Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Δημήτρης Φάφας: «Το επάγγελμα χρειάζεται στοχευμένες σχολές και σεμινάρια που να ενημερώνουν για τις νέες τεχνολογίες»

Δημήτρης Φάφας: «Το επάγγελμα χρειάζεται στοχευμένες σχολές και σεμινάρια που να ενημερώνουν για τις νέες τεχνολογίες»

Ο πρόεδρος του Σωματείου αδειούχων Εγκαταστατών-Συντηρητών Καυστήρων και Συσκευών Υγρών και Αερίων καυσίμων Ηπείρου και Κέρκυρας «Η Φλόγα», Δημήτρης Φάφας, παραχώρησε στον «Υ» τηλεφωνική συνέντευξη, εκθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του στην περιοχή λόγω κορωνοϊού – και όχι μόνο.

Πόσο έχουν επηρεαστεί οι δουλειές των συναδέλφων σας στα Γιάννενα και την Κέρκυρα από την επιδημία του κορωνοϊόυ;
Όσον αφορά στην δουλειά μας, όπως φαντάζομαι και στα περισσότερα ελεύθερα επαγγέλματα, παρατηρείται μείωση. Ο κόσμος έχει περιορίσει τις δαπάνες του, ενώ υπάρχουν και πολλοί άνεργοι που ζουν μόνο με τα επιδόματα. Αυτό έχει φανεί και στο δικό μας επάγγελμα. Έχει μειωθεί όντως η δουλειά, βασικά όμως κρατάμε ακόμα. Βλέπουμε τα χειρότερα και λέμε ότι εμείς καλά είμαστε.
Πως επικοινωνείτε με τα μέλη σας, τώρα που δεν μπορείτε να συναντηθείτε; Κάνετε τηλεδιασκέψεις;
Με τους συναδέλφους επικοινωνούμε μόνο τηλεφωνικά – κι αν κάποιο μέλος μας έχει πρόβλημα, ξέρει πώς να μας βρει, συνήθως μας στέλνει email. Υπάρχει επίσης και η ιστοσελίδα μας, όπως και η σελίδα μας στο facebook για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί μας. Ευτυχώς στην εποχή μας υπάρχει η τεχνολογία που διευκολύνει πολύ την επικοινωνία. Τα μέλη της Διοίκησης επικοινωνούμε μεταξύ μας τηλεφωνικά.
Ποια είναι η θέση του Σωματείου σας σχετικά με την εκπαίδευση;
Τελευταία αλλάζουν πολλά με τις επαγγελματικές σας σχολές, με κάποιες μάλιστα να κλείνουν εντελώς. Στην σχολή στα Γιάννενα τι κατάσταση επικρατεί;
Το Σωματείο μας, έχει θέσει το πρόβλημα που υπάρχει με τις επαγγελματικές σχολές εδώ και χρόνια. Στα Γιάννενα, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγάλο. Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη υπάρχουν τα ΙΕΚ τεχνικών αερίων καυσίμων όπου μπορεί κάποιος να φοιτήσει και να πάρει πτυχίο. Στα Γιάννενα δεν υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα.
Οι σχολές του ΟΑΕΔ για τους θερμοϋδραυλικούς ήταν ανεπαρκείς για το δικό μας επάγγελμα. Κακώς έδιναν το δικαίωμα σε παιδιά που είχαν πτυχίο θερμοϋδραυλικού να ασκούν και το δικό μας επάγγελμα. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν διδαχτεί ηλεκτρολογία, δεν έχουν τις γνώσεις που απαιτούνται και είναι επικίνδυνο για το κοινό και για τους ίδιους να ασκούν το επάγγελμα του τεχνικού καύσης.
Το δικό μας αίτημα, είναι να λειτουργήσουν σχολές οι οποίες να είναι στοχευμένα για τους επαγγελματίες τεχνικούς κάυσης, όπως αυτές που λειτουργούσαν παλαιότερα στην Αθήνα.
Εκτός από τις σχολές, θεωρούμε ότι θα πρέπει να διοργανώνονται και πιστοποιημένα σεμινάρια. Σαν Κλάδος, έχουμε πρόβλημα με τα νέα παιδιά που θέλουν να μπουν στο επάγγελμα, εμείς οι παλαιότεροι τα χρειαζόμαστε αυτά τα παιδιά, αλλά οι γνώσεις τους αυτή τη στιγμή είναι ελλειπέις… Βγαίνουν στην σύνταξη οι παλαιοί συνάδελφοι και δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι να συνεχίσουν το επάγγελμά μας.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως, σαν Κλάδος, έχουμε συμφέρον να είμαστε πολλοί, και σωστά καταρτισμένοι, ώστε να βγαίνει όλη η δουλειά από εμάς, ώστε να μην χρειαστεί να αναλάβουν τις δικές μας δουλειές τεχνίτες άλλων επαγγελμάτων.
Το αίτημα αυτό θέσαμε σαν Σωματείο και σε διαδικτυακή συνάντηση που είχαμε πριν 2 μήνες με το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, την δημιουργία δηλαδή σχολών αλλά και πιστοποιημένων σεμιναρίων, τα οποία θα κατοχυρώνουν στους νέους συναδέλφους την απαραίτητη προϋπηρεσία. Παλιότερα, είχαμε τις 150 ώρες σεμιναρίων, είχαμε και την Άδεια του Π.Δ. 511 για τα πετρέλαια καύσιμα. Τώρα, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν την παλιά Άδεια του 511 και δεν μπορούν να βγάλουν την Άδεια για αέρια καύσιμα.
Τώρα για την απόκτηση της Άδειας τεχνικού – εγκαταστάτη καύσης, οι νέοι συνάδελφοι χρειάζονται ένσημα για να την αποκτήσουν, ή, εναλλακτικά, κάποιον από εμάς ή κάποιον μηχανικό που θα επιβλέπει τις δουλειές τους. Αίτημά μας είναι οι σχολές να είναι πιο στοχευμένες, να απευθύνονται δηλαδή σε όσους επιθυμούν να μάθουν το δικό μας επάγγελμα, του Εγκαταστάτη Καύσης και όχι σε υδραυλικούς ή θερμοϋδραυλικούς. Επίσης θα πρέπει να διδάσκονται και τις νέες τεχνολογίες. ώστε να είναι πλήρως καταρτισμένοι για το επάγγελμα.
Με τις συνθήκες που πλέον επικρατούν λόγω της πανδημίας, εμείς σαν Σωματείο δεν μπορούμε να οργανώνουμε σεμινάρια σε συνεργασία με εταιρείες, όπως γινόταν ως τώρα. Είναι όμως εφικτό τα σεμινάρια αυτά να γίνουν διαδικτυακά και θα μπορούσαμε, τουλάχιστον για το θεωρητικό μέρος, να ακολουθήσουμε προς το παρόν αυτόν τον τρόπο και, με κάποια φόρμουλα, να κάνουμε αργότερα και το πρακτικό. Κάποιοι συνάδελφοι να μπορούν να παρακολουθήσουν το θεωρητικό μέρος των σεμιναρίων διαδικτυακά, τώρα που η τεχνολογία μας παρέχει τα εργαλεία.
Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Άδεια Εγκαταστάτη Εγκαταστάσεων Καύσης, να μάθουν κάποια πράγματα και, αργότερα, με φυσική παρουσία όταν το επιτρέψουν οι καταστάσεις, να αποκτήσουν και την πρακτική τους εκπαίδευση. Ακόμη και ένα σεμινάριο θα τους βοηθήσει και να δώσουν εξετάσεις, αλλά και να μάθουν κάποια πράγματα σωστά. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί και με αέρια καύσιμα δεν είναι εύκολο, δεν έχουν τις γνώσεις. Το επάγγελμά μας είναι επικίνδυνο, δεν μπορεί να το ασκεί ο οποιοσδήποτε χωρίς να έχει τις κατάλληλες γνώσεις.
Στο τέλος των εργασιών που αναλαμβάνετε σας ζητάν το Φύλλο Ελέγχου οι πελάτες σας;
Οι περισσότεροι καταναλωτές στα Γιάννενα δεν το γνωρίζουν. Τα προηγούμενα χρόνια, έγινε και από εμάς, σαν Σωματείο, μεγάλος αγώνας για ενημέρωση πάνω σε αυτό το θέμα. Ενημέρωση πιο πολύ για τα μέλη μας παρά για τον κόσμο, τονίζοντας ότι το κακό ξεκινούσε από εμάς, που δεν συμπληρώναμε το Φύλλο Ελέγχου και δεν το δίναμε στον πελάτη μας, εξηγώντας του το πόσο χρήσιμο είναι γι’ αυτόν.
Το κακό είναι ότι εμείς οι ίδιοι αργήσαμε πολύ να καταλάβουμε ότι, αυτό το εργαλείο που είχαμε στα χέρια μας, θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να έχουμε δουλειά και κυρίως να ξεχωρίζουμε, δίνοντας το Φύλλο Ελέγχου, από τους υπόλοιπους που κάνουν εγκαταστάσεις χωρίς να έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Δυστυχώς εδώ στα Γιάννενα δεν γίνονται και έλεγχοι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Έχετε μείωση μελών στο Σωματείο σας λόγω της κατάστασης που βιώνουμε; Τι θα θέλατε να ευχηθείτε στα μέλη σας από εδώ και πέρα;
Δεν έχουμε μείωση στα μέλη μας. Όσα ήταν τα ενεργά μας μέλη, εξακολουθούν να είναι. Νέα μέλη δεν έχουμε γιατί δεν υπάρχουν. Μείωση στον αριθμό των μελών έχουμε μόνο όταν κάποιος συνάδελφος βγει στην σύνταξη και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος νέος να καλύψει το κενό. Η δύναμη του σωματείου παραμένει σταθερή.
Για τα πρωτοβάθμια σωματεία, φέτος ήταν χρονιά εκλογών. Λόγω των συνθηκών, έχουμε πάρει παράταση μέχρι 30 Ιουνίου για να τις πραγματοποιήσουμε, αν και πιστεύω θα δοθεί και άλλη μέχρι το Σεπτέμβριο. Είμαστε σε αναμονή για να δούμε πότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τις εκλογές, να βρεθούμε σαν μέλη, να πει ο καθένας τα προβλήματά του από κοντά, στον ίδιο χώρο. Αυτό μας έχει λείψει, πάει πολύς καιρός που έχουμε να βρεθούμε από κοντά. Καλή η τεχνολογία, απαραίτητη στην εποχή μας, αλλά χρειάζεται και η επαφή από κοντά, είναι αλλιώς.
Να ευχηθώ για όλα τα επαγγέλματα, όχι μόνο το δικό μας, να ξεπεράσουμε σύντομα την πανδημία. Να μπορέσει σύντομα όλος ο κόσμος να έχει μια δουλειά και να μπορούμε όλοι να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Να είμαστε όλοι καλά και να την ξεπεράσουμε υγιείς. Εύχομαι να γυρίσουμε το συντομότερο στην καθημερινότητά μας.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σωματεία