Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Δράσεις και πρωτοβουλίες, ζήτησαν από το Σύνδεσμο Πειραιά οι συνάδελφοι, στην πρόσφατη Γ.Σ.

Δράσεις και πρωτοβουλίες, ζήτησαν από το Σύνδεσμο Πειραιά οι συνάδελφοι, στην πρόσφατη Γ.Σ.

peiraias 1meg.jpg

peiraias 1meg.jpgΠερισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες αλλά και νέα οργανωτική δομή ζήτησαν από το Σύνδεσμο του Πειραιά αρκετοί συνάδελφοι, κατά την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση.
Ζητούμενο, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο, η σύσφιγξη των μελών και η προσέγγιση των συναδέλφων, «για να μην είμαστε μόνο μία μικρή παρέα στις γενικές συνελεύσεις», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
«Οι νέοι συνάδελφοι δεν έρχονται στο σύνδεσμο κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Όλα όσα γίνονται από την πλευρά της διοίκησης είναι σωστά. Πρέπει όμως να γίνουν κι άλλα, να ενεργοποιηθούμε. Ο Σύνδεσμος αριθμεί 460 μέλη, εκ των οποίων ενεργά είναι μόνο τα 120».
«Ομολογουμένως, θα έπρεπε να είχαμε πράξει περισσότερα», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιφάνιος Αλεφραγκής, ο οποίος λόγω σοβαρού αυτοκινητικού ατυχήματος που είχε, απουσίασε από τα συνδικαλιστικά και επαγγελματικά δρώμενα για μεγάλο διάστημα.
«Μην ξεχνάμε όμως», πρόσθεσε, «ότι όλοι εμείς στη διοίκηση είμαστε βιοπαλαιστές, και η ζωή σήμερα απαιτεί περισσότερο χρόνο δουλειάς για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις των οικογενειών μας. Και, βέβαια, μπορεί να γίναν και λάθη, αυτό όμως που έχω να επισημάνω, είναι ότι ακόμα και στις κινήσεις που έγιναν από την πλευρά μας, οι συνάδελφοι δεν έδειξαν την ανάλογη ανταπόκριση. Μιλάω για τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τις διάφορες άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε. Η μεγαλύτερη χαρά μιας διοίκησης, που την ωθεί σε περισσότερες ακόμα δράσεις, είναι η ανταπόκριση, η συμμετοχή των μελών. Πρέπει όλοι να αγαπήσετε το Σύνδεσμο, για να πάμε ένα βήμα μπροστά».
Η συνέλευση, η οποία για μία ώρα περίπου διεξήχθη υπό το φως των κεριών και των φακών που επιστρατεύθηκαν λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενέκρινε τον ταμειακό και διοικητικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.
Επίσης εξέλεξε την εφορευτική επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου (αποφασίστηκε να διαρκέσουν δύο ημέρες, για μεγαλύτερη συμμετοχή συναδέλφων), καθώς και δύο προτάσεις του απερχόμενου γενικού γραμματέα, Γιώργου Σιγάλα.
Η πρώτη πρόταση αφορούσε στη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει «τις δυνατότητες δημιουργίας για την ίδρυση συλλόγου συνταξιούχων Πειραιά», και η δεύτερη, σε εκπολιτιστικές δράσεις του συνδέσμου (αθλητισμός, θέατρο, ζωγραφική, μουσική κ.λπ.) στις οποίες θα συμμετέχουν και τα παιδιά των συναδέλφων.
Κατά την παρουσίαση του διοικητικού απολογισμού, ο πρόεδρος Επιφάνιος Αλεφραγκής, τόνισε ότι «στο χρόνο που μας πέρασε και στο πρώτο τρίμηνο του 2008, μας προβλημάτισαν πολλά ζητήματα του κλάδου. Όπως, θεσμικά, λειτουργικά, κοινωνικά, ασφαλιστικό κ.λπ. Πολλά από τα οποία έπρεπε να τα αντιμετωπίσει η πολιτεία, ενεργοποιώντας νόμους και προεδρικά διατάγματα, για να μη φτάνει ο πολίτης να παίρνει το νόμο στα χέρια του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση των λαθρεγκαταστατών.
Μας προβλημάτισε επίσης το γεγονός, ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή συναδέλφων στα καλέσματα των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων μας, για τη διεκδίκηση σειράς αιτημάτων μας.
peiraias3.jpgΤο οικονομικό, γίνεται βραχνάς για το μικρομεσαίο επαγγελματία, αλλά και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Τα χρήματα πλέον δεν επαρκούν για την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών.
Από την άλλη, διαπιστώνουμε αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες της, σε μικρά και μεγάλα ζητήματα (πυρκαγιές, πυρόπληκτοι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.). Τα θέματα αυτά, συνάδελφοι, είναι πολύ σημαντικά και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν όσο εμείς δεν δραστηριοποιούμαστε μαζικά».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις που ανέπτυξε η διοίκηση το περασμένο έτος και τους 2 πρώτους μήνες του 2008.
Δράσεις που είχαν να κάνουν με την εφαρμογή του διατάγματος για την αντιμετώπιση των λαθρεγκαταστατών, με σεμινάρια (τεχνικά και επιμορφωτικά), με περιφερειακές συσκέψεις, με κινητοποιήσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις, αιμοδοσία, χορούς, εκδρομές, εορτασμούς.
Επισημάνσεις ομιλητών
Μεταξύ των άλλων ζητημάτων που ανέφεραν στις ομιλίες τους οι συνάδελφοι, επισήμαναν και τα εξής:
Κυριάκος Κυριμλίδης: «Πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους νέους σε ηλικία συναδέλφους, και να τους φέρουμε κοντά στο σωματείο. Στη διοίκηση πρέπει να μπουν και νέοι άνθρωποι, με νέες ιδέες».
Παντελής Κολλιός: «Αναγκαιότητα η οικονομική ενδυνάμωση του συνδέσμου, έστω και με αύξηση του ποσού της Υπεύθυνης Δήλωσης».
Φίλιππος Καρακώστας: «Όλοι μαζί, και όχι μόνο η διοίκηση, να προστατεύσουμε τη δουλειά μας. Να βάλουμε φραγμό στους λαθρεγκαταστάτες και σε όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος χωρίς δικαιολογητικά».
Κώστας Παπαπαναγιώτου: «Θέτονται και εκτός ύλης ερωτήσεις στους υδραυλικούς που δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας. Και στη διαμαρτυρία μας, οι εξεταστές λένε ότι όλα τα θέματα είναι συναφή».
Παναγιώτης Ασλανίδης: «Χωρίς να μέμφομαι τη διοίκηση, που έκανε αρκετά πράγματα, η εισήγηση ήταν φτωχή σε θεματολογία. Δεν υπήρξε αναφορά περί συνεταιρισμού και για την ασφάλιση των έργων. Πρέπει να ενημερωθούν οι συνάδελφοι γι’ αυτά τα θέματα όπως επίσης και να καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε να έρχονται περισσότερα μέλη στις γενικές συνελεύσεις».
Αθανάσιος Θεοδώρου: «Θα ήθελα μία ενημέρωση για το τι μπορεί να κάνει επίσημα το σωματείο για τους λαθρεγκαταστάτες».
Μαρίνος Γαλανάνης: «Πρέπει να “αγκαλιάσουμε” τους νέους συναδέλφους, να τους φέρουμε κοντά στο σωματείο. Το νέο Δ.Σ. πρέπει να ασχοληθεί με σοβαρά ζητήματα, όπως το οργανωτικό, να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και πάνω σ’ αυτές να δουλέψουμε. Το να είμαστε αντιπρόσωποι σε ομοσπονδίες και να μην κάνουμε τίποτα για το σύνδεσμό μας, δεν λέει τίποτα».
Κώστας Παγκάκης: «Προτείνω να κάνουμε εκκαθάριση του μητρώου μας και να διαγράψουμε τα ανενεργά μέλη, που δεν έρχονται στις γενικές συνελεύσεις και γενικώς δεν συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του συνδέσμου. Θα πρέπει επίσης, να βάλουμε ένα τύπου πλαφόν στις δουλειές μας. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται, από κάποιους συναδέλφους, εξευτελιστικά χαμηλές προσφορές στους κατασκευαστές».
Νίκος Ασβεστάς: «Το οργανωτικό ζήτημα που τέθηκε από συνάδελφο θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Διαπιστώνω απροθυμία συμμετοχής από τα μέλη μας, στις δράσεις του συνδέσμου».
Γιώργος Σιγάλας: «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά και σοβαρά προβλήματα. Οφείλω όμως να πω ότι, μαζί με τις ομοσπονδίες  μας και τη ΓΣΕΒΕΕ, και στο βαθμό που μας επέτρεψαν οι συγκυρίες, τα καταφέραμε αρκετά καλά. Θυμίζω το ΜΗΚΙΕ, το Π.Δ. 258/2005, τη μη αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους κ.ά.
Επίσης, καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά και δημιουργήσαμε επιτροπές ελέγχου στις οικοδομές για τους λαθρεγκαταστάτες. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα».
Μιχάλης Κατσαρός: «Η καλύτερη ανταμοιβή ενός Δ.Σ., είναι όταν οι συνάδελφοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Πρέπει να αγαπήσετε το σύνδεσμο, για να πάμε ακόμα καλύτερα».
Το κλείσιμο της γενικής συνέλευσης έγινε από τον πρόεδρο του συνδέσμου Επιφάνιο Αλεφραγκή, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σε σειρά θεμάτων που τέθηκαν.
Σύντομο χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυναν οι πρόεδροι του Συνδέσμου και του Συνεταιρισμού Μεγάρων, συν. Γιώργος Σωτηρίου και Γεράσιμος Μιχαλάκης αντίστοιχα.