Αρχική » Περιεχόμενα » ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ » DAIKIN HELLAS: Altherma: Ένα πλήρες σύστημα θέρμανσης

DAIKIN HELLAS: Altherma: Ένα πλήρες σύστημα θέρμανσης

daikin 1.jpg

daikin 1.jpgΟ καταναλωτής αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο το κόστος θέρμανσης λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας. Τα παραδοσιακά συστήματα και οι λέβητες κεντρικής θέρμανσης έχουν υψηλό κόστος και είναι βλαβερά για το περιβάλλον καθώς λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Όμως, κανείς δεν επιθυμεί να σπαταλά τα χρήματά του σε ασύμφορες επιλογές. Η πηγή θέρμανσης με αντλία θερμότητας αέρος-νερού Altherma της DAIKIN αποτελεί την πλέον αποδοτική λύση, καθώς τα 2/3 θερμότητας που χρησιμοποιεί είναι ελεύθερα διαθέσιμα στον αέρα ενώ το κόστος συντήρησης είναι μηδαμινό.
Οι τεχνολογίες κατασκευής κτηρίων καθώς και οι τεχνικές μόνωσης έχουν εξελιχθεί ραγδαία. Συνεπώς, η τελευταία τεχνολογία αντλίας θερμότητας Αltherma προσφέρει την οικονομικότερη λύση για τα νεόδμητα ή πρόσφατα ανακαινισμένα σπίτια και διαμερίσματα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Ευρωπαίοι ενημερώνονται ολοένα για την νέα τεχνολογία θέρμανσης. Έτσι, σε λιγότερο από μια δεκαετία όλα τα καλά μονωμένα σπίτια από την Ιταλία ως τη Νορβηγία θα θερμαίνονται με συνδυασμένα συστήματα λέβητα και αντλίας θερμότητας ή αποκλειστικά με αντλία θερμότητας.
Το σύστημα Altherma της DAIKIN ικανοποιεί τις ανάγκες θέρμανσης και μπορεί παράλληλα να εξασφαλίσει ζεστό νερό χρήσης. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα ψύξης τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Είναι ένα πλήρες σύστημα ψύξης και θέρμανσης για όλο το χρόνο. Μπορεί να συνδυαστεί επίσης με ηλιακά κάτοπτρα για την παραγωγή  ζεστού νερού χρήσης και αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για το μέλλον.
Διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις ανάλογα με την απόδοση, την ηλεκτρική παροχή (μονοφασική-3Φ) και την ισχύ της εσωτερικής αντίστασης (3, 6 ή 9kW) από 6kW – 16kW σε μοντέλα μόνο για θέρμανση ή για θέρμανση και ψύξη.
Εξωτερική μονάδα: Αποδοτική χρήση θερμότητας από το περιβάλλον
Το Altherma χρησιμοποιεί μια φυσική πηγή ενέργειας. Η εξωτερική μονάδα απορροφά θερμότητα χαμηλής θερμοκρασίας απο τον αέρα του περιβάλλοντος και αυξάνει την θερμοκρασία του ώστε να παρέχει την επιθυμητή θέρμανση. Στη συνέχεια, η θερμότητα αυτή μεταφέρεται στην εσωτερική μονάδα μέσω των σωλήνων με ψυκτικό υγρό (έτσι, υπάρχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι οι σωλήνες δεν παγώνουν ποτέ). Η μικρή εξωτερική μονάδα εγκαθίσταται εύκολα ακόμη και σε διαμερίσματα καθώς δεν απαιτείται γεώτρηση ή εκσκαφή. Παράλληλα, το σύστημα inverter συμβάλλει σε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
Εσωτερική μονάδα: Η καρδιά του συστήματος Altherma
H εσωτερική μονάδα μέσω εναλλάκτη θερμαίνει το νερό. Εδώ βρίσκεται το υδραυλικό κομμάτι του συστήματος (κυκλοφορητής, εναλλάκτης, εξαεριστικό, ασφαλιστικό κλπ) και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου. Η θερμοκρασία προσαγωγής νερού κυμαίνεται από 15-55°C και είναι κατάλληλη για χρήση διαμέσου θερμαντικών σωμάτων χαμηλής θερμοκρασίας, ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή μονάδων fan coil. Αντίστοιχα, σε λειτουργία ψύξης η θερμοκρασία προσαγωγής νερού κυμαίνεται από 5-22°C.
Δεξαμενή θερμού νερού χρήσεως: Μικρότερη κατανάλωση ενέργειας
Το Αltherma προσφέρει μια εξίσου αποτελεσματική λύση όσον αφορά το ζεστό νερό οικιακής χρήσης. Ο μοναδικός σχεδιασμός και η ειδική τοποθέτηση της δεξαμενής προσφέρουν μέγιστη ενεργειακή απόδοση. Αρχικά, το νερό που βρίσκεται στο εσωτερικό της δεξαμενής θερμαίνεται από τη θερμική ενέργεια του εξωτερικού αέρα, χάρη σε έναν εναλλάκτη που συνδέεται στην αντλία θερμότητας. Παράλληλα, ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας ενσωματωμένος στο πάνω μέρος της δεξαμενής φροντίζει γαι το επιπλέον ζεστό νερό που χρησιμοποιείται στο ντους, τη μπανιέρα ή το νιπτήρα εφόσον χρειαστεί. Επιπλέον, μια ενσωματωμένη λειτουργία αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού στους 70°C ανά καθορισμένα διαστήματα, αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Με το σύστημα Altherma μπορείτε κάθε στιγμή να απολαύσετε ζεστό, ασφαλές νερό. Ανάλογα με την καθημερινή κατανάλωση ζεστού νερού, η δεξαμενή διατίθεται σε τρία μεγέθη. Η μεγαλύτερη σε μέγεθος έχει και τη μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα.
«Έξυπνος» πίνακας ελέγχου
Ο πίνακας ελέγχου βρίσκεται ενσωματωμένος στην εσωτερική μονάδα. Με το σύστημα Altherma μπορείτε να ρυθμίσετε τη θέρμανση ή την ψύξη ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ο εγκαταστάτης της Daikin μπορεί να ρυθμίσει για εσάς τον εβδομαδιαίο χρονοδιακόπτη. Ο χρονοδιακόπτης μπορεί να προγραμματιστεί σε ωριαία ή ημερήσια βάση ώστε η θερμοκρασία να ελαττώνεται τη διάρκεια της νύχτας ή κατά την διάρκεια των διακοπών και να αυξάνεται πριν σηκωθείτε το πρωί ή οταν επιστρέφετε σπίτι.
To σημείο ελέγχου είναι ένας εντοιχισμένος θερμοστάτης (ασύρματος ή όχι) που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί με συμβατικά συστήματα ελέγχου και ξεχωριστούς θερμοστάτες για κάθε δωμάτιο ή ζώνη θέρμανσης του σπιτιού.
Πλεονεκτήματα
• Εξοικονόμηση ενέργειας. Το σύστημα Altherma είναι έως 5 φορές πιο αποτελεσματικό από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Εκμεταλλευόμενοι τη θερμότητα που βρίσκεται ελεύθερη στον εξωτερικό αέρα, εξοικονομείτε ενέργεια απολαμβάνοντας παράλληλα μέγιστη θαλπωρή και ζεστασιά στο σπίτι σας. Επίσης, το σύστημα Altherma έχει μηδαμινά έξοδα συντήρησης κι έτσι έχετε πολύ χαμηλά τρεχούμενα έξοδα.
• Ελάχιστο κόστος εγκατάστασης. Το σύστημα Altherma δεν απαιτεί γεώτρηση ή σκάψιμο ενώ οι μονάδες έχουν μικρό μέγεθος καθιστώντας εύκολη την εγκατάσταση. Η εξωτερική μονάδα τοποθετείται εύκολα έξω από κάθε κτίριο ή διαμέρισμα. Επίσης, δεν απαιτείται χώρος δεξαμενής καυσίμων, καμινάδα ή τακτικός εξαερισμός των χώρων καθώς με το σύστημα Αltherma δεν εκλύονται αέρια ή καπνοί. Επίσης δεν απαιτείται ύπαρξη λεβητοστασίου καθώς η αθόρυβη και μικρή εσωτερική μονάδα μπορεί να τοποθετηθεί διακριτικά οπουδήποτε μέσα στο σπίτι.
• Σχεδιαστική ευελιξία. Το σύστημα Altherma εφαρμόζει στις υδραυλικές εγκαταστάσεις κάθε νεόδμητου ή ανακαινισμένου κτιρίου και συνδέεται με θερμαντικά σώματα χαμηλων θερμοκρασιών, σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και fan coil.
• Απόλυτη ασφάλεια. Το σύστημα Αltherma μειώνει στο ελάχιστο ενδεχόμενα ατυχήματα καθώς λειτουργεί χωρίς πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Επίσης, εξαφανίζει τον κίνδυνο μολύνσεων, αναθυμιάσεων ή ρύπων από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
• Αξιοπιστία. Η Daikin έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δοκιμαστικών σημείων σε διάφορες χώρες (Σκανδιναβία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο…), ώστε να ελέγχει τις αποδόσεις του συστήματος Αltherma στις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Σε όλες τις περιοχές βρέθηκαν συνθήκες άνεσης, σταθερή εσωτερική θερμοκρασία, μικρή κατανάλωση ενέργειας και οικιακό ζεστό νερό όλες τις ώρες.