CARAMONDANI: Ανοξείδωτες καπνοδόχοι RITE VENT SCHIEDEL

caramondani1Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Αγγλικού οίκου RITE VENT SCHIEDEL, που διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρία CARAMONDANI, περιλαμβάνει μονωμένες ανοξείδωτες καπνοδόχους διπλών τοιχωμάτων.
Κατασκευάζονται σε διαμέτρους Φ80 έως Φ700, με πλήρη σειρά εξαρτημάτων. Συναρμολογούνται εύκολα με μούφα σύνδεσης και κολάρα.
Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι 316L εσωτερικά, και 304 εξωτερικά το δε πάχος του 0,6mm.
Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός και η κατασκευή ελαχιστοποιούν το κίνδυνο διαρροής τοξικών ουσιών και μειώνoυν δραστικά την μεταφορά θερμότητας στα εξωτερικά τοιχώματα. Το μονωτικό υλικό (superwool) είναι ελαφρύ, μη καρκινογόνο και υψηλής αποτελεσματικότητας. Η αντοχή στη φωτιά φτάνει τις 4 ώρες.
Τεχνικές προδιαγραφές
Οι καπνοδόχοι RITE VENT SCHIEDEL μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λέβητες κεντρικής θέρμανσης αερίου ή πετρελαίου, φυσικού ελκυσμού ( 100 Ρa ) και σε τζάκια. Οι συνθήκες λειτουργίας τους είναι:
– Συνεχής θερμοκρασία καυσαερίων 540°C.
– Σύντομη θερμοκρασία καυσαερίων  760°C.
– Όριο θερμοκρασίας 1100°C.
– Τρόπος λειτουργίας, μηδέν και αρνητική πίεση (φυσικός ελκυσμός).
– Αντοχή σε πίεση 100 Pa.
– Αντοχή σε φωτιά της τάξεως των 4 ωρών κατά ΒS 476 μέρος 20.
Κατασκευή
Εσωτερικά όλα τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα αποδεδειγμένης αντοχής στη σκουριά 316L : 1.4404 : X2CrNiMo 17-12-2 πάχους 0.6 mm. Εξωτερικά χρησιμοποιείται ανοξείδωτος χάλυβας αποδεδειγμένης αντοχής στη σκουριά 304:1.430 : Χ5CrNi 18-10 πάχους 0,5mm για εσωτερική διάμετρο καπνοδόχου 80 – 250mm, 0,6mm για εσωτερική διάμετρο 300 – 455mm και 0,7mm για εσωτερική διάμετρο 505 – 705mm.
Μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής επιφάνειας παρεμβάλλεται μόνωση από ορυκτές ίνες υψηλής απόδοσης (Superwool) πάχους 25 mm (50 mm διαθέσιμο) με μέση θερμική αντίσταση στους 200°C 0,508 m2 k / w με τα εξής χαρακτηριστικά:
• Αποτρέπει τη δημιουργία όξινων συμπυκνωμάτων (Η2SO4, H2SO3, HCL), κατά την πορεία των καπναερίων, προστατεύοντας έτσι το λέβητα από διαβρώσεις.
• Χαμηλή μεταφορά θερμότητας (200°C, λ = 0,055 W/m k) προς το εξωτερικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο κίνδυνος ανάφλεξης εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται κοντά στην καπνοδόχο και ο κίνδυνος εγκαυμάτων από τυχαία επαφή με τα εξωτερικά τοιχώματα.
• Κατατάσσεται από την ΕΕ ως μη καρκινογόνο υλικό.
Τόσο η εσωτερική επιφάνεια όσο και η εξωτερική κατασκευάζονται από λεία φύλλα ανοξείδωτης λαμαρίνας τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με συγκόλληση από LASER ή αδρανές αέριο, κατά μήκος του εξαρτήματος. Με τον τρόπο αυτό:
• Μηδενίζονται οι πιθανότητες διαφυγής δηλητηριωδών καυσαερίων (CO, NΟx, SO2).
• Τα εξαρτήματα είναι αδιάβροχα εσωτερικά και εξωτερικά. Το σύστημα έχει αντοχή στη φωτιά έως 4 ώρες και προστατεύει το κτίριο από τη μετάδοση πυρκαγιάς κατά BS476 Part 20.
Τρόπος συναρμολόγησης
caramondani2Τα τμήματα των καπνοδόχων ICS συνδέονται εύκολα μεταξύ τους σπρώχνοντας το αρσενικό τμήμα του εξαρτήματος μέσα στο θηλυκό του άλλου και στη συνέχεια σφίγγοντας τον ειδικό δακτύλιο σύσφιξης.
Η ορθή σύνδεση επιτυγχάνεται χάρη στα κοιλώματα που έχουν τα τμήματα σύνδεσης. Η σύνδεση επιτρέπει τη διαστολή σε κάθε σύνδεσμο μέχρι 18 mm – έστω και σε περίπτωση φωτιάς.
Κατά την ένωση δύο εξαρτημάτων η μόνωση του ενός έρχεται σε επαφή με τη μόνωση του άλλου αποτρέποντας έτσι θερμογέφυρες με το εξωτερικό περιβάλλον.
Καπναγωγός
Για το οριζόντιο τμήμα του καπναγωγού χρησιμοποιείται το ίδιο υλικό. Ο καπναγωγός ενώνεται με το λέβητα μέσο ειδικού ανοξείδωτου αντάπτορα ενώ από την άλλη μεριά ενώνεται με την καπνοδόχο μέσω ενός ταφ στο κάτω μέρος του οποίου, σε όσα συστήματα απαιτείται, υπάρχει ειδική θυρίδα καθαρισμού και απορροή για τα συμπυκνώματα.
Στήριξη εγκατάστασης
Για τη στήριξη της εγκατάστασης της καπνοδόχου χρησιμοποιούνται κυρίως δύο τύποι στηριγμάτων.
1) Απλό η αντιανεμικό στήριγμα. Το στήριγμα αυτό αγκαλιάζει εξωτερικά την καπνοδόχο και πακτώνεται σταθερά με δύο βίδες πάνω στο κτίριο. Χρησιμοποιείται ανά 2,5 – 3 μέτρα στο κατακόρυφο τμήμα της καπνοδόχου. Τα στηρίγματα αυτά συγκρατούν ένα μικρό μέρος του βάρους της εγκατάστασης ενώ κύριος ρόλος τους είναι να εξουδετερώνουν τις οριζόντιες δυνάμεις λόγω των ανέμων.
2) Τριγωνική βάση στήριξης. Η βάση αυτή συγκρατεί το κύριο μέρος του βάρους της κατακόρυφης εγκατάστασης. Τοποθετείται ανά 8 – 10 μέτρα (ανάλογα τη διάμετρο της καπνοδόχου) και πακτώνετε σταθερά με το κτίριο σε 10 σημεία. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι καπνοδόχου κολλημένο γερά πάνω σε μία τριγωνική βάση. Για τα οριζόντιο τμήμα της καπνοδόχου χρησιμοποιούνται στηρίγματα διπλής ντίζας τα οποία αγκαλιάζουν σφιχτά την εξωτερική επιφάνεια των εξαρτημάτων.
Ποικιλία εξαρτημάτων
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων (γωνίες, ταφ, αντάπτορες, συστολές κ.α) ικανά να δώσουν λύσεις σε κάθε είδους εγκατάσταση. Το μεγαλύτερο ευθύγραμμο τμήμα είναι 1 μέτρου δίνοντας έτσι ταχύτητα και ευκολία στην εγκατάσταση. Επίσης υπάρχουν μήκη 0.5 , 0.25 και 0.15 m. Τέλος με τα ειδικά τηλεσκοπικά ευθύγραμμα τμήματα πετυχαίνουμε οποιοδήποτε μήκος από 165 – 1005 mm.
Εγκρίσεις – Εγγύηση – Πιστοποιήσεις
Οι καπνοδόχοι ICS κατασκευάζονται κατά BS EN ISO 9002 και συνοδεύονται με 10 χρόνια εγγύηση.
Ο οίκος Rite-Vent είναι πιστοποιημένος και με τους τρεις ευρωπαϊκούς ελέγχους διάβρωσης ανοξείδωτων καπνοδόχων για όλους τους τύπους καπναερίων και φέρουν το σήμα CE: (MPA / Germany – Solid Fuel (D3), TüV / Germany – Gas & Oil (W1 & W2), Gastec / Holland – Gas (W1) > 2000 cycles).
Πλεονεκτήματα
• Μόνωση πάχους 25mm από Superwool που εξασφαλίζει ελάχιστη διαρροή θερμότητας στο περιβάλλον και άρα μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
• Πάχος λαμαρίνας 0,6mm που εξασφαλίζει άριστες μηχανικές ιδιότητες.
• Ελαφριά κατασκευή για εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση.
• Οι ραφές στις ενώσεις γίνονται με Laser με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται θερμογέφυρες με το περιβάλλον.
• Αντοχή στη φωτιά ως τέσσερις ώρες.