Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Χειμώνας και πάλι…

Χειμώνας και πάλι…

Το ότι ζούμε στην εποχή του παράλογου και του ακατανόητου σίγουρα αποτελεί κοινή ομολογία για όλους  εμάς που «πατάμε στη γη» και βιώνουμε τη στυγνή πραγματικότητα.
Οι κυβερνώντες προσπαθούν να μας πείσουν  ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν είναι “success story” και όλοι θα πρέπει να αισθανόμαστε ευχαριστημένοι γιατί οι θυσίες που κάναμε τα τελευταία χρόνια αρχίζουν «να πιάνουν τόπο». Την ίδια στιγμή μεγάλες εταιρίες ανακοινώνουν ότι φεύγουν από τη χώρα μας γιατί, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, ενώ άλλες ελληνικές  μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν επικαλούμενες την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Παράλληλα η ΓΣΕΒΕΕ δημοσιοποίησε έρευνα  στην οποία αναφέρεται ότι και στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου που διανύουμε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, αφήνοντας χωρίς δουλειά εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Μέσα σε αυτό το κλίμα η ανεργία μήνα με το μήνα σπάει κάθε ρεκόρ ενώ η διάλυση κοινωνικών δομών του κράτους μας φέρνει μπροστά μας εικόνα εντελώς αντίθετη από το “success story”. Φαίνεται ότι ζούμε σε άλλους κόσμους εμείς που αγωνιούμε για την πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά με αυτούς που πιστεύουν ή που κάνουν ότι πιστεύουν ότι θα μας σώσουν από την καταστροφή…
Σε μικρογραφία του παράλογου της όλης κατάστασης που επικρατεί μπορούμε να εντάξουμε και την περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και γενικότερα τη θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα που έρχεται, ή που έφτασε ήδη σε μερικές περιοχές.
Δεκαπέντε ημέρες πριν ξεκινήσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης με τον υψηλό φόρο κατανάλωσης, τα νοικοκυριά δεν γνώριζαν αν θα μπορούν να βάλουν περισσότερο επιδοτούμενο πετρέλαιο σε σύγκριση με πέρυσι, αν θα λάβουν προκαταβολικά το ποσό της επιδότησης που τους αντιστοιχεί ή αν θα το λάβουν σε δύο δόσεις. Παρόλο που εδώ και μήνες οι αρμόδιοι παράγοντες τις αγοράς αλλά και τα ίδια τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειχναν την αποτυχία του περσινού συστήματος εν τούτοις μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε αποφασιστεί τι καθεστώς θα ισχύσει φέτος. Βέβαια δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος να έχουμε και φέτος φαινόμενα επικίνδυνης, για τη δημόσια υγεία, ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος  ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη της θερμαντικής περιόδου ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση όλων των  εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα της αιθαλομίχλης. Ο υπουργός κάνει λόγο για δημιουργία ομάδων και επιτροπών, για καθορισμό οριακών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων, για ελέγχους στην αγορά και σε εστίες καύσης κλπ. Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν υπάρχει χρόνος για να υλοποιηθούν όλα αυτά και αν ο υπάρχων κρατικός μηχανισμός μπορεί να ανταπεξέλθει δεδομένου ότι η διάλυση ή η αποδυνάμωση υπηρεσιών ελέγχου έχει οδηγήσει σε ασυδοσία τη σχετική αγορά.
Τελειώνοντας θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και σε ένα θετικό γεγονός που αφορά πρόσφατη εξαγγελία για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον».
Σε διπλασιασμό των ενισχύσεων που δίνονται ως κρατική χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», προκειμένου να δοθούν περισσότερα δάνεια προς τα νοικοκυριά, προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο υπουργείων, αυξάνονται από τα 155 εκατ. σε 307 εκατ. ευρώ οι απευθείας ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά, ενώ αμετάβλητο στα 241 εκατ. ευρώ παραμένει το σκέλος των δανειοδοτήσεων από την πλευρά των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό ποσό που διατίθεται για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αυξάνεται από 396 εκατ. ευρώ σε 548 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η «προσαρμογή του προγράμματος είναι ένα βήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ ταυτόχρονα βοηθούνται τα νοικοκυριά, προκειμένου να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πιο οικονομικές και πιο φιλικές στο περιβάλλον». Αντίστοιχα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, σημείωσε ότι στόχος είναι «η στήριξη του κλάδου της οικοδομής και η αλλαγή της δομής του κατασκευαστικού τομέα».
Σημειώνεται ότι από την αύξηση της κρατικής ενίσχυσης θα ωφεληθούν κυρίως περιφέρειες, όπως η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά απορρόφησης, σε αντίθεση με περιφέρειες όπως η Αττική, όπου το ποσοστό απορρόφησης δεν είναι μεγάλο και δεν κρίνεται σκόπιμη η διάθεση περαιτέρω χρημάτων.

«Υ»

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σχόλια