Χρήστος Κώνστας στον Αθήνα 9.84: “Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιορίζουν την κατασκευή λιγνιτικών εργοστασίων”

Για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα θερμικά ηλιακά προϊόντα στην κάλυψη των θερμικών ενεργειακών αναγκών, στην τόνωση της πράσινης ανάπτυξης αλλά και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΕΒΗΕ, Χρήστος Κώνστας.
«Στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τον ηλιακό θερμοσίφωνα γιατί έχει αποδείξει τη συνεισφορά του τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην οικονομία για το κάθε νοικοκυριό», τόνισε ο κ. Κώνστας.
Ανέφερε μάλιστα, πως σε περίπτωση που δεν είχαμε εγκαταστήσει τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, θα ζεσταίναμε το νερό με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και ως εκ τούτου, θα έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον τρεις μονάδες παραγωγής ρεύματος αντίστοιχης ισχύος του λιγνιτικού κέντρου της Μεγαλόπολης. «Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, έχουν καταφέρει ήδη να γλυτώσουν την κατασκευή τριών τέτοιων εργοστασίων».
Όσον αφορά στο οικονομικό πακέτο ενίσχυσης από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, μέρος του οποίου θα είναι προσανατολισμένο και στη Πράσινη Ενέργεια, ο κ. Κώνστας διαβεβαίωσε πως «η ΕΒΗΕ θα συμβάλλει στο να υπάρχει και μεγαλύτερη απορρόφηση των χρημάτων αλλά και αξιοποίηση τους με τον πλέον βέλτιστο τρόπο».
«Τα θερμικά ηλιακά συστήματα είναι η μόνη τεχνολογία ανανεώσιμης πηγής ενέργειας στη χώρα, η οποία παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που θα έρθουν από την Ευρώπη, θα δοθούν στη χώρα δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας».
«Ως ΕΒΗΕ», πρόσθεσε ο κ. Κώνστας, «υποστηρίζουμε πως όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι κάτι που χρειαζόμαστε, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν πολύ σπουδαίο ρόλο στο κομμάτι της θερμικής ενέργειας που απαιτείται, ακόμα και στο κομμάτι του τουρισμού και των ξενοδοχείων.
Εκεί μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και, εκτός από την Πράσινη Ανάπτυξη, να έχουμε και μια πραγματική ανάπτυξη στη χώρα» κατέληξε ο κ. Κώνστας.

Το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.athina984.gr/2020/06/25/christos-konstas-ston-athina-9-84-quot-oi-iliakoi-thermosifones-periorizoyn-tin-kataskeyi-trion-lignitikon-tetoion-ergostasion-quot/

Πηγή: ΕΒΗΕ/www.athina984.gr