Αρχική » Περιεχόμενα » Εκπαίδευση » ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ

ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ

kaminada1.jpg

kaminada1.jpgΈργο από ομάδα του ΣΕΚ Επανωμής που βραβεύτηκε στην περιφερειακή έκθεση του προγράμματος «Δαίδαλος»
Μια αξιόλογη πρόταση για κατασκευή «αυτοκαθαριζόμενης καμινάδας» παρουσίασε ομάδα από το ΣΕΚ Επανωμής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δαίδαλος».
Το έργο αυτό βραβεύτηκε στον περιφερειακό διαγωνισμό νομών Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάστηκε και στην πανελλήνια έκθεση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, την περασμένη άνοιξη.
Η ομάδα εκτέλεσης της πρότασης – κατασκευής αποτελείτο από τους (τότε) μαθητές Γαβριήλ Καραμανώλη και Χαράλαμπο Αβραμίδη υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Παντελή Γαλίτη.
Η περιγραφή της πρότασης (το σχετικό υλικό μας έστειλε ο καθητής Π. Γαλίτης) έχει ως εξής:
«Η προτεινόμενη κατασκευή αποτελεί διάταξη η οποία καθαρίζει αυτόματα την καπνοδόχο του λέβητα από τα κατάλοιπα της καύσης.
Αποτελείται από μια ανοξείδωτη καπνοδόχο στην οποία εσωτερικά έχουν τοποθετηθεί δύο λεπτές σιδερένιες ράγιες – οδηγοί, οι οποίες χρησιμεύουν στην κατευθυνόμενη κίνηση της συρματόβουρτσας («αχινού»).
kaminada2.jpg
Η συρματόβουρτσα ανεβαίνει και κατεβαίνει μέσα στην καμινάδα, οδηγούμενη από συρματόσχοινο, το οποίο έχει συνδεθεί, τόσο από την πάνω, όσο και από την κάτω πλευρά της με ηλεκτρικό βίντσι.
Κατάλληλη διάταξη επιτρέπει στο συρματόσχοινο να περιτυλίγεται στο βίντσι τόσο κατά τη δεξιόστροφη, όσο και κατά την αριστερόστροφη κίνησή του. Φυσικά, θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ηλεκτροκινητήρας με μειωτήρα, όμως στην περίπτωση αυτή το κόστος της κατασκευής θα ανέβαινε αρκετά.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όσον αφορά στην έξοδο της συρματόβουρτσας από την καπνοδόχο, προβλέφθηκε, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, αυτή να πραγματοποιείται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην επηρεάζει στον ελκυσμό της καμινάδας. Μάλιστα, στη θέση εξόδου της συρματόβουρτσας τοποθετείται ταφ με γωνία 45° (δεν τοποθετήθηκε προκειμένου να φαίνεται καλύτερα η λειτουργία της διάταξης).
Η προτεινόμενη κατασκευή οπωσδήποτε επιδέχεται τροποποιήσεις – βελτιώσεις, οι οποίες θα την καταστήσουν ίσως περισσότερο λειτουργική. Αυτό που ενδιέφερε στην ομάδα κατασκευής της, ήταν να προταθεί και να επιδειχθεί ο γενικός τρόπος λειτουργίας της και να προωθηθεί ως τέτοιος στην έκθεση «Δαίδαλος 2008» που διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας με τη συμμετοχή μαθητών των ΤΕΕ – ΕΠΑΛ – ΣΕΚ απ’ όλη τη χώρα.
Επισημαίνεται ακόμη ότι το κόστος της κατασκευαστικής διάταξης δεν είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτικό για κάποιον που θα θελήσει να την υλοποιήσει σε πραγματικές συνθήκες».