Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Ασφυξία και αγανάκτηση…

Ασφυξία και αγανάκτηση…

Μπήκαμε στη νέα χρονιά και η αδυσώπητη πραγματικότητα και καθημερινότητα μας καταδικάζει να μην έχουμε δικαίωμα στην αισιοδοξία. Από τη μια η κάθε μορφής έρευνες που καταγράφουν το σήμερα και από την άλλη η περιρρέουσα οικονομική, και όχι μόνο κατάσταση, μας δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και μας κάνει να αναρωτιόμαστε μέχρι που φτάνει ο πάτος του βαρελιού.
Στα μέσα Ιανουαρίου  δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα που έγινε από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σε  συνεργασία με την εταιρία MARC AE, η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας. Μερικές από τις διαπιστώσεις  αυτής της έρευνας καταγράφουν ξεκάθαρα την κατάσταση που επικρατεί:
• Το 40,2% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,4 εκ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 9,8% λαμβάνει επίδομα ανεργίας (λιγότερο από 200,000).
• Το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Ένα στα δέκα νοικοκυριά αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Οι πρόσφατοι νόμοι για τη φορολόγηση ακινήτων, τις κατασχέσεις καταθέσεων και τη μερική άρση των πλειστηριασμών αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στα νοικοκυριά.
• Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών συνεχίζεται αν και πλέον το φαινόμενο επιβραδύνει. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν καλύπτει φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και φοβάται ότι κάποια στιγμή θα κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του.
• Βασική, ίσως και μοναδική στήριξη των νοικοκυριών αποτελούν  τα εισοδήματα από συντάξεις (48,6%). Τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ελευθέρια επαγγέλματα και επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν υποχωρήσει ως προς τη συνεισφορά τους στην οικονομία του νοικοκυριού (35,9% των νοικοκυριών στηρίζεται σε μισθούς, 10,3% σε επιχειρηματικά κέρδη).
• Κλίμα απαισιοδοξίας συνεχίζει να διακατέχει τα ελληνικά νοικοκυριά. Το 41,7% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του 2014. Αυξημένη αδυναμία δηλώνουν τα νοικοκυριά με 1 τουλάχιστο άνεργο (51%).
• Άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις, γεγονός που συνδέεται με τη διατήρηση του υψηλού και αναποτελεσματικού φόρου στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Το παραπάνω κοινωνικό παζλ συμπληρώνεται με την κατάσταση που επικρατεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματοβιοτέχνες γενικότερα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς σε ομιλία του, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Σερρών τόνισε χαρακτηριστικά:
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα ασφυξίας. Ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από 840.000 το 2008 σε 700.000 το 2011 και ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 35% ενώ η απασχόληση στους κλάδους που εκπροσωπεί η Συνομοσπονδία έχει συρρικνωθεί κατά 750.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ το 1/3 των νεόπτωχων Ελλήνων  προέρχεται από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και 1.000.000 είναι χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη».
Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε «παράλογη τη νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης καθώς η φορολόγηση των εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος ανεβάζουν το πραγματικό συντελεστή από 26% σε 45%».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε την απόσυρση των υπέρογκων προστίμων που προβλέπονται από τον κώδικα φορολογικής νομοθεσίας τα οποία αυξάνονται σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από 64% έως 364%.
Στις αρχές Φεβρουαρίου η  Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Ο.Β.Σ.Θ.) πραγματοποίησε έκτακτο διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο με θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα που ισχύουν από 1/1/2014. Στην ανακοίνωσή της μετά από αυτή τη συνεδρίαση η ΟΒΣΘ μεταξύ άλλων επισημαίνει: ”Την απελπισία και την αγανάκτησή μας θα τη μετατρέψουμε σε αγωνιστική ορμή για την ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν και οδηγούν χιλιάδες επιχειρήσεις στο κλείσιμο και μια κοινωνία στην εξαθλίωση”.

«Υ»

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σχόλια