα σχέδια, τι προβλέπει η κάθε χώρα, να φτιαχτεί μία «εργαλειοθήκη» καλών ιδεών, ώστε να εμπλουτιστούν οι προτάσεις που θα κάνουμε, με στόχο να διασφαλίσουμε ότι το μερίδιο των ηλιακών θερμικών συστημάτων θα αυξηθεί σε κάθε χώρα.
Το να πετύχει η Ευρώπη παγκόσμια ηγεσία στις ΑΠΕ, είναι ένας από τους τρείς κύριους στόχους του Πακέτου. Οι εξαγωγές αποτελούν ένα πολύ καλό δείκτη αποτελεσματικότητας για αυτό. Οι τεχνολογίες και τα προϊόντα μας θα βοηθήσουν και άλλες χώρες να αυξήσουν τη συνεισφορά της ηλιακής ενέργειας. Προς αυτή τη κατεύθυνση η προτυποποίηση το SolarKeymark και το Global Certification πρέπει να υποστηριχθούν από τη βιομηχανία. Σε πολλές χώρες αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε αντιδράσεις στην εισαγωγή, γιατί πρέπει να πάρουμε πιστοποιητικά από π.χ. τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία κλπ. Ο καθένας μας ζητάει να πληρώσουμε χρήματα, οι διαδικασίες καθυστερούν και δεν είμαστε και σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε την συγκεκριμένη πιστοποίηση. Υπάρχουν με λίγα λόγια φραγμοί σε αυτήν την προσπάθεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβάλει στις προσπάθειές μας να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και οι δικές μας προσπάθειες.
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την ενέργεια στο μέλλον. Αυτό όμως που είναι καθαρό είναι ότι ο κάθε τομέας προωθεί τη δική του ατζέντα. Ο βασικός μας ανταγωνισμός είναι τα ορυκτά καύσιμα. Πουλιέται σαν ιδέα ότι για κάθε ενεργειακή ανάγκη, η λύση είναι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει παραχθεί από ΑΠΕ. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται τεράστιες μονάδες αποθήκευσης, αλλά υπάρχει και μια άλλη σειρά από προβλήματα, που θα αλλάξουν άρδην την αγορά του ηλεκτρισμού. Το βασικό πρόβλημα σήμερα, κρύβεται στη μικρή διείσδυση που έχουν οι ΑΠΕ σε αυτή την αγορά. Όσο αυτό συνεχίζεται, ο αχαλίνωτος εξηλεκτρισμός της ενέργειας επιτρέπει στα ορυκτά καύσιμα να συνεχίζουν τη δουλειά τους, υπονομεύοντας την ανάπτυξη αποκεντρωμένων λύσεων από ΑΠΕ, περιλαμβανομένων των θερμικών ηλιακών. Ο Κλάδος μας πρέπει να αντικρούσει τα αρνητικά επιχειρήματα που εμποδίζουν την ενσωμάτωση ηλιακών θερμικών συστημάτων σε υβριδικές λύσεις, απαραίτητες για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια.
Τα ηλιοθερμικά συστήματα είναι αποκεντρωμένα και χωρίς εκπομπές άνθρακα. Πρέπει να γίνουν και ψηφιοποιημένα. Αυτό θα μας επιτρέψει να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στον καταναλωτή, θα βοηθήσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας συνεισφέροντας στη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων και στη διασύνδεσή τους. Γι αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις στα πεδία των επικοινωνιών και ψηφιακών τεχνολογιών. Πρέπει να έχουμε να προτείνουμε λύσεις, όταν λέμε ότι κάθε σπίτι στην Ελλάδα πρέπει να έχει ηλιακό θερμικό/κλιματιστικό σύστημα. Η ενσωμάτωση σε ένα έξυπνο ενεργειακά κόσμο (σπίτι/κοινότητα/πόλη/δίκτυο), θα είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να εργαστούμε σε αυτή τη κατεύθυνση.
Οι δυνατότητες και προοπτική για Έρευνα και Καινοτομία της ηλιοθερμίας υποτιμώνται, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνονται κατάλληλα στο Στρατηγικό σχέδιο ενεργειακών τεχνολογιών (SET) τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στα Εθνικά σχέδια για την Ε&Κ. Θα προκηρυχτούν νέα προγράμματα και σε αυτά είμαστε σίγουροι ότι θα προβλέπονται και περισσότερα χρήματα για τα ηλιακά. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο, δράσεις σχετικές με τη τεχνολογία μας, άμεσα και έμμεσα. Πρέπει να αυξήσουμε το δυναμικό μας για δράση σε επιμέρους τομείς όπως Ηλιακή Ψύξη, εφαρμογές ηλιοθερμίας στη βιομηχανία, Ηλιακή τηλεθέρμανση, υβριδικά θερμικά-φωτοβολταϊκά (PVT), προσκαλώντας ειδικούς από τα μέλη μας, να συνδράμουν στην προσπάθεια. Οι αλλαγές στην ενέργεια ανοίγουν νέες ευκαιρίες. Μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να πετύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα αν δουλέψουμε συλλογικά».

Χαιρετισμός του Ευάγγελου Ανδριόπουλου από την «Αλουμίνιο Παπαδάκης ΑΒΕΕ»
Εκπροσωπώ την εταιρεία Αλουμίνιο Παπαδάκης ΑΒΕΕ ως Διευθυντής Πωλήσεων. Η Αλουμίνιο Παπαδάκης ΑΒΕΕ έχοντας περισσότερα από 40 χρόνια στην Ελληνική και Διεθνή αγορά είναι μια εξέχουσα βιομηχανία του κλάδου της διέλασης αλουμινίου. Η πολυετής εμπειρία των στελεχών της, αλλά και οι συνεχείς επενδύσεις της, έκαναν την Αλουμίνιο Παπαδάκης ΑΒΕΕ μια από τις εταιρείες που υπηρετούν τον κλάδο της διέλασης προφίλ αλουμινίου, επάξια και με μεγάλη υπευθυνότητα.
Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή Εξειδικευμένου – Βιομηχανικού Προφίλ Αλουμινίου τόσο για την Ελληνική όσο και για την διεθνή αγορά.
Χρησιμοποιούμε μόνο προτόχυτο αλουμίνιο σε κράματα 6060 και 1050.
Οι εφαρμογές των προφίλ αλουμινίου απευθύνονται σε πολλούς βιοτεχνίες που έχουν ως πρώτη ύλη το αλουμίνιο όπως κατασκευαστές κουφωμάτων, ομπρελών, τεντών, ρολλών καταστηματων, ψυγεία και ψυκτικούς θαλάμους, ηλιακούς συλλέκτες, βάσεις ηλιακών θερμοσιφώνων, βάσεις φωτοβολταϊκών κτλ.
Το εργοστάσιο μας βρίσκεται στα Οινόφυτα Βοιωτίας και τα γραφεία μας στο Μοσχάτο Αττικής.