Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Εξωδικαστικού σε μισθωτούς, συνταξιούχους

Ο σχεδιασμός για μισθωτούς- συνταξιούχους κινείται πάνω στους εξής άξονες:
  • Δυνατότητα ρύθμισης ως 120 δόσεις για χρέη ως και τη χρήση του 2017. Από τον χρόνο εφαρμογής των νέων διατάξεων θα εξαρτηθεί αν μπορούν να συμπεριληφθούν και οφειλές της τρέχουσας χρήσης (προς την Εφορία), οι οποίες εκτιμάται ότι ως το Δεκέμβριο θα έχουν φτάσει στα 10- 11 δισ. ευρώ.
  • Ελάχιστη καταβολή (δόση) 50 ευρώ.
  • «Κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις και τόκους. Είναι πολύ πιθανόν το μέγεθος του «κουρέματος» να κλιμακώνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.
  • Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Εξωδικαστικό, δεν θα τεθεί όριο οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
  • Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται με βάση τη συνάρτηση ύψους οφειλής- περιουσιακής κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείονται οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα ή καταθέσεις πολλαπλάσιες του χρέους τους. Σημειωτέον ότι στον Εξωδικαστικό, για οφειλές ως 20.000 ευρώ δεν ισχύει ο λόγος χρέους/περιουσιακής κατάστασης.

Έως τώρα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού:
– Επιχειρήσεις (62 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.470 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 82 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.
– Ελεύθεροι επαγγελματίες (36 εβδομάδας λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.486 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 516 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
– Αγρότες (15 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 154 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 43 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Από τον κ. Θράσο Μίαρη, φορολογικό συνεργάτη του Ε.Ε.Α.