Αρχική » Επικαιρότητα » Δημήτρης Βαργιάμης: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να δώσουμε στον Κλάδο αυτό που του αρμόζει»

Δημήτρης Βαργιάμης: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να δώσουμε στον Κλάδο αυτό που του αρμόζει»

Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Δημήτρης Βαργιάμης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας ενημέρωσε για τις δράσεις στις οποίες έχει προβεί η Ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα, δίνοντάς μας τον σφυγμό του επαγγέλματος, μέσα στην προβληματική αυτή περίοδο που διανύουμε.

Η Ομοσπονδία, παρά την κατάσταση που περνάει η χώρα, συνεχίζει με πρωτοβουλίες και δράσεις, για το τεχνικό κομμάτι του Κλάδου – και όχι μόνο. Έχουν γίνει κινήσεις προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας σχετικά με θέματα που αφορούν το επάγγελμα. Πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με το υπ. Ανάπτυξης σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει τον Κλάδο γενικότερα, στην οποία συμμετείχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας.
Τέθηκαν τα πάρα πολλά κενά νόμου και τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το επάγγελμα, που έχουν να κάνουν με την αδειοδότηση και την είσοδο στο επάγγελμα, την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, τη στρεβλότητα που υπάρχει στο νομικό πλαίσιο όσον αφορά στην τεκμηρίωση της προϋπηρεσίας, την έκδοση, την θεώρηση και την αναβάθμιση των Αδειών.
Θέματα που αφορούν την πρόσβαση στο επάγγελμα, την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο κομμάτι των υπηρεσιών που παρέχουμε στους καταναλωτές, αν δηλαδή όσοι ασχολούνται με το επάγγελμα έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για την παραοικονομία, όσο και στο κομμάτι των υλικών και των προϊόντων που μπαίνουν στη χώρα.
Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, το οποίο δεν αγγίζει κανείς, κυκλοφορούν προϊόντα τα οποία πολλές φορές, για εμάς είναι ακατάλληλα – ακόμα και εάν έχουν πιστοποιήσεις, είναι ακατάλληλα και επικύνδυνα για την υγεία. Υπάρχει ένα ελλειματικό σύστημα το οποίο απαξιώνει το επάγγελμα, τόσο απέναντι στους νέους, αποθαρρύνοντάς τους να το ακολουθήσουν, καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικά επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς τα δικαιώματα του επαγγελματία υδραυλικού που καθορίζονται από τη νομοθσία είναι ένα «πασάλειμμα», μια επικάλυψη για να ρίξουν στάχτη στα μάτια αυτών που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα αλλά και αυτών που το ασκούν.
Ένα κομμάτι που παρουσιάζει έξαρση, είναι ο τρόπος που κάποιοι μπαίνουν στο επάγγελμα: Πάνε και κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, και η εφορία δίνει χαρτί χωρίς να έχει ελέγξει εάν έχει το δικαίωμα να κάνει έναρξη… Η πρότασή μας είναι να υπάρχει ένα μητρώο στα επιμελητήρια, στο οποίο να καταθέτει κάθε εξάμηνο ή κάθε χρόνο όποιος επιχειρεί στο επάγγελμα όσους εργαζόμενους απασχολεί, ώστε να μπορεί να ελέγχει το κάθε επιμελητήριο εάν έχουν τις απαραίτητες άδειες, σύμφωνα με την νομοθεσία. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι υπάρχει κατωχυρωμένο επάγγελμα, και στα προγράμματα «Εξοικονομώ» να μην ζητείται πουθενά μια Υπέυθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης (ΥΔΚΕ) ή, έστω, ο αριθμός Αδείας εκείνου που ανέλαβε τις εργασίες, που έστησε ένα ηλιακό σύστημα, μια εγκατάσταση φυσικού αερίου.
Σαν απάντηση από το υπουργείο, λάβαμε πως θα υπάρξει μια επικαιροποίηση των Π.Δ. των τεχνικών επαγγελμάτων και, από ό,τι μας είπαν, θα λειτουργήσει επιτέλους η περιβόητη Επιτροπή των τεχνικών επαγγελμάτων, που έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο 39/82.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες δράσεις της Ομοσπονδίας που αφορούν αυτόν καθ’ αυτόν τον Κλάδο και τους συναδέλφους, έχουμε πάρει την απόφαση, αφού η πανδημία δεν μας δίνει άλλη δυνατότητα, να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τηλεδιασκέψεις περιφερειακού χαρακτήρα. Έχουμε λοιπόν κάνει μέχρι στιγμής δύο περιφερειακές συσκέψεις, κεντρικής / ανατολικής / δυτικής Μακεδονίας – Θράκης και Ήπειρο / Θεσσαλία / Στερεά Ελλάδα (έχουμε χωρίσει τις περιοχές σε τμήμτατα ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε – αλλά και να ενημερωθούμε κι εμείς καλύτερα από τους συνεδέλφους για τα τοπικά τους ζητήματα), οι οποίες πήγαν πάρα πολύ καλά, υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και προβληματισμός, με συμμετοχή των συναδέλφων. Οι τηλεδιασκέψεις αυτές είναι ανοιχτές σε όλους τους συνάδελφους που θέλουν να συμμετάσχουν, υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να μπουν στην πλατφόρμα της Webbex που έχει στήσει η Ομοσπονδία και να τις παρακολουθήσουν.
Ο Κλάδος, από ό,τι φαίνεται, δεν θα μείνει ανεπηρρέαστος από όλη αυτήν την περιπέτεια – δεν είμαστε βέβαια σαν την Εστίαση, αλλά παρ’όλα αυτά προβλήματα θα υπάρξουν. Μπορεί σαν Κλάδος να μην σταματήσαμε να δουλεύουμε γιατί είμαστε απαραίτητοι στο κοινό – και με την συνεχή καθοδήγηση της Ομοσπονδίας να τηρούνται πολύ αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας – παρ’όλα αυτά όμως, είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, π.χ. όσοι συνάδελφοι δούλευαν με τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία ας πούμε, θα μείνουν ανεπηρρέαστοι; Τα αρνητικά αποτελέσματα θα φανούν με εντονότερο τρόπο όταν θα ανοίξει η αγορά και επανέρθουμε σε μία κανονικότητα. Όταν αρθούν οι όροι που μπήκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές κοκ.
Και βέβαια, υπάρχει το μεγάλο θέμα της στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης, γιατί, δυστυχώς, τα πολλά λεφτά πάνε σε λίγους, ενώ εμείς λέμε λίγα λεφτά να πάνε στους πολλούς… Πρέπει να στηριχθούν οι ΜμΕ. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να πάμε σε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, εάν μας δωθεί η ευκαιρία, εφόσον αρθούν τα μέτρα και μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε ήδη πάρει σχεδόν ένα χρόνο παράταση και πρέπει να εκλεγεί νέα διοίκηση για να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης.
Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να δώσουμε στον Κλάδο αυτό που του αρμόζει και μέσω του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και μέσω της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και της καταξίωσης που πρέπει να πάρει το επάγγελμα τόσο στην κοινωνία αλλά και από εμάς τους ίδιους, ανάμεσά μας. Διαχειριζόμαστε το νερό, τα λύματα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ενέργειας, δεν είναι δυνατόν να απαξιωνόμαστε από την Πολιτεία – αλλά πολλές φορές και από το καταναλωτικό κοινό και από εμάς τους ίδιους.