Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Bαρύ πλήγμα από την παγωνιά στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και θέρμανσης

Bαρύ πλήγμα από την παγωνιά στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και θέρμανσης

• Χωρίς νερό και θέρμανση για εικοσιτετράωρα έμειναν χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου
• Λόγω διαρροών η κατανάλωση νερού ήταν μεγαλύτερη από εκείνη σε περιόδους καύσωνα
• Εισαγγελική έρευνα για αναζήτηση ευθυνών για τις ζημιές και την ταλαιπωρία των καταναλωτών
• Αντίστοιχα προβλήματα, αλλά μικρότερης έντασης και σε άλλες περιοχές της χώρας

Πρωτόγνωρες καταστάσεις έφερε η επέλαση του χιονιά, ο παρατεταμένος παγετός με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας στις αρχές της νέας χρονιάς.
Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου για εικοσιτετράωρα χιλιάδες κάτοικοί της έμειναν χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό και πόσιμο νερό. Το σοβαρότερο πρόβλημα το αντιμετώπισαν οι καταναλωτές φυσικού αερίου με εγκατεστημένους επίτοιχους λέβητες σε εξωτερικούς χώρους.
Τα χιλιάδες σπασίματα σε σωληνώσεις ύδρευσης είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσοτήτων νερού από τις διαρροές υποχρεώνοντας την ΕΥΑΘ να προχωρήσει σε παρατεταμένες διακοπές.
Ανάλογα προβλήματα, μικρότερης όμως έντασης, παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα προβλήματα αυτά ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι στη χώρα μας χιλιάδες εγκαταστάσεις ύδρευσης και θέρμανσης είναι «απροστάτευτες» από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην περιοχή μας.
Για την κατάσταση που επικράτησε, για τα βασικά αίτιά της, για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μετριασθούν τέτοια φαινόμενα καταθέτουμε στη συνέχεια απόψεις, δηλώσεις και εκτιμήσεις από στελέχη του Κλάδου των Υδραυλικών, του Κλάδου των Εγκαταστατών – Συντηρητών καυστήρων καθώς και εκπροσώπων σχετικών φορέων.

Δημήτρης Βαργιάμης (πρόεδρος ΟΒΥΕ):
Όποιος ήθελε κατασκεύαζε εγκαταστάσεις αερίου και όπως ήθελε

«Τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου τις έκανε όποιος ήθελε και όπως ήθελε. Υπάρχει ένας κανονισμός για τιε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου μέχρι και τη μονάδα, τι απόσταση πρέπει να έχει από το δάπεδο, από το ταβάνι και ούτω καθ΄εξής. Για το κομμάτι των εγκαταστάσεων θέρμανσης και ύδρευσης δεν υπάρχει κανένας κανονισμός. Όποιος ήθελε πήγαινε και έκανε ότι ήθελε. Οι εταιρείες είχαν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια, νόμιζαν όλοι ότι θα πλουτίσουν, έπαιρναν ανειδίκευτους εργάτες, προσωπικό από το δρόμο, λόγω της ανεργίας. Ο έλεγχος σταματούσε μόνο στη γραμμή του φυσικού αερίου. Βέβαια εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου, αν θα πρέπει να είναι σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς. Έτσι όπως έχουν στηθεί γενικώς τα συστήματα θέρμανσης είναι ενεργοβόρα. Έχουμε κάνει μετρήσεις στη Θεσσαλονίκη και αυτό το έχουμε διαπιστώσει, το έχουμε καταγράψει με αριθμούς. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπεδείκνυε ο καταναλωτής που θα πάνε οι γραμμές θέρμανσης. Δεν υπήρχε μελέτη που είναι το βασικό και όλα ξεκινούν από εκεί.
Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, η Τεχνική Οδηγία του ΤΕΕ του 1986 αναφέρει ότι σε περιπτώσεις παγετού θα πρέπει τα δίκτυα να αδειάζουν με μία βάνα που θα τοποθετείται στο χαμηλότερο σημείο της εγκατάστασης. Δηλαδή είχαμε 10 ημέρες παγωνιά και άρα θα έπρεπε να πάω σε κάθε πελάτη μου να του αδειάσω την εγκατάσταση και να μην έχει νερό για δέκα ημέρες. Οι κανονισμοί αυτοί αναφέρονται σε μια άλλη εποχή και δεν μας τιμά το ότι ισχύουν ακόμη σήμερα.
Εμείς προτείνουμε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί κανονισμός εγκαταστάσεων ύδρευσης και θέρμανσης, να υπάρχει υποχρεωτική μελέτη των εγκαταστάσεων αυτών που θα καταγράφεται σε κάποιον κρατικό φορέα ή στα επιμελητήρια ο αριθμός της μελέτης, όπου θα καταγράφεται και ο εγκαταστάτης, μέσω της υπεύθυνης δήλωσης, πότε και πως έκανε την κάθε εγκατάσταση. Θα καταγράφεται ακριβώς πως κατασκεύασε την εγκατάσταση και αν ακολούθησε ακριβώς αυτά που καθόριζε η μελέτη. Δηλαδή θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε και εδώ όπως δουλεύουν στο εξωτερικό. Αυτή είναι η πρότασή μας. Επίσης θα πρέπει κάποια στιγμή η Πολιτεία να ακούσει τους συλλογικούς φορείς. Μέχρι τώρα οι συλλογικοί φορείς δεν συμμετείχαν σε οποιαδήποτε διαβούλευση έχει να κάνει είτε με την θέρμανση είτε με την ύδρευση, είτε με το φυσικό αέριο. Υπήρχαν κάποιοι προνομιακοί συνομιλητές που καθόριζαν την πορεία των εξελίξεων στα προαναφερόμενα θέματα. Σαν παράδειγμα σας αναφέρω ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έβγαλε ένα πρόγραμμα επιδότησης για να τοποθετηθούν μονάδες φυσικού αερίου στα υφιστάμενα κτίρια και άφησαν εκτός προγράμματος τις μονάδες συμπύκνωσης.Ενώ οι μονάδες συμπύκνωσης είναι πλέον υποχρεωτικές και τα εργοστάσια δεν κατασκευάζουν συμβατικές μονάδες. Μετά από τρεις δικές μας επιστολές κατάλαβαν την γκάφα και ενέταξαν στο πρόγραμμα τις μονάδες συμπύκνωσης.
Θα σας αναφέρω ακόμα και κάτι άλλο: Περπατάει στις μέρες μας το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον». Τα συστήματα που έχουν κατασκευαστεί με βάση αυτό το πρόγραμμα, εξοικονομούν ενέργεια; Το πρόγραμμα επιδοτεί την εγκατάσταση, όμως δεν καταγράφει ακριβώς το πώς έγινε η εγκατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι όλες αυτές οι εγκαταστάσεις πιθανόν να είναι ενεργοβόρες. Σωληνώσεις εξωτερικές, αν χτυπήσεις πάνω με ένα θερμόμετρο ακτίνας θα δεις ότι και οι μονωμένες σωλήνες βγάζουν θερμότητα που πάει στο περιβάλλον. Δηλαδή χτίζουμε πάλι πάνω στην άμμο, δυστυχώς. Τα συστήματα για εμάς είναι επένδυση και πρέπει να γίνεται απόσβεση σε βάθος χρόνου. Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική φιλοσοφία που πρέπει να μας διέπει όλους, υδραυλικούς, μελετητές και καταναλωτές.
Θα πρέπει πλέον να προετοιμαστούμε ότι όλο και πιο συχνά θα έχουμε καιρικές συνθήκες σαν του φετινού χειμώνα. Από εδώ και πέρα, προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, και το καλοκαίρι και τον χειμώνα».

Γιάννης Καραπινίδης (γ.γ ΣΕΥΘ):
Λάθος η κατασκευή συστημάτων θέρμανσης στα μπαλκόνια

Ως λάθος χαρακτήρισε την κατασκευή των συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου στα μπαλκόνια των σπιτιών ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης (ΣΕΥΘ), Γιάννης Καραπινίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη θέρμανση των κατοικιών στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Το μηχάνημα του φυσικού αερίου είναι λευκή συσκευή, σε όλη την Ευρώπη τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο», επισήμανε ο συν Καραπινίδης αναφερόμενος στην ελληνική πρακτική της τοποθέτησης του λέβητα φυσικού αερίου στο μπαλκόνι και σε εξωτερικούς χώρους και πρόσθεσε: «στην Ελλάδα φοβόμαστε». Κατά τον ίδιο, προβλήματα θέρμανσης είχε συντριπτικό ποσοστό των νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη.
Συνοπτικά υπολογίζω ότι προβλήματα θέρμανσης είχαν «ενενήντα με ενενήντα πέντε από τα 100 σπίτια» σημείωσε ο συν. Καραπινίδης χαρακτηρίζοντας το ποσοστό εξωφρενικά υψηλό. Προβλήματα όμως, συνέχισε, έχουν διαπιστωθεί και σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, αφού πάγωσαν φίλτρα πετρελαίου, κυκλοφορητές ακόμη «και σε εσωτερικά κτιρίων».
Σχολιάζοντας δε το συντριπτικό ποσοστό των αβαριών σε χώρους στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, με πλείστα προβλήματα ως απόρροια των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, ο Γ. Καραπινίδης σημείωσε πως «δεν είμαστε χώρα για -10 βαθμούς Κελσίου». Τόνισε πως με τη λήξη της περιόδου του παγετού οι πολίτες, αλλά και γενικότερα οι υπεύθυνοι εγκαταστάσεων, θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα την ενίσχυση των μονώσεων στις εν λόγω εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Κώστας Σπανουδάκης (πρόεδρος Προμηθέα):
Οι σωστές μονώσεις στις σωληνώσεις αμβλύνουν την κατάσταση

Η κατάσταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης το διάστημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και με τον παγετό ήταν πολύ δύσκολη.
Οι ζημιές που έγιναν στις σωληνώσεις (περισσότερο ) και στους λέβητες αερίου είναι πάρα πολλές. Εμείς σαν συντηρητές καυστήρων προσπαθήσαμε όσο μπορέσαμε από την πρώτη μέρα να λύσουμε τα προβλήματα που είχαν οι τακτικοί πελάτες μας και σε δεύτερη φάση ασχοληθήκαμε με τον υπόλοιπο κόσμο.
Δυστυχώς φάνηκε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν είχαν συντηρητή για τον λέβητά τους ή αν είχαν δεν ήταν αδειούχος .
Δυστυχώς η πόλη δεν ήταν έτοιμη για τέτοιες θερμοκρασίες και κατ’ επέκταση και οι εγκαταστάσεις θέρμανσης αερίου στα μπαλκόνια.
Ακούσαμε πολλά όλες αυτές τις ημέρες από διάφορους για το θέμα.
Οι ζημιές προκλήθηκαν από πάγωμα νερών χρήσης του λέβητα και από διακοπή ρεύματος της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν οι λέβητες ή να πάρουν μπροστά μόνοι τους μέσω της αντιπαγετική προστασίας.
Όλοι οι λέβητες αερίου σαφώς δεν είναι για το μπαλκόνι αλλά αν οι σωληνώσεις των νερών γενικότερα είχαν σωστή μόνωση καθώς και οι σωλήνες των συμπυκνωμάτων, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα από σπασίματα σωλήνων και λεβήτων.
Επομένως οι φίλοι συνεργάτες υδραυλικοί και μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη από εδώ και πέρα ότι τον χειμώνα μπορεί και να κάνει κάποιες φορές και περισσότερο κρύο από αυτό που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα. Καλύτερες μονώσεις λοιπόν των σωληνώσεων και των λεβήτων και να μάθει ο κόσμος ότι πρέπει να έχει αδειούχο συντηρητή.
Εμείς οι συντηρητές αναλαμβάνουμε μετά τους υδραυλικούς αφού αποκατασταθούν οι διαρροές από σωλήνες, να επισκευάσουμε τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί εντός της μονάδας αερίου.
Το θέμα είναι ότι βλέπουμε τα ίδια και πολύ χειρότερα στις επισκευασμένες σωλήνες όπου οι μονώσεις είναι ανύπαρκτες.

Γιάννης Κοντομήτρος (μέλος Προμηθέα):
Προβλήματα στο 95% των νοικοκυριών

Για προβλήματα στη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού στο 95% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών στις αρχές της νέας χρονιάς, έκανε λόγο o τεχνικός συστημάτων φυσικού αερίου, μέλος του Προμηθέα συν. Γιάννης Κοντομήτρος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, “Πρακτορείο FM 104,9”. Το πρόβλημα προέκυψε σύμφωνα με τον Γ. Κοντομήτρο, από το γεγονός ότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες υπό το μηδέν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παγώνουν οι σωληνώσεις.
Ως βασική κίνηση πρόληψης ανέφερε το να είχαν τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα οι εγκαταστάσεις και μάλιστα σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ χαρακτήρισε ως λανθασμένη την κατασκευαστική πρακτική της τοποθέτησης του λέβητα και παρελκόμενων της εγκατάστασης, εξωτερικά των κατοικιών: “προτίμησαν για λόγους ασφαλείας να μπούνε (οι λέβητες) στα μπαλκόνια με αποτέλεσμα να ζούμε σήμερα αυτά τα φαινόμενα, καθώς σχεδόν όλοι οι λέβητες είναι φτιαγμένοι για εσωτερικό χώρο” σημείωσε, ενώ τόνισε πως οι μονώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις επαρκείς ώστε να αντιμετωπισθούν περίοδοι παγετού.
Προβλήματα παρουσιάζονται, σύμφωνα με τον συν. Κοντομήτρο, ακόμη και όταν το θερμόμετρο πέσει ελάχιστους βαθμούς υπό το μηδέν. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται όταν η θερμοκρασία μείνει για μεγάλο διάστημα σε χαμηλά επίπεδα, έστω και αν τυπικά ένας καυστήρας φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει “ακόμη και σε θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου”.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά τον ίδιο στο δίκτυο σωληνώσεων, όπου και όταν “δεν είναι επαρκής η μόνωση” σε μια εγκατάσταση, καθώς η γενική υπόθεση ήταν πως στη χώρα δεν επικρατούν συχνά συνθήκες παγετού, πολλές φορές δε η μόνωση που έχει τοποθετηθεί είναι σε κακή κατάσταση.
Ως αντίμετρα στις περιπτώσεις μιας μη λειτουργικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, ο συν. .Κοντομήτρος προτείνει στους καταναλωτές τη διαρκή λειτουργία μιας εγκατάστασης σε υψηλές θερμοκρασίες 23 έως 24 βαθμών, ενώ προτείνεται να είναι διαρκώς σε ροή και η υδραυλική εγκατάσταση, με μια περιορισμένη παροχή νερού στον χώρο, ώστε να μην παγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βοηθητική είναι και η επιπλέον μόνωση των σωληνώσεων όταν αυτό καταστεί εφικτό.

Λεωνίδας Μπακούρας:
Η νομοθεσία προβλέπει την εγκατάσταση λεβήτων στα μπαλκόνια

Στα προβλήματα που αντιμετώπισαν νοικοκυριά με τα συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου, λόγω του παγετού, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Μπακούρας. «Η δυνατότητα του λέβητα να τοποθετηθεί σε υπαίθριο χώρο προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στη συντριπτική πλειοψηφία όλοι αυτοί οι λέβητες που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν αντιπαγετική προστασία, η οποία ενεργοποιείται από τους -5 έως τους -20 βαθμούς» εξήγησε ο κ.Μπακούρας. Όπως ανέφερε, οι λέβητες αυτοί όταν λειτουργούν και με -10 και με -15 βαθμούς, δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα. «Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν δεν υπάρχει τροφοδοσία με νερό, όταν παγώσουν οι σωληνώσεις. Εδώ το κύριο πρόβλημα ήταν η έλλειψη τροφοδοσίας νερού ή το πάγωμα των σωληνώσεων» υπογράμμισε ο κ.Μπακούρας και πρόσθεσε: «Ο κανονισμός μια χαρά είναι. Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις πρέπει να μονώνονται και να συντηρούνται».

Μιχάλης Στεργιόπουλος (υπεύθυνος μάρκετινγκ της ΕΠΑ ΘΕΣ):
Συνεννόηση για να μην υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον

Ο Μιχάλης Στεργιόπουλος υπεύθυνος μάρκετινγκ Εικόνας και Επικοινωνίας της εταιρείας φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας τόνισε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και τους υδραυλικούς έτσι ώστε να εκτελέσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα στο μέλλον και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Ο Μιχάλης Στεργιόπουλος δήλωσε ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και οι σωληνώσεις αερίου δεν επηρεάζονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι ελεγμένες από την Εταιρεία Διανομής”. Ο ίδιος ανέφερε ότι “το ζήτημα οφείλεται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις νερού που τροφοδοτούν τα συστήματα θέρμανσης, τους λέβητες που τοποθετούνται στα μπαλκόνια”. Επισήμανε ότι “το ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζει ότι οι λέβητες επιτρέπεται να τοποθετούνται στα μπαλκόνια”.
Ο κ. Στεργιόπουλος είπε ότι “ο καυστήρας είτε μπει μέσα είτε έξω, λειτουργεί κανονικά, το ζήτημα είναι στις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Αν δεν είναι καλά μονωμένες και δεν έχει προβλεφθεί η λειτουργία τους σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, θα υπάρξει ζήτημα. Ο νόμος ορίζει ότι οι υδραυλικές εγκαταστάσεις εκτελούνται από αδειοδοτημένο συντηρητή υδραυλικό, ο οποίος έχει και την ευθύνη”.

Η σχετική νομοθεσία για τους καυστήρες φυσικού αερίου:

α. Ν. 3175 /03 άρθρο 30 παρ 13
«13. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ή η διέλευση ορισμένων λειτουργικών στοιχείων ή εξαρτημάτων των εγκαταστάσεων θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου στις όψεις των κτιρίων, με μέγιστο πλάτος εξοχής των ως άνω λειτουργικών στοιχείων ή εξαρτημάτων τα 0.40 μέτρα, σύμφωνα με τους Κανονισμούς Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Αερίου, οι οποίοι εκπονούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 7 του Ν. 2364/1995 και μέχρι τη θέση σε ισχύ των ως άνω Κανονισμών, σύμφωνα με την τεχνική οδηγία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΟΤΕΕ) με αριθ. 2471/86, που εγκρίθηκε με την απόφαση ΕΗ1/32/7.6.87 (ΦΕΚ366 Β’/16.7.1987) του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
Για την εγκατάσταση και τοποθέτηση καπνοδόχων, καπναγωγών και επιτοίχιων λεβήτων των ανωτέρω εγκαταστάσεων θέρμανσης στην κύρια όψη (πρόσοψη) του κτιρίου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ε.Π.Α.Ε. για την αισθητική και μορφολογική τους ένταξη στο χώρο.»
β. Ν.Ο.Κ 4067 αρ. φυλ. 79/12 αρθρο 16 περ. 10
10. Κλιματιστικά στοιχεία και επίτοιχοι λέβητες αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στις όψεις των νέων κτιρίων, μετά τη δημοσίευση του παρόντος οφείλουν να είναι ενσωματωμένα και να μην προεξέχουν από την επιφάνεια των όψεων του κτιρίου.
Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00 μ.) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των συμπυκνωμένων υδρατμών, για κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή και η λειτουργία τους δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια ηχητικής ρύπανσης Στις όψεις του κτιρίου επιτρέπεται η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου.

ΕΥΑΘ: Μεγαλύτερη από τις περιόδους καύσωνα η παροχή νερού λόγω διαρροών

Στα 1200 ανέρχονται τα σπασμένα λόγω παγετού υδρόμετρα της ΕΥΑΘ ΑΕ, που αντικαταστάθηκαν σε μια εβδομάδα, όταν σε κανονικές συνθήκες η διαδικασία αντικατάστασης αφορά σε 600 ετησίως, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους στις 18 Ιανουαρίου 2017 οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να ομαλοποιηθεί πλήρως η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Αναγνωρίζοντας ότι η έλλειψη νερού και οι συνεχείς διακοπές οδηγούν δικαιολογημένα σε αγανάκτηση και αφορισμούς μεγάλη μερίδα των πολιτών, οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ υπογράμμιζαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι “από τις πρώτες ημέρες η εταιρεία αύξησε τόσο την ετοιμότητα επιφυλακής, όσο και το προσωπικό των συνεργείων, κόβοντας ρεπό και άδειες συναδέλφων” και προσθέτουν “οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους αντικαθιστώντας υδρόμετρα και επισκευάζοντας βλάβες”.
Στην ανακοίνωση επισημαινόταν ότι για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των διαρροών, η παροχή του νερού προς την πόλη, είναι μεγαλύτερη από τις περιόδους καύσωνα.

Κώστας Σαγώνας (πρόεδρος Συνδέσμου Υδραυλικών Λάρισας):
Στον επόμενο παγετό θα μιλάμε πάλι για τα ίδια προβλήμα

Οι εγκαταστάσεις στη Λάρισα που έγιναν από μη αδειούχους πράγματι παρουσίασαν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς οι εγκαταστάσεις αυτές έγιναν με την ανοχή κάποιων μηχανολόγων και αυτό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα.
Οι πιο πολλές ζημιές στη Λάρισα έγιναν στις εγκαταστάσεις ύδρευσης. Την ημέρα που η θερμοκρασία έφτασε στους -20°C είχαμε πολλά σπασίματα σωληνώσεων. Όσο για τα επίτοιχα φυσικού αερίου η νομοθεσία θα έπρεπε να προβλέπει, τουλάχιστον για τις νέες οικοδομές, να τοποθετούνται εντός του κτιρίου όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, λόγω μη επαρκούς πληροφόρησης, ούτε ερμάρια δεν έβαλε ο κόσμος για να καλύψει τα επίτοιχα. Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό του «να πουλήσουμε το συντομότερο δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο».
Δυστυχώς ο Έλληνας ξεχνάει εύκολα και στον επόμενο παγετό, που πιστεύω ότι θα έρθει σε 10-15 χρόνια θα συζητάμε πάλι για τα ίδια προβλήματα. Έχουμε σαν κράτος ανάγκη από ένα νόμο που να υποχρεώνει την εφαρμογή όλων των άλλων νόμων.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι εγκαταστάσεις θέρμανσης στα Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα οι καταναλωτές δεν έμειναν τις ημέρες της παγωνιάς, στις αρχές του χρόνου, χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, όσοι τουλάχιστον είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης. Οι εγκαταστάσεις θέρμανσης, λεβητοστάσια και παρελκόμενα, σε μεγάλη πλειοψηφία βρίσκονται εντός του κτιρίου. Για την κατάσταση που επικράτησε στην πόλη των Ιωαννίνων ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου εγκαταστατών – συντηρητών Δημήτρης Τσίνης μας δήλωσε σχετικά:
«Σίγουρα υπήρξε μια γενική αναστάτωση λόγω του παρατεταμένου παγετού. Τα σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στις εγκαταστάσεις ύδρευσης όπου πολλές εξωτερικές σωληνώσεις δεν άντεξαν στην παρατεταμένη παγωνιά. Πολλοί θεώρησαν ότι κάνοντας μια απλή μόνωση σε ένα εξωτερικό δίκτυο δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι να κοιτάμε να φτιάξουμε μια εύκολη εγκατάσταση αλλά να μεριμνούμε η εγκατάσταση να είναι σωστή.

Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου:
Μηδενική η επίπτωση των χαμηλών θερμοκρασιών στις εγκαταστάσεις αερίου

Σε σχετικό δελτίο τύπου στις 19 Ιανουαρίου 2017 η προσφάτως ιδρυθείσα, Ενωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου (ΕΕΦΑ), επισημαίνει:
«Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιότητα σχετικά με την επίπτωση των χαμηλών θερμοκρασιών στη λειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης φυσικού αερίου, η Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου επιθυμεί να διευκρινίσει τα κάτωθι:
• Τα δίκτυα φυσικού αερίου είναι τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη, εξασφαλίζουν απρόσκοπτη και ασφαλή ροή του φυσικού αερίου ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και δεν σχετίζονται με τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε δίκτυα νερού κατοικιών από τον παγετό.
• Η εσωτερική εγκατάσταση του φυσικού αερίου σχεδιάζεται, κατασκευάζεται και πρέπει να συντηρείται σύμφωνα με τον εθνικό κανονισμό εσωτερικών εγκαταστάσεων από μηχανικούς και ειδικούς τεχνικούς που έχουν -με βάση τη νομοθεσία- τις απαραίτητες άδειες.
• Η αυτόνομη σύνδεση διαμερισμάτων με την τοποθέτηση επίτοιχου λέβητα σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές στην κατασκευή της που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της.
• Οι σωληνώσεις νερού αποτελούν βασικό μέρος της εγκατάστασης θέρμανσης ενός διαμερίσματος ανεξαρτήτως καυσίμου και ο εγκαταστάτης τους οφείλει να τις μονώνει επαρκώς και με τα κατάλληλα υλικά. Σε περιπτώσεις ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, όπως αυτές που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, ο τρόπος προστασίας των κυκλωμάτων νερού είναι απλός και επιτυγχάνεται με τη διατήρηση της συνεχούς ροής του νερού εντός των σωληνώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του παγετού. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές αερίου θα πρέπει να συμβουλεύονται τους εγκαταστάτες/υδραυλικούς για οδηγίες ή οποιαδήποτε παρέμβαση στην εγκατάσταση.
• Οι καταναλωτές είναι υπεύθυνοι για την ετήσια συντήρηση των συσκευών η οποία πρέπει να πραγματοποιείται από αδειοδοτημένους τεχνικούς.
Επισημαίνεται ότι η αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο εξασφαλίζει ασύγκριτη οικονομία στη θέρμανση αλλά και πλήρη ανεξαρτησία, με τη διαδικασία σύνδεσης να είναι σήμερα πιο εύκολη και απλή από ποτέ».