Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Για Πέραμα, κυριακάτικη αργία και φορολογικά μέτρα
Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Πέραμα, όπου έχασαν τη ζωή τους 8 εργαζόμενοι, η διοίκηση του Συνδέσμου Αθηνών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και οργή για το θάνατο των 8 εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.
Το τραγικό αυτό συμβάν, που ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων ατυχημάτων, καταδεικνύει με το χειρότερο τρόπο, την έλλειψη των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής για την προστασία των εργαζομένων στη ζώνη.
Στο βωμό του εργοδοτικού και εφοπλιστικού κέρδους, με τις πλάτες της κυβέρνησης, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στο Πέραμα αλλά και σε όλες τις παραγωγικές μονάδες δεν έχουν καμία αξία.
Ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα ελέγξει αυστηρά τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους ελέγχους του πλοίου και θα τιμωρήσει αυστηρά τους υπευθύνους των εγκληματικών αυτών παραλείψεων.
Καλούμε την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ενστερνιστούν τις απόψεις των συνδικαλιστικών σωματείων της ζώνης για την επιβολή αποτελεσματικότερων μέτρων και ελέγχων, ώστε να σταματήσει να καταβάλεται φόρος αίματος των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στο Πέραμα δεν μπορεί να είναι εν δυνάμει μελλοθάνατοι! Δεν μπορεί το εργοδοτικό κέρδος να έχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή. Το έγκλημα στη ζώνη δεν μπορεί να συνεχίζεται».
Η επιστολή εστάλη στα υπουργεία Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Εμπορικής Ναυτιλίας, στη Βουλή, στα πολιτικά κόμματα και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου.

«Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας»

Για το θέμα της συζήτησης πολυκαταστημάτων και υπουργείου Ανάπτυξης για την κυριακάτικη αργία, η διοίκηση του Συνδέσμου τόνισε:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών της Αθήνας εκφράζει την αντίθεσή του στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των πολυκαταστημάτων για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, και μάλιστα με το πρόσχημα για «χτύπημα της ακρίβειας», αποτελεί χτύπημα στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων και συντριβή των μικρών επιχειρήσεων επ’ ωφελεία των μεγάλων.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει στη δημιουργία ολιγοπωλίων του εμπορίου, αφού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος τις Κυριακές.
Η ακρίβεια δεν χτυπιέται με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αλλά με την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών και την προστασία των εργαζομένων».
Η επιστολή εστάλη στο υπουργείο Ανάπτυξης, τα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΒΕΕ και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Μάρτυρες του ίδιου σκηνικού»

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γεώργιου Αλογοσκούφη, για τα χαμηλά εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο Σύνδεσμος τόνισε:
«Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό και πριν την άνοδο όλης της κυβέρνησης στη ΔΕΘ για τις καθιερωμένες εξαγγελίες λιτότητας προς το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, εμείς οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες όλης της χώρας γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου σκηνικού από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μας χαρακτηρίζει φοροφυγάδες.
Οι λόγοι είναι προφανείς και επικοινωνιακοί. Έρχονται δύσκολες μέρες. Τα έσοδα του δημοσίου υστερούν, οι μαύρες τρύπες πρέπει να καλυφθούν, τα νέα φορολογικά μέτρα κάπου πρέπει να χρεωθούν. Το ερώτημα που τίθεται βεβαίως, είναι πώς είναι δυνατόν εμείς οι «χορτασμένοι» από χρήματα μικρομεσαίοι να κλείνουμε καθημερινά, κατά δεκάδες και εκατοντάδες, τις επιχειρήσεις μας, γιατί δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας.
Είναι γεγονός ότι το υπουργείο ξεχνά να μιλήσει για την καθίζηση της αγοράς, την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, την αύξηση της ανεργίας, την έλλειψη χρήματος από τους Έλληνες πολίτες.
Τα εισοδήματα είναι μικρά, γιατί απλά δεν υπάρχει δουλειά. Εάν το υπουργείο ενδιαφέρεται πραγματικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ας στραφεί τότε στην πηγή της, δηλαδή στους τεράστιους πολυεθνικούς κολοσσούς, στα τραστ, στις εταιρίες πετρελαιοειδών και τη μαύρη εργασία, οι τζίροι των οποίων ετησίως υπερβαίνουν το συνολικό τζίρο των 800.000 μικρομεσαίων».
Η επιστολή εστάλη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΒΕΕ και τα ΜΜΕ.
Όλες οι επιστολές υπογράφονται από τον πρόεδρο Αθανάσιο Στρουμπούλη και το γενικό γραμματέα Γεώργιο Κωνσταντέλλο.