Απευθύνονται σε αυτοαπασχολούμενους, εργοδότες, εργαζόμενους και συνβοηθούντα μέλη μικρών επιχειρήσεων
Το έργο του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων, της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) με έμφαση στα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης που υλοποιούνται αυτό το διάστημα, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, τέλη Μαΐου ο πρόεδρός του και πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Ασημακόπουλος. Συγκεκριμένα τα προγράμματα αυτά που θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβριο αφορούν την εκπαίδευση 1300 ατόμων και υλοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο της Κρήτης.
Απευθύνονται σε αυτοαπασχολούμενους, εργοδότες, εργαζόμενους και για πρώτη φορά σε συνβοηθούντα μέλη μικρών επιχειρήσεων. Η συμμετοχή σ’ αυτά είναι δωρεάν, δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «εκπαίδευση και αρχική επαγγελματική κατάρτιση» του υπουργείου Παιδείας. Όπως επισημάνθηκε τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης προβλέπονται στο νόμο 3369/2005 και όσα έχουν διάρκεια μέχρι 75 ώρες οδηγούν σε «πιστοποιητικό επιμόρφωσης» ενώ όσα διαρκούν από 76 έως 250 ώρες οδηγούν σε «πιστοποιητικό δια βίου εκπαίδευσης», αναγνωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας.
Αντικείμενα εκπαίδευσης
Ο τίτλος του έργου που εγκρίθηκε από το υπ. Παιδείας και υλοποιείται από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, είναι: «Παροχή εισαγωγικών γνώσεων και δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας και πληροφορικής σε αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και εργοδότες μικρών επιχειρήσεων». Το έργο αυτό αποτελείται από τρία διαφορετικά προγράμματα εκπαίδευσης με αντικείμενα:
• Θέματα επιχειρηματικότητας μικρών επιχειρήσεων, διαρκείας από 70 μέχρι 100 ώρες. Οι επιμέρους διδακτικές ενότητες αυτού του προγράμματος είναι: Έννοια και τρόπος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, στόχοι και λειτουργίες της επιχείρησης, επιχειρηματική ιδέα και διαχείριση ρίσκου, ανάλυση της αγοράς και μάρκετινγκ, δημιουργικότητα, συνεργασία και ανθρώπινο δυναμικό, διαχείριση ποιότητας, οικονομική διαχείριση, σχεδιασμός και κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου.
• Εισαγωγή στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή (από 65 μέχρι 100 ώρες). Οι διδακτικές ενότητες αυτού του προγράμματος, περιλαμβάνουν: χρήση του υπολογιστή και διαχείριση αρχείων, επεξεργασία κειμένου, φύλλα εργασίας, ηλεκτρονική επικοινωνία, παρουσιάσεις και βάσεις δεδομένων.
• Εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφορικής για επιχειρήσεις (40 ώρες). Το πρόγραμμα αυτό επιδιώκει να εξοικειώσει τους ιδιοκτήτες ή τα στελέχη μικρών επιχειρήσεων με τη χρήση του διαδικτύου για την ηλεκτρονική τους επικοινωνία, με σκοπό τη διεκπεραίωση υποχρεώσεων προς δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς (εφορία, ΙΚΑ, τράπεζες κ.α.). Παράλληλα οι εκπαιδευόμενος θα γνωρίσουν τις βασικές εφαρμογές του ηλεκτρονικού επιχειρείν.
Στόχοι των προγραμμάτων εκπαίδευσης
Οι βασικοί στόχοι των παραπάνω προγραμμάτων, όπως τους ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, είναι:
Να βελτιωθούν οι δεξιότητες χρήσης εφαρμογών πληροφορικής των εργαζομένων και ιδιοκτητών των μικρών επιχειρήσεων και να διευρυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεών τους στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορικής.
• Να δοθεί αναπτυξιακός χαρακτήρας στις μικρές επιχειρήσεις μέσω βελτιωμένων προσβάσεων στην κοινωνία της πληροφορίας.
• Να αναπτυχθεί περαιτέρω η επιχειρηματική κουλτούρα των αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων, εργοδοτών και συνβοηθούντων μελών των μικρών επιχειρήσεων μέσω της βελτίωσης των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων, συμπεριφορών και προσωπικών ικανοτήτων που αποτελούν τη βάση της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας.
• Να βοηθούν οι συμμετέχοντες στα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών και γενικότερα τη θέση τους στον επιχειρηματικό στίβο.
Τελειώνοντας την παρουσίαση των προγραμμάτων ο Δ. Ασημακόπουλος, τόνισε:
«Η ΓΣΕΒΕΕ με αυτή τη δράση της ανοίγει νέους ορίζοντες παροχής υπηρεσιών γνώσης στη μικρή επιχείριση. Γι’ αυτό προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους και περισσότερο τους ίδιους τους επιχειρηματίες να δηλώσουν συμμετοχή στα σεμινάρια της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ»