Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Ένας θάνατος σε υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου στη Θήβα

Ένας θάνατος σε υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου στη Θήβα

Έστω και με δύο μήνες καθυστέρηση, μια και οι ειδήσεις αυτού του είδους δεν παίρνουν ιδιαίτερη δημοσιότητα, πληροφορηθήκαμε για το θάνατο ενός 29χρονου εργαζόμενου στη Θήβα, στις 18/12/2007, κατά τη διαδικασία αφύγρανσης αγωγού μέσης πίεσης φυσικού αερίου που κατασκεύαζε η εταιρία ΑΚΤΩΡ, για λογαριασμό της ΔΕΠΑ και τελικό χρήστη του έργου το Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ).
Η πληροφόρηση που είχαμε στην αρχή, για το πώς συνέβη το δυστύχημα, ήταν συγκεχυμένη. Οφείλω όμως να πω ότι το βάλαμε πείσμα να «πλησιάσουμε» όσο γίνεται περισσότερο τα αίτια του δυστυχήματος, αφενός μεν γιατί χάθηκε ένας άνθρωπος, αφετέρου δε, γιατί οι κατασκευές του ΔΕΣΦΑ είναι από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη, λόγω και της εκτεταμένης επίβλεψής τους. Και μάλιστα από 3 φορείς (Ασπροφώς, ΤÜV Ρηνανίας και Penspen), οι οποίοι ελέγχουν ασφάλεια, ποιότητα, νομοθεσία κ.λπ. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλοι αυτοί οι φορείς διπλασιάζουν το κόστος κατασκευής των δικτύων.
Οπότε, τι συνέβη με τόσα «μάτια»; Πώς ένας άνθρωπος μπήκε μέσα στο υπόγειο βανοστάσιο τη στιγμή που γινόταν πλήρωση του αγωγού με άζωτο για την αφύγρανσή του, προκειμένου να φύγουν τα νερά της υδραυλικής δοκιμής;
Για το δυστύχημα έχει κινηθεί προανακριτική διαδικασία, ενώ η επιθεώρηση εργασίας Λιβαδειάς, απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχει εντοπίσει παραβλέψεις και ετοιμάζεται για τα δέοντα, με βάση τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία.
Το σχόλιό μας στην παρούσα φάση δεν αποσκοπεί στον καταλογισμό ευθυνών. Αυτό θα γίνει από τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας.
Επί του παρόντος, θέλουμε να καταγράψουμε την αντίθεσή μας στην εκδοχή που ακούσαμε από διάφορους ανθρώπους, ότι «μάλλον, με ίδια πρωτοβουλία κατέβηκε ο εργαζόμενος στο βανοστάσιο».
Και εκφράζουμε την αντίθεσή μας, ακόμα κι αν έτσι συνέβη, γιατί όταν υπάρχει επίβλεψη, δεν μπορεί να υφίσταται ίδια πρωτοβουλία. Όλες οι διαδικασίες της εργασίας εγκρίνονται από πριν, ενημερώνονται σχετικώς οι πάντες, παίρνονται τα κατάλληλα προστατευτικά και απαγορευτικά μέτρα και όλα βαίνουν επιτυχώς.
Άρα κατά τη γνώμη μας, το θέμα δεν μπορεί να περιοριστεί στις τυχόν ευθύνες που μπορεί να έχει ή να μην έχει ο ΑΚΤΩΡΑΣ με τον υπεύθυνο εργοταξιάρχη του, αλλά και στο πόσο καλά έκανε τη δουλειά της η επίβλεψη.
Κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη μας, οφείλει να εξετάσει ο ΔΕΣΦΑ, ανεξάρτητα από την προανακριτική διαδικασία.
Πέθανε ένας άνθρωπος, που σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά στο σύστημα. Κι επειδή παρόμοια έργα γίνονται και θα εξακολουθούν να γίνονται για πολύ καιρό ακόμα, καλό είναι το όλο σύστημα να εξεταστεί ενδελεχώς, για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.