Αρχική » Περιεχόμενα » Τεχνική Ενημέρωση » Διαβρώσεις και πισίνες

Διαβρώσεις και πισίνες

Του Νικήτα Κουναδίνη

Αναφορικά με τις πισίνες και τις διαβρώσεις που δημιουργούνται στα μεταλλικά μέρη τoυς, θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι δεν υπάρχουν πολλές εφαρμογές οι οποίες να προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις αντιμετώπισης των διαφορών γαλβανικού στοιχείου. Αναμφισβήτητα, οι διαφορές δυναμικού συμβαίνουν σε ένα άκρως επιθετικό περιβάλλον: το νερό των πισινών και των υλικών που περιέχονται σε αυτές.
Υψηλού επιπέδου, σχεδόν καταστροφικές διαβρώσεις, υφίστανται τα διάφορα μεταλλικά στοιχεία της πισίνας όπως σκάλες, φωτιστικά, σχάρες εισόδου και εξόδου του νερού. Θα πρέπει να αναλύσουμε με μία απλή προσέγγιση τους λόγους που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα φαινόμενα, σε αντίθεση με χώρους αποθήκευσης νερού, όπου αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.


Αρκετές προσπάθειες γίνονται από τους κατασκευαστές πισινών να επιλέξουν μεταλλικά εξαρτήματα υψηλής μεταλλουργικής ποιότητας, όπως την αντικατάσταση ανοξείδωτου χάλυβα L304 από L316, καθώς επίσης με πλαστικά εξαρτήματα τα φωτιστικά, τις σχάρες εισόδου – εξόδου νερού.
Όλα αυτά συμβαίνουν με δεδομένου του ότι δεν υπάρχει εφαρμοσμένη λύση προστασίας και για αυτό πρέπει να αναδείξουμε το διαβρωτικό φαινόμενο που προκαλεί τις ηλεκτροχημικές διαβρώσεις με τα συγκεκριμένα καταστροφικά αποτελέσματα.
Το νερό των πισινών δέχεται στην σύνθεσή του με διάλυση διάφορα υλικά όπως το χλώριο, το χλωριούχο νάτριο και άλλα, που συνθέτουν την υγειονομική εξασφάλιση του νερού της πισίνας από μικρόβια και βακτηρίδια. Η ύπαρξη όμως αυτών των υλικών και των παραγώγων τους, βοηθούν, με αρνητικό τρόπο, την όξυνση του φαινομένου των ηλεκτροχημικών διαβρώσεων, με δεδομένο το ηλεκτρολυτικό φαινόμενο που υπάρχει οπωσδήποτε μέσα σε ένα ηλεκτρολυτικό μπάνιο, όπως είναι η πισίνα. Με τα μέταλλα που την αποτελούν παρατηρούμε λοιπόν με μέτρηση της διαφοράς δυναμικού με όργανο, την αύξηση αυτής της διαφοράς γαλβανικού στοιχείου των ασθενών ηλεκτροχημικών ρευμάτων κάτω από την επίδραση των χλωριόντων και την μετατροπή σε υποχλωριώδες νάτριο του χλωριούχου νατρίου. Συμπερασματικά, από την επίδραση των επιφανειακών ασθενών ρευμάτων έχουμε μία αύξηση της τιμής της διαφοράς δυναμικού λόγω αυτού του διαλύματος ηλεκτρολύτη που συνθέτει το νερό των πισινών. Εν συντομία για αυτούς τους λόγους το φαινόμενο των διαβρώσεων κορυφώνεται με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για τα μεταλλικά εξαρτήματα των πισινών (σπηλαιώδεις διαβρώσεις που οδηγούν σε ψαθυρά θραύση).
Τρόπος προστασίας
Η παροχή συγκεκριμένης τάσεως ελεγχόμενης πηγής συνεχούς ρεύματος, παραγόμενης ηλεκτροχημικά, έτσι ώστε να είναι συμβατό με το φαινόμενο των διαβρώσεων, είναι δυνατόν να τροφοδοτήσει μέσα από το ίδιο το νερό της πισίνας με αρνητικά ιόντα, τα οποία θα καθοδικοποιήσουν τα μεταλλικά μέρη και θα τα μετατρέψουν από άνοδο γαλβανικού στοιχείου σε κάθοδο ηλεκτρολυτικού κελιού. Στην αγορά υπάρχουν συσκευές επιβαλλόμενης τάσης μέσω θυσιαζόμενης ανόδου που με δύο ακίδες τιτανίου ως ανόδια μπορούμε να προσανατολίσουμε τα ιόντα προστασίας , ακόμα και να στρέψουμε τα χλωριούχα επικουρικά να υποβοηθούν το έργο της προστασίας. Η τάση προστασίας δεν θα πρέπει να είναι κατώτερη των -780 mv και ανώτερη των 2500 mv.