Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Εκρηκτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ

Εκρηκτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ


Στο επίκεντρο η ασφάλιση των έργων των συναδέλφων και η μετεγκατάσταση των γραφείων της Ομοσπονδίας σε χώρο αυτόνομο και ανεξάρτητο

Απόφαση για μετεγκατάσταση των γραφείων της ΟΒΥΕ σε χώρο αυτόνομο και ανεξάρτητο από το Σύνδεσμο Αθηνών, πήρε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 31 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε με 10 ψήφους υπέρ και 4 κατά (απουσίαζε ένα μέλος) η μετεγκατάσταση των γραφείων, λόγω των πολλών προβλημάτων (όπως είπαν) που δημιουργεί στην ΟΒΥΕ ο Σύνδεσμος Αθηνών και ειδικότερα ο πρόεδρός της.
Βεβαίως εισηγητικά, η πρόταση για μεταφορά των γραφείων της ΟΒΥΕ από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αριστοτέλη Παπακονδύλη, εστιάστηκε στο γεγονός ότι «ο ΣΕΥΔΑΠ θα ανακαινίσει το κεντρικό του κατάστημα κι έτσι όλοι θα αναγκαστούμε να φύγουμε».
Στη συνέχεια όμως, ο ταμίας της ΟΒΥΕ Παναγιώτης Ασλανίδης ζήτησε από τον πρόεδρο να αναφέρει αναλυτικά στα μέλη τους λόγους «τόσο γιατί είναι έκτακτο το συγκεκριμένο Δ.Σ. όσο και για το θέμα της μεταφοράς των γραφείων».

Και παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες λόγω της μη παρουσίας του συν. Στρουμπούλη στο συμβούλιο, ο ταμίας της ΟΒΥΕ μίλησε για απρεπέστατη λεκτική συμπεριφορά του προέδρου του Συνδέσμου Αθηνών και μέλους του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ Θανάση Στρουμπούλη προς τον ειδικό γραμματέα της Ομοσπονδίας καθώς και τον πρόεδρό της, με αφορμή ένα fax.
Στα πλαίσια αυτά, οι συνάδελφοι Μαρίνος Παραβολιάσης, Παναγιώτης Ασλανίδης, Βασίλης Ιωαννίδης, Ηλίας Χούντας, Βασίλης Κόκκινος, Πέτρος Πούλης, Κώστας Αθανασόπουλος, Θεμιστοκλής Μπρατάνης και Γιώργος Τοδίτσκας καταδίκασαν αυτού του είδους τις συμπεριφορές οι οποίες, όπως είπαν, θίγουν και προσβάλλουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες και το θεσμό του προέδρου της ΟΒΥΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή σχεδόν όλοι ζήτησαν να υπάρξει μομφή προς το μέλος του Δ.Σ. Θανάση Στρουμπούλη, κάτι όμως που δεν έκανε αποδεκτό ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ.
Μετά απ’ όλα αυτά, κι αφού αναδείχθηκαν από τα μέλη της πλειοψηφίας και άλλες περιπτώσεις δυσαρμονίας από τη συστέγαση των δύο οργάνων, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση των γραφείων της ΟΒΥΕ, και μάλιστα άμεσα.
Ενώ, ο συν. Πέτρος Πούλης, προς αποκατάσταση της αλήθειας όπως είπε, επισήμανε ότι «ουδέποτε ο ΣΕΥΔΑΠ έθεσε θέμα να φύγουμε από το κεντρικό κτίριο».

Κατά της πρότασης για μετεγκατάσταση ψήφισαν οι συνάδελφοι Διονύσης Σβορώνος, Κώστας Κεϊβανίδης, Γεώργιος Φρανσουάς και Θεόδωρος Κουτσαντώνης. Παράλληλα έδωσαν και τις δικές τους εξηγήσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Δ.Σ. της ΟΒΥΕ.
Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών του Δ.Σ. αποτέλεσε όμως και το θέμα της ασφάλισης των έργων. Σε βαθμό μάλιστα που έγινε λόγος και για διασπαστικές κινήσεις. Κι αυτό γιατί, όπως τονίστηκε από την πλευρά των μελών της διοίκησης της πλειοψηφίας, «ακούγονται φωνές ότι προστρέχουν και άλλοι σύνδεσμοι να κάνουν συμβόλαιο με την Com-mercial, πέραν της Αθήνας, οπότε κάποιοι βάζουν το χέρι τους να μην πετύχει η ασφάλιση της ΟΒΥΕ με την Interamerican. Αυτό λέγεται διάσπαση».
Επιπροσθέτως αναφέρθηκε ότι από τη στιγμή που η ΟΒΥΕ πήρε απόφαση για την Interamerican, έστω και πλειοψηφικά, οι σύνδεσμοι οφείλουν να την ακολουθήσουν.
Η τελευταία αναφορά προκάλεσε νέο κύκλο συζητήσεων για την αυτοτέλεια ή όχι των συνδέσμων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μέλος της διοίκησης Γιώργος Φρανσουάς ζήτησε από τους συναδέλφους της πλειοψηφίας να βρουν «ένα λογικότερο τρόπο να εξηγούν γιατί κάποιος σύνδεσμος αποφασίζει να ασφαλιστεί στην Interamerican ή την Commercial. Οι συνάδελφοι στο Σύνδεσμο Λέσβου ενημερώθηκαν αναλυτικά και για τις δύο ασφάλειες. Είδαμε όμως ότι δεν έχουμε τα χρήματα για την ασφάλιση στην Interamerican. Θα μας κατηγορήσετε ως διασπαστές;».
Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι με εκφοβιστικό – εκβιαστικό τρόπο η ΟΒΥΕ προσπαθεί να επιβάλει την ασφάλιση της Interamerican στους συνδέσμους.
Και, βέβαια, είναι να απορεί κανείς για το ποια ασφάλιση, αφού όπως ενημερωθήκαμε σήμερα, μένει να αποσαφηνιστούν αρκετά ζητήματα. Ενώ δεν έχει γίνει και κανένα συμβόλαιο».
Επιπρόσθετα ο γενικός γραμματέας Διονύσης Σβορώνος τόνισε ότι έχει αμφιβολίες αν το προεδρείο της ΟΒΥΕ έχει καταλάβει τη διαφορά της μίας ασφάλισης από την άλλη. «Όπως και το ότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο του να μαζεύει η ΟΒΥΕ τα χρήματα για τις Υπεύθυνες Δηλώσεις των συνδέσμων».
Το όλο κλίμα της συζήτησης έγινε πιο θερμό, όταν ο συν. Βασίλης Ιωαννίδης παρουσίασε γνωμοδότηση νομικού συμβούλου για τις δύο ασφαλίσεις.
«Την απόφαση για το ποια ασφάλιση θα επιλέξουμε δεν πρέπει να την πάρουμε με ελαφρά την καρδία, όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη διαφορά στα ποσά» ανέφερε ο συν. Ιωαννίδης, για να δεχθεί όμως κριτική από το γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της ΟΒΥΕ Βασίλη Κόκκινο, για την απόφασή του να ζητήσει μελέτη από το νομικό σύμβουλο χωρίς να ενημερώσει πρώτα το Δ.Σ. του Συνδέσμου.
Εν κατακλείδι όμως, με ενωτικό λόγο υπογράμμισε ότι η απόφαση από το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ για την Interamerican θα κριθεί στην πράξη. «Ας "τρέξουν" και οι δύο ασφαλίσεις για ένα χρόνο, για να δούμε ποια πληρώνει και ποια όχι. Πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα» είπε. Σημειώνουμε ότι η ανάγκη ενωτικού κλίματος στην ΟΒΥΕ για το καλό του κλάδου και των συναδέλφων, επισημάνθηκε και από άλλα μέλη της διοίκησης.
Τελικώς το Δ.Σ. και σε ό,τι αφορά στην ασφάλιση, αποφάσισε να σταλεί σε όλα τα μέλη η νέα, τελική προσφορά της Interamerican για να τη μελετήσουν, «και ανάλογα με τη συμμετοχή των συνδέσμων να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την εταιρία. Το ασφαλιστήριο μπορεί να "τρέξει" από τις αρχές Μαΐου».
Η νέα πρόταση της Intera-merican, έτσι όπως την ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης, μιλάει για μίνιμουμ Υπεύθυνες Δηλώσεις 2.000 το χρόνο, οι οποίες αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ.
Συζήτηση υπήρξε επίσης για το ασφαλιστικό ζήτημα (ενοποίηση ΟΑΕΕ – Π.Δ. 258/2005) και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, εισηγητικά, έκανε γνωστές τις προσπάθειες των 6 κλαδικών ομοσπονδιών και της ΓΣΕΒΕΕ για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η ΟΒΥΕ δεν πρέπει να έχει θέση στην Πανελλαδική Συντονιστική Γραμματεία για το ασφαλιστικό.
«Το όργανο αυτό», είπε, «κατηγορεί όλες τις πολιτικές ηγεσίες και τους συνδικαλιστές ως πουλημένους. Με την τακτική τους αυτοί, οι συνδικαλιστές αυτού του οργάνου δεν βοηθούν στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά στη διάσπασή του. Τους ενδιαφέρει μόνο η καταμέτρηση των ψήφων. Αυτό δεν λέγεται συνδικαλισμός. Και το επισημαίνω αυτό, γιατί ούτε το ασφαλιστικό, ούτε το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων είναι θέματα που έχουν λήξει».
Στη λογική αυτή, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ είπε ότι είναι αναγκαιότητα να βρεθεί η χρυσή τομή για το καλό του κλάδου.
«Ο κλάδος, σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι ενωμένος. Κι αυτό ξεκινάει από το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να φαίνεται το όνομά τους ή το όνομα του Συνδέσμου τους. Με τον τρόπο αυτό όμως, δεν επιτελούμε έργο. Δεν βοηθάμε τον κλάδο συνολικά. Τον διασπάμε. Ο κλάδος πρέπει να έχει μία φωνή και όχι πολλές.
Στην ΟΒΥΕ εκλεγήκαμε για να κάνουμε δουλειά και όχι για να βάζουμε παγίδες σε όσους δεν μας αρέσουν. Εάν κάποιος δεν μας αρέσει, στις επόμενες εκλογές ας μην τον ψηφίσουμε. Μέχρι τότε όμως, δεν πρέπει να του βάζουμε τρικλοποδιές και παγίδες».
Στα όσα σχετικά είπε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ για το ασφαλιστικό και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, απάντησε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Διονύσης Σβορώνος, λέγοντας κατ’ αρχήν, ότι από κανένα έγγραφο της επιτροπής δεν προκύπτει η λέξη “πουλημένοι”.
«Η λέξη που χρησιμοποιούμε είναι συμβιβασμένη ηγεσία, λέξη που ανταποκρίνεται πλήρως στην πρακτική της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ. Κι αυτό γιατί: πριν ακόμα την υποχώρηση τακτικής της κυβέρνησης στο θέμα του Π.Δ. 258/2005, τα συνδικαλιστικά στελέχη της πλειοψηφίας περιόδευαν τη χώρα, λέγοντας ότι το λάθος με τη μείωση των συντάξεων που προκύπτει από το διάταγμα θα διορθωθεί άμεσα με την κατάργησή του.
Ήταν μάλιστα τόσο σίγουροι για την ευτυχή κατάληψη των διαπραγματεύσεων, ώστε δεν εξήγγειλαν καμία κινητοποίηση, πέρα από αυτή για τις 12 του Μάρτη, που οι ίδιοι όμως την υπονόμευσαν. Μία βδομάδα πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν είχαν βγάλει ούτε μία προκήρυξη, ούτε μία αφίσα και στο τέλος τη ματαίωσαν. Μάλιστα, δεν είχαν ούτε καν την υπομονή να περιμένουν την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή. Αρκέστηκαν σε μία επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης. Όμως, καμία διάταξη του Π.Δ. δεν καταργήθηκε…
Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Με τη μικρή κρατική χρηματοδότηση του ταμείου, με τα ελλείμματα που υπάρχουν, με αυτά που βλέπουμε με τα ομόλογα, ο ΟΑΕΕ θα μπορεί να σταθεί στα “πόδια” του σε 2 χρόνια;
Αν εννοείτε την ενότητα συμβιβασμό σε τέτοιου είδους ξεπουλήματα, πέστε ό,τι θέλετε. Εμείς δεν παίζουμε ούτε με τις συντάξεις των ΕΒΕ, ούτε με την περίθαλψη».
Στις αποφάσεις της ολομέλειας συγκαταλέγονται ακόμα η διοργάνωση της γενικής συνέλευσης της ΟΒΥΕ στο τέλος Μαΐου στο ξενοδοχείο Novotel και η προοπτική διοργάνωσης σεμιναρίων τεχνικών ασφαλείας με το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, για όσους συνδέσμους δεν τα έχουν παρακολουθήσει ακόμα.
Έγινε επίσης γνωστό, ότι στις 13 και 14 Απριλίου θα διεξαγόταν πιλοτικό σεμινάριο κοστολόγησης με το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, προπομπός των σεμιναρίων που θα διεξαχθούν σε όλη την Ελλάδα από τα μέσα Μαΐου.
Το πολιτικό σεμινάριο θα το παρακολουθούσαν τα μέλη της διοίκησης της ΟΒΥΕ για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ή όχι παραλείψεις στην εκπαιδευτική ύλη.
Ευχάριστη είδηση της Ολομέλειας, η απόφαση των συναδέλφων της Έδεσσας, που μετέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου και μέλος του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ Γιώργος Τοδίτσκας, να ιδρύσουν Συνεταιρισμό στην πόλη τους.
Στα πλαίσια αυτά, και ορμώμενος από την παρουσία του προέδρου της ΠΟΣΕΥΔ στην Ολομέλεια, ζήτησε τη βοήθεια της Ομοσπονδίας στο εγχείρημά τους.
Σημειώνουμε ότι τις εργασίες της Ολομέλειας -η οποία συνέπεσε χρονικά με την έκθεση Energy Tech- παρακολούθησαν συνάδελφοι από την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, την Αθήνα και τη Ζάκυνθο.
Μετά το πέρας της Ολομέλειας, ακολούθησε σύσκεψη της ΟΒΥΕ με τους προέδρους και γραμματείς των συνδέσμων σε χώρο της έκθεσης.