Αρχική » Περιεχόμενα » ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ » ΡΙΖΟΣ ΑΕ: Αντλίες θερμότητας Οchsner

ΡΙΖΟΣ ΑΕ: Αντλίες θερμότητας Οchsner

rizos 1.jpg

rizos 1.jpgΤα ορυκτά καύσιμα εξαντλούνται. Ευτυχώς θα σταματήσουμε επιτέλους να ρυπαίνουμε τον πλανήτη μας. Τα αποθέματα ορκυτών καυσίμων είναι περιορισμέννα. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξαντληθούν αυτόν τον αιώνα. Το κάρβουνο τον επόμενο αιώνα. Μπορούμε όμως να τα κάνουμε να διαρκέσουν περισσότερο, αν περιορίσουμε την κατανάλωσή τους. Πώς; Με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος, η γη και ο αέρας. Ανεξάντλητες δωρεάν πηγές ενέργειας. Τη λύση για τη χρησιμοποίησή τους μας τη δίνουν οι αντλίες θερμότητας. Μα πότε επιτέλους θα ευαισθητοποιηθούμε εμείς οι Έλληνες απέναντι στον πλανήτη μας;
Οι αντλίες θερμότητας καταναλώνοντας 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδουν από 3 έως 7 kW θερμότητας ή ψύξης ανάλογα με τον τύπο αντλίας (αέρος – νερού, νερού – νερού), προσφέροντας στον καταναλωτή οικονομία πάνω από 75% στους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης και με μηδενικό σχεδόν κόστος συντήρησης. Μας απαλλάσσουν από τους ρύπους που προκαλεί η διύλιση και η μεταφορά των ορυκτών καυσίμων. Δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδια, είναι φιλικές προς το περιβάλλον, δεν προκαλούν όξινη βροχή, δεν μολύνουν με απόβλητα τα ύδατα.
Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους τύπους θέρμανσης. Ο ιδανικότερος τύπος θέρμανσης και δροσισμού είναι η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης που μπορεί να μας προσφέρει ιδανικές συνθήκες άνεσης με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία.
Μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν συστήματα κλιματισμού (fan coils) όπως και συμβατικά συστήματα θέρμανσης (θερμαντικά σώματα φέτες ή τύπου πάνελ) αφού σε ορισμένα αντλίες μπορεί το νερό της εγκατάστασης να φτάσεις στους 65°C. Μία λύση που μας επιτρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε ακόμη και σε υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης. Το μέγεθος των αντλιών ποικίλει ανάλογα με τις απαιτήσεις της εγκατάστασης.

rizos 2.jpg
Εφαρμογή αντλίας θερμότητας από επίπεδη γεωθερμία με κανάλια

Η αυστριακή εταιρία Ochsner στην οποία αντιπρόσωπος στην Ελλάδα είναι η «Ρίζος ΑΕ» παράγει αντλίες αέρος – νερού από 3 kW έως 35 kW, και αντλίες νερού – νερού (γεωθερμικές) από 3 kW   έως 1.000 kW. Με δυνατότητα προσαγωγής νερού 65°C και στους δύο τύπους, οι αντλίες αέρος – νερού Ochsner λειτουργούν χωρίς προβλήματα στους -16°C και υποβοηθείται από ηλεκτρική αντίσταση όταν η  θερμοκρασία περιβάλλοντος κατέβει κάτω από -16°C.
Ανά τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 80.000 τοποθετημένες αντλίες θερμότητας Ochsner.
Η Ochsner θεωρείται ο τεχνολογικός ηγέτης του κλάδου.
Το κόστος μίας αντλίας θερμότητας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος ενός συμβατικού λεβητοστασίου. Δεν χρειάζονται καμινάδες και δεξαμενές καυσίμων και έχουν μικρό χρόνο απόσβεσης, δεν θέλουν συντήρηση αντίθετα από τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης που δεν έχουν τίποτα άλλο εκτός από δαπάνες.
Αποφασίστε για τη θερμότητα της γης.
Αποφασίστε για την ύψιστη άνεση και απόλυτη απόδοση.
Κερδίστε από τη σύγχρονη τεχνική, που φροντίζει για ελάχιστα έξοδα λειτουργίας και απολαύστε την ανεξαρτησία σας από τα καύσιμα, χαρείτε το περιβάλλον, καθώς δεν βοηθάτε μόνο στην εξοικονόμηση του CO2 αλλά και στην αποφυγή άλλων ρύπων.
Τέλος στο οικονομικό ζήτημα οι αντλίες θερμότητας χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο ως ΑΠΕ, (η Τράπεζα Πειραιώς έχει το πρόγραμμα Green με 7,5% ως 10 χρόνια). Μπορούμε να κάνουμε χρήση ενός τέτοιου προγράμματος πληρώνοντας πολύ λιγότερα χρήματα από ότι θα πληρώναμε για καύσιμα στο ίδιο διάστημα και η αντλία δεν θα μας κοστίσει τίποτα.
Για την Ρίζος ΑΕ
Μαλακόζης Ιωάννης

rizos 3.jpg
Εκπομπές CO2 (kg/j) για κατοικία περίπου 100 m².
Οι τιμές υπολογίζονται για όλο τον κύκλο (εξόρυξη – παραγωγή – κατανάλωση) της κάθε πηγής ενέργειας