Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Εκδρομή του Συνδέσμου Μεσσηνίας στην Κωνσταντινούπολη

Εκδρομή του Συνδέσμου Μεσσηνίας στην Κωνσταντινούπολη

messinia ekdr.jpg

messinia ekdr.jpgΕξαιρετικές -όπως περιγράφονται στην επιστολή που λάβαμε- οι εντυπώσεις των μελών του Συνδέσμου Μεσσηνίας από την εκδρομή τους στην Κωνσταντινούπολη. Ένα ταξίδι που ξυπνά μνήμες, συνδυάζοντας ιστορία, παράδοση και προσκύνημα. Η επιστολή αναφέρει:
«Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τα κάστρα και οι εκκλησίες από το μεσαίωνα μέχρι σήμερα, οι ζωντανές μνήμες και η Αγία Σοφιά, όλα αυτά συνθέτουν ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τοπία εκπληκτικής ομορφιάς που συνδυάζει επισκέψεις μοναδικών μνημείων, αλησμόνητων τόπων και χαμένων πατρίδων.
Το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι μια απλή τουριστική εμπειρία, γιατί δεν είναι η οποιαδήποτε περιοχή, είναι η μήτρα από την οποία εκπορεύεται το γένος μας, είναι το άνοιγμα ενός παραθύρου στην ιστορία από το οποίο παρακολουθείς την παρέλαση των θρύλων που είναι δεμένη με τις δόξες της φυλής μας. Είναι: «ιστορία, παράδοση, προσκύνημα».
Παρασκευή 25 Ιουνίου ένα ωραίο καλοκαιρινό πρωινό τα μέλη του Συνδέσμου μαζί με τις γυναίκες τους αναχώρησαν από την Καλαμάτα για το αεροδρόμιο και πτήση για Κωνσταντινούπολη.
Άφιξη και ξενάγηση στα αξιοθέατα της παραμυθένιας πόλης. Επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό ιππόδρομο όπου βρίσκεται ο Χάλκινος Τρίποδας των Δελφών, τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου, το Μπλε Τζαμί, την Αγία Σοφιά, ένα αριστούργημα της χριστιανικής τέχνης, σύμβολο της ορθοδοξίας και του χριστιανικού κόσμου. Με αγαλλίαση της ψυχής και με περισσότερη δύναμη παρακολουθήσαμε τη θεία λειτουργία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου) τη Μονή της Χώρας με τα περίφημα ψηφιδωτά, τη Μονή Μπαλουκλί με τον περίφημο θρύλο με τα ψάρια, τη Μονή Βλαχερνών όπου εδώ εψάλλη «τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια». Επισκεφθήκαμε το πασίγνωστο ανάκτορο Τοπ Καπί με τους μυθικούς θησαυρούς των σουλτάνων και συλλογές από κινέζικα βάζα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, τα θερινά ανάκτορα των σουλτάνων Ντολμά Μπαχτσέ, το τζαμί Σουλτάν Αχμέτ, το τζαμί Σοκολλού Μεχμέτ πασά, το εντυπωσιακό υδραγωγείο του Ιουστινιανού, τους σπουδαίους πύργους του Γαλατά, τον Κεράτιο Κόλπο, τη γέφυρα του Ατατούρκ, τον ωραίο Βόσπορο με τις καταπράσινες ακτές θαυμάζοντας τη θέα προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Όλοι οι εκδρομείς μια παρέα άνετη και ευχάριστη κάναμε μια κρουαζιέρα στα Πριγκηπόννησα. Περίπατο σε γραφικά δρομάκια όπου θαυμάσαμε τη φυσική ομορφιά και την αρχιτεκτονική ευαισθησία των κτιρίων.
Επισκεφθήκαμε τη φημισμένη σχολή της Χάλκης όπου προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας της Παυσολυπούσης, τη Νήσο Πρίγκηπο με έντονο ελληνικό στοιχείο, κάνοντας ένα γύρο του νησιού με άμαξα και επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά.
Η περιήγησή μας συνεχίστηκε, επιστρέφοντας στην Πόλη στη σκεπαστή αγορά Καπαλί Τσαρσί με τα 4.000 μαγαζιά σε 92 σκεπαστούς διαδρόμους, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία αγορών σε τιμές καταπληκτικά χαμηλές. Το βράδυ ομαδική διασκέδαση στο κέντρο με τοπικό χρώμα με τον παραδοσιακό χορό της κοιλιάς, μουσικό πρόγραμμα με φολκλορικούς χορούς. Με το ασυναγώνιστο κέφι μας το ταξίδι συνεχίζεται από την Ευρώπη στην Ασία διανύοντας τη γέφυρα του Βοσπόρου, την πρώτη κρεμαστή γέφυρα που το συνολικό μήκος της είναι 1.560 μέτρα, βλέποντας το ανάκτορο του Μπεϊλερμπεγί φτάνοντας στο λόφο Τσαλμιτζά, ένα από τα πιο ψηλά σημεία. Από την κορυφή του λόφου απολαυστικό πανόραμα της νότιας πλευράς του Βοσπόρου, της Θάλασσας του Μαρμαρά, των Πριγκηποννήσων και των ευρωπαϊκών συνοικιών. Οι ώρες περνούσαν τόσο όμορφα και ακούραστα που όλοι ευχόμασταν να μην τελειώσουν.
Η μεταφορά στο αεροδρόμιο προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα πλησιάζει προς το τέλος. Η παρέα κατενθουσιασμένη με αναμνήσεις και ψυχική αγαλλίαση συνεχίζει για την επιστροφή με την ελπίδα και το μήνυμα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θεόδωρο Μπομπόνη να ξανασυναντηθούν και να ξαναζήσουν παρόμοιες, πραγματικά πανέμορφες αξέχαστες εντυπωσιακές εμπειρίες και νέα ταξιδιωτικά όνειρα για τον επόμενο χρόνο».