Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ…

ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ…


Ο απολογισμός της διοίκησης του Συνδέσμου στη γενική συνέλευση στις 18 Μαρτίου, που ανέπτυξε στο σώμα ο πρόεδρος του ΔΣ, Θανάσης Στρουμπούλης


«Φίλοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι

Το χρόνο που πέρασε επιβεβαιωθήκαμε για όλα αυτά που επισημαίναμε στην εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης το Μάρτιο του 2006, αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν οι θέσεις μας, για μια σειρά θέματα που για πολλά χρόνια είναι στην αιχμή του δόρατος του συνδικαλιστικού κινήματος. Τη χρονιά που πέρασε η θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα των εργαζομένων δεν παρουσίασε βελτίωση σε κανένα δείκτη. Την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά δείχνουν ανάγλυφα τα επίσημα οικονομικά στοιχεία για το κλείσιμο του 2006, που λένε για τρομακτική αύξηση των απλήρωτων επιταγών και συναλλαγματικών. Αύξηση στο ανεξόφλητο υπόλοιπο των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων 25,3%. Ένα στα τρία νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, προστρέχουν στο δανεισμό από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το πολύ αυξημένο κόστος της διαβίωσης σε συνδυασμό με τη μείωση του εισοδήματος, να μην επιτρέπει να ανταποκρίνονται στις οφειλές που έχουν προς αυτές.
Καταλαβαίνετε ότι αυτή η κατάσταση έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και στον κλάδο μας. Η ανεργία με προεκλογικές κορώνες και κυβερνητικά παχιά λόγια δεν καταπολεμείται. Απόδειξη ότι εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 8,9% και καθημερινά βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα με την πολιτική μεταφοράς ή κλεισίματος των επιχειρήσεων σε κάποιες περιοχές, οι συνάνθρωποί μας να καταφεύγουν σε συσσίτια των δήμων ή της εκκλησίας για να επιβιώσουν. Η χώρα μας έρχεται στις πρώτες θέσεις της ευρωζώνης, σε ποσοστό ανεργίας 17,6% στους νέους ηλικίας κάτω των 25 χρόνων. Η κυβέρνηση ανακυκλώνει το πρόβλημα της ανεργίας με προγράμματα υποαπασχόλησης επιδοτούμενα και προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων, κοροϊδεύοντας τους ανέργους χωρίς κανένα σχέδιο βιωσιμότητας αυτών των θέσεων εργασίας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζονται στην Ελληνική οικονομία.Η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να σημειώνει κάμψη. Μια σειρά βιομηχανιών ή βιοτεχνιών αν δεν κλείσουν συρρικνώνονται καθημερινά, προσθέτοντας νέους ανέργους που δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην εξεύρεση νέας εργασίας, διότι η πλειοψηφία ανήκει στην ευαίσθητη ηλικία για την αγορά εργασίας, δηλαδή άνω των 45 χρόνων. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που πραγματικά ευημερούν. Και όσο για εμάς τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες δυσκολεύουν τα πράγματα, τόσο αυτοί δυναμώνουν. Είναι αυτοί που σε όλους τους κλάδους της οικονομίας συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τον τζίρο όπως το 88% του τζίρου των σούπερ μάρκετ, κατέχουν 10 αλυσίδες που τις ελέγχουν ξένες πολυεθνικές.
Στην παραγωγή σε 55 βασικές κατηγορίες προϊόντων (στο 90% των επώνυμων προϊόντων, σύμφωνα με τη NIELSEN), τρεις εταιρίες ελέγχουν το 80%. Στα καύσιμα δύο διυλιστήρια ελέγχουν το 100% της παραγωγής και τρεις εταιρίες ελέγχουν το 68% της εμπορίας. Στη χαλυβουργία τρεις εταιρίες ελέγχουν το 85%, ενώ στα τσιμέντα, τρεις εταιρίες ελέγχουν το 100% της αγοράς.
Στον κλάδο μας ζήσαμε το χρόνο που πέρασε την κούρσα των αυξήσεων στα υλικά πρώτης ανάγκης για τη δουλειά μας. Το αποτέλεσμα που καταγράφεται είναι ότι αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν μετακύλυσαν σε μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές, παρά τις επωμίσθηκαν οι συνάδελφοι, με αποτέλεσμα την ακόμα δυσκολότερη οικονομική κατάστασή τους. Φυσικά οι προφάσεις για τη ραγδαία άνοδο των τιμών των υλικών μας δεν μας πείθουν όπως (Ολυμπιακοί αγώνες Πεκίνου – άνοδος του πετρελαίου κ.λπ.). Για μας είναι ακόμα μια φορά ξεκάθαρο ότι τα παραπάνω είναι προφάσεις για να πλουτίσουν περισσότερο κάποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συνάδελφοι στην περσινή γενική συνέλευση σας ενημερώσαμε ότι η επιχείρηση αντιασφαλιστικής καταιγίδας με στόχο την ισοπέδωση των ασφαλιστικών κατακτήσεων που ξεκίνησε με το νόμο Σιούφα το 1992 και Ρέππα, το 2002, είχε ήδη πάρει σάρκα και οστά το 2005 με το Π.Δ. 258, κι εμείς δεν το γνωρίζαμε. Είχαμε όμως επισημάνει ότι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί οι αλλαγές που φημολογούνται είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να μας βρουν μπροστά τους.
Αποδείχθηκε συνάδελφοι ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, επειδή δηλαδή οι αλλαγές ήταν πολύ χειρότερες από ένα κακό όνειρο, γι’ αυτό, και ενώ είχε ψηφιστεί το Π.Δ. 258/2005 και ήταν ενήμεροι και το ΤΕΒΕ και η ΓΣΕΒΕΕ και το Επιμελητήριο, το απέκρυψαν όσο μπορούσαν. Κατά τα άλλα η ΓΣΕΒΕΕ και το ΒΕΑ υπηρετούν τους ΕΒΕ, αποκρύπτοντας για 8 μήνες τα αποτελέσματα μελετών που αποδεικνύουν περίτρανα την κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Εξαναγκάσθηκε να τα δημοσιεύσει η ΓΣΕΒΕΕ τα αποτελέσματα και να τα υπογράψει.
Έστω και αργά θα περίμενε κανείς να πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις σαν τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο ενάντια στο νέο νόμο 258/2005. Όχι μόνο δεν το έκανε αλλά και μετά από πιέσεις, έκανε εξαγγελία κινητοποίησης για τις 12 Μαρτίου και αμέσως μετά από ένα ασαφές και χωρίς δεσμεύσεις χαρτί του υπουργείου, ότι θα κάνει κάποιες αλλαγές, την ακύρωσε. Θα έλεγε κανείς ότι όλο αυτό το διάστημα το περίμενε σαν μάννα εξ ουρανού, για να μην αναγκασθεί να προβεί σε κινητοποιήσεις. Η δε Ομοσπονδία μας ενώ στην ολομέλεια της Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να συμμετέχει έστω και με δυσκολία σε οποιαδήποτε κινητοποίηση για το ασφαλιστικό, απέδειξαν στελέχη της ΑΔΕΚΥ του Δ.Σ. του Συνδέσμου και της ΟΒΥΕ, για άλλη μια φορά ακόμα, ότι άλλο οι αποφάσεις και τα λόγια εντυπωσιασμού, άλλο η πράξη. Αφού έλαμψαν με την απουσία τους σε όλες τις κινητοποιήσεις. Ούτε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας συμμετείχε. Κατά τα άλλα γκρινιάζουμε γιατί δεν λύνονται τα προβλήματά μας, γιατί δεν συμμετέχει ο κόσμος στις κινητοποιήσεις, όταν δεν συμμετέχουν και μάλιστα τις μποϊκοτάρουν, τα ίδια τα μέλη του Δ.Σ. Ο Σύνδεσμος κάνει έρευνα για να αποκτήσουμε συγκεκριμένη εικόνα για το λόγο της μη συμμετοχής των συναδέλφων στις εκάστοτε κινητοποιήσεις που διοργανώνουμε και ιδιαίτερα για πολύ σοβαρά ζητήματα, που αν θέλετε είναι στην πρώτη γραμμή. Όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν.

Φ.Π.Α

Συνάδελφοι πριν δύο χρόνια είχαμε κάνει μια πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση του ΦΠΑ στις επισκευές συντήρησης. Είχαμε διατυπώσει αυτή την πρόταση όταν μας ενημέρωσαν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας, ότι όπου αυτό καθιερώθηκε, προτιμήθηκαν πολύ περισσότερο οι επαγγελματίες, εκδίδοντας παραστατικά, απ’ό,τι ίσχυε μέχρι τότε, δηλαδή αυτό που συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Δηλαδή να προτιμώνται, ιδιαίτερα στις μικρές δουλειές, αυτοί που δεν είναι επαγγελματίες, με συνέπεια να μην εκδίδουν παραστατικά κι έτσι να μην επιβαρύνονται οι πελάτες με ένα επιπλέον κόστος 19%. Από την πρώτη του χρόνου του 2007 ισχύει το 9% στις επισκευές συντήρησης. Επειδή όμως για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα τα πάντα γίνονται πρόχειρα, στην συνάντηση που είχαμε με το υπουργείο Οικονομικών, τους θέσαμε ζητήματα για μια σειρά ασάφειες στο νέο φορολογικό νόμο για το μειωμένο ΦΠΑ και δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν τις θέσεις μας και θα διασαφηνιστούν σε ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδώσουν.
Κατά τα άλλα εξακολουθούμε, κατά την κυβέρνηση να είμαστε υπεύθυνοι για την τρύπα του όζοντος της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και εξαγγέλθηκαν για άλλη μια φορά νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία όπως πάντα θα εξαντληθούν σε μικρούς επαγγελματίες. Ούτε λόγος για τους μεγάλους φοροφυγάδες.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΡΓΩΝ

Το Μάιο του 2006 υπογράψαμε την ασφάλιση των έργων μας μέσω του Ασφαλιστικού γραφείου Μάμαλη με την εταιρία ‘’ΕΓΝΑΤΙΑ’’, με ένα οικονομικό κόστος 3,4 ευρώ ανά μέλος του Συνδέσμου ετησίως, ασφαλίζοντας όλα τα έργα των συναδέλφων, φυσικά εφόσον έχουν καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση στο Σύνδεσμο.
Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής μας και ακουστήκαν φημολογίες για το κλείσιμο της ασφαλιστικής εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ. Στέλνοντας τη νομικό μας σύμβουλο στο υπουργείο για να ενημερωθεί υπεύθυνα, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει τι θα γίνει με την οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρία. Στην πορεία ακούστηκε για την εξαγορά της από μεγάλο όμιλο και ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όταν όμως αυτό δεν έγινε και η εταιρία ‘’ΕΓΝΑΤΙΑ’’ πήγαινε για κλείσιμο, το ασφαλιστικό γραφείο Μάμαλη μας ασφάλισε με τους ίδιους ακριβώς όρους και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην ασφαλιστική εταιρία COΜMERCIAL VALUE, του ομίλου ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και έτσι τώρα με την αναδρομική ισχύ του συμβολαίου μας, η ‘’ΕΓΝΑΤΙΑ’’ δεν υφίσταται για καμιά χρονική περίοδο στο Σύνδεσμό μας.
Φαίνεται όμως το ότι συνεχίζουμε να είμαστε ασφαλισμένοι δεν αρέσει σε κάποιους, που θέλουν να μας οδηγήσουν στην εταιρία ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, που αποφάσισε η ΟΒΥΕ, με 8 ψήφους υπέρ και 7 κατά, με τεράστιο οικονομικό κόστος που εκ των πραγμάτων σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Ενδεικτικά, το κόστος ανέρχεται σε 75.000 ευρώ, με τις ίδιες ακριβώς ασφαλιστικές καλύψεις, αντί για τις 9.000 ευρώ που πληρώνει αυτή τη στιγμή ο Σύνδεσμος.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Το Γραφείο Φυσικού Αερίου θεωρούμε ότι έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και δράσης του Συνδέσμου, μια και η πλειοψηφία των συναδέλφων που ασχολούνται με τις εγκαταστάσεις αερίου, συμβουλεύονται τα στελέχη του για διάφορα προβλήματα και ζητήματα που προκύπτουν στις εργασίες τους. Από την περσινή μας γενική συνέλευση έως σήμερα, από το Γραφείο Αερίου έχουν απαντηθεί τουλάχιστον 400 ερωτήματα συναδέλφων, τηλεφωνικά ή με παρουσία στο Γραφείο.
Το Γραφείο έχει πλέον ευρύτερη αναγνώριση υπό την έννοια ότι αρκετές φορές καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που του απευθύνουν απλοί ιδιώτες, οι οποίοι γνώρισαν την ύπαρξή του μέσω των συναδέλφων. Τα περισσότερα από τα ερωτήματα αυτά αφορούν τεχνικές και μεθόδους εγκατάστασης υπογείων τμημάτων, διελεύσεις σωλήνων, τυχόν δυνατότητες σύνδεσης ακινήτων με τα δίκτυα. Επίσης δίνονται διευκρινίσεις και απαντώνται ερωτήματα επί των μελετών.
Οι απαντήσεις που δίνονται είναι πάντοτε τεκμηριωμένες χωρίς να αφήνουν κενά, τόσο λόγω της μεγάλης εμπειρίας των στελεχών του Γραφείου όσο και λόγω της άμεσης επικοινωνίας με τις υπηρεσίες της ΕΠΑ Αττικής. Κατά το ίδιο διάστημα, εκτός των τεχνικών ερωτήσεων, το Γραφείο έχει βοηθήσει τους συναδέλφους και σε διαδικαστικά θέματα που αφορούν το αέριο, όπως: Πως γίνεται μια αίτηση για σύνδεση, πως συμπληρώνονται τα έντυπα της ΕΠΑ Αττικής (συμβόλαια, ελέγχους στεγανότητας κλπ), ενώ μερικές φορές έχει εκδώσει και σχετικές οδηγίες. Εξάλλου υλοποιήθηκε από την ΕΠΑ Αττικής η πρωτοβουλία του Γραφείου να αναγραφεί στους διμηνιαίους λογαριασμούς αερίου, η επισήμανση της υποχρέωσης για τους τακτικούς ελέγχους στεγανότητας των σωληνώσεων από αδειούχους υδραυλικούς.
Σε κάθε έκδοση της τριμηνιαίας εφημερίδας του Συνδέσμου, υπάρχει μόνιμη στήλη στην οποία θίγονται διάφορα επίκαιρα θέματα. Δημοσιεύονται επίσης απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν στο Γραφείο και οι οποίες απαντήσεις, κατά την εκτίμηση του Γραφείου, πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστές. Μετά από καθυστέρηση ορισμένων μηνών (που οφείλεται σε οργανωτικές αδυναμίες της ΕΠΑ Αττικής) και των συνεχών πιέσεων του Γραφείου προς αυτήν, ξεκίνησαν τα ενημερωτικά (ανά 15νθήμερο) σεμινάρια προς τους αδειούχους 3ης ειδικότητας.
Μέχρι σήμερα τα έχουν παρακολουθήσει περίπου 240 συνάδελφοι. Τα σεμινάρια αυτά έχουν διάρκεια περίπου 3 ώρες και τουλάχιστον ο μισός χρόνος αφιερώνεται σε ερωτήσεις – απαντήσεις και συζήτηση των στελεχών του γραφείου με τους συμμετέχοντες. Για το λόγο αυτό υπήρξε μέριμνα, ώστε στα σεμινάρια να μην συμμετέχουν παραπάνω από 30-35 συνάδελφοι.
Τα σεμινάρια αποσκοπούν κυρίως στην ενημέρωση των συναδέλφων αναφορικά με τα θέματα εκείνα που προκαλούν «κόψιμο» (επανέλεγχο) της εγκατάστασης. Η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου σεμιναρίων προβλέπεται να γίνει εντός του Ιουνίου ή έως ότου ενημερωθεί το σύνολο των αδειούχων υδραυλικών 3ης ειδικότητας. Τέτοιου είδους σεμινάρια γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχουν τύχει της απόλυτης και καθολικής αποδοχής από τους συναδέλφους.
Τα θέματα που αναπτύσσονται καθώς και τα ερωτήματα που τίθενται από τους συναδέλφους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων θα εκδοθούν και θα αποσταλούν σε όσους τα παρακολούθησαν. Η διοργάνωση αυτών των σεμιναρίων προκάλεσε το ενδιαφέρον των ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης οι οποίες ήρθαν σε επαφή με το Γραφείο προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για την οργάνωση, το περιεχόμενο και τις διαδικασίες, για να αναλάβουν την πρωτοβουλία διοργάνωσης αντιστοίχων σεμιναρίων στις περιοχές τους.
Ταυτόχρονα το Γραφείο προχωρεί στη σύνταξη του Εγχειριδίου Πρακτικής, του οποίου η ολοκλήρωση αναμένεται για το τέλος Μαρτίου. Για τη σύνταξη του εγχειριδίου εξαντλήθηκε η αντίστοιχη ελληνική βιβλιογραφία (16 βιβλία) και αντλήθηκαν πληροφορίες από 14 ξενόγλωσσα βιβλία, όπως επίσης και πάνω από 40 διαδικτυακούς τόπους. Το εγχειρίδιο κάνει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση του θέματος από αυτές που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική βιβλιογραφία τόσο ως δομή όσο και ως ύφος. Με στόχο να είναι ένα εύκολα κατανοητό και ευκολόχρηστο εργαλείο, όχι μόνο για τον έμπειρο αλλά και για το λιγότερο έμπειρο εγκαταστάτη ή τεχνίτη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

• Με επιστολή – πρόταση προς την ΕΠΑ Αττικής, ζητήσαμε να γίνεται επανέλεγχος στεγανότητας εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου κάθε τέσσερα χρόνια από τον αδειούχο υδραυλικό, ο οποίος θα εκδίδει το προβλεπόμενο πιστοποιητικό επανελέγχου και θα το συμπεριλαμβάνει στον λογαριασμό που στέλνει στους καταναλωτές.
• Στείλαμε επιστολή στις Νομαρχίες Αθηνών με κοινοποίηση στις Διευθύνσεις Βιομηχανίας, για την αύξηση του αριθμού των εξεταστικών επιτροπών για την απόκτηση της άδειας, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται χρονικά καλύτερα οι συνάδελφοι.
• Στείλαμε επίσης επιστολή προς τα μέλη μας για την αλματώδη αύξηση της τιμής των μετάλλων, χαλκού, χάλυβα κ.λπ., εφιστώντας την προσοχή τους ως προς την έκδοση προσφορών προς τους πελάτες. Για την αύξηση αυτή εστάλη και δελτίου τύπου στα αρμόδια υπουργεία και τα πολιτικά κόμματα.
• Ενημερώσαμε όλες τις ομοσπονδίες και τους συνδέσμους για μαζική συμμετοχή στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ για το ΜΗΚΙΕ ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
• Στείλαμε ακόμα επιστολή στον υφυπουργό Ανάπτυξης και τον γεν. γραμματέα Προστασίας Καταναλωτή για τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και τα προβλήματα που μας δημιουργούν. Ζητήσαμε συνάντηση η οποία και έγινε εκεί. Καταγγείλαμε τις εταιρίες που με τις εγγυήσεις που μας δίνουν υποτιμούν την νοημοσύνη μας και μας κοροϊδεύουν. Για το ότι δεν προσφέρουν το ανάλογο σέρβις ή δεν αντικαθιστούν τα ελαττωματικά προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών από τους καταναλωτές και χωρίς να ευθυνόμαστε, ακολουθούμε μια χρονοβόρα διαδικασία για την επιδιόρθωσή τους, προς εξυπηρέτηση πάντα των πελατών μας. Δεσμεύτηκαν ότι θα τις καλέσουν σε στρογγυλό τραπέζι μαζί μας και ότι θα αλλάξουν και τα άρθρα του νέου νόμου συμπεριλαμβάνοντας τις προτάσεις μας.
• Επίσης στείλαμε επιστολή προς τα τηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αφορμή το τραγικό ατύχημα στην Κέρκυρα, και τον Πύργο, επισημαίνοντάς τους ότι προβάλουν ένα θέμα όταν έχει γίνει ήδη το κακό και δεν διαθέτουν χρόνο έστω 30 δευτερολέπτων, να ενημερώσουν το κοινό για τη εφαρμογή της νομοθεσίας. Για το ίδιο τραγικό γεγονός στείλαμε έγγραφο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με το οποίο ζητήσαμε να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι για την καλύτερη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
• Καλέσαμε τα μέλη μας σε ενημερωτική σύσκεψη για το Ασφαλιστικό, ενάντια στο Π.Δ.258/2005.
• Οργανώσαμε ακόμα ενημερωτική σύσκεψη για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και το ΦΠΑ, βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου 3522/2006.
• Στείλαμε επιστολή προς τον ΣΕΥΔΑΠ για το υπό τροποποίηση καταστατικό, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να απαλειφθεί η προϋπόθεση «μέλος του Συνδέσμου» για την εγγραφή ενός υδραυλικού στο Συνεταιρισμό. Ας μην ξεχνάμε συνάδελφοι ότι το συνεταιριστικό κίνημα είναι δημιούργημα του συνδικαλιστικού κινήματος.
• Στο χρόνο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια καυσίμων αερίων μέσω ΕΛΚΕΔΕ και τα οποία πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο. Όσοι συνάδελφοι λοιπόν ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν, εφόσον βέβαια έχουν άδεια Τεχνίτη Β΄ ή Εγκαταστάτη, μπορούν να καταθέσουν αίτηση στα γραφεία του Συνδέσμου.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

• Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΟΕΕΚ, Υπουργείο Παιδείας, ΓΣΕΒΕΕ και Πολιτικά κόμματα για τον αποκλεισμό της ΟΒΣΑ από την Τριμερή Συμβουλευτική Επιτροπή (ΤΣΕ) για την περίοδο 2006-2009. Ο αποκλεισμός της ΟΒΣΑ είναι παράνομος βάσει υπουργικής απόφασης που αναφέρει, για το πως ορίζονται οι εκπρόσωποι στα όργανα του Οργανισμού.
• Καταγγείλαμε τη στάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Ζητήσαμε όπως αποτρέψουν τους ανελέητους βομβαρδισμούς και την ολική καταστροφή ζωτικών υποδομών της Παλαιστίνης, δίνοντας μια δίκαιη και ειρηνική λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.
• Εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στον ΟΑΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και πολιτικά κόμματα, για τις φυλακίσεις ασφαλισμένων για χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων αλλά αντιθέτως εξοντώνουν τους μικρομεσαίους που βάλλονται καθημερινά από παντού.
• Διαμαρτυρηθήκαμε προς την Τουρκική Πρεσβεία για τα ‘’Λευκά κελιά’’ και γενικά για το παράλογο σωφρονιστικό σύστημα της τουρκικής κυβέρνησης, που επιδιώκει την πνευματική και σωματική εξόντωση των κρατουμένων, την στιγμή μάλιστα που θέλει να γίνει και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη διαμαρτυρία μας αυτή κάναμε γνωστή στα πολιτικά κόμματα και τη ΓΣΕΒΕΕ.
• Στείλαμε ψήφισμα συμπαράστασης για τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές για την άδικη καταδίκη τους από δικαστήριο της Ατλάντα και τη συνέχιση της κράτησής τους στη φυλακή, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ενώ ‘’κόπτονται’’ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
• Στείλαμε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που προωθεί η κυβέρνηση.
• Διαμαρτυρηθήκαμε και καταθέσαμε ψήφισμα ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση των σπουδών που επιδιώκει η κυβέρνηση.
• Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς τα ΜΜΕ και στο υπουργείο Οικονομικών για της δηλώσεις του υπουργού που μας αποκάλεσε φοροφυγάδες, γιατί το δηλωθέν εισόδημά μας προσεγγίζει, όπως είπε, το εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων, παραγνωρίζοντας τη νέα τάξη πραγμάτων στον κλάδο μας, τη σχέση εργαζομένου – εργοδότη. Δηλαδή, έχει γίνει πλέον καθεστώς, αντί ο εργαζόμενος να είναι ασφαλισμένος από τον εργοδότη του στο ΙΚΑ, λόγω του ασφαλιστικού κόστους, να οδηγείται στην έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία, να έχει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, να είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ και έτσι να είναι και αυτός, τουλάχιστον τυπικά, εργολάβος. Το ετήσιο εισόδημά του όμως δεν διαφέρει από αυτό του μισθωτού και αυτό δηλώνει βέβαια στη φορολογική του δήλωση, που το υπουργείο Οικονομικών τον κατατάσσει στους φοροφυγάδες. Και το δεύτερο, η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστικών εταιριών απασχολούν εργολάβους συναδέλφους με τέτοιους τιμοκαταλόγους και όρους, που τους συμφέρει οικονομικά καλύτερα, από το να απασχολούν εργαζομένους με άμεση σχέση εργασίας. Δυστυχώς αυτό είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα στον κλάδο μας.
• Συνδιοργανώσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό μαζί με την ΟΒΣΑ και άλλα 37 Βιοτεχνικά Επαγγελματικά Σωματεία στις 29/1/2007 στο θέατρο ‘’ΔΙΑΝΑ’’.
• Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς τα ΜΜΕ που ενώ μας καλούν να πούμε τις απόψεις μας για τα θέματα που προκύπτουν, κάθε φορά στο τέλος μας περικόπτουν την ουσία των δηλώσεών μας. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να ενημερωθεί υπεύθυνα η ελληνική κοινωνία. Σε αντίθεση με τα σοβαρά θέματα που πρέπει να προβάλλονται, τα ΜΜΕ αναλώνονται σε πολύωρες συνεντεύξεις – εκπομπές με πρωταγωνιστές τύπου «Μπεζεντάκου».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

• Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας ό,τι είναι δυνατόν στα πλαίσια συντήρησης των υδραυλικών εγκαταστάσεων στα κτίρια όπου στεγάζονται τα παιδιά.
• Όπως κάθε χρόνο έτσι και στη χρονιά που μας πέρασε, οργανώσαμε δύο φορές αιμοδοσία, τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο, εδώ στο χώρο μας. Αλλά και αυτή τη φορά δυστυχώς, η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν ελάχιστη σε αντίθεση με τις ανάγκες τις οποίες είναι αδύνατο βέβαια να καλύψουμε. Ευχόμαστε και ελπίζουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση απ’ όλους μας σ’ αυτό το κοινωνικό θέμα που λέγεται αιμοδοσία.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

• Με επιτυχία πραγματοποιήσαμε στις 1 και 2 Ιουλίου την καθιερωμένη ετήσια διήμερη εκδρομή μας στην Ερέτρια Εύβοιας, όπου συμμετείχαν 300 συνάδελφοι με τις οικογένειές τους.
• Στις 10 Δεκεμβρίου οργανώσαμε τη γιορτή του παιδιού σε συνεργασία με το Ταμείο Αλληλοβοηθείας και το ΣΕΥΔΑΠ, στο θέατρο ΝΕΟ ΡΙΑΛΤΟ με το έργο του Αριστοφάνη «Όρνιθες». Στη γιορτή, εκτός από τη θεατρική παράσταση, κλόουν διασκέδασε τα παιδιά, μοιράστηκαν επίσης βιβλία, γλυκά, χυμοί, λουλούδια κ.λπ. Ήταν μεγάλη η συμμετοχή των παιδιών και ακόμα μεγαλύτερη η ικανοποίησή μας βλέποντας την ευτυχία των παιδιών ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Σ’ αυτή την εκδήλωση καλέσαμε και παιδιά από το Χαμόγελο του Παιδιού, προσφέροντάς τους κάτι διαφορετικό, κάτι που έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά του κόσμου, αγάπη και στοργή.
• Ο καθιερωμένος αποκριάτικος χορός μας έγινε φέτος στο κέντρο ‘’ΓΕΦΥΡΑ’’ με τους, Δημήτρη Κοντολάζο, Κωνσταντίνα, Άγγελο Διονυσίου και άλλους καλλιτέχνες. Μας προβληματίζει πάντως αυτού του είδους η διασκέδαση.
• Επίσης συνάδελφοι φέτος για πρώτη φορά οργανώνουμε μια θεατρική βραδιά στις 30/3/2007 στο θέατρο ‘’ΑΛΦΑ’’ με το έργο του Μολιέρου «Ταρτούφος», με τους Θύμιο Καρακατσάνη και Γιώργο Κωνσταντίνου. Δοκιμάζουμε έναν άλλο τρόπο δημιουργικής διασκέδασης. Όσοι λοιπόν επιθυμείτε να την παρακολουθήσετε, δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή στα γραφεία μας.
Αταλάντευτα διεκδικούμε:

ΠΑΙΔΕΙΑ

• Είναι ανάγκη η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης να ξεκινήσει από τη θέσπιση ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου βασικής εκπαίδευσης που θα είναι απαραίτητη όχι μόνο για το πανεπιστήμιο αλλά και για οποιαδήποτε επαγγελματική μόρφωση.
• Καθιέρωση συστήματος δημοσίων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών για να παρέχεται ουσιαστική μόρφωση, βασισμένη στα γερά θεμέλια του 12χρονου σχολείου.
• Αναβάθμιση ή αλλαγή των ΤΕΕ – ΙΕΚ – ΚΕΚ και άλλων εκπαιδευτηρίων, πρόχειρης κατάρτισης, που το μόνο που κάνουν είναι να ξεγελούν την απελπισία χιλιάδων ανέργων νέων.
• Κατάργηση των διδάκτρων ΙΕΚ – ΤΕΕ.
• Δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση για επιστήμονες που θα έχουν επάρκεια στον τομέα τους και τη δυνατότητα για ολοκληρωμένη άσκηση του επαγγέλματός τους.
• Συνεχή οργάνωση σεμιναρίων για όλες τις ειδικότητες του κλάδου μας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

• Να αναγνωρίζεται η ειλικρίνεια των βιβλίων Εσόδων – Εξόδων και να αποτελούν τη μοναδική βάση για τον υπολογισμό του Φ.Π.Α. και της φορολογίας εισοδήματος.
• Κατάργηση του νόμου περί συνάφειας και κάθε μορφή αντικειμενοποίησης της φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων, όπως και να ονομάζεται.
• Να κλείνουν αυτόματα τα βιβλία με το τέλος του έτους.
• Δραστική μείωση του συντελεστή του Φ.Π.Α. και όλων των άδικων έμμεσων φόρων.
• Χτύπημα της φοροδιαφυγής και κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
• Αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
• Να θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για τους αυτοαπασχολούμενους που απέχουν από την εργασία τους για λόγους ασθενείας ή ατυχήματος.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

• Απόσυρση του 258/2005.
• Όριο συνταξιοδότησης για τους άνδρες 60 και τις γυναίκες τα 55.
• Τα 9.000 ένσημα ήτοι 30 χρόνια ασφάλισης να είναι αρκετά για την συνταξιοδότηση ανεξαρτήτου ηλικίας.
• Το κράτος να καλύψει τα 2/3 των εσόδων του Ταμείου.
• Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας ενταγμένο σε κεντρικό εθνικό σχεδιασμό με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο που θα παρέχει υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες και στους ΕΒΕ.
• Αύξηση σε όλες τις συντάξεις.
• Κατώτερη σύνταξη στο 80% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
• Να δοθούν οι οφειλές από το κράτος.
• Να απαλλάσσονται της εισφοράς στον ΟΑΕΕ για όσο διάστημα διαρκεί η αναρρωτική άδεια, ανεξάρτητα της αιτίας (ατύχημα ή ασθένεια).
• Να ισχύουν και σε εμάς τα βαρέα και ανθυγιεινά όπως και στο προσωπικό μας.
• Οι ενοποιήσεις ταμείων πρέπει να έχουν σκοπό τη δημιουργία ισχυρών οργανισμών με ευρύτερη οικονομική βάση στην κατεύθυνση διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και όχι για να καλυφθούν τα ελλείμματα των άλλων ταμείων.
• Όχι στα υπέρογκα και τοκογλυφικά πρόστιμα σε συναδέλφους που είχαν δυσκολίες στην πληρωμή των εισφορών.
• Να σέβεται το κράτος και να μεριμνά, μαζί βέβαια και εμείς, για την πλήρη εφαρμογή των Π.Δ. 38/91, 48/95 και 55/2000.
• Να πιέσουμε την πολιτεία να κατασκευάζονται οι υδραυλικές εν γένει εγκαταστάσεις μόνο με υλικά που έχουν προδιαγραφές και μόνο από αδειούχους υδραυλικούς.
• Να θεσμοθετηθεί από την πολιτεία επιτροπή ελέγχου εγκαταστάσεων που να συμμετέχουμε και εμείς σε όλα τα έργα, ιδιωτικά και δημόσια.
• Να γίνονται συνέχεια σεμινάρια υπό την αιγίδα του κράτους χωρίς την οικονομική συμμετοχή των συναδέλφων.
• Να γίνουν όλοι οι συνάδελφοι μέλη στο Συνεταιρισμό και στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας.
• Να ενημερωθεί το κοινό με κάθε τρόπο, αλλά και από εμάς τους ίδιους για την εφαρμογή των νόμων».