Αρχική » Περιεχόμενα » Τεχνική Ενημέρωση » BLOCK-ECON ENERGY: Εξοικονόμηση ενέργειας

BLOCK-ECON ENERGY: Εξοικονόμηση ενέργειας

Γιώργος Σμυρλάκης, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος
BLOCK – ECON ENERGY

Εξοικονόμηση Ενέργειας, ονομάζεται η προσπάθεια του ανθρώπου να περιορίσει την σπατάλη των ενεργειακών αποθεμάτων της Γης. Μέχρι και σήμερα, απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας για θέρμανση – νερό – ψύξη χώρων – στην βιομηχανία, στην αυτοκίνηση, στα πλοία, αεροπλάνα κλπ., καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, πετρελαίου – φυσικού αερίου, ξυλάνθρακα. Τα αποθέματα όλων αυτών είναι συγκεκριμένα και τελειώνουν, είναι πλέον απαραίτητη η οικονομία αυτών των αποθεμάτων. Πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ορυκτών καυσίμων και να γίνουν προσπάθειες εύρεσης εναλλακτικών πηγών παραγωγής ενέργειας, με νέες τεχνολογικές εφαρμογές.
Η μοναδική λύση, είναι η χρήση νέων συστημάτων θέρμανσης – ψύξης – κίνησης – μεταφοράς, νέες τεχνολογίες μηχανών στην βιομηχανία, την ναυσιπλοϊα κλπ. Ο τομέας εξοικονόμησης ενέργειας, είναι ένας τομέας πολύ μεγάλης τεχνικής εμβέλειας εφαρμογών και χρειάζεται πολύ μελέτη και γνώση. Θα εκπλαγείτε εάν απασχοληθείτε σε αυτόν τον τομέα, καθώς θα διαπιστώνετε κάθε μέρα, σε κάθε εφαρμογή εργασιών, την αμάθεια του κόσμου, των καταναλωτών και των χρηστών ενέργειας.
Επίσης, θα παρατηρήσετε πόσες συσκευές θέρμανσης είναι εντελώς «κόκκινες» ενεργειακά και χρειάζονται ανασχεδιασμό. Ο σκοπός του ανθρώπου είναι η μείωση της υπερκατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως και η προστασία του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η εξοικονόμηση ενέργειας ως τεχνικό θέμα, αφορά πολλούς τομείς υψηλής κατανάλωσης όπως είναι η βιομηχανία, η ναυσιπλοΐα, η αυτοκίνηση, αλλά εξίσου και στον τομέα της μέσης κατανάλωσης, όπως είναι οι βιοτεχνίες, τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης (καυστήρες κλπ) και τους τομείς χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης συσκευών οικιακής χρήσης. Το σύνολο της οικιακής χρήσης γίνεται μέσης ή υψηλής, ανάλογα και με το βιοτικό επίπεδο της χώρας όπου είναι εγκατεστημένα. Ξεκινώντας από τον χαμηλό, μέσο τομέα, θα συνεχίσουμε με τους άλλους τομείς.

Εξοικονόμηση ενέργειας οικιακής χρήσης
Ο πρώτος τομέας, είναι η οικιακή χρήση ενέργειας για θέρμανση χώρου και θέρμανση νερού χρήσης (ΖΝΧ), κουζίνας, μπάνιου, ψύξη χώρων, ψύξη νερού. Στο σύνολο των εκατομμυρίων εγκαταστάσεων σε ακινήτα, συντελείται η μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας, η οποία είναι ανεξέλεγκτη, καθώς ο μέσος καταναλωτής δεν έχει γνώσεις τεχνικές ή επιστημονικές. Ο μέσος καταναλωτής, καταναλώνει ενέργεια ανεξέλεγκτα, καθώς χρησιμοποιεί συσκευές με υψηλή ενεργειακή κλάση λόγω παλαιότητας (παλαιάς τεχνολογίας και κατασκευής).
Ειδικά για την θέρμανση νερού, διαπιστώνεται άγνοια του τρόπου λειτουργίας των συσκευών και της χρήσης τους, με αποτέλεσμα την σπατάλη ενέργειας. Ο καταναλωτής αδυνατεί να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας χρησιμοποιώντας ανεξέλεγκτα τέτοιες συσκευές, όπως είναι οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες κατηγορίας D ή C, τεράστιας σπατάλης ενέργειας, ή οι ηλεκτρικές κουζίνες παλαιού και νέου τύπου. Την ώρα μαγειρικής π.χ., η απώλεια ενέργειας είναι τεράστια σε σχέση με αυτήν που πραγματικά χρειάζεται για να πετύχουμε το ψήσιμο του φαγητού. Το ηλεκτρικό σίδερο ρούχων, το σεσουάρ μαλλιών, προκαλούν τεράστια σπατάλη ενέργειας, όπως εξίσου και στη θέρμανση χώρων με ηλεκτρικούς κονβέκτορες, αερόθερμα, ηλεκτρικά σώματα.
Στην θέρμανση λέβητα με καύσιμα πετρελαίου ή αερίου, γίνεται σπατάλη λόγω μη σωστής κατανομής του αέρα στους χώρους με σωληνώσεις προβληματικής ροής, λεβητοστάσια χωρίς μονώσεις και άλλα τεχνικά προβλήματα.
Ακόμα και στην ηλιακή θέρμανση νερού, με ηλιακούς θερμοσίφωνες, ένα υβριδικό σύστημα θέρμανσης νερού με μεγάλο κέρδος δωρεάν ενέργειας από τον ήλιο τις ημέρες ηλιακής προσφοράς, τις νυκτερινές ώρες και τις ημέρες συννεφιάς και τον χειμώνα, το ηλιακό σύστημα γυρίζει σε σπατάλη κατανάλωσης ενέργειας θέρμανσης νερού, λόγω όγκου, εξωτερικών απωλειών μη ελεγχόμενης κατανάλωσης, θερμικών απωλειών. Έτσι ένα φιλικό προϊόν πράσινης ενέργειας, μπορεί να γίνει εχθρικό προϊόν «κόκκινης» ενέργειας και αυτό διότι τα ηλιακά συστήματα χρειάζονται σωστή εφαρμογή και συντήρηση.
Όσον αφορά τις αντλίες θερμότητας, που ενώ πράγματι θα μπορούσαν να είναι συσκευές πράσινης ενέργειας και εξοικονόμησης, αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντα. Η τεχνολογία είναι καλή στην εξοικονόμηση όσον αφορά την ενέργεια που δίνει ως προς την ενέργεια που καταναλώνει, αλλά όταν δεν χρησιμοποιούμε έξυπνες τεχνικές λειτουργίας, σωστό μπόϊλερ και σωστή σύνδεση, όταν με λίγα λόγια δεν είναι σωστή η εγκατάσταση, έχουμε και πάλι ανεξέλεγτη σπατάλη ενέργειας.
Οι λέβητες πετρελαίου, κάνουν πολλές φορές τεράστια σπατάλη καυσίμων και ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα προξενούν μεγάλη επιβάρυνση μόλυνσης του αέρα του περιβάλλοντος. Πολλές βιομηχανίες παραγωγής συσκευών έχουν μείνει πίσω σε τεχνικές λύσεις και στην εξέλιξη της τεχνολογίας, αποβλέποντας στο χαμηλό κόστος παραγωγής συσκευών. Λίγες είναι οι βιομηχανίες που μελετούν και εξελίσσουν νέες τεχνολογίες και λύσεις. Το να πάμε από ένα ακριβό καύσιμο σε φθηνότερο τύπο αέριου, δεν λύνει 100% το πρόβλημα εξοικονόμησης ενέργειας, εάν δεν γίνει μελέτη αναδιοργάνωσης της διανομής του παραγόμενου θερμού αέρα στο χώρο, όταν δηλαδή δεν υπάρχει σωστή θερμοδιανομή μέσω θερμοδυναμικής μελέτης του χώρου προς θέρμανση.
Από αυτό το άρθρο σε αυτό το τεύχος ξεκινάμε να ερευνούμε τον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση ενέργειας με όλες τις νέες εφαρμογές που θα αναπτύσσονται με νέες Μελέτες – Έρευνες, εφαρμογές Συστημάτων – μηχανημάτων εφαρμογών και θα είμαστε σε επαφή μέσω του περιοδικού μας να δίνουμε λύσεις εφαρμογών, καινοτομιών. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί στην καλύτερη κατανόηση της εξοικονόμησης ενέργειας (μείωσης ενέργειας και τροποποιήσεις συστημάτων σε συστήματα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας) με σωστή ενημέρωση, γνώση και εφαρμογή. Με τεχνικά άρθρα να αναπτύξουμε το θέμα αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας για κάθε οικιακό επαγγελματικό χώρο και τομείς που αφορούν τον τεχνικό τομέα της Θερμοϋδραυλικής γιατί η γνώση φέρνει αποτέλεσμα.