Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » «Εγκληματική απραξία της κυβέρνησης»

«Εγκληματική απραξία της κυβέρνησης»


Επισημαίνει η ΟΒΥΕ για τις πυρκαγιές του Αυγούστου

Την οργή και τον θυμό της για το θάνατο τουλάχιστον 64 συνανθρώπων μας από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και την «ανικανότητα» του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε, εξέφρασε η διοίκηση της ΟΒΥΕ. Με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 27/8/2007, μιλά για «εγκληματική απραξία της κυβέρνησης», καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να συνεργαστούν με τις δασικές υπηρεσίες για να δημιουργήσουν «ασπίδες περιφρούρησης» σε όλες τις δασικές εκτάσεις της Ελλάδας.
Η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο Αριστοτέλη Παπακονδύλη και το γενικό γραμματέα Διονύση Σβορώνο, εστάλη στα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΠΟΣΕΗ, τους συνδέσμους και τον τύπο.

Η επιστολή

«Το μυαλό μας είναι πάντα εκεί. Στους συμπατριώτες μας. Στους νεκρούς μας. Στους χιλιάδες άστεγους. Στις καταστραμμένες περιουσίες, που με σκληρή αγροτική δουλειά έδιναν ψωμί σε χιλιάδες ανθρώπους που πραγματικά δουλεύουν στο έλεος του θεού. Και που γνωρίζουν πως μπορεί μέσα σε μία ώρα με ένα χαλάζι, με μία δυνατή βροχή, με ένα χιόνι και βέβαια με μία φωτιά να καταστραφούν οικονομικά για χρόνια. Και να χάσουν δουλειά ετών. Πραγματική δουλειά την οποία εμείς οι πολλοί αγνοούμε. Να ξυπνάς για να πας στη δουλειά χωρίς ήλιο και να επιστρέφεις με τον ήλιο να έχει πέσει.
Έχουμε 64 νεκρούς, αδελφούς μας. Εν καιρώ, υποτίθεται, ειρήνης. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους φέρουμε πίσω. Δεν μπορούμε να παρηγορήσουμε τους δικούς τους ανθρώπους. Μόνο να βοηθήσουμε όπως μπορεί ο καθένας.
Και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανώνυμους ήρωες. Που για μέρες δίνουν αγώνα άυπνοι αντιμέτωποι με την φύση, τα συμφέροντα και την πολιτική κάποιων. Νιώθουμε κάτι παραπάνω από οργή για τον χαμό των αδερφών μας. Νιώθουμε κάτι παραπάνω από οργή για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να χειριστεί σωστά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι δυνατόν, δεν το χωράει ο ανθρώπινος  νους να υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη συντονισμού, να μην μπορούν να σβήνουν έστω μία πυρκαγιά, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα έγκαιρα εκεί που έπρεπε. Κατανοούμε την δυσκολία της κατάστασης και τα πολυάριθμα μέτωπα, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές στην εγκληματική απραξία της κυβέρνησης, η οποία δεν προσέλαβε όταν έπρεπε προσωπικό.3.500 θέσεις είχε υποσχεθεί προεκλογικά πριν 4 χρόνια, ούτε τις μισές δεν κάλυψε, τις οποίες χρειαζόταν το πυροσβεστικό σώμα έγκαιρα.
Δεν μερίμνησε για την έλλειψη πυροσβεστικού και εποχιακού προσωπικού. Ενώ είχε αρνητικά δείγματα γραφής από τις αρχές του καλοκαιριού.
Θα έπρεπε τον Ιούλιο να είχε προχωρήσει σε γρήγορες προσλήψεις, θα έπρεπε να είχε επανδρώσει τις ευαίσθητες περιοχές με περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα, θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για την καταλληλότητα και την συντήρηση των οχημάτων και των πυροσβεστικών αεροσκαφών, θα έπρεπε να είχε καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Στα πλαίσια αυτά η ομοσπονδία μας καλεί τα διοικητικά συμβούλια των μελών μας, να καλέσουν όλους τους συναδέλφους, και σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες εθελοντισμού να δημιουργήσουν ασπίδες περιφρούρησης σε όλες τις δασικές εκτάσεις της χώρας.
Καλεί όλους, τα πολιτικά κόμματα, όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να ενεργοποιηθούμε και όλοι μαζί να βοηθήσουμε για το καλύτερο».

«Προστασία του περιβάλλοντος»

Εξάλλου, με προγενέστερο δελτίο τύπου (18/7), και για τις φωτιές στην Αττική, την Κόρινθο και τη Σαλαμίνα, ανέφερε:
«Τα συναισθήματα λύπης και οργής εναλλάσσονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες.
Η Αττική φλέγεται, η Κόρινθος, η Σαλαμίνα, όλη η χώρα. Και εμείς όλοι αδρανείς πρακτικά, ευαισθητοποιημένοι μεν αλλά κατόπιν εορτής. Για το χατήρι των συμφερόντων καίνε τις πηγές ζωής, για χατήρι κάποιων που ονειρεύονται μεζονέτες και βίλες σκοτώνουμε εμάς όλους και τα παιδιά μας.
Το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ καταδικάζει όλες αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, και απαιτεί από την πολιτεία άμεση αναδάσωση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
Το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ δεν θα αδρανήσει, θα συμμετάσχει σε κάθε κινητοποίηση υπέρ της προστασίας του περιβαλλοντικού πλούτου.
Το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ και μετά από 6 μήνες θα συνεχίζει να παρακολουθεί τις διαδικασίες αναδάσωσης και δηλώνει πως αν έστω ένα τετραγωνικό μέτρο από τα καμένα δεν αναδασωθεί θα καταγγείλει κάθε αρμόδιο φορέα της εκάστοτε περιοχής και όλους τους συνυπεύθυνους.
Το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ παροτρύνει όλους τους συναδέλφους να ενεργοποιηθούν και με κάθε τρόπο να προστατέψουν τις πόλεις τους.
Ο πλανήτης εκπέμπει sos, το οικοσύστημα καταστρέφεται, μπορούμε ακόμη να προστατέψουμε και να προφυλάξουμε ότι έχει απομείνει. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να παλέψουμε για την ίδια τη ζωή μας, για την υγεία μας, για τις οικογένειές μας για τα παιδιά των παιδιών μας, για καλύτερη ποιότητα διαβίωσης όλων μας.
Τελειώνοντας, ευχόμαστε σε όλους καλές διακοπές, χωρίς φωτιές, χωρίς καταστροφές, χωρίς άσχημες ειδήσεις. Ας ελπίσουμε ότι τα καλύτερα έρχονται…».