Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Η αγκαλιά του Συνεταιρισμού είναι μεγάλη, τους δέχεται όλους και τους περιμένει να έρθουν»

Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Η αγκαλιά του Συνεταιρισμού είναι μεγάλη, τους δέχεται όλους και τους περιμένει να έρθουν»

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος βρίσκεται επικεφαλής της Ένωσης Συντηρητών Καυστήρων Ελλάδας τα τελευταία δέκα χρόνια.
Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την ιστορία, την πορεία και τους στόχους του Συνεταιρισμού,  που λειτουργεί από το 1994.

 

 

Πότε ιδρύθηκε η ΕΣΚΕΛ ΣΠΕ και με τι σκοπό;.
Η ΕΣΚΕΛ ΣΠΕ ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την παροχή προϊόντων σε ότι αφορά την θέρμανση, ανταλλακτικά για καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αέριου, σε χαμηλές τιμές με άμεση παράδοση.
Πόσα ήταν τα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΚΕΛ, πόσα μέλη έχει σήμερα και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γραφτεί ένα νέο μέλος στην Ένωση;
Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΚΕΛ για την σύστασή της ήταν τριάντα δύο (32). Με την πάροδο όμως των χρόνων, τα μέλη μας αυξήθηκαν σημαντικά.
Ο αριθμός των μελών έως σήμερα παραμένει σταθερός, παρ’όλη την αποχώρηση συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης, με την εγγραφή νέων μελών.
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γραφτεί κάποιος μέλος στον Συνεταιρισμό, είναι να είναι αδειούχος συντηρητής καυστήρων και να αγοράσει μία μετοχή. Για την απόκτησή της, αν κάποιος δεν μπορεί να την εξοφλήσει μετρητοίς, δίνεται η δυνατότητα να δώσει το 1/3 της αξίας και το υπόλοιπο σε τρεις ισόποσες δόσεις. Μέλος θεωρείται με την ολοσχερή εξόφλησή της. Οι μετοχές που μπορεί να έχει κάθε μέλος βάσει του καταστατικού είναι μέχρι δέκα, αλλά, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μετοχών που έχει στην κατοχή του, κάθε μέλος του Συνεταιρισμού, στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, έχει δικαίωμα μιας ψήφου.
Πότε αναλάβατε τα ηνία της Ένωσης ως πρόεδρος του δ.σ.; Είναι η πρώτη σας θητεία στην Διοίκηση ή είχατε εκλεγεί και σε προηγούμενες Διοικήσεις;
Ως πρόεδρος στον Συνεταιρισμού εκλέχτηκα το 2010 και παραμένω έως και σήμερα. Στην διοίκηση του Συνεταιρισμού έχω εκλεγεί ως αντιπρόεδρος από το 2008.
Θέλω να τονίσω πως την τελευταία δεκαετία οι ευθύνες και οι δυσκολίες ήταν πολλές, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα και ο Κλάδος μας.
Παρ’όλα αυτά το ΔΣ, το προσωπικό και η στήριξη των πελατών, μελών και μη μελών, κατάφεραν να εδραιώσουν την ΕΣΚΕΛ στο χώρο της θέρμανσης με ανταγωνιστικές τιμές και αύξηση του τζίρου τα τελευταία χρόνια.
Επίσης μετά από δώδεκα χρόνια συμμετοχής μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚΕΛ, μπορώ να πω ότι σύσσωμο το ΔΣ κατόρθωσε, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και δουλεύοντας αφιλοκερδώς, την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση του Συνεταιρισμού, γιατί ο Συνεταιρισμός δεν παύει να είναι μία ΙΔΕΑ.


Τα τελευταία χρόνια, η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Η ΕΣΚΕΛ, βοηθάει τα μέλη της στην συμπλήρωση αιτήσεων για παροχή φυσικού αερίου σε πελάτες τους όπως και για χρηματοδοτήσεις;
Η ΕΣΚΕΛ είναι συμβεβλημένη με την ΕΠΑ Αττικής. Παίρνουμε τα έντυπα των αιτήσεων και τα συμπληρώνουμε. Ο συνάδελφος μπορεί να δώσει τα στοιχεία του ακινήτου, να γίνει η αίτηση και να προχωρήσει, τα μέλη το ξέρουν αυτό, έχουν ενημερωθεί. Η χρηματοδότηση βγαίνει βάσει προγραμμάτων της ΕΠΑ και της ΔΕΠΑ και, ο συνάδελφος μπορεί να κάνει αίτηση για λογαριασμό του πελάτη, ανάλογα με το πρόγραμμα που «τρέχει» κάθε περίοδο, φτιάχνουμε εμείς την αίτηση. Για τις χρηματοδοτήσεις βέβαια, υπάρχει πλαφόν, τελειώνουν πολύ γρήγορα, μέσα σε 3-4 μέρες. Αν προλάβεις, θα μπεις.
Έχετε ιδιαίτερη τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη των συνδέσμων του Κλάδου που ψωνίζουν από την ΕΣΚΕΛ;
Το καταστατικό ορίζει πως ο συνάδελφος που είναι μέλος, έχει κάποια παραπάνω προνόμια, σε σχέση με κάποιον συνάδελφο που δεν είναι μέλος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη στήριξη στην ΕΣΚΕΛ από συναδέλφους μη μέλη της. Εμείς αυτούς τους συναδέλφους προσπαθούμε να τους πείσουμε να γίνουν μέλη, ώστε να έχουν όλα τα οφέλη του μετόχου, παρέχοντας ως κίνητρο τόσο τις πολύ καλές τιμές όσο και την άμεση εξυπηρέτηση. Όσο πιο πολλά μέλη έχει ο Συνεταιρισμός τόσο ακόμα καλύτερες τιμές θα έχει.
Ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου μας προέρχεται από πελάτες της επαρχίας τους οποίους εξυπηρετούμε την ίδια μέρα ή την αμέσως επόμενη με πρακτορείο της προτίμησής τους ή με ταχυμεταφορική της επιλογής τους.


Οργανώνετε σεμινάρια ή άλλες εκδηλώσεις για τα μέλη σας;
Ήδη από το 1998, είχε δημιουργηθεί εργαστήριο Φυσικού Αερίου στην ΕΣΚΕΛ για να κάνουμε την εκπαίδευση των συντηρητών καυστήρων στο αέριο -το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης βέβαια, γινόταν στα εργαστήρια του ΟΑΕΔ.
Σήμερα πλέον διοργανώνουμε σεμινάρια σε συνεργασία με αντιπροσωπείες, άλλοτε με δική μας πρωτοβουλία και άλλοτε με πρωτοβουλία των εταιρειών. Τα σεμινάρια δεν πραγματοποιούνται απαραίτητα όλα στον χώρο μας, αλλά και στα εργαστήρια των εταιρειών, προκειμένου να ενημερωθούμε για νέα προϊόντα και ότι καινούργιο βγαίνει στην αγορά.
Tι ενέργειες πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε προκειμένου να κεντρίσετε το ενδιαφέρον και σε άλλους συναδέλφους σας να έρθουν να γραφτούν στην ΕΣΚΕΛ;
Θεωρώ ότι όταν θέλεις να ενταχθείς κάπου, είτε σε συνεταιρισμό είτε σε σωματείο, πρέπει να υποστηρίζεις και την ιδέα.
Ο Συνεταιρισμός, θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί με την πάροδο των χρόνων το ξεχάσαμε ήταν, είναι και θα είναι ΙΔΕΑ. Κάτι που μάθαμε από τους παλιούς ιδρυτές συνάδελφους και θα πρέπει να συντροφεύει και τους καινούργιους.
Και η ιδέα είναι να προχωράμε ενωμένοι, όλοι μαζί, για το καλό του Συνεταιρισμού και του Κλάδου μας.
Παλαιότερα συμμετείχατε σε εκθέσεις, πιστεύετε ότι σας βοηθούσαν, και σε ποιο βαθμό;
Το σκεφτόμαστε να πάμε σε εκθέσεις ξανά. Δεν είναι πως δεν πιστεύουμε στο όφελος από τέτοιου τύπου ενέργειες, πρέπει όμως να βάζουμε κάποια όρια, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, ώστε ότι γίνεται, να γίνεται σωστά.
Να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε επισκεφθεί εκθέσεις τόσο εγχώριες όσο και στο εξωτερικό, δημιουργώντας συνεργασίες που έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη και την αύξηση του ετήσιου τζίρου μας.
Ο Συνεταιρισμός σας άντεξε στον χρόνο, κάτι που δεν συνέβη με πολλούς άλλους συνεταιρισμούς σε άλλους κλάδους. Πού αποδίδετε την επιτυχία σας αυτή;
Εμείς αντέξαμε γιατί προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στην κρίση. Δεν κάναμε σπατάλες. Δεν κάναμε παραπάνω πράγματα, από αυτά που κάναμε τον «καλό» καιρό και, απλά, αντέξαμε. Είμαστε ένα ΔΣ που παίρνουμε πάντα συλλογικά τις αποφάσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Βάζαμε κάτω τα πράγματα, ιδέες υπήρχαν πολλές, κάποιες τις υλοποιήσαμε και άλλες όχι.
Είχαμε και έχουμε όμως καλή συνεννόηση μεταξύ μας, συζητάμε.
Στο σημείο αυτό θέλω θερμά να ευχαριστήσω το προσωπικό της ΕΣΚΕΛ που όλα αυτά τα χρόνια έχει εργαστεί με επαγγελματισμό και αφοσίωση συμβάλλοντας στην εξέλιξη και άνοδο του Συνεταιρισμού.
Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συντηρητές για την ΕΣΚΕΛ ΣΠΕ;
Ως πρόεδρος του Συνεταιρισμού, προσκαλώ τους συναδέλφους, ανεξάρτητα σε ποιο σωματείο ανήκουν, να ενταχθούν στην ΕΣΚΕΛ για να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα των μελών.
Ως μέλος της ΕΣΚΕΛ μπορείς να προμηθευτείς όλα τα απαραίτητα προϊόντα σε προσιτές τιμές, με άμεση εξυπηρέτηση και επιπλέον εκπτώσεις από τις αγορές.
Να έρθουν να γραφτούν στον Συνεταιρισμό!
Η αγκαλιά του Συνεταιρισμού είναι μεγάλη, τους δέχεται όλους και τους περιμένει να έρθουν.