Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ…

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ…

  • Κάηκε η μισή Ελλάδα, πέθαναν 65 άνθρωποι και δεν κουνήθηκε φύλλο

  • Ασύμμετρα επιχειρήματα από την κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ανικανότητα του συντονισμού της

Οι πρόσφατες καλοκαιρινές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, οι καταστροφικότερες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την εγκληματική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανικού και την ανύπαρκτη δασική πολιτική.
Οι αριθμοί που αποτυπώνουν την καταστροφή, προκαλούν σοκ. 65 νεκροί, 120 καμένα χωριά, 100.000 πυρόπληκτοι, 2,5 εκατ. στρέμματα δάσους και 400.000 στρέμματα αγροτικής γης, έγινε βορά στις φλόγες.
Οι κτηνοτρόφοι μετρούν πάνω από 73.000 καμένα ζώα, ενώ ανυπολόγιστο είναι το πλήγμα και στα οικοσυστήματα των περιοχών που κάηκαν. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι πολλά από τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία και Εύβοια μετρούν τις πληγές τους, ξέροντας ότι τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο με το χθες.
Τα 400.000 καμένα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ελαιόδεντρα, αμπέλια και εσπεριδοειδή, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας από οικονομικής άποψης.
Οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν τα όσα έζησαν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, όταν οι φλόγες έζωναν τα σπίτια, τα χωριά, τα ζώα και τη γη τους.
Οι φλόγες άγγιζαν κι εμάς, που μέσα από το δέκτη της τηλεόρασης νιώθαμε οργή, θλίψη, ντροπή, πόνο και αγανάκτηση.
Η μάνα με τα τέσσερα παιδιά της, αγκαλιασμένοι και απανθρακωμένοι. Πυροσβέστες καμένοι, πολίτες καμένοι που δεν έβρισκαν διέξοδο διαφυγής.
Πυροσβεστική υπηρεσία διασκορπισμένη και κομματικοποιημένη στην υψηλόβαθμη πυραμίδα της.
«Ασύμμετρες απειλές» και «μικροκλίματα» που στροβιλίζουν τη φωτιά και καίνε «κάποια δέντρα» σε λόφο της Αρχαίας Ολυμπίας.
«Τρομοκράτες, κουκουλοφόροι» που προσπαθούν να αποδομήσουν το κράτος, «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών», οι «πράσινοι που καίνε το πράσινο», ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Τα 3/4 του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας κάηκαν, από μία φωτιά που έκαιγε επί 1 ημέρα στα Δερβενοχώρια και κανένας δεν την έσβηνε.
Ποιον να δικαιολογήσεις και γιατί;
Συνελήφθη μία γιαγιά που έβραζε κόλυβα και της ξέφυγε η φωτιά, ένας με διαταραγμένη προσωπικότητα που ομολόγησε ότι του άρεσε να βάζει φωτιές για να βλέπει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να τις σβήνουν, επίσης ένας συνταξιούχος στη Λακωνία, που τον συνέδεσαν με το ΠΑΣΟΚ, αλλά …δυστυχώς για κάποιους, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ανασκεύασε την κατάθεσή του, που, όπως είπε, ήταν προϊόν πίεσης από υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής. Και δύο ανήλικα παιδιά στην Ξάνθη ή την Κομοτηνή…
Ναι, ομολογουμένως οι πυρκαγιές ήταν πολλές και ως εκ τούτου δύσκολη η αντιμετώπισή τους.
Ακόμα και ένας πολύ καλά οργανωμένος κρατικός μηχανισμός ίσως να μην μπορούσε να αποτρέψει ορισμένες από τις καταστροφές. Όμως, τι να πει κανείς για τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία; Να δώσει συγχαρητήρια στην ανικανότητά τους; Να γελάσει με τα χάλια τους; Τι;
Έπρεπε να κατέβει ο πρωθυπουργός στον Πύργο, να δει το χάρτη επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και να δώσει εντολή να πετάξουν την επομένη τα αεροπλάνα στη λίμνη του Καϊάφα, για να μην καεί το δάσος.
Δουλειά του πρωθυπουργού είναι αυτό, ή των ανθρώπων που χειρίζονται τα της πυρόσβεσης;
Άργησαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα -την επομένη- να πάνε στον Καϊάφα, κάηκε η περιοχή, και όπως διαβάζουμε σε πρόσφατα άρθρα εφημερίδων, ο Πέτρος Δούκας (υφυπουργός Οικονομικών τότε) χάρισε στο δήμο Ζαχάρως χιλιάδες στρέμματα της περιοχής για …ήπια τουριστική ανάπτυξη (!). Από συμπτώσεις, άλλο τίποτα στην Ελλάδα.
Τον είδαμε το δήμαρχο Ζαχάρως στην προεκλογική ομιλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, ενός υπουργού που έκανε «αγγαρεία» ως υπουργός του συγκεκριμένου υπουργείου, υπεύθυνου για την Πυροσβεστική και το έργο της.
Και ο πρωθυπουργός τον κρατούσε στη θέση του.
Ακούσαμε και βουλευτές της ΝΔ να μιλάνε για οργανωμένο σχέδιο, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η στόχευση ήταν οι σταθμοί ηλεκτρισμού της ΔΕΗ.
Τους διέφυγε όμως να πουν, ότι οι φωτιές, τόσο στο Αλιβέρι, όσο και στη Μεγαλόπολη ξεκίνησαν από 60 χλμ. μακριά.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να χρεωθεί πολιτικά σε πολύ μεγάλο βαθμό την εθνική τραγωδία. Απέτυχε και στο επίπεδο της πυρόσβεστης και στο επίπεδο της αποτροπής.
Προσπάθησε όμως άμεσα να επουλώσει τις πληγές, μοιράζοντας τριχίλιαρα. Καταργώντας τη γραφειοκρατία, κάτι που πήρε τριάμιση χρόνια στον πρωθυπουργό να το καταλάβει, λέγοντας ότι ήρθε ο καιρός να εμπιστευθούμε τους Έλληνες πολίτες. Άρχισαν και οι έρανοι, και ένα νέο είδος «πατριωτισμού», αναγεννήθηκε από τις στάχτες των καμμένων.
Να τους βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους, δε λέω, όμως με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να βοηθήσουμε και τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα 2 εκατ. των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. «Ερανική» Ελλάδα…
…Ευτυχώς τώρα όλα θα διορθωθούν. Ο Βύρων Πολύδωρας -όπως λέγεται- δεν θα είναι υπουργός Δημόσιας Τάξης, κι έτσι, ο νέος υπουργός θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το δορυφορικό «εργαλείο» για τις φωτιές που έχει το Αστεροσκοπείο Αθηνών και κανείς δεν το χρησιμοποίησε, θα ξαναφέρει στην επιφάνεια τη δασική υπηρεσία, αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρθηκαν το 1998 στο πυροσβεστικό σώμα, θα ξαναφτιάξει αντιπυρικές ζώνες, αντιπλημμυρικά έργα, όπως τα έφτιαξαν στη Χαλκιδική ή την Αχαΐα…
Για την αποτελεσματική προστασία των δασών, επιβάλλεται να υπάρχει πρωτίστως πολιτική βούληση, να υπάρχουν επαρκή χρηματοδοτικά μέσα που να επιτρέπουν τον προγραμματισμό των έργων δασικής ανάπτυξης και προστασίας.
Αντί των προαναφερόμενων, είδαμε να εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια μια ακατανόητη πολιτική, όπου ουσιαστικά δίνεται βάρος μόνο στην καταστολή και απαξιώνεται η σημαντικότερη συνιστώσα του προβλήματος, δηλαδή η πρόληψη.

«Καταστροφή»

Και ο κλάδος όμως μετρά θύματα και πληγές. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλείας Κώστας Αθανασόπουλος, στη μάχη με τις φωτιές, ο συνάδελφος Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος από τη Ζαχάρω, έχασε την 5χρονη κόρη του Ιωάννα, την 70χρονη μάνα του Ιωάννα και τον 5χρονο ανηψιό του Φίλιππο.

Σκηνές από τις κηδείες του Φίλιππου και της Ιωάννας Αλεξανδροπούλου,
5 ετών και οι δύο, και της γιαγιάς τους Ιωάννας Αλεξανδροπούλου, στο χωριό Αρτέμιδα με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο συν. Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, έχασε κόρη, μάνα και ανηψιό

Και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμαλιάδας Γιάννης Ζώης, όμως, όπως μας είπε, έχασε το θείο του που πέθανε από ασφυξία -λόγω καπνού- στο χωριό Λάτα.
«Ο νομός Ηλείας καταστράφηκε.
Ό,τι το καλύτερο είχαμε που μπορούσε να προσφέρει ανάπτυξη στο νομό, πάει, χάθηκε.
Δάσος Καϊάφα, Βαρθολομιό Θίνες, Ολύμπια (γλίτωσε στο παρά πέντε).
Η καταστροφή είναι και οικονομική εκτός από οικολογική, την οποία εμείς θα ζήσουμε στο πετσί μας. Η κατάσταση είναι τραγική», μας επισήμανε ο συν. Αθανασόπουλος με τον οποίο συνομιλήσαμε την επομένη της φωτιάς στην Αρχαία Ολυμπία.
«Δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λέξεις τα όσα έζησαν οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν από τις φωτιές.
Αξίζουν πάντως συγχαρητήρια σε όλους τους κατοίκους του νομού, που πάλεψαν με τις φλόγες, με τα τρακτέρ τους, τις φρέζες και τα λάστιχα για να σβήσουν τις φωτιές.
Είναι τρομακτικό να βλέπεις τη φωτιά σε μια οροσειρά, να βλέπεις το βουνό να καίγεται από τη μία άκρη ως την άλλη, και να μην μπορείς, σε κάποιες περιπτώσεις, να κάνεις τίποτα.
Δεν λέω, ο καιρός δεν βοήθησε καθόλου στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Κακά τα ψέματα όμως, δεν υπήρξε και συντονισμός.
Ο ήλιος σήμερα έχει κρυφτεί, ο Πύργος έχει ομίχλη από την κάπνα και δεν μπορούμε να δούμε στα 10 μέτρα», πρόσθεσε, για να μας υπογραμμίσει ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα συνεδριάσει προκειμένου να δει τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει στα χωριά και τους κατοίκους που επλήγησαν.
«Κρανίου τόπος», μας είπε με τη σειρά του ο συν. Ιωάννης Ζώης, για την καταστροφή που συντελέστηκε.
Μας είπε ότι εκείνη τη στιγμή ήταν στα χωριά του Πηνειού αντικαθιστώντας σωλήνες ύδρευσης που κάηκαν για να πάρει νερό ο κόσμος, και ότι μένει αποσβωλωμένος από την εικόνα που αντικρίζει.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λακωνίας Σαράντος Πλευρίτης, μας είπε ότι «ο μισός νομός έχει καεί. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ δυσάρεστα για την οικονομία του τόπου.
Εχθές (σ.σ. 27 Αυγούστου) συγκεντρωθήκαμε όλοι οι επαγγελματικοί φορείς στο Επιμελητήριο Λακωνίας, και αποφασίσαμε ομόφωνα να υποβάλουμε τις προτάσεις μας προς τον υπουργό Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος του νομού.
Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:
1. Αναστολή της καταβολής των εισφορών προς ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ για 6 μήνες.
2. Αναστολή καταβολής ΦΠΑ και γενικά των υποχρεώσεων έναντι του δημοσίου (φόρο εισοδήματος, κληρονομιών κ.λπ.) για 6 μήνες.
3. Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων για 6 μήνες.
4. Χαμηλότοκα επιδοτούμενα μέσω ΤΕΜΠΜΕ δάνεια για άμεση κάλυψη των αναγκών ταμειακών διαθεσίμων των επιχειρήσεων (επιταγών κ.λπ.).
4. Όσες επιταγές δεν πληρωθούν να μην καταχωρηθούν στο «Τειρεσίας».
5. Να προωθηθεί άμεσα η τουριστική προβολή του νομού Λακωνίας.
6. Πρόγραμμα αντίστοιχο του ΟΠΑΑΧ για τις πληγείσες περιοχές.
7. Επαναπροσδιορισμός του προς διαβούλευση εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού λαμβανομένων υπόψη των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.
8. Ένταξη του νομού στην αναπτυξιακή ζώνη με τα υψηλότερα κίνητρα.
9. Να ενταχθούν και τα ενοικιαζόμενα στον αναπτυξιακό νόμο και να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησής τους στο ΕΠΑΝ και ΠΕΠ.
10. Παράταση προθεσμιών υποβολής προτάσεων ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης Εμπορίας – Υπηρεσιών.
Εμείς -πρόσθεσε- δεν έχουμε πολλά σπίτια καμένα, έχουμε όμως μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Χιλιάδες ελαιόδεντρα που ήταν και η οικονομία του νομού.
Κάηκαν τα πιο παραγωγικά μέρη της Λακωνίας.
Για μία 10ετία ο νομός μας θα περάσει πολύ δύσκολες μέρες.
Ο κόσμος έφυγε από τα ξενοδοχεία, θα μιλήσουμε για ανεργία. Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία, για να μη μαραζώσει ο νομός μας».=
«Ο κόσμος στην Τρίπολη και γενικότερα της Αρκαδίας είναι αγανακτισμένος από την κατάσταση με τις πυρκαγιές και την ξεχαρβαλωσιά του κράτους», μας είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου του νομού Παναγιώτης Παρίσης.
«Σκεφτόμαστε ως Σύνδεσμος να πάρουμε πρωτοβουλία για να βοηθήσουμε όσους συναδέλφους έχουν πάθει ζημιά, ή χωριά που κάηκαν», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσσηνίας Θεόδωρος Μπομπόνης, μας μίλησε για την απόγνωση του κόσμου που είδε τις περιουσίες του (σπίτια και ελαιόδεντρα) να καίγονται.
«Το κακό, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι σβήνουν οι φωτιές και μετά ξανά ανάβουν. Δεν ξέρουμε τι να πούμε. Ο Ταΰγετος, στην κορυφή του κάηκε. Να δούμε τις συνέπειες το χειμώνα, με τις βροχές».