Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » Εγκαίνια του αυτόνομου ενεργειακά κτιρίου «Προμηθεύς Πυρφόρος» της Sol Energy Hellas

Εγκαίνια του αυτόνομου ενεργειακά κτιρίου «Προμηθεύς Πυρφόρος» της Sol Energy Hellas

soll energy 2.jpg

soll energy 2.jpg– Στις 4 Οκτωβρίου στο Παλαιό Φάληρο
– Καταργεί τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007, στο Παλαιό Φάληρο Αττικής,  έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου αυτόνομου ενεργειακά πιλοτικού κτιρίου της εταιρίας Sol Energy Hellas, μιας από τις πλέον εξειδικευμένες ευρωπαϊκές εταιρίες, στους τομείς των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους πρέσβεις, δήμαρχοι και προσωπικότητες του πολιτικού, του πολιτιστικού, του βιομηχανικού, του  επιχειρησιακού και του ακαδημαϊκού χώρου, ερευνητές, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι και πολιτικοί μηχανικοί καθώς και πλήθος άλλων επίσημων προσκεκλημένων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ηλίας Νομικός καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ευχαρίστησε θερμά τους βασικούς συντελεστές για τη συνεισφορά τους και αναφέρθηκε στην ομιλία του στην τετραετή διαδρομή υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού έργου καθώς και στην ιδιαίτερη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος , «για έναν κόσμο καλύτερο για μας…. αλλά κυρίως για τα παιδιά μας».

Στα εγκαίνια μίλησαν επίσης οι:
• Δρ. Βασίλης Μπελεσιώτης, καθηγητής προϊστάμενος του «Εργαστηρίου Ηλιακών και άλλων Ενεργειακών Συστημάτων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος».
• Αλέξανδρος Καστάνης, γενικός διευθυντής “Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης”.
• Νικόλαος Μανιουδάκης, μηχανολόγος μηχανικός –υπεύθυνος του τμήματος έρευνας της “Sol Energy Hellas A.E”.
• Shefre Haggai, πρόεδρος της εταιρίας ‘’Chromagen Solar Energy Systems’’.
• Νικόλαος Κοκκαλάκης, γενικός διευθυντής “Grundfos Hellas Α.Ε.Β.Ε.”.
• Κωνσταντίνος Αλεκτωρίδης, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών και υπεύθυνος ανάπτυξης της ‘‘Robinson Hellas’’.
• Dr. Silbiger Eitan, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρίας του Ισραήλ ‘‘Environmental Services Company Ltd’’.
• Αναστάσιος Κουζούπος, δήμαρχος Γεροσκήπου Κύπρου.
sol-_energy 1.jpg• Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσιος Χατζηδάκης, που ως οικοδεσπότης της περιοχής στην οποία βρίσκεται η εταιρία, έκανε ουσιαστικά και τα εγκαίνια, με έναν εντυπωσιακό φωτισμό του κτηρίου.
Ο ιδιαίτερα πρωτοποριακός χαρακτήρας αυτού του έργου, αποτελεί πιλοτική εφαρμογή των λύσεων του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού αυτόνομων κτιρίων, που προκρίθηκαν κατά τη διάρκεια επιδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας ΄Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης (Γ.Γ.Ε.Τ./ΥΠ.ΑΝ.), ενσωματώνοντας και αναπτύσσοντας σε αυτό τις ακόλουθες τεχνολογίες:
• Παραγωγή θερμού νερού από επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης για θέρμανση και κλιματισμό.
• Εποχιακή αποθήκευση θερμότητας σε μη μεταλλικές δεξαμενές.
• Ηλιακή ψύξη.
• Ηλιακά υποβοηθούμενη αφύγρανση με στερεά υλικά .
• Αβαθής γεωθερμία – γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
• Παθητικό ενεργειακό σχεδιασμό (ειδικού τύπου θερμομόνωση, διπλοί υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμψιμότητας και υψηλής ανακλαστικότητας, αλουμίνια με θερμοδιακοπή, εξειδικευμένος φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης). 
• Επιτοίχια και ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμός.
• Προκλιματισμός νωπού αέρα μέσω κεντρικών κλιματιστικών μονάδων διπλού στοιχείου.
• Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες.
• Σύστημα αυτοματισμών με εξελιγμένη στρατηγική ελέγχου για βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση.
sol energy 5.jpgΣκοπός και στόχοι της  ερευνητικής  δραστηριότητας
Σκοπός της έρευνας, που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου κατασκευής του αυτόνομου ενεργειακά πιλοτικού κτηρίου, ήταν να μελετηθούν λύσεις: επιστημονικά άρτιες, μεθοδολογικά τεκμηριωμένες, τεχνολογικά αξιόπιστες και οικονομικά βιώσιμες.
Έτσι συγκροτείται έτσι μια στέρεα βάση αναφοράς, για το μεμονωμένο μελετητή ή και επενδυτή, που θα θελήσουν να εφαρμόσουν στην πράξη την ιδέα της απεξάρτησης από τις συμβατικές – ρυπογόνες πηγές ενέργειας και  να προχωρήσουν σε ανάλογες εγκαταστάσεις, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η μερική ή ολική ενεργειακή αυτονόμηση των κτιρίων, συνιστά μια ρεαλιστική προοπτική.  Το έργο φιλοδοξεί να παρέμβει καθοριστικά στον τομέα της ενεργειακής βελτιστοποίησης των κτιρίων με ενσωμάτωση ήπιων ενεργειακών εφαρμογών (ηλιακών πεδίων, γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης ενέργειας και εξελιγμένων αυτοματισμών)  για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και κλιματισμού.
Αντικείμενο του έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η παραγωγή και η πιλοτική-επιδεικτική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού πακέτου τεχνολογικής πληροφόρησης, μεθοδολογιών σχεδιασμού, εργαλείων υπολογισμού και οδηγών εφαρμογής για όλα τα προβλήματα που άπτονται της υλοποίησης παρόμοιων εγκαταστάσεων.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα φορείς
Στην έρευνα , εκτός της εταιρίας Sol Energy Hellas που ήταν ο κύριος συντονιστής του έργου, συμμετείχαν και:
• Το Εργαστήριο Ηλιακών και άλλων Ενεργειακών Συστημάτων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δημόκριτος»
• Το Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
• Το Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Συνοπτική περιγραφή των βασικών καινοτομιών του έργου
Οι βασικότερες καινοτομίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου στο κτίριο, ήταν οι ακόλουθες :
1. Το ηλιακό πεδίο υψηλής απόδοσης.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χωροδικτύωμα, στην οροφή του κτιρίου, εγκαταστάθηκαν 30 ηλιακοί συλλέκτες – αποτέλεσμα των ερευνητικών εργασιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» – συνολικής επιφάνειας 84,6 m².
Για τη βέλτιστοποίηση της λειτουργίας του ηλιακού πεδίου, καθώς και για τη διαρκή παρακολούθηση και καταγραφή όλων των απαραίτητων παραμέτρων (θερμοκρασία, ροή, ακτινοβολία) χρησιμοποιούνται κατάλληλα τοποθετημένες ηλεκτροβάνες και αισθητήρια θερμοκρασίας.
Στόχος των ανωτέρω είναι η διερεύνηση της απόδοσης του ηλιακού συστήματος και η βέλτιστη λειτουργία του για διαφορετικά σενάρια λειτουργίας :
• Το θέρος, χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμού νερού υψηλών θερμοκρασιών 85-90°C για χρήση σε ψύκτη τεχνολογίας απορρόφησης.
• Για την παραγωγή θερμού νερού μέσων θερμοκρασιών για φόρτιση των διεποχιακών θερμικών δεξαμενών.
• Το χειμώνα για την παραγωγή θερμού νερού κάλυψης των αναγκών θέρμανσης χώρων.
2. Ο ηλιακός κλιματισμός (Absorption)
Σκοπός της έρευνας είναι η αξιολόγηση της απόδοσης συστήματος ηλιακού κλιματισμού που περιλαμβάνει: ηλιακό πεδίο, μη μεταλλικές θερμικές αποθήκες θερμού και ψυχρού νερού καθώς και ψύκτη τεχνολογίας απορρόφησης.
Η παραγόμενη ενέργεια από το ηλιακό πεδίο, προωθείται στις κεντρικές δεξεμενές αποθήκευσης ενέργειας του κτιρίου, από τις οποίες τροφοδοτείται το ανάλογο κύκλωμα του ψύκτη απορρόφησης. Ταυτόχρονα το παραγόμενο ψυχρό νερό οδηγείται στην ανάλογη δεξαμενή εποχιακής αποθήκευσης.
Κατάλληλα όργανα μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας και παροχής καταγράφουν την ενεργειακή εναλλαγή και τη διαδικασία παραγωγής νερού κλιματισμού ώστε να γίνεται επιτόπου υπολογισμός της ψυκτικής απόδοσης και εκτίμηση της βέλτιστης θέσης λειτουργίας του συστήματος.
Η διαχείριση της λειτουργίας του ψύκτη απορρόφησης και της αντλίας θερμότητας, πραγματοποιείται έτσι ώστε το σύστημα κύριας τροφοδοσίας των δικτύων κλιματισμού να είναι αυτό που έχει εποχιακά το μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης.
3. Αβαθής γεωθερμία – αντλία θερμότητας.
Σκοπός της έρευνας είναι να αξιολογηθούν οι ενεργειακές απολαβές και ο βαθμός απόδοσης υδρόψυκτης αντλίας θερμότητας διασυνδεδεμένης με δύο ανεξάρτητα κυκλώματα γεωθερμικού τύπου:
• Κλειστό κύκλωμα γεωεναλλάκτη, αποτελούμενο από πέντε παράλληλους βρόγχους.
• Ανοιχτό κύκλωμα άντλησης από τον υδροφόρο μέσω φρεατίων και κατάλληλου πλακοειδούς εναλλάκτη θερμότητας.
Το κάθε κύκλωμα έχει δυνατότητα αυτόνομης απολαβής ή απόρριψης των ενεργειακών φορτίων. Παράλληλα σε εποχές μειωμένων ενεργειακών καταναλώσεων υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης της αντλίας θερμότητας και απευθείας διασύνδεσης με τα δευτερεύοντα κυκλώματα των ανάλογων υποδοχέων.
Κατά μήκος των δικτύων ενεργειακής απολαβής ή απόρριψης, στους γεωεναλλάκτες, στο φρεάτιο συλλογής ακατέργαστων υδάτων από τον υδροφόρο καθώς και σε όλες τις θερμικές αποθήκες έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα αισθητήρια θερμοκρασίας, πίεσης και υγρασίας ώστε να γίνονται ακριβείς ενεργειακές μετρήσεις και να λαμβάνονται πληροφορίες προς επεξεργασία από το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του κτιρίου.
Αναλυτικότερα διερευνώνται:
• Η συμπεριφορά του γεωεναλλάκτη σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες απόρριψης.
• Ο χρόνος παραμένουσας θερμοκρασίας στο έδαφος της περιοχής του γεωεναλλάκτη.
• Η θερμοκρασιακή συμπεριφορά υπογείων υδάτων ανά εποχή.
4. Η διαχείριση  των συστημάτων του κτιρίου (Building Management Systems).
Στα πλαίσια της έρευνας διερευνήθηκαν τα υφιστάμενα συστήματα αυτοματισμών της αγοράς και οι δυνατότητές τους και επιλέχθηκε το πλέον κατάλληλο για τις ανάγκες διαχείρισης του πιλοτικού κτιρίου, το οποίο έχει ως σκοπό τη βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση του συνόλου των ηλεκτομηχανολογικών εγκαταστάσεών του.
Ο έλεγχος των υποσυστημάτων του κτιρίου και η καταγραφή των μετρήσεών τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικών αισθητηρίων και οργάνων, η διασπορά των οποίων έχει γίνει σε κατάλληλα σημεία του κελύφους και κατά μήκος των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων. Σειρές μετρήσεων λαμβάνονται από παράλληλα αισθητήρια τοποθετημένα από τα εμπλεκόμενα εργαστήρια και ερευνητικά ιδρύματα.
Η διαχείριση των θερμικών αποθηκών και των επιμέρους συστημάτων προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση των ενεργειακών καταναλώσεων διατηρώντας άριστες συνθήκες άνεσης εντός του κτιρίου.
Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα κανονικοποίησης και αποθήκευσης των δεδομένων του κτιρίου για περαιτέρω επεξεργασία και αξιολόγηση.
Υπάρχει επίσης εγκατεστημένος στην οροφή μετεωρολογικός σταθμός με σκοπό την ακριβή μέτρηση των εξωτερικών κλιματολογικών συνθηκών.
Η ετήσια καταγραφή των παραπάνω δεδομένων θα οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για κτίρια τέτοιου τύπου.
sol energy 3.jpg

5. Επιτοίχια και ενδοδαπέδια υποσυστήματα κλιματισμού.
Σκοπός της έρευνας είναι ο καινοτόμος σχεδιασμός και η αξιολόγηση ενδοδαπέδιων και επιτοίχιων εναλλακτών πολυαιθυλενίου, με δυνατότητα ενεργειακής απολαβής και απόρριψης από τις θερμικές αποθήκες και η καταγραφή της συμπεριφοράς τους σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιακών λειτουργιών.
Ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες υπάρχει δυνατότητα επιλογής του συστήματος τροφοδοσίας (θερμικές αποθήκες ψυχρού ή θερμού νερού ή απευθείας διασύνδεση μέσω κλειστού δευτερεύοντος κυκλώματος με το γεωεναλλάκτη ή το φρεάτιο υπογείων υδάτων).
Οι θερμοκρασίες προσαγωγής είναι απόλυτα ελεγχόμενες (μέσω κατάλληλων μετρητικών οργάνων συστήματος αυτοματισμού και αναλογικών ενεργοποιητών) έτσι ώστε να προσαρμόζονται στα προσδιδόμενα ή απορριπτόμενα φορτία του κτιρίου.
Με αυτόν τον τρόπο τα περιφερειακά συστήματα κλιματισμού (περιφερειακές μονάδες ή F.C.U.) λειτουργούν επικουρικά προκλιματίζοντας νωπό αέρα ή συμπληρώνοντας τα φορτία στα οποία το σύστημα ενδοδαπέδιων ή επιτοίχιων εναλλακτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί, λόγω έλλειψης ισχύος ή θερμοκρασιακής ανισοκατανομής.
Σε όλο το εύρος της εγκατάστασης πραγματοποιείται καταγραφή μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας από σχετικά όργανα.
6. Οι κλιματιστικές μονάδες και ο εξαερισμός.
Η διαχείριση του νωπού αέρα γίνεται μέσω κεντρικών κλιματιστικών μονάδων διπλού στοιχείου και υπάρχει δυνατότητα προκλιματισμού του, είτε μέσω των ψυκτικών μηχανών είτε μέσω του συστήματος  γεωεναλλακτών ή του φρεατίου υπογείων υδάτων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας αφού υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης της αντλίας θερμότητας ή του ψύκτη απορρόφησης με μοναδική ενεργειακή απαίτηση αυτήν των αντλητικών συγκροτημάτων ή και κυκλοφορητών. 
Κατά συνέπεια, τα ψυκτικά μηχανήματα λειτουργούν επικουρικά εφόσον οι εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες δεν επιβάλλουν τη χρήση επιπλέον ενεργειακής πηγής.
Η επιλογή της πρωτεύουσας ενεργειακής πηγής για την προαναφερθείσα λειτουργία, γίνεται μέσω συλλογής κατάλληλων δεδομένων από τους μετρητικούς σταθμούς υγρασίας  και θερμοκρασίας για την ελαχιστοποίηση των πρωτογενών ενεργειακών καταναλώσεων (ηλεκτρική ενέργεια στους συμπιεστές).
Με την ανωτέρω λειτουργία διασφαλίζεται η μέγιστη ποιότητα αερισμού διατηρώντας ταυτόχρονα εξαιρετικές συνθήκες άνεσης και μέγιστο βαθμό εξοικονόμησης ενέργειας.
7. Τα φωτοβολταϊκά.
Στην ανατολική πρόσοψη του κτιρίου τοποθετήθηκαν 44 φωτοβολταϊκά πλαίσια άμορφου πυριτίου ισχύος 100 watt έκαστο, διαμορφώνοντας μια εγκατάσταση συνολικής ισχύος 4,4 kW.
Οι λόγοι που επιλέχθηκαν  φωτοβολταϊκά  πλαίσια άμορφου πυριτίου είναι:
• Δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με συννεφιά, μερική σκίαση ή ακόμα και μόνο με την παρουσία διάχυτης ακτινοβολίας.
• Από την ενεργειακή ανάλυση του συστήματος εκτιμήθηκε ετήσια παραγωγή ενέργειας της τάξεως των 3.245 kWh.
• H οικονομική απόδοση του συστήματος, με τιμολόγηση 0,4 ευρώ/ kWh, ανέρχεται στα 1.298,οο ευρώ ανά έτος.
Άλλες βιοκλιματικές επιλογές που υιοθετήθηκαν στην κατασκευή του κτιρίου.
Στο κτίριο υιοθετήθηκαν επιπρόσθετα αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές λύσεις για τη μείωση των ενεργειακών φορτίων, ακολουθώντας αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου.
Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν :
• Ειδικά κρύσταλλα με διπλούς υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμψιμότητας και υψηλής ανακλαστικότητας.
• Εξειδικευμένος φωτισμός χαμηλής ηλεκτρικής κατανάλωσης, δηλαδή φωτιστικά υψηλής απόδοσης με ανακλαστήρα και ειδικό πλέγμα για τη διάχυση του φωτός, χαμηλής θερμικής εκπομπής, που χρησιμοποιούν λάμπες φθορισμού υψηλής απόδοσης.
• Αλουμίνια με θερμοδιακοπή, δηλαδή πλαίσια αλουμινίου αποτελούμενα από δύο τμήματα, εσωτερικό και εξωτερικό προφίλ αλουμινίου, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με παρεμβύσματα χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας προς αποφυγή θερμογεφυρών.
• Εξωτερική θερμομόνωση με δημιουργία κελύφους αποτελούμενου από πολυστερίνη, ειδικό πλέγμα  και θερμομονωτικό σοβά.
solenergy pin 2.jpg

Τα αναμενόμενα οφέλη
Τα κύρια οφέλη από την υλοποίηση του έργου προκύπτουν από:
• Τη συστηματική αντιμετώπιση όλων των βασικών προβλημάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση παρόμοιου είδους εγκαταστάσεων.
• Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
• Την αξιολόγηση των δυνατών τεχνικά λύσεων, την απόδειξη της επιτευξιμότητας και της ανταποδοτικότητάς τους στην πιλοτική – επιδεικτική εγκατάσταση.
Τα άμεσα αναμενόμενα οφέλη εντοπίζονται:
• Στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν.
• Στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας του ελληνικού κλάδου ηλιακής ενέργειας.
• Στην πρόσθετη εξοικονόμηση ενέργειας.
• Στη μείωση του παραγόμενου CO2.
Επίσης, η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου, η απόκτηση πρόσθετης τεχνογνωσίας και η προβολή των αποτελεσμάτων, αποτελούν ιδιαίτερα κίνητρα ώστε να βελτιωθεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των παθητικών και ενεργητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, καθιστώντας τα  πιο ανταγωνιστικά και αυξάνοντας την διεισδυτικότητά τους, με παράλληλες συνέπειες την αύξηση της συμμετοχής της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και τη μείωση της ατμoσφαιρικής επιβάρυνσης σε CO2.
Η επίδραση στην οικονομία και στην προστασία του περιβάλλοντος
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, τα οφέλη που προκύπτουν από τα έργα που έχει κατασκευάσει η Sol Energy Hellas κατά τα έτη 2000-2006 είναι πολλαπλά τόσο για τους άμεσους χρήστες τους (ξενοδοχεία – εργοστάσια) όσο και για το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας.  Ποιο συγκεκριμένα τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη ανάγονται στην εξοικονόμηση:
• Άνω των 270.000 ΜWh ενέργειας
• Περισσοτέρων από 40.000.000 lt  πετρελαίου.
• Πλέον των 30.000.000,οο ευρώ, ενώ συγχρόνως, μείωσαν τις εκπομπές περισσοτέρων των 134.000 τόνων CO2  και την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον μας.
H οικονομική αποτίμηση του αυτόνομου ενεργειακά πιλοτικού κτιρίου
Για την εξαγωγή, κατά δυνατόν, αντικειμενικών συμπερασμάτων σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του πιλοτικού κτιρίου υπολογίστηκαν οι ενεργειακές καταναλώσεις για τον κλιματισμό και τη θέρμανση και συσχετίστηκαν με τις ήδη υπάρχουσες μετρήσεις από την εξάμηνη λειτουργία του πιλοτικού κτιρίου. Προφανώς τα πλέον ασφαλή και αντικειμενικά συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση ενός τουλάχιστον πλήρους κύκλου λειτουργίας το κτιρίου.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το πιλοτικό κτίριο περιέχει εξοπλισμό ο οποίος έχει τοποθετηθεί για ερευνητικό σκοπό, καθώς και συγκεκριμένα σημεία του κτιρίου, π.χ. οι θερμικές υπόγειες μη μεταλλικές δεξαμενές έχουν διαστασιολογηθεί για ερευνητικούς σκοπούς, συνεπώς το κόστος του επιπλέον τοποθετημένου εξοπλισμού είναι αυξημένο.
Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει το αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης ανάλογα, με πιθανή κρατική επιχορήγηση.
solenergy pin 1.jpgΗ οικονομική απόσβεση του επιπλέον κόστους εγκατάστασης εξοπλισμού σε νέο κτίριο ανάλογου μεγέθους γίνεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 8 ½ ετών, με βάση τις παραμέτρους τιμών αγοράς που ισχύουν σήμερα.
Στα γενικότερα οφέλη πρέπει να αποτιμηθούν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι οποίες προκύπτουν από αυτό το ενεργειακά αυτόνομο κτίριο.  Πιο συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπόψη το κόστος από τις επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής το οποίο μεταφράζεται σε χρηματικό κόστος σε 19,οο ευρώ/ tn CO2 (πηγή ExternE) ή βάση του χρηματιστηρίου δικαιωμάτων εκπομπής 10,οο-28,οο ευρώ/ tn CO2, τότε το συνολικό χρηματικό όφελος από το κτίριο ανέρχεται σε 6.900,οο ευρώ/έτος.
Τα ετήσια κοινωνικά οφέλη, τα οποία ποσοτικοποιημένα ισοδυναμούν με 6.900 ευρώ, που προκύπτουν για 15 χρόνια ισοδυναμούν – σε παρούσες αξίες – με 75.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό θα μπορούσε να δοθεί ως επιχορήγηση στον ιδιώτη προκειμένου να υλοποιηθεί η κοινωνικά ωφέλιμη επένδυση. 
Περαιτέρω οφέλη που προκύπτουν από το συγκεκριμένο πιλοτικό κτίριο είναι η γενικότερη ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων ενεργειακών υπηρεσιών. Η αναβάθμιση της ενεργειακής ταυτότητας του κτιρίου, γεγονός το οποίο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κτίρια πλέον θα επιθεωρούνται ενεργειακά και θα εκδίδεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το οποίο θα έχει άμεση σχέση με την τελική αγοραστική του αξία. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η μείωση του οικονομικού ρίσκου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των συμβατικών καυσίμων.
Ποια είναι και τι κάνει η Sol Energy Hellas
Η εταιρία Sol Energy Hellas A.E. ειδικεύεται στη σχεδίαση και κατασκευή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον ξενοδοχειακό και βιομηχανικό τομέα.
Η περιοχή δράσης του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού της εταιρίας συνίσταται στην έρευνα, σχεδίαση και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας με σκοπό την υλοποίηση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, παρέχοντας τις ακόλουθες υπηρεσίες:
• Εξειδικευμένες ενεργειακές λύσεις, λεπτομερείς μελέτες με τη χρήση πρωτότυπων σχεδιαστικών διαδικασιών.
• Ρεαλιστικούς υπολογισμούς εξοικονόμησης ενέργειας.
• Συμβόλαια εγγυημένης απόδοσης.
Το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών της εταιρίας στις περιοχές σχεδίασης, ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, βελτίωσης υπολογιστικών μεθόδων και ανάπτυξης νέων προϊόντων είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συνεργασίας με τα γνωστότερα ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα  αλλά και με εταιρίες του εξωτερικού.
Η Sol Energy Hellas, εφαρμόζοντας ευρωπαϊκά συστήματα ποιότητας έχει ολοκληρώσει μια σειρά από έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, περιλαμβάνοντας τις κάτωθι εφαρμογές:
1. Κεντρικά ενεργητικά ηλιακά συστήματα μεγάλης κλίμακας για την παραγωγή θερμού νερού χρήσης, θέρμανση κολυμβητικών δεξαμενών και θέρμανση χώρων.
2. Θέρμανση και ψύξη με τη χρήση γεωτρήσεων ή θάλασσας, κεντρικά συστήματα κλιματισμού με τη χρήση υδρόψυκτων κεντρικών μονάδων κλιματισμού (Chiller) ή αντλιών θερμότητας, καθώς και όλες τις απαιτούμενες περιφερειακές εγκαταστάσεις (fan coil units, αεραγωγοί κλπ.).
3. Ηλιακό κλιματισμό, με τη χρήση ψυκτών τεχνολογίας απορρόφησης σε συνδυασμό με μεγάλης κλίμακας ηλιακά συστήματα.
4. Κέντρα SPA – Thalasso, κολυμβητικές δεξαμενές και υδάτινα στοιχεία.
5. Κατασκευή κεντρικών μηχανοστασίων.
6. Συστήματα επεξεργασίας νερού για την παραγωγή πόσιμου νερού.
7. Συστήματα πρόληψης και εξουδετέρωσης της νόσου των λεγεωνάριων (λεγεωνέλα).
8. Σχεδίαση και υλοποίηση κεντρικών συστημάτων αυτομάτου ελέγχου με γραφικές απεικονίσεις σε Η/Υ, (Building Management Systems), για τον έλεγχο και την ορθή ενεργειακή διαχείριση μηχανοστασίων, αντλιοστασίων, ηλιακών και άλλων ενεργειακών συστημάτων (γεωθερμικός κλιματισμός, κολυμβητικές δεξαμενές, κέντρα Θαλασσοθεραπείας κλπ.) καθώς και δικτύων κεντρικού κλιματισμού.
9. Σχεδιασμός ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων  Θερμοκηπίων.
10. Φωτοβολταϊκά συστήματα.
Οι κυριότερες από τις εγκαταστάσεις της αφορούν σε αλυσίδες ξενοδοχείων, όπως Aldemar Hotels, Maris Hotels, Elounda Hotels, Belvedere Hotels, Grecotel,  Robinson Club Hotels, AKS Hotels.
Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, στο ενεργειακά αυτόνομο «πράσινο» κτίριο που χρησιμοποιεί γεωθερμικό κλιματισμό, θερμικό ηλιακό πεδίο, ψύκτη τεχνολογίας απορρόφησης και φωτοβολταϊκό σύστημα, για θέρμανση / ψύξη χώρων, ζεστό νερό χρήσης και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι, στην ανωτέρω εγκατάσταση, όπως και σε μεγάλο αριθμό από τα έργα της εταιρίας, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας η συνεργασία με τους υπεύθυνους αρχιτέκτονες με βασικό στόχο την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Περισσότερες πληροφορίες για το κτίριο και την εταιρία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.promitheaspirforos.gr.