Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Δεν γίνεται ένταξη στα βαρέα με αυτασφάλιση στο ΙΚΑ

Δεν γίνεται ένταξη στα βαρέα με αυτασφάλιση στο ΙΚΑ


Η διοίκηση του Ήφαιστου, διευκρινίζει το καθεστώς που ισχύει για την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στην τελευταία γενική συνέλευση της Εστίας σχετικά με δυνατότητα αυτασφάλισης των συναδέλφων στο ΙΚΑ και ένταξής τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, το δ.σ. του Ήφαιστου με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στην τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΤΙΑΣ ο πρόεδρος της κύριος Λαγκώνης απαντώντας στο αίτημα συναδέλφων για ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά μεταξύ άλλων δήλωσε: “Έχουμε επίσης πει ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει αυτασφάλιση στο Ι.Κ.Α. όπου εκεί υπάρχει κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων”. Η προτροπή αυτή του κυρίου Λαγκώνη η οποία δημοσιεύθηκε στον κλαδικό τύπο (Υδραυλικός τεύχος 1410) δημιούργησε σύγχυση και ψεύτικες προσδοκίες σε συναδέλφους από όλη την Ελλάδα.
Πολλοί συνάδελφοι απευθύνθηκαν στο Ι.Κ.Α. της περιοχής τους ζητώντας να ενταχθούν με αυτασφάλιση στα βαρέα και ανθυγιεινά, εισπράττοντας, όπως ήταν φυσικό, την άρνηση των υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. Επειδή αρκετοί συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα απευθύνονται τηλεφωνικά στην Διοίκηση του ΗΦΑΙΣΤΟΥ ζητώντας ενημέρωση για το θέμα, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Όσοι συνάδελφοι δουλεύουν ως συντηρητές καυστήρων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, έχουν δηλαδή υπαλληλική σχέση, εντάσσονται και ασφαλίζονται στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών του Ι.Κ.Α. Η ένταξη του επαγγέλματος στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών του Ι.Κ.Α. επιτεύχθηκε ύστερα από ενέργειες του ΗΦΑΙΣΤΟΥ και των τότε συνδικαλιστών. Με αυτασφάλιση λοιπόν το Ι.Κ.Α. δεν εντάσει κανέναν στα βαρέα και ανθυγιεινά για ευνόητους λόγους. Η προτροπή του προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ για αυτασφάλιση στο Ι.Κ.Α. στα βαρέα οφείλεται προφανώς σε άγνοια, στην συνδικαλιστική ανευθυνότητα και την συνδικαλιστική απομόνωση των συνδικαλιστών αυτού του σωματείου, από το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών.
Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ συμμετέχει και παλεύει με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών να δημιουργηθεί κλάδος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στον ασφαλιστικό μας φορέα, τον Ο.Α.Ε.Ε. ούτως ώστε και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εντάσσονται στην κατηγορία αυτή. Είναι ένα δίκαιο αίτημα για το οποίο θα πρέπει κάθε συνάδελφος να συμβάλει με την συμμετοχή του οπότε του ζητηθεί.
Συναδελφικά
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ήφαιστου»