Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » EBHE: Ώρα για απεξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο

EBHE: Ώρα για απεξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο

Επιστολή – Πρόταση για την απεξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο μέσω της αξιοποίησης της θερμικής ηλιακής ενέργειας απέστειλε η ΕΒΗΕ προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και των Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«Σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η χώρα μας έχει μια ισχυρή και ώριμη βιομηχανία θερμικών ηλιακών συστημάτων.
Ήρθε η ώρα να βάλουμε μπροστά τα δικά μας συμφέροντα και να αξιοποιήσουμε τη δωρεάν ηλιακή ενέργεια για την άμεση ανακούφιση των Ελλήνων αλλά και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας.
Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Θερμικής Ηλιακής Ενέργειας-Solar Heat Europe, συμμετέχει προωθώντας  την αύξηση της υποκατάστασης ορυκτών καυσίμων κατά 50 TWh μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Αν δεν είχαμε αυτά τα ήδη εγκατεστημένα ηλιακά συστήματα, τα ελληνικά νοικοκυριά θα πλήρωναν περισσότερο από 1 δις € για να ζεσταίνουν νερό και θα χρειαζόμασταν 650 εκατομμύρια Nm3 επιπλέον ρώσικου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή το χρόνο.
Μπορούμε να τετραπλασιάσουμε το ρυθμό εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων μέσα σε δύο χρόνια. Να μην επιτρέψουμε τη σπατάλη πόρων σε πολυδάπανες επιδοτήσεις εισαγόμενων προϊόντων. Το όφελος θα είναι κατευθείαν στη τσέπη του καταναλωτή. Ένα πρόγραμμα άμεσης αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων θα πετύχει εύκολα το στόχο.
Οι εφαρμογές των θερμικών ηλιακών στις βιομηχανίες, στα ξενοδοχεία, στα κτίρια και γενικά όπου απαιτείται θερμότητα για θέρμανση ή και ψύξη πρέπει να αποτελέσουν μέρος της Εθνικής στρατηγικής μας με στοχευμένες δράσεις για άμεσα αποτελέσματα.
Η ΕΒΗΕ και όλοι οι Έλληνες προμηθευτές πρώτων υλών οι δεκάδες χιλιάδες εγκαταστάτες μελετητές και λοιποί συνεργάτες είναι στο πλευρό σας σε αυτό τον αγώνα».